Skribent:
Kategori:

Ungdom

Skribent:
Kategori:

Ungdom

Råd fra ungdom til foreldre

Tre ungdommers råd om hvilke regler som gjelder hjemme hos dem - og hva de mener er innafor om ting som søvn, spilletid, kjæreste på overnatting og mye mer.

Inger Marie Jynge (13), Vilma Wang (16) og Ole Jakob Bae (18) gir råd til foreldre.
Inger Marie Jynge (13), Vilma Wang (16) og Ole Jakob Bae (18) gir råd til foreldre.

Ungdommen nå for tiden foretrekker luksus, har dårlige manerer, fornekter autoritet, har ingen respekt for eldre mennesker, prater når de egentlig burde arbeide, motsier foreldrene sine og tyranniserer sine lærere, skrev Sokrates 400 f.Kr.

Ungdom har i alle tider, og i alle samfunn, blitt sett på som rebeller som ikke viser respekt. Plusstid spurte Inger Marie Jynge (13), Vilma Wang (16) og Ole Jakob Bae Næss (18) om hvordan det er å være ungdom i dag – og hvilke råd de vil gi foreldre.

Lege og seksbarnsmor Kari Løvendal Mogstad, som har skrevet boken Kroppsklemma, hvordan være trygge og gode voksne for barn og unge i et kroppsfiksert samfunn, kommenterer ungdommens råd.

Hva gjør foreldre feil?

Hvis du får barn, er det noe du ikke vil gjøre som foreldrene dine har gjort?

Inger Marie (13):

– Jeg ville latt dem gjøre mer, eller hørt hva vennene deres får lov til.

Vilma (16)

– Ungdom bør ha samme stilling i en “voksendiskusjon”. Det er ofte at jeg engasjerer meg i diskusjonsemnet foreldrene mine har, men argumentene blir litt duset ut av “fjortisfilteret”. Selv om jeg ikke er like vis og erfaren som dem, kan jeg fortsatt komme med bra og aktuelle argumenter.

Ole Jakob (18)

–  Jeg kunne kanskje ønske at de var litt strengere med meg på visse områder, at det ble stilt litt flere krav til meg, og at jeg fikk litt mer ansvar. Jeg føler ofte at jeg gjør veldig lite i hjemmet. Men nå er jeg tross alt 18, så det er vel egentlig på tide at jeg selv tar litt initiativ?

Dekker ditt daglige behov

Dekk ditt daglige Omega-3 behov, med Möller's Den Originale Omega-3 kapsler.

Les mer

Søvn

Hva er grei innetid – og når bør dere legge dere?

Ole Jakob (18)

– Det er viktig at man ikke er utendørs sent på kvelden i altfor ung alder. Det viktigste når barn blir eldre er at de voksne er sikre på at ungdommen kommer trygt hjem og at de har oversikt over hvor de er. Ungdom som går i tiende bør være hjemme til tolv, men når de begynner på videregående bør de få mer frihet.

Det er foreldres ansvar at barn får tilstrekkelig med søvn. Da jeg var liten kunne jeg oppfatte leggetiden min som urettferdig, men i dag ser jeg at foreldrene mine hadde helt rett. Barn mellom ni og elleve år trenger mellom ni og ti timers søvn. Hvis de ikke får det er det et svik fra foreldrene.

Det er foreldres ansvar at barn får tilstrekkelig med søvn. Hvis ikke er det et svik fra foreldrene.Ole Jakob (18)

Inger Marie (13)

– Mamma og pappa kunne vært litt snillere på det med innetid, for mange venninner får være lengre ute enn meg. Men det er helt avhengig av hvor man er, og hvem man er med.
Jeg legger meg rundt ti, men slukker ikke lyset før rundt elleve. I helgene synes jeg vi burde få lov til å velge litt selv. Foreldrene mine er ganske strenge på overnatting i hverdagen, men i helgene får jeg ofte lov.

