Kategori:

Ungdom

Kategori:

Ungdom

Skal ungdommen flytte hjemmefra? Her er 7 ting dere bør huske på

Tiden har kommet – de unge håpefulle skal flytte hjemmefra, og “endelig” ta skrittet ut i en stor verden.

jente flytter hjemmefra
Det kan være lurt å forberede ungdommen på de nye forpliktelsene som hører med å bo for seg selv – som å sette opp et enkelt budsjett. Foto: iStock

Sommerferien er igang, og vi nærmer ubønnhørlig høst og studiestart. Det betyr også at en lang rekke unge jenter og gutter for første gang forlater redet.

Puh – tida går jammen fort. Og kanskje er det litt vemodig?

For å gjøre overgangen mykere har vi smekket sammen en huskeliste for dere som nå skal geleide et nytt individ ut i samfunnet.

Dekker ditt daglige behov

Dekk ditt daglige Omega-3 behov, med Möller's Den Originale Omega-3 kapsler.

Les mer

1. Økonomi

Mange ferske studenter får seg en økonomisk kalddusj i løpet av det første semesteret.

Studielån – utbetalinger høst 2018

Dette får den ferske studenten utbetalt fra august til desember (første dato forutsetter at hen har søkt i løpet av sommeren).

15. august: 21 650,-

15. september: 8119,-

15. oktober: 8119,-

15. november: 8119,-

15. desember 8119,-

Til sammen: 54 125,-

I august utbetaler Lånekassen 21 650 fritt disponible kroner til alle som har søkt om fullt studielån, noe som kan bli en litt for stor fristelse i de festfylte fadderukene. Skal ungdommen din bli student, er dette første bud: Forbered dem på første utbetaling fra Lånekassa, og minn om at formålet er å fordele beløpet utover semesteret. Uttrykket “dra meg baklengs inn i Lånekassa” har ikke oppstått i et vakuum!

Skal derimot ikke poden bli student, men flytte hjemmefra tidligere (før avsluttet videregående), er prosessen hos Lånekassa litt annerledes. Denne varianten kalles bostipend, og gjelder kun skoleelever som av ulike grunner har flyttet hjemmefra. Les mer om betingelsene for bostipend hos Lånekassen.

Alt dette blir enklere å forholde seg til om du hjelper ungdommen med å sette opp et enkelt budsjett. Det kan for eksempel se slik ut:

Inntekter

 • Studielån: 8 119,-
 • Lønn: 4000,-
 • Til sammen: 12 119,-

Utgifter

 • Husleie:  4500,-
 • Internett, Spotify, mobil, tv, etc: 700,-
 • Forsikring: 300,-
 • Medlemskap ( f. eks. treningssenter): 200,-
 • Sparing: 500,-
 • Til sammen: 6200,-

Differanse

12 119 – 6200 = 5919,-

Her er det lurt å minne om at de resterende 5919,- skal dekke mat, klær, drikke og fritidsaktiviteter (mange velger å jobbe mer enn i eksempelet ovenfor). I tilfelle uforutsette utgifter som legeregninger, tannlege og så videre, bør hen ha en såkalt bufferkonto eller “nødkonto”.

2. Forsikring

Denne er det nok mange studenter og borteboende som glemmer, spesielt hvis hen flytter inn i et kollektiv.

Det er to forsikringer studenter og borteboende bør forholde seg til:

 • Ulykkesforsikring. Dekker skade på eiendeler ved ulykke. Maksgrense på 500 000,-
 • Innboforsikring. Dekker skade på egne og andres innbo, dvs. eiendeler innenfor leilighetens vegger. Maksgrense på 500 000,-

Her er det lurt å orientere seg i de ulike forsikringstilbudene, da prisene kan være svært ulike. DNB selger for eksempel en forsikringspakke til 149,- i måneden, som er tilpasset unge mellom 18-33 år. Denne dekker innbo, ulykke og reise.

3. Bolig

Så var det å finne seg et krypinn, da. Her bør studentene starte tidlig med å lete, da det er mange om beinet i løpet av sommermånedene (og spesielt august).

