Kategori:

Barnebursdag

Kategori:

Barnebursdag

10 kule ideer til bursdagstema

Har du gått tom for ideer til podens bursdag? Her er noen morsomme forslag til bursdagstema for små og større barn.

piratbursdag
Hiv O´hoi: Uansett hva du velger - temabursdag er topp! Foto: iStock

Temafest på bursdagen har etter hvert blitt noe flere barn ønsker seg. Heldigvis trenger det verken å være dyrt eller vanskelig å lage en temaramme for festen. Nettet er fullt av rimelige og gratis tips og oppskrifter, og det er utrolig hvor mye du kan lage av  vanlige ting i heimen.
Her er noen forslag som kan gir deg ideer til neste bursdagsfest:

FOR DE MINSTE

PEPPA GRIS

Foto: iStock

Hvorfor ikke lage en Peppa Gris-fest? Den populære tegneserie-grisen med venner har mange elementer du kan gjøre noe kreativt og morsomt ut av i et bursdagslag.

123bursdag_annonse

123Bursdag hjelper deg med alt til barnebursdagen.
Ferdige pakkeløsninger for temabursdager med pynt, kakemiks, snacks og godteri.
Alt levert rett hjem.

Rabattkodene finner du ved å logge deg inn på Min Side.

Gå til nettbutikk her

Ikke Plusstid-medlem? Meld deg inn nå

Pynt:
På nettstedet momjunction.com, kan du laste ned gratis fargeleggingsark med bilder av Peppa Gris og alle vennene hennes. Disse er fine til lek, men også som maler når du skal pynte. Du kan for eksempel lage en mal som du kan bruke som mønster til å pynte bursdagskaken.
På Peppaofficial-siden på Pinterest kan du finne mange lure ideer for festen. En veldig enkel gris-dekor er for eksempel å bruke papp- eller plastglass i rosa og tegne grise-nese i bunnen. Lett å rydde bort etter selskapet og en morsom detalj til temaet. Bare husk å tegne nesen på utsiden av bunnen – ikke oppi glasset!

Mat:
For små svin som liker å slappe av i gjørmebadet hele dagen, er det klart at gjørmekaker må stå på menyen! Eller som vi vanligvis kaller dem: Sjokoladebrownies. Med marshmallows kan du lage rosa nesegrev, og er du litt kreativ med muffinsen, kan du også bruke grisetemaet for å dekorere dem med for eksempel bringebærkrem.

Tips:
Bruk en hvit papirduk på bursdagsbordet, og sett ut glass med fargeblyanter. Ikke bare gjør det ryddejobben enklere for deg, men det er også fint at barn som blir raskt ferdige kan ha noe å holde på med mens de venter på at de andre skal bli ferdige.

Leker:
I en Peppa Gris-bursdag må så klart de små få prøve å sette hale på grisen. Heng en tegning på veggen eller på en tavle, sett bind for øynene på barna, og la hver enkelt bli snurret rundt, før de prøver å tegne en hale på grisen.
Blinde dyr-leken: Sitt i ring med bind for øynene. La et av barna eller en voksen hviske dyrenavn i øret til hver deltaker, minimum to dyr av hvert slag. På signal reiser alle seg og snurrer seg rundt noen ganger, før de så skal finne sine egne dyr kun ved hjelp av lydene de lager.

LAST NED GRATIS INVITASJON HER

NINJAGO-BURSDAG 

Ninjago er populært hos aktive gutter og jenter, og det er ikke så mye som skal til for å lage stemningen som setter fantasien i sving. Du trenger heller ikke å gå til innkjøp av japanske lanterner og lekesamuraisverd. Med enkle grep kan du sette atmosfæren selv til en rimelig penge.
Tenk i klare sterke farger som sort, rødt, hvitt, grønt og gult i pynten. På nett finnes det mye du kan laste ned gratis eller for noen tiere, og bruke i temabursdagen. Du kan for eksempel bruke Ninjago-øyne i ulike størrelser, som du limer på ballonger, godteposer, papptallerkener og annet, for å lage riktig ninja-stemning. Printer du dem ut på klistreark går det enda raskere.
Som bord-dekorasjon kan du bruke legoklosser: Bygg små bokser av Lego, som du legger sugerør eller servietter i.
For å lage enkle masker til barna, kan du bruke filt i klare farger. Filt er et mykt materiale, dessuten tråder det ikke, så du slipper å sy rundt. Klipp en enkel form til en maske, og lag hull til øyne. Hvis du vil at ungene skal klare å ta den av og på selv, kan du sy på en liten strikk bak på endene.

