Kategori:

Familieferie

Kategori:

Familieferie

10 tips til påskeferie med barn

Påsken kan være like fin på fjellet som i byen. Her er 10 tips til påskeferie med barn, enten du drømmer om snø, strand eller bar asfalt.

Snøengler: Mange tilbringer vinterferien på fjellet. Og barna elsker jo snø! Foto: Ola Matsson/Skistar

Tips til påskeferie med barn, sier du? Det skal du få! I år havner påsken i uke 13, nærmere bestemt i månedsskiftet mars og april. Noen steder i landet biter vinteren seg fast med snø og kulde mens andre steder er det vår i luften og krokus i blomsterbedet. Har du lyst til å omfavne siste rest av vinter eller vil du ønske våren velkommen? Her er 10 gode tips til en vellykket påskeferie med barna.

1. Påske på fjellet

Du har sikkert sett bildet før: Hele familien sitter inntil hytteveggen og soler seg etter en fin tur i påskefjellet. Fjellet er vakkert i påsken, og mange steder er fortsatt forholdene gode for ski og aking.
Hva med å leie en hytte sammen med en annen barnefamilie?
DNT har mange gode tips til påskeferie med barn, til skiturer, aktiviteter og ikke minst hytter for overnatting. På SkiStar får du oversikt flere vintersportsteder i Norge og Sverige, og hvilke arrangementer de i påsken.

Fjellpåske: Mange nordmenn rømmer til fjells i påsken, og unner seg en rast og noe godt på turisthytter som her på DNTs hytte på Fondsbu. Foto: Sindre Thoresen Lønnes/DNT

Les også: 7 TIPS TIL FJELLTUR MED BARNA

2. Påske i byen

For alle de urbane familiene der ute, er tanken på bare fortau, kafebesøk og rusleturer i en stille by, selve bildet på påsken. Endelig er det tid til å utforske nye områder og museer, det er plass på de populære restaurantene, kanskje til og med i solveggen, og det er sightseeingturer både her og der.
Det er også mange museer som har aktivitetsprogram for barn i påsken, og så er jo de fleste kinoene åpne.

3. Påske på stranda

Drømmer du om å bytte ut pleddet og ullgenseren med strandmatte og badetøy? Da bør du vende snuta sørover.
Sola begynner å varme godt sørover i Europa når vi skriver april.
Ifølge Apollo er Kanariøyene nordmenns syden-favoritt i påsken, og på Las Palmas er gjennomsnittstemperaturen 20 grader i april. I tillegg til sol og varme, blir dessuten påsken behørig feiret i katolske land. Legger du turen til for eksempel Spania, er det prosesjoner og markeringer over hele landet.

Sydenpåske: Tusenvis av nordmenn reiser til syden i påsken, og favorittdestinasjonen er Gran Canaria. Foto: Apollo

Les også: EKSPERTENES TIPS TIL FERIE MED BARN I EUROPA

4. Påske i skjærgården

Er du sugen på vår, så skal du ta med deg barna på påskeferie ut i skjærgården. Oslofjordens friluftsråd ønsker at alle skal ha tilgang til fjorden og strendene, og leier ut såkalte kystledhytter. De populære kystledshyttene ligger ved fjorden, de har enkel standard og mange av hyttene har en robåt til fri bruk. I begynnelsen av februar åpner bookingen av kystledhyttene, og noen av hyttene åpner til påske.

5. Påske på togtur

Når man skal ha på påskeferie med barn, kan det være gøy å gjøre transportetappene til en opplevelsesrik del av ferien. De fleste barn synes at tog er stas, så hva med en tur til Göteborg? Göteborg kaller seg Norges nærmeste storby. Byen har en vakker skjærgård og en flott botanisk hage, høy tetthet av Michelin-restauranter så vel som koselige kafeer der du blant annet kan kjøpe verdens største kanelbolle (!), og ikke minst morsomme familieattraksjoner som Nordens største opplevelsessenter – Universum. Shoppingmulighetene er også mange i Göteborg, og hos söta bror er det dessuten åpent i alle butikker på skjærtorsdag. Titt innom VisitSweden før du reiser. Siden er spekket med gode tips.

