Kategori:

Familieferie

Kategori:

Familieferie

Ekspertenes tips til ferie med barn i Europa

Skal du på Europa-ferie med barna i år? Med disse eksperttipsene i kofferten, går du en vellykket ferie i møte!

Land og strand i Europa: Det er mange fordeler med å ta familieferien i Europa. Relativt korte avstander og fint vær, for eksempel. Enten du velger charter eller ikke, sørg for å ha tilgang til en strand eller et basseng, så er barna lykkelige. Foto: Ving

Det er mange fordeler ved å reise på ferie med barn i Europa. Ikke bare er det relativt korte avstander, i hvert fall med fly, men reiser du sørover, er du nesten garantert strålende sol og barnevennlige strender også. Sleng på deilig mat og morsomme fornøyelser, så har du vel det som trengs for en vellykket familieferie?

Vibeke Montero er reisejournalist i VG og Aftenposten og blogger på reisebloggen Bortebest.no

Gjør det enklest mulig: – Jeg har selv reist mye med barna mine fra de var helt små, og mange ganger har jeg lurt på om det virkelig var nødvendig med et flybytte midt på natten, eller å sjekke inn på et boutiquehotell utenfor allfarvei, sier Vibeke Montero.

 

3 steder som passer godt for barn

Barn elsker alt med basseng! Sørger du for at stedet du leier eller hotellet du bestiller har basseng, så er sommerferien så og si i boks for både små og store. Søsken blir perlevenner og mor og far kan av og til unne seg en pause under parasollen sammen – uten å bli forstyrret.

Lune Middelhavskvelder er koselige for småbarnsfamilier, men velg heller et lite sted som for eksempel Rethymnon på Kreta eller Puerto de Sollér på Mallorca fremfor de store turistmaskinene.

Cruise er en behagelig reiseform for barnefamilier. På de største skipene finnes det noe for barn i alle aldre, og selv om du som voksen må holde ut med Svampebob på dekk og et visst støynivå i fellesarealene, så er det ingen tvil om at dagens cruiseskip er godt tilpasset familier på tur. En stor bonus er at man kommer til en ny havn hver dag, og kan bli kjent med nye steder man kanskje ikke har vært før. Måltidene er også utrolig behagelige på et cruise. Barna finner fort sine favoritter i de rikholdige buffetene, og får føle på «fine dining» når middagen dekkes. Det er aldri et problem å tilrettelegge for storfamilier på tur, og barnestoler- og senger slipper du å tenke på.

3 steder jeg ville ha droppet med barn

Lisboa er en utrolig sjarmerende storby, men den er bratt og full av trapper. Jeg har slept på en dypvogn gjennom Lisboas gater, og det var alt annet enn gøy. Generelt er storbyer ikke de beste valgene når man reiser med små barn. Mye trafikk (med eksosrør i vognhøyde), store avstander og mange mennesker, bidrar rett og slett til stress, både hos små og store.

Typiske partysteder som Magaluf, Ibiza og Ayia Napa er gøy før man får barn – og muligens senere når barna er voksne, men på familieferie synes jeg ikke det er hyggelig med høy partyfaktor og støyete destinasjoner.

Venezia er etter min mening verdens vakreste by, men å reise hit med barn er høyrisikosport. Kanaler på alle kanter og liten plass til å bare være et barn på, gjør at Venezia egner seg langt bedre til en romantisk langhelg når høstmørket senker seg, bare for mamma og pappa.

3 tips til utstyr på reisen

Førstehjelpsskrin. Husker du da du reiste uten barn? Du hadde kanskje med deg en pakke paracet? Når du reiser med barn, trenger du et helt lite arsenal i førstehjelpsskrinet. Sinksalven som alltid fungerer, termometeret du kjenner fra før og hostemedisinen som forvandler bronkitthoste til kattemaling over natta. Selvsagt finnes det apotek i utlandet også, men bleieutslett og feber kommer alltid uanmeldt, og da er det godt å ha remedier du kjenner fra før. Klok av skade tar jeg også med meg:

Reisepotte. Jeg hadde med meg reisepotte på tur helt til barna var nesten tenåringer. Det er en genial, liten løsning som ikke tar opp noe plass i håndbagasjen, og som kan redde en skikkelig kjip situasjon – enten den oppstår på en strand, på en ferge eller i en togkupé (tro meg, jeg har testet!).

Parasoll til å feste på vogna. Du skal ikke så langt sør for Norge før sola virkelig tar. Og da mener jeg brenner. En parasoll som du kan klype på vogna, sperrer for den verste strålingen, og jeg har også brukt samme parasoll på solsengen når barnet har sovnet der. Enklere solbeskyttelse finnes ikke!

