Kategori:

Familieferie

Kategori:

Familieferie

De beste tipsene for en bilferie med barn

Skal du kjøre bil i ferien, eller rett og slett på bilferie med barna? Da bør du lese disse tipsene om hvordan dere gjør sommerens bilturer både morsomme og sikre.

Tre barn sitter i bagasjeromsåpningen på en bil og nyter sola.
Foto: iStock

En bilferie med familien har mye til felles med et slottsball ifølge Askepott i Disney-filmen: Den kan være kjedelig, dødskjip, og kjedelig – og helt vidunderlig. Så hva skal vi egentlig tenke på før vi stapper bilen full av bagger og unger? Og hvordan sørger vi for at hele familien kommer trygt frem?

Plusstid har tatt en prat med to som virkelig kan dette med bilferie, Hélène Formo i Trygg Trafikk og Jan Ivar Engebretsen i NAF.

Under følger deres tips til turplanlegging, underholdning, sikker pakking og teknisk sjekk av bilen.

Et godt tilskudd i matpakken!

Kornmo Matpakkebar er det perfekte valget når du vil ha et sunt, men godt mellommåltid.

Les mer

ABC for en hyggelig bilferie

– Hvis dere skal på biltur, eller bilferie, med barn, er det utrolig viktig at dere gjør den til en god opplevelse. For utålmodige barn i baksetet blir en prøvelse for de voksne, noe som igjen kan gå ut over sikkerheten, sier Formo, og konkluderer:

– Gode forberedelser gjør turen hyggelig, og er med på å sikre at dere kommer trygt frem.

Jan Ivar Engebretsen råder foreldre til å ta barna med på turplanleggingen.

Slik sikrer du barna

Alle må bruke bilbelte – som skal være riktig festet. Mange barn feilsikres. Beltet skal stramme over hoftene, og må aldri være bak ryggen eller under armen.

Barna under 135 centimeter må sitte i godkjent barnesete. Og de bør sitte bakovervendt til de er fire år.

– Dere har sikkert planlagt hvor dere skal reise for lenge siden. Men hele familien bør også være med på å planlegge detaljene. Hvis barna selv har fått være med på å bestemme hvor og når dere skal ha pause, slipper dere maset om «skal vi snart stoppe?» Prøv å tilfredsstille alle i bilen. Bli enige om hvordan turen skal være. Og ta hyppige pauser hvis dere har barn med i bilen, sier han.

Husk også å legge inn rikelig med spise- og strekke-beina-pauser, ha behagelig temperatur i bilen, og monter solskjerm på siderutene bak så barna slipper å steke i sola.

Pakk kofferten med ull

Skal du på reise? Tynn merinoull er behagelig mot huden og kan styles opp og ned etter behov.

Les mer

Ikke stress

Både Ingebretsen og Formo er også enige om at dere også bør begrense lengden på hver dagsetappe. Så får dere heller legge inn en ekstra overnatting.

– Dere er tross alt på ferie. Ta turen som en ferie! Å stresse fra A til B er ikke ferie. Ferien starter ikke når dere kommer frem, men idet dere kjører ut av innkjørselen hjemme, sier Engebretsen.

– Hvis barna sover godt i bil, kan dere gjerne kjøre om kvelden – hvis sjåførene er uthvilt, sier Hélène Formo.

LES OGSÅ: 10 supre ideer til familieferie

Tips til underholdning for barna

Noe av poenget med bilferie, er likevel som regel selve bilturen. Det betyr at mesteparten av bilkjøringen trolig vil foregå på dagtid.

Helene Formo
Helene Formo i Trygg Trafikk

Da er litt enkel underholdning gull verdt. Hélène Formo anbefaler følgende:

 • Lydbøker er kjempegod underholdning.
 • En DVD-skjerm som er skikkelig festet, kan holde barna i ro i timesvis.
 • Billeker som syngeleken (Den første som synger en sang om f.eks. bamser, vinner), bilfarge-leken (Velg din farge og tell antall biler med den fargen, om å gjøre å få flest), bokstavleken (Finn på fem ting på f.eks. a som du kjører forbi), mitt skip er lastet med, er hete tips.