Det finnes flere muligheter for bolig, hovedsakelig andels-, leie- og selveierbolig, men mest aktuelt her er leievarianten. Når det gjelder leie av bolig bør dere ikke forhaste noe – mange utleiere, som regel privat, kan ta seg altfor godt betalt i et trangt marked.

Alle studenter kjenner til historier om kranglevorne utleiere som tar betalt for å bruke vaskemaskinen, ikke reparerer nødvendig innbo, øker leieprisene over konsumprisindeks og generelt steller seg på bakbena når leietaker stiller krav.

Det er så definitivt ikke normen, men det rettferdiggjør en grundigere sjekk. Les leiekontrakten nøye, og ikke skriv under uten å ha sett leiligheten eller rommet først. På Finn.no, hvor de fleste studenter finner sine leiligheter, kontakter du for eksempel ikke en utleier som har droppet å legge ved bilder – uansett hvor attraktiv beskrivelsen, beliggenheten og prisen er.

Mange velger å flytte inn i kollektiv, for på den måten å spare penger på fellesutgifter. Noen velger studenthybel i regi av studentsamskipnader i de ulike byene – i hovedsak det beste alternativet om du ønsker å bo alene. Her er det dog lurt å søke enda tidligere enn om du skal ut på det tradisjonelle boligmarkedet, for ventelistene er lange. Ta kontakt med studentsamskipnaden i studiebyen din – de kan garantert hjelpe deg.

Her er kontaktinfo til Studentsamskipnaden i Trondheim, Studentsamskipnaden i Oslo og Studentsamskipnaden i Bergen.

4. Rutine

Første gang man flytter for seg selv i ung alder, kan friheten føles overveldende.

Som borteboende får man strukturen gjennom skolen og timeplanen, men som student er det ofte få obligatoriske aktiviteter på pensum. Undertegnede ville nok ikke ha pushet på for hardt her, da den første tida som student nettopp skal være litt tøylesløs og utforskende – man skal bli kjent med nye mennesker og et nytt sted, noe som krever at man er med på sosiale begivenheter – men det er likevel nyttig å forberede hen på at universitetet skiller seg markant fra videregående skole.

Sett av noen faste dager eller klokkeslett til studier, finn en leseplass som gir ro. Faste møter med medstudenter i en lesegruppe gjør det også lettere å motivere seg til å lese stoffet. Du er din egen sjef nå.

Ull til større barn

Langermet, tynn ullgenser i Svanemerket 100% myk og kløfri merinoull.

Les mer

5. Meld ifra om adresseendring

Ganske elementær, denne – men lett å glemme midt oppi alle de andre gjøremålene. Meld helst ifra om adresseendring på Posten.no idet du flytter inn, så er du sikret at regninger og viktig post fra universitetet ikke havner hos mor og far. Om du skulle glemme det, ingen grunn til panikk – Posten kan ettersende for en periode på to måneder tilbake i tid.

6. Pakkeliste

Her følger ingen komplett pakkeliste, men en grov oversikt over hva du absolutt må ha.

 • Møbler. Her kommer du langt med en seng, kommode, lampe, klesskap, kontorstol og pult. Er du så heldig å ha et rom på over 10 kvadratmeter, får du kanskje plass til en TV? Da er en TV-benk grei å ha.
 • Toalettartikler. Tannbørste, deodorant, sjampo, og så videre. Håndklær, et tørkestativ og en skittentøyskurv må også med.
 • Sengetøy. Laken, dynetrekk og putetrekk. Gjerne mer enn én av hver…
 • Kjøkken. I de fleste bokollektiv er skapene allerede fulle av bestikk og servise fra forgangne tider. Hvis du skal flytte for deg selv: Du vet hva du har å gjøre.
 • Rengjøring. Grønnsåpe, Zalo, vindusvask-spray, en bøtte og vaskekost, støvsuger, pulver til oppvaskmasin og vaskemaskin

7. Husk å ringe mamma og pappa

Foreldre – send lista til din nyslåtte student eller borteboer, og understrek at punkt 7 er spesielt viktig.

De savner deg, vet du.