Kategori:

Barnebursdag

Tag:
Kategori:

Barnebursdag

Tag:

Tips til en vellykket ungdomsbursdag

Er du i tvil om hvordan du skal legge opp bursdagen til tenåringen din? Fortvil ikke, det trenger ikke være så komplisert! Råd fra ungdommer selv og tips til temabursdager og

jenter på fest
Om sommeren kan en grillfest utendørs være hyggelig nok! Foto: Sarah Finne Simonsen, privat

Som tenåring begynner det å bli vanlig å invitere vennegjengen fremfor hele klassen til bursdagsfest, og noen synes kanskje det er spennende å be en de er forelsket i. Foreldrene må kanskje holde seg mer i bakgrunnen enn tidligere, men samtidig trenger ungdommene hjelp til planlegging og praktisk gjennomføring av sin store dag. Det er mye å ta hensyn til! Hvor starter du da med forberedelsene?

Stress ned!

Camilla Reimers
Bursdagsekspert Camilla Reimers

– Først og fremst bør feiringen være overkommelig, både for deg og for lommeboken, anbefaler bursdagseksperten Camilla Reimers.

Camilla driver den populære bloggen bursdagsjentene.no, et oppslagsverk hvor hun sammen med sin venninne Larisa Boos deler verdifulle råd til hvordan du arrangerer bursdagsfeiring for barn i alle aldre. For henne er det viktigst at bursdagen skal være gøy for barnet, og ikke et jag blant foreldrene etter å ha den flotteste feiringen i nabolaget. Dersom det er et ork å stelle i stand en bursdagsfest og foreldrene må ta seg fri fra jobb for å forberede, er det noe som skurrer, mener hun.

Det beste er om du er avslappet og tilgjengelig for barnet under feiringen.Camilla Reimers, bursdagekspert

– En enkel feiring skaper verken stress for deg eller press for andre, og det trenger ikke være kjedelig for det! Lag en plan sammen med barnet i forkant, og sørg for at det er samsvar mellom forventninger og hva som kan gjennomføres slik at det ikke blir noen skuffelser på selve dagen, tipser bursdagsentusiasten.

En av tiltakene Camilla foreslår for å gjøre ting litt enklere for seg selv er for eksempel å bruke ferdig kakemiks, og heller legge tid i for eksempel dekorering eller andre ting som er viktigere for stemningen.

LES OGSÅ: 4 versjoner av den populære langpannekaken – alltid en sikker vinner!

Camilla er også mor til tre, og har arrangert tenåringsbursdag flere ganger for to av dem. Hun minner om at ungdommer flest ikke trenger all verdens med opplegg for å kunne ha det gøy.

– I den alderen er det så mye spenning i luften at det holder å rigge klart og overlate dem til seg selv med litt regi, forklarer hun.

https://www.plusstid.no/familiens-fritid/barnebursdag/tips-til-barnebursdag

Temafest er tingen

Å arrangere temafest er ifølge Camilla en ypperlig måte å legge rammer rundt en ungdommelig bursdagsfeiring der tenåringene får rom til å prate og danse på egenhånd.

­– Hvis de i tillegg kler seg ut kan det ofte ta brodden av eventuell sjenanse blant blant dem. Det er en perfekt icebreaker på fest, tipser hun.

LES OGSÅ: Tre nydelige pizzaer – perfekt for ungdomsfesten

Og selv om praten sannsynligvis kommer til å gå av seg selv, er det er greit å ha noen leker på lur i tilfelle stemningen skulle dabbe av. Camilla minnes fortsatt en bursdag da tenåringene skulle finne en nøkkel i en kjele full av spagetti og olje, da hvinte de av fryd og trodde de rotet rundt i meitemark. Noe annet som er gøy (og ikke fullt så klissete) er for eksempel å danse limbo. Videre råder Camilla:

­– Det er alltid smart å ha en morsom quiz i bakhånd, det slår sjeldent feil. Del ungdommene inn i lag og få frem konkurranseinstinktet!

Tips til en morsom ungdomsbursdag for gutter og jenter

Med utkledning

 • Svart og/eller hvitt-party. Kjør svarte eller hvite ballonger og be alle gjester kle seg i helsvart eller helhvitt. Enkelt og gøy! Slike fester holder ungdommer på med til de er opp i 20-årene, ifølge Camilla.
 • Gutter kler seg ut som jenter og omvendt. Dette bryter definitivt isen og skaper god stemning blant ungdommene.
 • Disko-fest med glitter, farger og diskokule er uhøytidelig og morsomt!
 • Yrkesfest, hvor man kler seg ut som personer med ulike yrker.
 • Kle deg ut som en kjendis! Ha gjerne en trekning på forhånd om hvem som skal kle seg ut som hvem. Det er ikke hver dag du kan få Justin Bieber eller Donald Trump på besøk!
 • Toga-fest, alt du trenger er lakener og blader.