– Eller ta bilturen som en familiestund. Vi bruker så mye tid foran skjermen i hverdagen, så hvorfor ikke bruke tiden til prate sammen? oppfordrer Formo.

LES OGSÅ: Morsomme leker til bilturen

Ikke la ting ligge løst

Det aller viktigste er likevel at alle kommer trygt frem. Det betyr selvfølgelig at barna må sikres ordentlig, og at de voksne må være uthvilte og holde roen bak rattet.

Hvis uhellet likevel skulle være ute, kan riktig pakking bety forskjellen mellom fortsatt ferie eller begravelse.

– Tommelregelen er denne: Hvis gjenstanden er så myk og lett at det er greit å få den i hodet når den detter fra annen etasje, kan den ligge løst i bilen. Ellers må den sikres, sier Jan Ivar Engebretsen. Han tallfester det også:

En 1,5 kilos termos har kraft tilnærmet 45 kilo ved en bråstopp fra 50 kilometer i timen.

– Med andre ord: Flasker skal ikke ligge løst i bilen. Bruk koppholderne. Og stopp på bensinstasjoner for å kjøpe mer å drikke. Da får dere en pause samtidig, råder han.

Slik pakker dere bilen sikkert

Familie pakker en fullstappet bil
Kjenner du deg igjen? Feriebilen blir ofte full. Så pakk smart! Og kanskje ikke alt er nødvendig? Foto: iStock

Når det gjelder resten av bagasjen, har de to følgende råd:

 • Legg varseltrekanten aller innerst og nederst i bagasjerommet, på høyre side. Da kan du stå i veiskulderen, åpne baksetet og ta den ut den veien hvis dere trenger den.
 • Ellers skal de største og tyngste tingene nederst og innerst i bagasjerommet. Hvis ikke, kan de slå i stykker bakseteryggen ved en kollisjon og skade passasjerene i kupeen.
 • Bruk stropper til å feste resten av bagasjen, hvis ikke bilen har en grind mellom bagasjerommet og kupeen.
 • Fest også bagasjen som ligger i skiboksen. Og husk at skiboksen ikke skal brukes til tunge gjenstander.
 • Ikke pakk med mer enn dere trenger. Husk at dere også må ha plass til det dere kjøper i ferien.

Sjekk bilen teknisk

Også bilen bør få litt feriepleie.

 • Bytt friskluftfilter, av mange kalt pollenfilter, før bilferien. Er filteret tett, virker nemlig friskluftanlegget mye dårligere. – Filteret bør byttes minimum hvert år. Og hvis dere kjører mye på grusvei eller andre støvete steder, bør det byttes to ganger i året, sier Ingebretsen.
 • Sjekk lufttrykket i dekkene når bilen er fullpakket. Dette må gjøres mens dekkene fortsatt er kalde. Og husk å sjekke det igjen etter ferien, når bilen ikke lenger er full.
 • Er det lenge siden dere byttet motorolje? I så fall bør dere sjekke den før dere legger ut på langtur.

– Og husk reservenøkkelen til bilen, skyter Jan Ivar Engebretsen inn.

God tur!

Tips fra Plusstid-leser: Trygg på tur

– Anbefaler alle å bestille Europeisk helsetrygdkort før de drar på tur. Det gjorde det mye lettere for oss å få hjelp da minstemannen vår ble syk da vi ferierte i Spania.

Anne

Nytt tips: Lurt å ha i bilen

Vi har alltid en pakke våtservietter og en tom plastpose liggende klar i bilen. Da kan vi raskt rydde opp hvis barna søler mat eller annet når vi er på farten.

Åse Mari