Vilma (16)

– I hverdagene har jeg ikke hatt noe problem med å komme meg hjem i passende tid. Jeg er sjeldent ute sent på ukedagene og legger meg litt som jeg vil, mellom ti og elleve. Men jeg vil si at de er litt strenge når jeg må være hjemme i 23.00-tiden når jeg er på fest. De sier at de er litt ekstra strenge nå sånn at de vet at de kan stole på meg, så de kan være “snillere” senere.

Spilletid

Spiller du mye – og hvor mye er greit?

Ole Jakob (18)

– Det er vanskelig å si akkurat hvor mange timer en skal få lov til å bruke på spilling. Det burde virkelig sørges for at barna har annet å gjøre enn å sitte en hel dag foran skjermen. Jeg tror det er sunt for barn å kjede seg til en viss grad, det gjør at de må være kreative for å finne på noe å gjøre.

Inger Marie (13)

– Mine foreldre er ganske snille på spilletid. Jeg spiller ikke mye selv, men ser hva brødrene mine får lov til og ikke. Jeg er mer på sosiale medier.

Vilma (16)

– Jeg må innrømme at jeg kanskje er litt for mye foran skjermen, i hvert fall med tanke på alle alvorspratene mamma og pappa har hatt med meg. Jeg nikker og er like enig hver gang, men har vel egentlig ikke gjort så veldig mye med det. Så jeg tar den uvanen på mine skuldre.

Jeg må innrømme at jeg kanskje er litt for mye foran skjermen, i hvert fall med tanke på alle alvorspratene mamma og pappa har hatt med meg. Vilma (16)

Overnatting

Får venner lov til å overnatte på hverdager? 

Inger Marie (13)

– Foreldrene mine er ganske strenge på overnatting i hverdagen, men i helgene får jeg ofte lov.

Vilma (16)

– Det er sjelden jeg overnatter hos noen i hverdagene men jeg får som regel lov hvis jeg spør. Det samme med i helgene. Det at jeg har denne fleksibiliteten er innafor for min del.

Kjærester

Hvor gammel bør man være før kjæresten får sove over?

Inger Marie (13)

– Jeg har ikke kjæreste, men tenker at det er greit fra 13-årsalderen. I hvert fall ha kjæresten sin hjemme hos seg til ganske sent på kvelden.

Vilma (16)

– Jeg syns at 15- års alderen er passende. Men samtidig så spørs det kanskje litt hvor lenge man har vært kjærester.

Ole Jakob (18)

– Er begge trygge på hverandre så bør ikke foreldrene nekte dem å overnatte. Er det eneste argumentet at man selv synes det er vanskelig å akseptere, så er det ganske egoistisk gjort av foreldrene. Det betyr ikke at voksne ikke skal passe på. Dersom de ser at forholdet er destruktivt, bør de gripe inn. Når barna begynner på videregående bør ikke foreldre ha rett til å bestemme noe over sønnen eller datteras kjærlighetsliv.

Når barna begynner på videregående bør ikke foreldre ha rett til å bestemme noe over sønnen eller datteras kjærlighetsliv.Ole Jakob (18)

Kropp

Opplever dere kroppspress? Hva kan foreldre gjøre for å forhindre det?

Inger Marie (13)

– Jeg føler ikke så høyt kroppspress, men nesten alle jenter klager over utseendet sitt. I midten av 8.klasse begynte jeg å bli mer bevisst på kroppspress. Jeg syntes at former og alt var feil. Et råd til de voksne om kroppspress er vanskelig. Det er jo helt forskjellig med alle, og hva unge synes er feil på kroppen sin og sånn. Men jeg hadde satt pris på om noen kunne være direkte med meg. Som for eksempel si at jeg måtte spise litt mindre godteri eller trene litt mer denne uken, hvis jeg hadde begynt å legge på meg.

Nesten alle jenter klager over utseendet sitt.Inger Marie (13)

Ole Jakob (18)

Kroppspress fantes allerede i 7.klasse. Jeg husker det var inn blant gutter å ha sixpack. Foreldre er nok de som har mest ansvar, men dessverre er det vanskelig for voksne å ha full oversikt over hvilke holdninger som befinner seg blant barn på den alderen. Man må sørge for, så godt man kan, at barna ikke bryr seg om det. Fokus på kropp skal ikke prege noens barndom.