Mat:
Kloakk-slim:
 = Grønn gele! Siden gelen er så stiv, så kan du for eksempel pynte på toppen med små Lego Ninjago-figurer. (Bare husk å desinfisere dem først)
Ninjago-muffins: Lag lyse muffins og bruk konditorfarge på glasuren.

Leker:
Også lekene kan du lage selv: Lag ninjastjernen i papir, og la barna prøve å kaste dem oppi en kurv.
Lag sverd av ballong, eller la barna lage dem selv.
Legoskje-kappløp. Her handler det om å frakte en mengde Lego-klosser med en plastikk-skje fra start til mål.
Sensei sier: I stedet for kongen befaler, kan et av barna befale de andre ulike måter de skal herme etter ham/henne på.

SKAL DERE I BURSDAG? LAST NED GRATIS BURSDAGSKORT HER

PIRAT-PARTY

Foto: iStock

En klassiker som fungerer ti-år etter ti-år er bursdag med pirat-tema.
Du kan oppfordre barna til å kle seg opp selv, men det er heller ikke vanskelig å lage et piratkostyme til barn, som gjør at fantasien deres settes i sving. Når barna ankommer, kan du for eksempel gjøre klart en liten stasjon hjemme der de kan forsyne seg med rekvisitter:
*1 stykk bandana-tørkle (bruk stoff du har liggende eller utslitt sengetøy som du river opp i passende firkanter og bretter over til en trekant.
* 1 pirat-hatt. Du finner gratis nedlastbare hatte-mønstre på for eksempel Pinterest som du kan overføre på sort papp. Eller kjøp sorte papptallerkner, del i to, og fest den halve sirkelen fast mellom to sylinderformete sorte pappskiver med stiftemaskin. På butikker som TGR eller Søstrene Grene kan du finne pynte-effekter med hodeskaller som du kan lime på fronten.
* 1 øyelapp.  Lett å laste ned gratis fra nett, for eksempel her.
* 1 krok til hånda: Denne lager du enkelt ved å bore et lite hull i en hermetikkboks du har vasket ren. Skru av kroken på en kleshenger, dytt den ned i hullet på boksen og lim med superlim fra innsiden.
* 1 skattekart: Spar på små glassflasker fra matlagingen (olivenolje, soyasaus osv) og vask de helt rene. Rester av etikett fjerner du lett med neglelakkfjerner. Inni flaskene kan du legge kart til skatten som barna skal finne i løpet av bursdagsfeiringen. For å gjøre det skikkelig autentisk, kan du brenne litt av arket i endene, så det ser gammelt ut.

Mat:
Skipsmuffins er tingen for små pirater. Pynt med gratis nedlastbare segl og sjørøverflagg.

Lek:
Gå på planka (utelek):  Lag en gjettelek med spørsmål fra piratlivet. Den som svarer feil må balansere over en planke du setter oppå to bruskasser etc.
Skattejakt: Kartlek for å finne godteposer. Det er ekstra gøy hvis kartet leder ungene både ute og inne.

Tips:
Legg ut ”spor” til skatten i form av fargerike fjær, og fortell en historie om at fiende-sjørøvere har tatt både skatten og papegøyen deres.

TROLLFEST

Trollene bor under steiner og trær ute i skogen, så hvorfor ikke flytte festen ut til dem?
Pakk kakao, marshmallows og pinnebrøddeig i sekken, og fyr opp bål for bursdagsgjestene i skogen. Der kan dere for eksempel ha høytlesning av eventyr om troll og ha god plass til uteleker. Her er flere tips til utebursdager.

