Kategori:

Familieferie

Kategori:

Familieferie

10 tips til vellykket sydenferie med barn

Glade barn gir glade foreldre, sies det. Her er oppskriften på en vellykket ferie for både store og små.

Vellykket ferie: De aller fleste barn elsker vann, så det å ha tilgang til en strand eller et basseng er en av nøklene til suksess på sydenferie med barn. Foto: Ving

Mange familier er allerede i full gang med å planlegge og booke årets sommerferie, så hvis dere skal få kloa i akkurat det hotellet dere drømmer om, bør dere sette i gang nå. Her er våre ti beste tips i jakten på en vellykket sydenferie med barn:

1. Ferie- og familieråd

Alle skal med og da er det rett og rimelig at alle familiemedlemmene også får være med å bestemme. I hvert fall litt. Inviter familien på råd! Når hele familien har et ord med i laget og bestemmer en destinasjon i felleskap, tar de også eierskap til både de store avgjørelsene og de små detaljene – det er jo selve grunnlaget for en vellykket ferie!

Et godt tilskudd i matpakken!

Kornmo Matpakkebar er det perfekte valget når du vil ha et sunt, men godt mellommåltid.

Les mer

2. Hvor, og når, går ferden?

Still dere spørsmålene: Når, hvor og hvordan skal vi reise på ferie, og ikke minst: Hva slags ferie vil vi ha? Og hvor lange transportetapper klarer vi? Antall timer i fly vil også gi en god indikasjon på hvilke land dere bør vurdere å reise til. Mallorca er snaue fire timer unna mens Dubai har en flytid på nesten syv timer, for eksempel.
Må dere reise i skoleferien når prisene er på topp, eller kan dere reise på et annet tidspunkt? Dette kan ha stor betydning på hotell- og flypriser samt antall turister på feriestedet. Vil dere reise på charterferie med all inclusive til Hellas, eller vil dere heller kjøre rutefly og leie en leilighet via AirBnB i Kroatia? Alle familier har forskjellige tanker, drømmer og økonomi, så velg det som passer best for dere.

3. Hvilke land er familiefavorittene?

Veldig mange barnefamilier legger sydenferien til Spania, Hellas, Bulgaria og Tyrkia. Hellas og Spania ligger på toppen av lista med sine barnevennlige hoteller og langgrunne strender.
På grunn av uroligheter har Tyrkia dessverre falt i popularitet, og Kroatia har seilt opp som en utfordrer. Flere charterselskaper tilbyr nå hoteller i dette sjarmerende landet med det krystallklare vannet, og er vel verdt å vurdere dersom du er ute etter noe annet. Bulgaria er et litt rimeligere sydenalternativ med langgrunne strender og gode priser på mat, drikke og fasiliteter.

4. God planlegging

God planlegging er alfa og omega for en vellykket sydenferie med barn, og det er halve moroa med ferie. Ikke alle er helt enige i det siste, men gjør dere godt kjent med stedet dere skal til og hva slags kultur som venter på dere. Kanskje kan dere se en film eller lese en bok fra landet? Det er mange tips å hente ved å lese blogger eller følge instagramprofiler som kan gi dere insideinformasjon om hvilke steder dere bør spise og drikke, hva dere bør se og hva dere kan droppe. Jo bedre research og planlegging dere gjør, desto færre bomturer og turistfeller går dere i.

5. Charter?

Det er både fordeler og ulemper knyttet til hva slags sydenferie dere velger. Mange opplever charter som både enkelt, trygt og praktisk når de reiser på sydenferie med barn. Fordelene ved charterferie er blant annet at dere blir transportert til og fra flyplassen, og at det er familievennlig og godt tilrettelagt for både store og små på hotellet. Mange hoteller og resorter har dessuten fasiliteter som for eksempel aktivitetsklubber for barn og unge, og trening og turer for voksne. Flere hoteller tilbyr også all inclusive, noe som betyr at alt av mat og drikke er dekket under oppholdet. Ubegrenset tilgang på brus og is kan selvsagt være en utfordring, men barna vil antagelig elske det. Kikk innom store charterselskaper som Ving, TUI og Apollo for tips og inspirasjon. Der jobber det flust av reiseglade eksperter som hjelper dere med den informasjonen dere trenger.