Les også: HUSKELISTE FOR Å SØKE ELLER FORNYE PASS TIL BARN

Caroline Korsvoll har jobbet som reisejournalist i Aftenposten og som reiseansvarlig i Kamille. Hun er også skribent for Plusstid.

Lei i vei: Vi leide et hus med badebasseng i Sitges utenfor Barcelona sammen med et vennepar. Innertier!

3 steder som passer godt for barn

Bilfri øy! Det finnes mange bilfrie øyer, og vi tilbrakte fjorårets sommerferie på en av dem, nemlig på Søndre Sandøy på Hvaler. Her leide vi et hus med et vennepar med barn, og det ble den mest avslappende familieferien jeg kan huske. Barna kunne sykle og løpe fritt omkring, uten at vi voksne behøvde å bekymre oss for trafikk. De kunne fiske krabber og leke på langgrunne strender, og vi var på små utflukter, særlig til øyas eneste is-utsalg, når det var stemning for det. Den svenske øy-gruppa Koster er også et bilfritt paradis for store og små, og er et av de mest idylliske stedene du kan reise når sommersola skinner.

Vakker og vennlig: Villajoyosa ligger utenfor Alicante og byr på sukkertøyfargede hus, barnevennlig strand og vakker utsikt. Foto: Privat

Sørover! Når man skal på Europa-ferie med barna, er det deilig å reise til dit sola (nesten) alltid skinner, og det gjør den sør i Europa. Spania er min familiefavoritt. Mange sverger til charterferie gjennom Ving eller Apollo, og da kommer du til dekket bord, men vi har reist på egenhånd og booket transport, hus eller leilighet på egenhånd. For noen år siden leide vi et hus sammen med et vennepar med barn i Sitges, like utenfor Barcelona, og det var en innertier. Her hadde vi eget basseng, og når vi ville ha by- og strandliv tok vi bussen til Sitges. I fjor leide vi en leilighet i Villajoyosa utenfor Alicante. Leiligheten lå et steinkast fra stranda, vi hadde boltreplass til barna og tilgang til kjøkken, og reiste sammen med ett sett besteforeldre. Det kunne ikke bli bedre!

Is-pause: Den vakre byen Altea er ideell for en utflukt hvis du ferierer i Alicante-området. Gamlebyen i Altea byr på noe for små og store. Foto: Privat

Kortreiste destinasjoner! Hvis du skal på ferie med barna i Europa, er det jo ganske greit å starte med Norge. I år blir det kortreist ferie for oss. Vi er så heldige å ha en liten hytte ved Drammenselva og her er vi mange uker hver sommer. Fra hytta er det kort vei til blant annet Blaafarveværet der det er en liten badestrand, kafe og en bondegård med dyr – en perfekt utflukt og bare en times tid fra Oslo også. Hvert år tilbringer vi noen dager hos noen venner i Drøbak. Drøbak er nydelig om sommeren. Å spise is på det lille torget eller spise lunsj på en av kafeene ved vannet, er populært blant barna. Vi pleier alltid å ta en dagstur til Ramme i vakre Hvitsten. Ramme er en hemmelig perle, og denne sommeren gjenåpner de portene og byr på enda mer idyll!

Kortreist ferie på hytta: Barn bryr seg ikke om hvor de drar på ferie, så lenge de er sammen med deg, og en god venn. Foto: Privat

3 steder jeg ville ha droppet med barn

Cinque Terre og Amalfikysten i Italia. Dessverre. Etter at jeg ble mamma så ser jeg at strender med skarpe klipper og smale smug med bratte trapper gjør det upraktisk med små barn, og nærmest umulig med barnevogn. Men hvis Italia-abstinensene blir kraftige, har blant annet Sardinia langgrunne strender og familievennlige hoteller. Men ikke reis i august. Da er det både hett og stappfullt av turister.

Store byer og små barn er en dårlig kombinasjon, spør du meg. Jeg har prøvd, og jeg er ikke fristet til noen reprise før barna er store nok og har respekt for trafikk. Mange mennesker og mange biler gjør storbyferie med barn alt annet enn avslappende, spør du meg. London og Berlin må altså vente.

Steder som krever flybytter, eller som krever mange timer på diverse transportmidler, dropper jeg. Min magiske transport-grense går ved fem timer, enten det er i bil, båt, tog eller på fly – da er jeg som regel utslitt av å underholde slitne og forventningsfulle småtasser.

