Skribent:
Kategori:

Barnebursdag

Tag:
Skribent:
Kategori:

Barnebursdag

Tag:

Tips til morsom utebursdag

Har du lyst til å flytte barnebursdagen ut? Her er tips til leker, mat og la barna få boltre seg i det fri.

barn griller pølser og har det gøy på utebursdag
Det kan være stor stas å ha utebursdag! Foto fra boken Barnebursdag - tips, triks og ti morsomme temafester av Sara Johannessen (Font forlag)

Om du ikke har prøvd å lage utebursdag før, skal du vite at det er enklere enn du tror. Det kan også være en suveren løsning for dere som ikke har så god plass inne, eller ikke orker støyen av masse barn som er i festhumør. Dessuten slipper dere å rydde huset både før og etter selskapet, og det er befriende for barna å få leke og løpe omkring i fri dressur.

123bursdag_annonse

123Bursdag hjelper deg med alt til barnebursdagen.
Ferdige pakkeløsninger for temabursdager med pynt, kakemiks, snacks og godteri.
Alt levert rett hjem.

Rabattkode PLUSSTID-20

Gå til nettbutikk her

Ikke Plusstid-medlem? Meld deg inn nå

Barnebursdag ute hele året

Det er fullt mulig å ha en super utebursdag hele året. Sted og aktiviteter vil jo selvsagt variere etter sesong, men mulighetene er mange. Om vinteren kan dere for eksempel samles i bunnen av en akebakke. Å feire bursdag på en gård er aktuell året rundt, mens om sommeren er mulighetene flere.

Finn et hyggelig friluftsområde på en strand, i skogen eller i nabolaget, og legg opp til uteleker som barna synes er gøy

Det er mange bursdagsleker dere kan leke ute.

Les også: https://www.plusstid.no/familiens-fritid/uteaktiviteter/male-pa-sno

Til barneselskapet

TORO Lyse Muffins kan lages som små muffins til barneselskapet eller store muffins til vennebesøket

Les mer

Fotball og ballspill sommerstid, aking og ski vinterstid. La bursdagsbarnet være med å bestemme hva de har lyst til, og ha noen leker “i ermet” dersom ting ikke fungerer. Frilek er ofte undervurdert – barn kjeder seg sjelden når de er mange sammen.

Foto fra boken Barnebursdag – tips, triks og ti morsomme temafester av Sara Johannessen (Font forlag)

Tips til morsomme bursdagsleker ute

Naturlotto
Send barna ut i terrenget for å finne to og to like ting. (Blomster, kongler, skjell…) Legg en av hver ting systematisk ned på bakken, gjerne i et ruteskjema som risses inn i underlaget. Lag et tomt skjema ved siden av. Etter at barna har fått se på tingene i ca. 30 sekunder legges teppet over og de skal kopiere det de har sett og legge tingene i samme rekkefølge i det tomme skjemaet.

Sardinmamma – omvendt gjemmelek
Her skal alle står i ring med lukkede øyne og telle høyt til 50. Kun en løper og gjemmer seg. Etter hvert som de andre finner den som har gjemt seg, skal de ikke si det til noen, men liste seg bort og sette/ legge seg ned ved siden av den som har gjemt seg. Etter hvert blir man stadig flere, man må ligge stille og tett som sardiner i boks. Her er det om å gjøre å ikke bli den siste som finner sardinmammaen.

NB! Husk å telle hvor mange som er med på leken! Da vet man når alle har funnet frem til gjemmestedet.

Mat og drikke
Dersom dere kan tenne bål, er det veldig hyggelig. Pølser og pinnebrød eller tortillawraps med noe godt (i alufolie), egner seg godt på bålet og er likt av de fleste.

Les også: TIPS TIL Å LAGE MAT PÅ BÅL

Skal dere ta med ferdigstekt mat, er pizzasnurrer eller horn fylt med pølser eller skinke er også deilig utemat. Brus, saft eller store termoser med kakao er flott som drikke, og ta med noen flasker med vann til de som er ekstra tørste.  Ønsker dere noe søtt er det enkleste å ta med en langpanne med sjokoladekake eller noen festlige cupcakes. Det blir garantert suksess!

Noen tips til utebursdag

  • Vær minst to voksne på inntil 15 barn.
  • Bål eller grill må til for å få den riktige friluftsopplevelsen. Husk bålforbud fra 15. april til 15. september – dere kan eventuelt benytte godkjente bålplasser eller grill.
  • Ha gjerne med litt ekstra klær til utlån i sekken. Uansett årstid kan man risikere at noen blir våte eller fryser, og da er det ikke koselig å være ute!
  • Informer barna i starten av bursdagen om hvor de kan gå og ikke gå – avgrens området.
  • Forsiktige og sjenerte barn kan lettere gjemme seg bort i en utebursdag. Vær oppmerksom på disse!
  • Tell barn jevnlig.
  • Ha alltid innslag av aktiviteter som inkluderer alle.
  • Husk å skrive hvor og når barna skal hentes og leveres, og råd om påkledning ut ifra årstid i bursdagsinvitasjonen.

Kilde: Den Norske Turistforening

Foto fra boken Barnebursdag – tips, triks og ti morsomme temafester av Sara Johannessen (Font forlag)

Tips fra Plusstid-leser: Herlig utebursdag for store og små

– Vi drar til skogs med hele klassen, inkludert familiene deres, noen timer på dagtid en helg. Ofte kommer tre generasjoner og vi blir 60-70 stykker!

Vi tar påmelding så vi vet hvor mye mat vi skal beregne, og ber de voksne ta med sin egen drikke så det ikke blir så tungt for oss å bære inn.
Resten står vi for: Vi har natursti fra et avtalt startsted, med oppgaver og billedrebuser som de må løse for å finne leirplassen.

Når de kommer frem, lager de noe med materialene de fant på turen, for eksempel en fiskestang, og leker med disse. Vi har satt opp mål for ballkast og pil og bue, og fiskeplass ved et lite vann.

Barna må på skattejakt etter en kiste med mat og sjokoladegullpenger. Så griller vi pølser på bål, barna får saft, og vi forteller eventyr og sagn. Deretter er det bursdagssang, kaker og felles ringleker ved leirplassen.

Etterpå har vi føle-løype der de følger et tau med bind for øynene. Til slutt har vi fiskedam der de fisker med sin selvlagede fiskestang (pinne, snor, kongle i enden) etter godteposer bak et pledd mellom to trær. Til slutt rydder vi grundig etter oss.
Billig, sosialt, barna kan bråke og herje fritt, alle kan bli med så vi får møte foreldre, søsken og noen besteforeldre, deilig og sunt å være ute. Og, viktigst for meg, ingen støvsuging!

Anne Christine Lapstun Brennes

Følg Plusstid på Facebook for tips, råd og inspirasjon.