MYSTERIE-BURSDAG

Dette er et bursdagstema som passer godt for små Sherlock Holmes-er og Nancy Drew-er.
I stedet for skattejakt, skal bursdagsselskapet løse et mysterium. Kanskje får de også bind for øynene og må gjette hva de får på tallerkenen når de skal spise?

Andre forslag til leker er for eksempel:
Kims lek:
Hvor god hukommelse har de små detektivene?
Høytlesning: Demp lyset og les en spenningshistorie for barna. La alle være med og gjette på gjerningspersonen.

FOR LITT ELDRE BARN

RETRO-BURSDAG

Foto: iStock

Hvordan var det å være på fest før det fantes mobiltelefoner, internett og Netflix? Ta med barna tilbake til 80-90-tallet, da gebursdag betød tricolor-is, skumkake (marengskake pyntet med sjokolade og kokosdryss) og konkurranse om hvem som klarte å løse Rubiks kube på kortest tid. Pynt med sterke farger, sjekk ut det lokale loppemarkedet for gadgets fra fortiden, som for eksempel en fast-telefon eller en walkman og ha gjettelek med barna om hva de ulike tingene ble brukt til. Del ut skulderputer ved inngangen og la barna få tupere håret. Slå av lyset og ha disco på stuegulvet. Kanskje far eller mor til og med har noen breakdance-moves å lære bort?

PIKNIK

Er det ikke vær til å ha piknik ute – hvorfor ikke ha den inne? La barna sitte på gulvet på store puter og spise, pakk sjokoladekake eller vafler i en kurv, og server saft i små flasker med sugerør.

EN ANNEN FOR EN DAG-FEST

Ha en sekk eller eske liggende i boden, som du jevnlig fyller med morsomme klær fra loppemarkedet eller besteforeldrenes loft. Sett fram en krukke med papirlapper hvor du har skrevet navn på karakterer, samt noen enkle stikkord om hva slags yrke de har, sære hobbyer osv. La barna trekke hver sin lapp og velge seg klær, og gi hver av dem en hemmelig oppgave. Etter noen timers lek, skal alle få avsløre oppgaven sin.

DIY-BURSDAG

Foto: iStock

Hvorfor ikke legge opp til en fest der gjestene skal lage ting underveis?
Du kan lage mini-pizzabunner ferdig på forhånd, og så kan gjestene velge hvilken topping de vil ha fra skåler på kjøkkenbenken. Det samme kan du gjøre med pynt på kaken.

Som aktivitet kan dere pusle sammen. Vil dere male, finnes det små bord-staffelier å få kjøpt på rimelige butikker som Søstrene Grene. Eller hvorfor ikke lage klar små treplanker som barna så kan male og pynte til navneskilt på rommet sitt? Er barna store nok, kan det kanskje være gøy å knytte vennskapsarmbånd.

Tips: Skal dere lage armbånd av perler eller sette sammen små ting? Bruk små filtbrikker som underlag på bordet, dermed ligger perlene i ro, uten å forsvinne fra glatte bordflater.

TENÅRING

TENÅRINGSBURSDAG

For mye opplegg på en tenåringsbursdag er ikke populært, men temabursdager er også vanlig blant fjortisene. God mat, riktig musikk og plass til å danse kan vise seg å være bra nok, men hvis tenåringen din synes utkledning kunne være gøy å prøve, så er det lov å foreslå noe mer spenstig enn sort-hvitt selskap. Hva med en Grease-fest, en Skam-fest eller en Stranger things-fest?
Et annet alternativ er filmkveld med overnatting, der tenåringene kan ligge i pyjamas og få ”bingewatche” favorittserien sin. Popp popcorn, legg ut madrasser med masse puter og demp lyset. Her får du flere tips til ungdomsbursdagen.

Til barneselskapet

TORO Lyse Muffins kan lages som små muffins til barneselskapet eller store muffins til vennebesøket

Les mer