Charter eller ikke: Det er fordeler og ulemper ved å reise på charterferie. En klar fordel er at mange familiehotell har aktiviteter for barn, slik som Lollo&Bernie i Ving. Foto: Ving

6. Eller ikke charter?

Er dere mer klare for eventyr, kan det være flere fordeler ved å reise på egenhånd. På egenhånd har dere en større frihet og fleksibilitet i forhold til hvordan dere vil bo og eventuelt hvor lenge dere vil bo på hvert sted. Ved å leie bil er dere dessuten fri til å reise rundt på egenhånd og oppleve steder og mennesker dere kanskje går glipp av på charterferie. Bortgjemte badebukter og hemmelige restauranter, for eksempel. Det finnes mange ulike måter å bo og feriere på. Det viktigste er at barna har tid og plass til å leke og løpe, og at de voksne har tid til å lese litt i en bok eller bare gjøre ingen ting.

7. Pakkeliste

Uansett om velger charter eller ikke, koffert eller ryggsekk: En vellykket sydenferie med barn handler også om hva du har husket å pakke med deg. Å glemme favorittleken eller favorittkjolen hjemme i Norge er ikke populært, så planlegg pakkingen godt.
Sett opp pakkeliste til hvert enkelt familiemedlem, og heng den gjerne opp på kjøleskapet eller del den digitalt slik at alle tar ansvar for å fylle listen med det som trengs.
Det er en kunst å pakke både lett og praktisk når man skal på familieferie, men husk: Man ofte bruker bare halvparten av det som er med i kofferten …
Hvis du ønsker å reise så lett som mulig, ta gjerne med vaskemiddel, eller benytt deg av vaskeri på stedet. Husk at mange hoteller også tilbyr både barnetriller og barnesenger, og at det aller meste selvsagt kan kjøpes på destinasjonen.

Pakk kofferten med ull

Skal du på reise? Tynn merinoull er behagelig mot huden og kan styles opp og ned etter behov.

Les mer

Ta med til barna:

 • Klesskift ut i fra feriens lengde og temperaturen på destinasjonen
 • Sandaler
 • Bleier, både vanlige bleier og badebleier, samt våtservietter
 • Solkrem
 • Solbriller
 • Solhatt/caps
 • Myggspray
 • Myggnett
 • Vaskemiddel
 • Toalettmappe med febermåler, Paracet, Eurax, plaster og Aloe Vera-krem
  Ikke glem å ta med et lite «overlevelseskit» til flyturen! Pakk en sekk med ekstra skift, bøker, spill, leker, mat og drikke så gjør du suksess på flyturen. Kjeks, rosiner og nettbrett hjelper mot det meste …

Pakketips til voksne:

Det er ingen vits i å ta med klær du tror det blir bruk for, eller klær som er for varme. Et godt tips er å ta med klær og farger som kan kombineres og som kan dresses opp og dresses ned ved behov. Enkle, klassiske plagg og behagelige sko eller sandaler funker alltid, og hvis det plutselig er behov for å pynte seg? Da gjør en hvit skjorte eller en leppestift underverker!

8. Seerverdigheter

Det kan være vanskelig å gjøre alle i familien fornøyde, og mange familier legger opp til noen voksendager og barnedager i løpet av ferien. Det er kanskje lettere å holde ut en dag i badeland eller zoologisk hage når du som voksen vet at det vanker en dag i gamlebyen eller på museum. Det kan også være en idé å dele seg slik at mor får en dag på shopping mens far passer barna den ene dagen, mens far får en dagstur til nabobyen den andre. Men husk at sydenferie med barn er nettopp ferie, så ikke legg opp for tett program. Det skal være tid til å bade, kose, leke, spise is og være spontan.

Is-tid: Mange vil oppleve masse på ferie, men ikke glem å slappe av med en is! Foto: Apollo

9. Langgrunne strender og morsomme bassenger

Hvis dere sørger for å legge ferien til et sted der det er mulig å bade, svømme og leke i vannet, så gjør dere dere selv en tjeneste. Mange reiseentusiaster er nemlig enige om én ting: Så lenge barn har tilgang til å leke i vannet, enten det er på en strand eller i et basseng, så kan man være hvor som helst. Men husk å ha en «vaktordning» slik at en voksen alltid har oversikt over barna som bader. Da kan de andre voksne slappe av med god samvittighet, helt til de selv skal på «vakt»!

10: Inspirasjon og tips

Trenger du mer inspirasjon og flere reisetips? Drøm deg bort på disse nettsidene og bloggene.
Reiseblogger:
Familyoffduty.com
Bortebest.no
Reismedbarn.no
På egenhånd:
Airbnb.no
Homeaway.no
På charter:
Ving.no
Tui.no
Apollo.no