Kroppspress fantes allerede i 7.klasse. Jeg husker det var inn blant gutter å ha sixpack. Ole Jakob (18)

Eksperten om kroppspress

– Barn starter stadig tidligere å bli oppmerksom på hvordan de ser ut, og det er grovt sett rundt seksårsalderen at man begynner å se seg selv utenfra. De blir også ofre for omgivelsenes enorme kroppsfokus, og derfor er det så viktig hvordan vi foreldre og rollemodeller rundt dem snakker om kropp, både vår egen og andres! De må huske å gi komplimenter til seg selv også! Vi er gjerne vår egen verste fiende.

Kari Løvendahl Mogstad
– Vi må være brysomme foreldre, mener Kari Løvendahl Mogstad Foto: Anne Toth

Lege og forfatter Kari Løvendahl Mogstad  brenner for temaet. Hun treffer mange utslitte unge som er usikre på om de er gode nok som de er.

– Vi voksne er nødt til å være gode forbilder i forhold til å fokusere mye mindre på kropp og utseende som viktige ting i livet, sier hun.

Hun understreker at livet består av så mye mer, og at vi foreldre må starte med oss selv, og bli bevisste hvordan vi har det med disse tingene selv.

– Snakk heller om andre verdier i livet, bruk kroppen, bli glad i kroppen som en del av dem du er, og lær ungene å bruke kroppen og se alt det fantastiske den kan gjøre for oss! oppfordrer hun.

Ull til større barn

Langermet, tynn ullgenser i Svanemerket 100% myk og kløfri merinoull.

Les mer

Gullrådet

Hvis du skulle gi ett råd til foreldre, hva ville du si?

Inger Marie (13)

– Det må enten være å høre mer på hva vi har å si, eller ikke å spørre oss om ting hele tiden. La oss få lov til å holde noen ting fra dere. Vi kan komme til dere hvis det er noe vi vil dele.

Vilma (16)

– Bli ordentlig kjent med ungdommen din, uten å henge over skuldrene hans eller hennes. La ungdommen leve ungdomslivet den liker. Husk at samfunnet forandrer seg og ikke nødvendigvis er som da du var ungdom.

Ole Jakob (18)

– Ha et kameratslig og medmenneskelig forhold, ikke bare et forhold hvor barnet skal følge regler. Dette høres kanskje ganske åpenbart ut, men dessverre er det mange eksempler på foreldre som ikke klarer å holde en vennskapelig samtale med ungene sine (og særlig tenåringene sine).

Ekspertens kommentar:

– Det er viktig at vi tar tenåringene på alvor og viser gjensidig respekt. Det er vanskelig for oss å sette oss inn i hodene til en ungdom, men vi voksne må være tålmodige, og prøve å skjønne hvilken intens og hektisk hverdag de lever i. Ikke minst i dag, med internett og sosiale medier som “bakgrunnsstøy” døgnet rundt, sier Kari Løvendahl Mogstad.

Ekspertens 6 tips til dagens foreldre

  1. Vær brysomme og interesserte foreldre.
  2. Ha store ører og liten munn.
  3. Sett grenser, ikke vær redd for å bli upopulær.
  4. Slutt å snakk ned både din egen og andres kropp.
  5. Lær mer om sosiale medier, sett deg inn i deres hverdag.
  6. Gjør hyggelige ting sammen med barnet og ungdommen din.

Boktips

KroppsklemmaKari Løvendahl Mogstad har skrevet boka Kroppsklemma, hvordan være trygge og gode voksne for barn og unge i et kroppsfiksert samfunn, som kom ut på Cappelen Damm våren 2017.

– Det er nemlig viktig at barna opplever at vi er tydelige rollemodeller, setter grenser, og at de vet hvor de har oss.Vi må være brysomme foreldre! understreker hun.

Vil du lese flere slike saker? Følg oss på Facebook