Kategori:

Familieferie

Kategori:

Familieferie

Bondegårdsferie for store og små

Bondegårdsferie er som en reise tilbake i tid, og en litt annerledes ferie som er gøy for både store og små. Ta med familien og reis til gards, du også.

På bondegårdsferie: Gården er som en fornøyelsespark der barna kan leke, løpe og kose med alt fra kaniner til sauer. Foto: Kristin Svorte

– Vi har alltid hatt mange gjester på bondegårdsferie hos oss. For 30 år siden fikk vi høre at bondegårdsferie var nostalgisk, men nå opplever vi at gjestene våre er stadig mer bevisste på at de vil ha et alternativ til utenlandsferie, forteller ekteparet Ingfrid Weydahl og Svein Aarholt. Denne sommeren er det den 28. sesongen ekteparet inviterer familier til bondegårdsferie.

Ingfrid Weydahl og Svein Aarholt inviterer til bondegårdsferie hver sommer. Foto: Kristin Svorte

Et godt tilskudd i matpakken!

Kornmo Matpakkebar er det perfekte valget når du vil ha et sunt, men godt mellommåltid.

Les mer

Leirskole for hele familien

I en fredelig bøkeskog i hjertet av Vestfold, ligger Aarholt-tunet Gjestegård. Aarholt-tunet er en gammel gård som har vært i Aarholt-familiens eie siden tidlig på 1500-tallet. Den gangen bodde Halvor Aarholt på gården, og Svein er 13. generasjon på den samme gården. På begynnelsen av 1990-tallet bygget Ingfrid og Svein gården om til en gjestegård. De fleste steder har sine visjoner. Til Svein kom visjonen i 18-årsalderen: Utvikling av mennesker.

Skjermfri: Det er mye gøy som skjer ute i naturen, langt fra iPad og dataspill.  Foto: Kristin Svorte

– Utvikling av mennesker skjer både mentalt og fysisk – og gjerne i samhandling med andre – i det livet som leves på gården med dyrene og med menneskene som bor og virker her. På bondegårdsferie ønsker vi å legge til rette for at barn og voksne gjør noe sammen, og vi ser at voksne og barn kommer nær hverandre på en annen måte enn ellers. Når barna ser at mamma klatrer i låveveggen, eller kanskje ikke tør å klatre i låveveggen, så skaper det historier og bånd. Det blir litt som en leirskole for hele familien.

Blomsterbarn: Blomster, urter, sauer, kaniner og masse tid med både voksne og barn. Det er bondegårdsferie. Foto: Kristin Svorte

Ferie for både store og små

Det er stadig flere som tilbyr gårdsferie i vårt langstrakte land, og kanskje finnes det en bondegård i nærheten som tilbyr det du lengter etter? Noen av gårdene passer best for voksne som søker ro og fred, som vil trekke seg tilbake med en murstein av en bok og la humla suse, mens andre er innrettet spesielt for livlige barnefamilier. Aarholt-tunet tilhører sistnevnte kategori. Gården er som en fornøyelsespark der barna kan leke, løpe og kose med alt fra kaniner til sauer. Og ikke minst, få nye venner.

Mikkel (4) og Tias (3) er to av de minste gjestene på bondegårdsferien. De er nyslåtte ferievenner.

– Vi har klappet kaniner og sauer, sier Mikkel.

– Og vi har sett traktor, men ikke troll, sier Tias.

De to gutta har med seg matpakke og er i skogen for å se etter troll. De leter under stubber og bak trær, løper og roper.

– Bondegårdsferie er flott for barn, men det gjør noe med de voksne også. De slipper å planlegge dagene, og det gjør at de voksne også får en skikkelig ferie. Dette er en skjermfri uke, der vi forflytter oss litt tilbake til gamledager. Vi forstår selvfølgelig at de voksne har behov for å sjekke mail og telefon, og det kan de gjøre, men ute og i fellesrom skal ikke data benyttes, sier Ingfrid og Svein.

På Aarholt-tunet lever alle etter gårdens rytme. De som våkner tidlig, får beskjed om å liste seg ut for å plukke løvetann til dyra, slik at barna kan mate dyra på formiddagen.

– Kaninene smiler fra øre til øre når de ser all den gode maten de får!

Pakk kofferten med ull

Skal du på reise? Tynn merinoull er behagelig mot huden og kan styles opp og ned etter behov.

Les mer

På gress: Kaniner om hamstere er glad i friskt gress og løvetann. Mikkel mater. Foto: Kristin Svorte

En dag på gården

Livet på bondegårdsferie starter med frokost hver for seg, og fortsetter med en samlingsstund ved 10-tiden. Der får alle informasjon om hva som skal skje resten av dagen, og på det meste er det 30 voksne og 30 barn tilstede. I samlingsstunden er det rom for alle mulige påfunn.

– En dag snakker vi kanskje om gårdsdrift, den neste om dyr og planter. Vi forteller historier fra gamledager og vi lærer kanskje litt om biologi. Vi har også en hovedaktivitet hver dag. En dag baker vi for eksempel brød i den gamle bakerovnen på gården og en annen dag klipper vi sauen. Etterpå karder og tover vi ulla, og lager bilder eller tvinner armbånd. En dag flåtepadler vi og en annen dag besøker vi kufjøset. Etter hovedaktiviteten, er det mange familier som tar en tur på stranda eller drar for å handle, før grillene tennes på tunet klokka 17. Dagen avsluttes med morokveld og kveldsstell for dyrene, forteller Svein.

Lille persille: Ingfrid lar Tias få lukte på kruspersille. Foto: Kristin Svorte

Det er mange turveier og stier der barna kan oppleve store og små dyr, i tillegg til en rik flora. Om man går et stykke gjennom skogen, er det også et vann der man kan bade. Inne i skogen er det også en veldig populær svevebane, og muligheter for mange morsomme aktiviteter.

– Vi gleder oss veldig til hver eneste bondegårdsferie og vi koser oss når gjestene er på plass – masse entusiastiske gjester som synes det er like gøy å være med i aktiviteter som utfordrer familiene på samhandling og mestring, som rolige kosestunder med dyra, historiefortellinger og baking. Vi har virkelig en meningsfull jobb og vi gleder oss alltid til sommeren her på gården!

Nye venner: Mikkel og Tias har det fint på bondegårdsferie og med hverandre. Foto: Kristin Svorte

Rød stue: På Aarholt-tunet kan 14 familier fylle de koselige boenhetene. Det er selvhushold i leiligheter med bad og minikjøkken. Prisen for fem døgn på bondegårdsferie ligger mellom 10 000 og 15 000 kroner, avhengig av størrelse og antall sengeplasser i boenheten. Foto: Kristin Svorte

Bondegårdsferie

Mange norske gårder har aktiviteter for både barn og voksne, og mange av dem har flotte områder for vandring, sykling og fisking rett i nærheten.

Noen tilbyr dagsaktiviteter mens andre tilbyr overnatting.

Her kan du ta en titt på tre ulike tilbydere:

Aarholt-tunet Gjestegård

Søstun Gård

Slangen Seter

Bondegårdsferie

Mange norske gårder har aktiviteter for både barn og voksne, og mange av dem har flotte områder for vandring, sykling og fisking rett i nærheten.

Noen tilbyr dagsaktiviteter mens andre tilbyr overnatting.

Her kan du ta en titt på tre ulike tilbydere:

Aarholt-tunet Gjestegård

Søstun Gård

Slangen Seter