Söta bror: Hva med en togtur til Norges nærmeste storby Göteborg? Foto: Per Pixel Peterson/VisitSweden

6. Påske på båttur

Å reise på påskeferie med barn kan være en stressende affære, særlig når du skal ha med barnevogner, sparkesykler og et hav av bagasje. Å reise med båt gjør det meste mer avslappende.
Dere spaserer ganske enkelt fra terminalen og ombord i båten, finner lugaren deres og kan sette i gang med å utforske fasilitetene ombord.
Både Color Line, Stena Line og DFDS byr på mye moro ombord.
Velger du DFDS kan dere seile til København, og barna kan kose seg på lekeområder med ballrom, i badebasseng og med aktiviteter som skattejakt. Vel fremme i Kongens by, har Tivoli åpent, barna kan titte innom lekebutikker som Disney Store og Hamleys mens de voksne kan glede seg til danske frokoster, altså lunsjer, for eksempel på Cafe Norden eller The Royal Smushi Cafe.
Tips:
Vi anbefaler vi å oppgradere lugaren slik at dere får bedre plass ombord på plass. Det er jo hyggelig for de voksne å få være oppe lenger enn til klokka 20 …

Kongens by: I København er det et hav å finne på med familien. Enten dere vil gå i Tivoli, spise røde pølser, vandre i Nyhavn eller slappe av, som her på Papirøen. Foto: Kim Wyon/VisitDenmark

7. Påske på gratis hytte

Du kan faktisk ta med familien på påsketur uten å bruke et rødt øre. Statskog har rundt 100 hytter, buer og koier som står ulåste og er til fri benyttelse for folk på tur.
Standarden er enkel og det er verken innlagt strøm og vann, men hyttene er til gjengjeld helt gratis.
Mange av hyttene ligger dessuten i nærheten av hverandre slik at det går an å gå fra hytte til hytte. Pakk sekken full med mat, påskegodt og quiz og kos dere på hyttetur med pølsegrilling og lek. Helt gratis.

Påskesekken: Husk å pakke med noe godt i sekken før dere legger ut på påsketur. Barn klarer å gå langt og lenge om de vet at det vanker kakao og sjokolade! Foto: Marius Dalseg/DNT

8. Hjemmepåske

Det er ikke alle som har fri i påsken. Det er alltid litt kjedelig å jobbe når alle andre har fri, særlig når man har barn, men her gjelder det å ta påskeferie straks man kommer hjem fra jobb. Kanskje kan dere invitere noen til påskelunsj eller middag? Tenn påskelys, finn fram brettspill eller quiz og lag litt hyttestemning hjemme i stua. Og aller viktigst: Spis masse påskegodt!

9. Morsomme påskeakiviteter

Uansett om det blir strand eller fjell, så må man jo leke litt i påsken. Er dere et sted med snø, kan dere jo arrangere påskerenn! Et påskerenn kan for eksempel innebære å hoppe på ski, løse rebuser, kaste snøball på blink og konkurrere i flaskeaking. Etter rennet kan dere grille og dele ut egne diplomer i alle tenkelige kategorier.

Påskeegg-jakt har blitt en populær påskeaktivitet.
Legg ut pynteegg eller sjokoladeegg på forskjellige steder og la barna følge sporene helt til de finner alle påskeeggene som haren har lagt ut.
Du kan også lage et skattekart der barna må følge kartet helt til de finner et påskeegg fylt med godteri. Morsomt for både store og små.

Påskerenn: Å arrangere et påskerenn er morsomt for både voksne og barn. Lag morsomme konkurranser og oppgaver, grill pølser og kos dere! Foto: Julie Maske/DNT

10. Dekk til gult påskebord

Dersom du har tilgang til et kjøkken i påskeferien, så ta med barna og lag noe de garantert kommer til å elske. At påskefargen er gul, det er det ingen tvil om, og da er det jo kult å servere noe gult!
Start det hele med en knallgul påskesmoothie. Den er full av appelsin og har et dryss av kakao på toppen, og den smaker like himmelsk etter skituren som i sofakroken foran «Påskenøtter».
Hjemmelagde skolebrød slår aldri feil, og er perfekt å servere når dere vil kose dere litt ekstra. Med påskegul vaniljekrem i midten, er de jo nesten som bordpynt å regne, men her skal det spises!
Joda, det er godt med lammelår, altså, men hva med en knallgul thai-suppe? 
Ingen måltider er fullendt uten en liten dessert. Hvis du er på jakt etter suksess, så skal du servere en suksess-terte. Det ligger i navnet at denne kaka er en innertier. I påsketider har den dessuten den estetiske fordelen at den har et lokk av gul krem! Nam!