Uten utkledning

 • Garasje-party! Rigg til i garasjen med det dere har av arbeidslamper, hagemøbler og lanterner. Husk musikkanlegg eller høyttaler. Et fint gulvteppe gir hjemmekoselig stemning, og popcorn i artige begre er både billig og dekorativt. Dersom du har hage i tillegg kan du legge til rette for uteaktiviteter som dart, badminton eller annet for dem som ikke danser.
 • Italiensk eller meksikansk aften, med quiz om, og mat fra, det utvalgte landet. Pasta, pizza eller taco er som regel en sikker vinner hos alle! Dersom ungdommene liker å lage mat, kan du også gjøre en greie ut av at de forbereder maten sammen før de spiser. Da trenger du bare å rydde kjøkkenet og ha utstyr og ingredienser klart til gjestene kommer.
 • En fotballfest med quiz om favorittlaget og kanskje ballspill, er en sikker vinner for de sportsinteresserte.
 • Hvorfor ikke prøve å invitere til en frokost- eller lunsjbursdag med ferskpresset juice og godt pålegg på nystekte rundstykker? Gjestene kan komme i pysjamas om de vil. Perfekt dersom ungdommene har mange fritidsaktiviteter eller er travle i helgene.
 • Dersom det er sommer og pent vær er sommerfest og grilling en klassiker hvor ungdommene kan være ute og spille kubb og annet til sent på kveld.

6 ting å huske på:

 • Be gjestene melde fra dersom det er noe de ikke kan spise.
 • Send ut en e-post når bursdagen nærmer seg med påminnelse om feiringen, i tilfelle de inviterte har glemt å fortelle det til foreldrene sine.
 • Hvis ungdommen inviterer gjester selv, vær sikker på at ikke én står utenfor.
 • Er det kun en liten gruppe med venner kan det være greit å oppfordre til å ikke bruke Snapchat og Instagram den kvelden, da det er lett for andre å føle seg utenfor i den alderen.
 • Forventningene til en bursdag er like store hos en fjortenåring, som en treåring. Snakk med ungdommen om hvordan bursdagen skal gjennomføres og hva forventningene er. Vær tydelig på hva som kan innfris og hva som er umulig. Er det et stort ønske fra ungdommen om å ha tall-ballonger i gull og du ikke kommer til å kjøpe dette, si i fra.
 • Dersom ungdommen får penger i gave, kan det være lurt å vente med å åpne konvoluttene til etter at gjestene har gått. Å telle pengegaver foran gjestene kan føre til at de sammenligner hvem som gir mest, eller hvem som får mest.

Tips fra to tenåringer

Sarah Finne Simonsen (15) har vært i nesten flere temabursdager enn hun kan huske: Piratfest, hippiefest, og rødt-hvitt-party, og 80talls-fest for å nevne noen. Det har vært gøy på disse festene, synes hun, hvor temaene har gått igjen i hva ungdommene har hatt på seg og i dekorasjonene. Men ifølge Sarah er det viktigste på en god bursdagsfest bra musikk, og muligheten til å kunne skravle med vennene sine. Og kanskje danse litt?

Sarah Finne Simonsen (15)
Sarah Finne Simonsen. Foto: Privat

 

Det er kjipt når det er så mye opplegg i bursdagene at det ikke blir tid til å prate sammen.Sarah Finne Simonsen (15)

– En av mine beste bursdagsminner var min venns 16-årsdag nylig. De hadde musikkanlegg, lys, og røykmaskin. Vi danset, spiste pizza og skravlet til sent på kveld, og så kom det noen gutter etterhvert også, forteller hun.

Sarah liker ikke når foreldre “sitter oppå” bursdagen, og heller ikke hvis det er for et for tettpakket program med mange leker. Men én ting er greit:

– Litt quiz, for eksempel Kahoot, er gøy!

For Ine Linckert (13) har de klassiske bowlingbursdagene vært de aller beste. Hun har også hatt gleden av å ha en selv:

– Jeg synes det er veldig gøy når vi er delt inn i lag og skal prøve å vinne over hverandre. Det blir god stemning og det er lett å være sosial, mener hun.

Ine har også vært i temabursdager med blant annet fargekoder og hip pop-tema hvor jentene kledde seg ut som gutter. Men dersom hun får velge selv neste gang vil hun foretrekke en roligere bursdag: 

– Nå som jeg er blitt litt eldre ville jeg nok bare hatt en rolig og koselig kveld sammen med mine nærmeste venner. Jeg har allerede vært i noen sånne feiringer og da merker jeg at vi får snakket mye mer og blir mer knyttet sammen, forteller hun.

På min neste bursdag vil jeg ha en rolig kveld med venner, taco, godis og film.Ine Linckert (13)

Til slutt har Ine noen gode tips til foreldre som skal arrangere bursdag: Sørg for at alle tåler det som blir servert, og ha backup i tilfelle noen ikke kan spise noe. Sjekk også, så godt det lar seg gjøre, om datoen passer for de fleste som skal bli invitert, på forhånd. Og selvfølgelig: Ikke drit ut bursdagsbarnet!

– Det er krise hvis foreldrene begynner å danse eller fortelle teite vitser som ingen skjønner, det blir fort ubehagelig. Fortell heller ikke flaue barnehistorier om bursdagsbarnet foran alle sammen, er Ines velmente råd.

Til barneselskapet

TORO Lyse Muffins kan lages som små muffins til barneselskapet eller store muffins til vennebesøket

Les mer