Kategori:

Familieferie

Kategori:

Familieferie

15 forslag til flotte høstturer

Lyst til å finne på noe fint med barna i høst? Her er 15 forslag til fine høstturer for familien.

Høsttur til Lofoten
Lofoten er flott også om høsten, og dere får færre turister som en fin bonus. Foto: CH

Selv om høsten ikke serverer langhelger som våren, kan en liten høsttur gi et deilig avbrekk. For en lengre tur, må dere ta høstferien til hjelp. Men hvis dere kommer dere av gårde rett etter skolen på fredag og finner dere i en litt sen søndagskveld, kan dere også å oppleve mye på en helg også.

Vi har spurt et knippe reiseeksperter om deres beste tips til høstturer. Her er deres tips.

Høstturer i Norge

Christine Baglo anbefaler barnefamiliene å bruke høstturen til å finne roen og være sammen.

– Høsten er en fantastisk tid i Norge, når du får tid til å nyte den. Og etter en hektisk sommer der mange gjør utrolig masse, er det deilig å bare se på høstfargene og å være sammen foran peisen, sier hun.

Her følger hennes tips til høstturer i Norge.

1. Fjelltur til et utsiktsfjell

Gaustabanen opp til Gaustatoppen

Gaustabanen er en spennende måte å komme seg opp eller ned til Gaustatoppen på. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Visitnorway

Gaustatoppen, Bitihorn ved Beitostølen og Hallingskarvet via Prestholtstien ved Geilo. Det er ifølge Christine Baglo noen av de tre fremste utsiktsturene i Sør-Norge. Og de kan være utrolig fine turer også sammen med barn.

Fotturen opp Bitihorn tar cirka 3 timer, mens Prestholtstien har sherpatrapp og tar cirka 4. Til Gaustatoppen kan dere ta Gaustabanen inni fjellet – enten én vei, begge veier eller ingen veier. Fotturen tar rundt 2 timer én vei.

– Utlendingene pleier å ta banen opp, mens nordmenn tar den ned. Med barn i følget gir det kanskje aller størst turglede å gå nedover, selv om noen fjellgeiter helt sikkert synes det er stas å klatre helt opp selv, også. Utsikten fra platået er uansett helt fantastisk. På toppen fins det også en metallplate med pekere, som viser hva du ser rundt deg. Etterpå kan dere nyte en vaffel i DNT-hytta, der det også er mulig å overnatte, sier hun.

Et godt tilskudd i matpakken!

Kornmo Matpakkebar er det perfekte valget når du vil ha et sunt, men godt mellommåltid.

Les mer

2. Se ville dyr

moskussafari på Dovre er en fin høsttur

Moskussafari på Dovre er spennende både for barn og voksne. Foto: Asgeir Helgestad / Artic Light AS / visitnorway

Å være tur og samtidig se etter noe, kan nesten føles som skattejakt. Og høsten er en fin tid for å se etter dyr mange steder i Norge.

Dovrefjell kan dere dra på elgsafari med elsykkel, mens dere kan speide etter skogens konge enten fra minibuss eller til fots fra blant annet Hovden, Rauland, Trøgstad, Valdres og Øyerfjellet.

Andre alternativer er moskussafari på Dovrefjell og hvalsafari fra Andenes i Vesterålen.

3. Bo høyt oppe i et tre

For en dose rolig familiehygge anbefaler Baglo en overnatting i en tretopphytte. De fins mange steder i landet, fra Mandal i sør til Namsos i nord. Visit Norway har en oversikt over mulighetene.

– Å sitte i en varm og god tretopphytte og høre knitring fra peisen mens dere spiser blåbær og ser på høstfargene, det er kjempekoselig. Ta med spill, en bok og levende lys i tillegg, så blir turen enda finere. Overnattingen koster gjerne litt, men tipset er at mange av hyttene har plass til opptil 6–8 mennesker, så ta med venner og familie, sier hun.

Pakk kofferten med ull

Skal du på reise? Tynn merinoull er behagelig mot huden og kan styles opp og ned etter behov.

