Kategori:

Familieferie

Kategori:

Familieferie

De beste tipsene for barn som reiser alene

Første gang poden reiser alene kan være spennende både for barnet og for dere som foreldre eller foresatte. Her får du tipsene du trenger slik at reisen skal bli en god opplevelse for alle parter.

Barn som reiser alene
Skal barnet ditt ut på fly- eller togtur alene? Her får du tipsene du trenger for å gjøre reisen til et spennende eventyr! Foto: iStock

Forutsigbarhet er nøkkelen til en god reise for barnet, sier psykolog Katrine Relander.

Psykolog Katrine Relander.

Psykolog Katrine Relander. Foto: Heidi Dokter.

Med ti års erfaring som praktiserende psykolog, har hun mye kunnskap om barns følelser og deres opplevelse av verden. Hun mener at det å forberede barnet godt i forkant, fortelle om reisen og snakke om barnets forventninger, er alfa omega for at turen skal bli vellykket.

– Lag gjerne en historielinje der dere steg for steg forteller barnet om hva som kommer til å skje på reisen. På denne måten kan barnet forholde seg til en rekkefølge på ting, og dette hjelper til med å holde roen dersom barnet synes det å reise alene er litt i overkant spennende, sier hun. 

Noen har en tendens til å krisemaksimere og fokusere på alt som potensielt kan gå galt under en slik reise. Psykolog Relander forteller at dette ikke er lurt når det kommer til barn som reiser alene. Hold fokuset på alt det fine med reisen, og på tidsplanen.

– Ikke snakk negativt om reisen i forkant, da dette kan bidra til at barnet føler seg nervøst. Snakk heller om reiseplanen og hvor spennende det kommer til å bli å reise alene. Det å reise alene vekker mestringsfølelse hos barnet, og derfor er det viktig at barnet føler at reisen blir en positiv opplevelse, sier hun.

Derfor er det lurt å involvere barnet på en god måte:

– La barnet føle at det har kontroll, slik at det opplever mestringsfølelse. Gjør barnet kompetent gjennom god informasjon i forkant, sier hun.

Et godt tilskudd i matpakken!

Kornmo Matpakkebar er det perfekte valget når du vil ha et sunt, men godt mellommåltid.

Les mer

Gjør flyturen til en spennende opplevelse

Knut-Morten Johansen, Head of Media i SAS Norge.

Knut-Morten Johansen, Head of Media i SAS Norge. Foto: SAS

En flyplass kan være kaotisk selv når du er godt voksen og har reist før, og derfor er det bare å forestille seg hvordan den føles for et barn. Heldigvis tilbyr de fleste flyselskaper tjenester som gjør at barna får selskap med en voksen fra de ankommer flyplassen til de møter sine kjære vel fremme på destinasjonen. Knut-Morten Johansen, Head of Media i SAS Norge, forteller at barn som reiser alene har topp prioritet. Trygghet hos de minste er viktig for selskapet.

– Hos oss kan du kjøpe en tilleggspakke for barn som reiser alene, som sikrer at barnet følges gjennom sikkerhetskontrollen, får hjelp med bagasjen, blir servert mat og drikke under flygningen og tatt vare på av kabinpersonalet, sier han, og fortsetter:

– De ulike flyplassene har litt ulike regler når det kommer til hvem som føler barnet til gaten. Hos noen kan du som verge eller forelder følge selv, mens på andre er det personalet på flyplassen som gjør det.

Når barnet skal ut å fly får de også et skilt rundt halsen der det står at de reiser alene. På denne måten ser både medpassasjerer og personale at baret reiser alene. Vel inne på flyet blir han eller hun tatt godt vare på av kabinpersonalet.

– Barnet blir fulgt til setet og får en pakke med litt forskjellig snacks og leker. Personalet vil også forklare hva som skal skje, og sjekke om barnet har det bra under reisen. Skulle det være noe er det også bare å trykke på knappen over setet, så kommer de med en gang, forteller Johansen.

Pakk kofferten med ull

Skal du på reise? Tynn merinoull er behagelig mot huden og kan styles opp og ned etter behov.

Les mer

Sørg for noen møter barnet på perrongen

Gina Scholz i NSB

Gina Scholz i NSB

– Forskjellen på å reise med fly og tog er jo at på toget er det mange stopp, og mange nye mennesker som går av og kommer på underveis, forteller Gina Scholz, kommunikasjonssjef i NSB Persontog.

Derfor er det ekstra viktig at barna vet godt hvilken stasjon de skal gå av toget på, og hvordan området ser ut.

– Det er viktig for oss at foreldrene er trygge på at barna er modne for å reise alene. Har dere mulighet, bør dere ta togturen en eller flere ganger for å «øve» med barna slik at de vet hvordan det er å reise med tog og hvilken stasjon de skal gå av torget.

Scholz understreker viktigheten av at det står noen og venter på perrongen når barnet går av toget.

– På regiontogene våre bestiller du plassbillett. Dette gjør det lettere for dem som møter barna på perrongen, slik at de vet akkurat hvilken vogn barna sitter i. Da er det viktig å vite at togene ikke står så mange minutter på hver stasjon underveis på turen, så det her gjelder det å være ute til riktig tid.

– Husk mobillader

Scholz forteller at det er lurt å ringe NSB kundeservice før avreise, slik at de kan informere personalet på toget om at barna reiser alene. Deretter bør dere alltid snakke med konduktøren i toget før reisen starter, og fortelle hvor poden skal av.

– Konduktørene vil jo kunne sjekke innom barna, og se til at de har det fint. Likevel har de mange oppgaver på jobb, og de skal ut av toget og sjekke billetter hos andre reisende. Barnet må altså være forberedt på å klare seg mye på egenhånd.

– Derfor er forberedelser viktig både for voksne og barn, understreker hun.

Reiser barna med langdistansetog, er det fint å ta turen innom kafévognen, der er det mulig å kjøpe mat og drikke.

Scholz forteller også at trikset for barn som reiser alene er å gjøre togturen til en spennende opplevelse.

– En kollega fortalte meg at det var et barn som hadde en ringelek med foreldrene. Hun ringte når hun var på ulike stasjoner og fortalte hva de het og hvordan det så ut der. På den måten hadde hun jevnlig kontakt med foreldrene, sier hun. Det går også an å sende med iPad, tegneblokk eller andre ting å pusle med, slik at tiden går litt raskere. Bare husk å sende med mobillader, slik at barna kan få tak i dere om det skulle være noe, avslutter Scholz.

Huskeliste for barn som reiser alene

  • Snakk med barnet på forhånd, slik at han eller hun er godt forberedt på reisen.
  • Ikke la barn reise alene første gang de tar fly eller tog. 
  • Sørg for at noen er med barnet inn i toget eller flyet, og at noen er der ved ankomst.
  • Send med morsomme oppgaver underveis, og sørg for å ha med lader til mobilen.
  • Snakk med personalet på flyet eller toget før avreise, slik at barnet vet hvem de er.