3 tips til utstyr på reisen

Sarong! Jeg sverger til den gode, gamle sarongen og har den alltid med på ferie. Sarongen er lett å ha med seg i veska og den kan brukes til alt, og da mener jeg alt: Den kan for eksempel brukes som matte på stranda, som kjole over bikinien, som teppe for sovende barn, som solbeskyttelse på vogner eller solsenger eller som «tørkepapir» på sannete føtter. Sarongene kan enkelt vaskes og skylles, og de tørker på et blunk.

Minihøyttalere! Det er genialt med små høyttalere som kan kobles til nettbrett og mobiltelefon når store eller små trenger en ferie fra ferien og har mest lyst til å se en film eller høre på musikk. Høyttalerne tar lite plass i bagasjen og lyden er overraskende god.

Folk! Jada, jeg vet at folk ikke er utstyr, men jeg anbefaler absolutt å ha med noen ekstra folk på ferie, likevel. Ved å feriere med en annen familie, får både voksne og barn kvalitetstid og avlastning, og dessuten har man noen å dele minnene med i ettertid. Det er også større sjanse for å få kloa i det fine feriehuset med badebasseng når man er flere som deler regninga. En ekte vinn-vinn-situasjon, altså.

 

Gjermund Glesnes har jobbet som reisejournalist i VG og Magasinet Reiselyst. Han skriver reisebloggen Det vonde liv.

Henger høyt: Gjermund Glesnes sverger til mini-meis når han er på ferie med familien. Da får han nemlig mulighet til å fotografere også.

3 steder som passer godt med barn

Tyske middelalderbyer. Vi dro selv på biltur gjennom Europa med en 9 måneder gammel baby i høst, og Tyskland var helt ideelt! Byene er rolige, parkene er rene, og det er mye å se for de voksne. Fra min egen barndom husker jeg at borgtårn og bymurer var moro også da.

Kosterøyene. Det var mitt eget sommerparadis i noen sommerferier. Og det var helt underbart! Myke sandstrender, bilfrie veier, og Sverige er det eneste landet i verden hvor svensk is smaker godt.

Beitostølen. Slake vidder med lyng og kanskje multer, eller en ekspedisjon opp Bitihorn etterfulgt av årets kaldeste bad. Fjellheimen rett nedenfor Jotunheimen er genial for unger. Og i alpinbakken rett overfor sentrum ligger den geniale Olabil-banen: Du hekter bilen på skitrekket opp, og suser ned en svingete, asfaltert vei helt uten annen trafikk.

Les også: SLIK LØSER VI FERIEKABALEN

3 steder jeg ville droppet med barn

Ibiza, Ayia Napa, Mykonos og andre partysteder. Ikke fordi fireåringen din kommer til å bli skjenket alkohol, selv om det selv selvfølgelig vil være en enda større grunn til å holde seg unna når ungene blir større. Men fordi søvn er hellig.

Kreta, Malta, Kypros og Andalucia. En del vil sikkert være uenige med meg her. Men dette er blant Europas aller varmeste områder om sommeren. Og selv om sommervarme er deilig, er temperaturer godt over 30 grader i skyggen alt annet enn behagelig, i hvert fall for de små. Jeg ville heller reist til disse stedene i høstferien – eller velge helt andre reisemål. Lyskysten vest i Andalucia er litt mildere, men der blåser det så mye at barnas badeball kommer til å blåse til fjells.

Amalfikysten. Jo visst er den vakker, men den er også stupbratt, byene uoversiktlige, og mange av strendene er vanskelige å komme til. I tillegg flommer området over av turister sommerstid, så argumentet andre her har gitt mot storbyer, gjelder også her.

3 tips til utstyr på reisen

En iPad full av barnefilmer. Miniputten min er for liten ennå, men jeg gleder meg vilt til hun kan benke seg foran Peppa Gris en times tid – uten noe som helst ønske om forstyrrelser fra mamma og pappa.

Baby-Björn. Hvis du reiser med en baby, kommer du ikke unna barnevogn. Men når den minste skal være våken, blir tålmodigheten langt større hvis han eller hun har utsikt. Og det får de til fulle når de bæres foran på magen i denne bæreselen. Småen vår liker egentlig Mini-Meis enda bedre. Men de tar større plass i bagasjen, er tyngre å bære, og blir grusomt ubehagelige hvis stengene bare får en liten bøy.

Vannkoker. Da kan dere gi smokker, små tåteflasker og andre småting som babyen skal bruke, et kjapt oppkok i ro og mak på hotellrommet. I tillegg kan mor eller far få seg en livgivende pulverkaffetår når det trengs som mest – lenge før hotellfrokosten åpner.

Les også: 10 TIPS TIL VELLYKKET SYDENFERIE MED BARN