Les mer

4. Opplev Nord-Norge

Høsttur til Lofoten

Lofoten er flott også om høsten, og dere får færre turister som en fin bonus. Foto: CH

Ønsker dere en lengre tur – eller bor nordpå – er høsten ifølge Baglo en herlig tid å se Nord-Norge på. Ikke bare er naturen og fiskeværene fantastiske. Siden det er færre turister, er det også lettere å finne overnatting. Og trafikken er ikke verre enn at det er fint å sykle i Lofoten og Vesterålen.

– September er den fineste måneden nesten overalt. Da er det nesten samme temperatur i nord som sørpå, og det lave høstlyset gir en magisk stemning. Dere kan til og med oppleve nordlyset. I så fall må dere selvfølgelig vekke ungene, sier hun.

5. Stisykling i Trysil

Trysil har satset stort på sykling, og er verdt et besøk også før snøen kommer. Foto: Fredrik Otterstad / Trysil

Høsten er en fin tid for å sykle nær sagt hvor som helst i Norge, med behagelige temperaturer og mindre trafikk enn i sommerferien. Christine Baglo slår et ekstra slag for Trysil.

– De har lagd et utrolig bra sykkelmekka, men kule pump tracks og morsomme øvelsesbaner, og ikke minst mil etter mil med tilrettelagte og godt skiltede skogsstier. Dere kan også sykle downhill i de bare skibakkene. Uansett om dere reiser med små barn eller de råeste tenåringene, vil dere finne noe som passer. Dere kan til og med få med en stisykkelguide hvis dere ønsker det. Og alt sammen er lagt til rette slik at sykkeldekkene ikke skader naturen, sier hun.

6. Rideturer

ridetur på fjellet i Norge

Større barn kan få fantastiske oppleveler på ridetur. Foto: CH / visitnorway

Har dere ridd før? Hvis ikke, så les videre likevel. Fjellridning i høstfjellet er nemlig en flott opplevelse, og de fleste ridesentrene har hester som passer for alle, også nybegynnere. Dere kan ri i noen få timer – eller en hel helg. Det fins tilbud blant annet i Geilo, Rendalen, Hemsedal, Hallingdal, Lofoten, Bergen og på Dovre.

7. Aktiv helg ved Beitostølen

Beitostølen lokker ikke bare med Bitihorn (nevnt over). I helgene i september kan dere også ta båten «Bitihorn» til Torfinnsbu og sove i den nyoppussede turisthytta før dere går tilbake langs sjøen. Eller dere kan ha det morsomt med alle aktivitetene i Beitostølen-området, som olabilbanen i alpinbakken eller via ferrataen ved Bygdin.

8. Ta trappa

høsttur til Flørlitrappene

Flørlitrappene er spektakulære. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway

Trapper fins ikke bare som mørke bakveier til jobbkontoret. De kan også gi store, litt annerledes naturopplevelser. Stadig flere sherpatrapper rundt omkring i Norge har ført til at trappeturer har blitt et slags konsept, forteller Baglo.

– Helgelandstrappa i Mosjøen er en av de aller lengste. Ellers har du for eksempel den gamle, 4444 trinn lange trappa ved Flørli i Lysefjorden og den tidligere nevnte Prestholtstien, forteller hun.

Andre alternativer er blant annet Fykantrappa i Glomfjord og Midsundtrappene på Midsund.

9. Siste runde i fornøyelsesparkene

De fleste forbinder kanskje fornøyelsesparkene med sommerferie og moro. Med du kan også besøke dem på høsten. Baglo opplyser om at samtlige av dem har åpent i høstferien. I tillegg lokker blant annet Tusenfryd og Kongeparken med skikkelig halloween-moro.

– Kongeparken har for eksempel både lysende gresskar, høylabyring og spøkelsesnatt, reklamerer Visit Norway-redaktøren.

10. Se en norsk storby

Slottet i Oslo

Har barna sett huset hvor kongen og dronningen bor? Foto: VisitOSLO / Didrick Stenersen

Dere trenger slettes ikke reise utenlands for å ha en kort byferie. Alle de norske storbyene har morsomme attraksjoner og aktiviteter, sier Christine Baglo. Om dere velger Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim, Tromsø, Kristiansand, eller en annen by, er dermed helt opp til dere. Byens turistkontor vil helt sikkert ha gode forslag til ting dere kan finne på. Eller dere kan sjekke litt rundt på nett.

