Kategori:

Ungdom

Kategori:

Ungdom

Disse stipendene kan du søke for videregående

Elever på videregående kan ha rett til både PC-stipend og støtte til livsopphold.

Det finnes flere forskjellige stipender for ungdom som skal gå videregående. Foto: iStock

Det er ikke bare studenter som har rett på støtte fra Lånekassen. Det finnes nemlig en rekke stipender tilrettelagt for ungdom med behov for ekstra økonomisk hjelp, såfremt de har såkalt ungdomsrett.

Et unødvendig vagt ord, men med en enkel betydning: Retten til videregående opplæring.

Ungdomsretten er grunnmuren som alle stipendene bygger på. For å ha ungdomsrett gjelder to kriterier:

  • Fullført grunnskole eller tilsvarende opplæring
  • Eleven kan ikke være eldre enn 24 år

Ungdomsretten innebærer også at elever på yrkesfaglig studieretning har rett til ett ekstra skoleår dersom de ønsker studiespesialisering. Ett eller flere år får også de elevene som er i et opplæringsprogram som krever dette. Les mer om ungdomsretten på Vilblino.

Er ungdomsretten i boks? Da er tiden inne for å ta en nærmere kikk på de tre ulike stipendordningene.

Dekker ditt daglige behov

Dekk ditt daglige Omega-3 behov, med Möller's Den Originale Omega-3 kapsler.

Les mer

Grunnstipendet ligger i kjernen av hva vi har bygget samfunnet på, og er myntet på familier i en vanskelig økonomisk situasjon. Det vil også si at stipendet vurderes opp mot inntekten til barnets forsørger(e) – en såkalt behovsprøvd ordning.

Beløpet ligger på 1074 kroner, 2147 kroner og 3224 kroner, og utbetales månedsvis. De avgjørende faktorene er hvilken av tre inntektsgrupper familien tilhører, samt hvor mange søsken du har.

Et par eksempler:

  • Tjener dere mellom 307 000 og 361 000 i året, og har ett barn? Da har dere rett på 1074 kroner i grunnstipend hver måned.
  • Tjener dere mellom 312 000 og 366 000 i året, og har to barn? Da har dere rett på 2147 kroner i måneden.
  • Tjener dere mellom 0 og 431 000 i året, og har tre barn (eller flere)? Da har dere rett på 3224 kroner i måneden.

Eksemplene ovenfor tar utgangspunkt i tabellen for foreldre som bor sammen. For foreldre som ikke bor sammen, gjelder en annen tabell – tabell B. Prinsippet er det samme, men inntektsgrensene er justert.

Skulle far eller mor finne seg ny livsledsager, og denne personen flytter inn i samme hjem som barnet, blir inntektsgrensene 45 594 kroner høyere.

Noen utdanningsretninger krever mer utstyr enn andre – og her kommer følgelig utstyrsstipendet inn i bildet.

Stipendet kommer i tre størrelser: 1032 kroner, 2285 kroner og 3818 kroner per skoleår. Går du for eksempel på restaurantfag, idrettsfag eller kunst og håndverk, har du krav på den største varianten. For retningene studiespesialisering, helsefag og mediefag, gjelder det minste beløpet.

Hele stipendet utbetales ved skolestart. Skulle du bytte til et undervisningsprogram med høyere sats, kan Lånekassen betale differansen. Det er også mulig å søke om støtte for kun ett semester, men da halveres beløpet.

Utstyrsstipendet justeres ikke etter familiens økonomi eller situasjon – kun utdanningsprogram. Det kan også kombineres med en eller flere av de andre stipendene.

Ull til større barn

Langermet, tynn ullgenser i Svanemerket 100% myk og kløfri merinoull.

Les mer

Borteboerstipend – eller enkelt og greit “bostipend” – er en støtteordning på 4437 kroner i måneden for de som av ulike grunner ikke kan bo hos foreldrene sine. Ordningen kan komme i tillegg til andre stipend, og er ikke avhengig av foreldrenes økonomi. For å få borteboerstipend må du først og fremst kunne dokumentere at du bor for deg selv.

I tillegg til at du må bo borte fra foreldrene dine, må også én av disse kravene være oppfylt:

  • 4 mil mellom foreldrehjemmet og skolen. For lærlinger gjelder reisevei fra foreldrehjem til arbeidsplass.

Eller:

  • 3 timer tur-retur mellom foreldrehjemmet og skolen.

Det må med andre ord kunne dokumenteres at flyttingen var nødvendig. Likevel finnes det dessverre andre særskilte grunner til at ungdommen ikke kan bo hjemme, og dette tar Lånekassen hensyn til “hvis det er særlige forhold av personlig eller sosial karakter, som gjør at du ikke kan bo hjemme”.

Merk at vurderingen tar utgangspunkt i forelderen man til vanlig bor med, og at Lånekassen kan nekte bostipend dersom en av foreldrene bor nærmere skolen – uavhengig av om dette er forelderen man til vanlig bor hos. Foregående avsnitt gjør seg imidlertid fortsatt gjeldende.

Hvordan søker jeg?

Lånekassen har vært flinke med å digitalisere og strømlinjeforme tjenestene sine: Det samme skjemaet benyttes til å søke på ett eller flere av stipendene. De har også automatisert en del av prosessen – hvis du søker utstyrsstipend, sjekker Lånekassen automatisk om du også har rett til grunnstipend. Dette gjelder imidlertid ikke for bostipend.

Søk om grunnstipend, utstyrsstipend og/eller borteboerstipend her.