Høstturer i utlandet

Hvis dere vil ta med barna på en litt lengre tur i høst, kanskje i høstferien, er det selvfølgelig mye å velge mellom også i resten av Europa.

Louise Winberg og Vibeke Montero trekker frem følgende ideer til høstturer litt lenger unna.

11. Drømmehelg i Göteborg

albert åberg kulturhus i Göteborg

Albert Åberg Kulturhus i Göteborg er bare én av mange barnevennlige attraksjoner i den svenske storbyen. Foto: Jörn H Moen

– Hva med å ta en helg i Göteborg med Liseberg, Universeum, spise verdens største kanelbolle i Haga og andre barnevennlige opplevelser, foreslår Louise Winberg i Visit Sweden.

Hun sier videre at turen kan kombineres med å reise bærekraftig med kollektivtrafikken til landlige omgivelser rett utenfor Göteborg, som skjærgårdstur eller en tur til «fikahovedstaden» Alingsås.

12. Barnevennlige Bohuslän

Marstrand i Sverige

Marstrand har en imponerende festning. bilfrie gater, og masser av sjarm! Foto: Visit Sweden

Et annet nært reisemål hvis dere bor på Østlandet, er Bohuslän, «nordmenns bakhage på svenskekysten», som Winberg kaller den.

– Her fins en haug barnevennlige opplevelser, blant annet Nordens Ark i Hunnebostad og det nyoppussede Havets Hus i Lysekil, reklamerer hun. Hvis dere vil kombinere besøket med litt historie, er Carlstens fästning i Marstrand anbefalt.

13. Fullt av moro i Brighton

Brighton

Brighton er kul, og svært enkel å reise til fra London. Foto: Vibeke Montero

En «storby» som fungerer bra med barn, er Brighton, en halvtimes togtur fra London-flyplassen Gatwick.

– Her er det små, koselige forhold, og mange bilfrie gater. Og ingenting slår fish ‘n’ chips på stranden der måkene inviterer seg selv, sier Vibeke Montero i Borte Best. Hun tipser også om at engelskmennene er flinke til å lage barneaktiviteter. I Brighton kan for eksempel male tekopper på Paint Pots.

– Ellers er Palace Pier et skikkelig trekkplaster for unger i alle aldre. Forvent gammeldags tivolistemning, karuseller, berg og dalbane, popcorn og kanskje en donut? frister reisebloggeren.

14. Med hest og kjerre i Irland

Hest og kjerre i Irland

Høstturen blir ikke mye mer idyllisk enn med hest og kjerre i Irland. Foto: Vibeke Montero

Hvis dere vil bli kjent med en hest uten å ri, er Clissmann Horsecaravans litt sør for Dublin et bra sted  å starte ferien. Her kan dere nemlig leie hest og kjerre.

Vi gjorde dette da barna var 8 og 11 år, og de snakker fortsatt om hesten Henry. Det var skjermløs sone, og etter å ha kloppet oss gjennom trivelige landsbyer på dagtid, så sov vi i kjerra på enger som Clissmann hadde avtaler med. Det var ingen problemer å stoppe ved puber underveis – Henry var snill som et lam! sier Montero.

15. Eller dra på cruise

Familie på cruise

Hvis dere vil varme på høstturen, kan et cruise være løsningen. Foto: Vibeke Montero

Vibeke Montero anbefaler også å ta med familien på en høsttur på cruise i Middelhavet. Været er deilig jo i Middelhavet helt frem til slutten av oktober. Montero anbefaler spesielt de større skipene, hvor det fins en rekke aktiviteter som surfesimulatorer, karuseller, kino, skøytebane, bowling, pølsebu (gratis), og så videre.

Vær bare oppmerksom på at hvis du er gravid, så er rederiene nokså strenge med hvor langt ut i graviditeten du får lov til å stige ombord.

Ekspertene

Vibeke Montero: Reisejournalist og -blogger på Borte Best
Christine Baglo: Nettredaktør i Visit Norway
Louise Winberg: PR manager i Visit Sweden

Ekspertene

Vibeke Montero: Reisejournalist og -blogger på Borte Best
Christine Baglo: Nettredaktør i Visit Norway
Louise Winberg: PR manager i Visit Sweden