Kategori:

Ungdom

Kategori:

Ungdom

Folkehøgskolen: Et prestasjonsfritt skoleår

Det finnes 82 folkehøgskoler over hele Norge og undersøkelser viser at elevene derfra er landets mest fornøyde. Men hva innebærer det egentlig å gå på en folkehøgskole?

Studietur til Maldivene. Foto: Fredly Folkehøgskole
Wanderlust-linja på studietur til blant annet Maldivene. Foto: Fredly Folkehøgskole

– Alle som har gått på folkehøgskole sier at det var det beste året i deres liv. Og det kan jeg skrive under på!

Folkehøgskole-elever på Afrikatur. Foto: Privat

Emma Julie Reyes Holm (t.h) med medelev Benjamin Gulling på studietur i Afrika. Foto: Privat.

Emma Julie Reyes Holm bobler av entusiasme. Nitten-åringen fra Oslo er godt over halvveis i sitt år på Fredly Folkehøgskole utenfor Trondheim. Før hun kom hit i fjor sommer hadde hun aldri sett for seg at hun skulle flytte fra storbyen til en skole ute i skogen. Heller ikke at hun plutselig skulle bli glad i å dra på fisketur, eller takle så greit å bo på rom med et helt fremmed menneske i ni måneder. Men det var da. Nå gruer hun seg bare til året på folkehøgskolen tar slutt.

Norges mest fornøyde elever

Mange er de, og mange er etterhvert fagene du kan studere på dem. Men felles for alle de 82 folkehøgskolene i Norge er at de er skoler uten eksamener og karakterer. Fagene har ikke noe fast pensum, og elevene bor på internatskolen. De er spredt fra Svalbard i nord til Lindesnes i sør, noen av dem har stor bredde i fagtilbudet, andre er spesialisert på ett fag som musikk, teater eller friluftsliv.
At det er populært, kan målinger fra analysebyrået EPSI vitne om. Seks år på rad har folkehøgskolene fått toppscore som skolene med Norges mest fornøyde elever.

Dekker ditt daglige behov

Dekk ditt daglige Omega-3 behov, med Möller's Den Originale Omega-3 kapsler.

Les mer

Læring uten pugging

«Folkehøgskolens far» var den danske pedagogen og teologen Nikolai Fredrik Severin Grundtvig. Han kjempet for et skole-alternativ langt unna 1800-tallets latinskoler for overklassen, med pugging og terping. Grundtvigs drømmeskole skulle heller gi kunnskap og ferdigheter som elevene kunne ha nytte av i sine dagligliv. Dialogen mellom læreren og eleven skulle være likestilt, for om læreren hadde mer faglig kunnskap, så visste de begge like mye om det som er viktig for et menneske, mente Grundtvig.

Folkehøgskolen skulle gi elevene læring om og for livet.

Ideene hans vant gjenklang, og i dag finnes det folkehøgskoler og lignende tilbud i flere land, spesielt i Norden.
Og de blir lagt godt merke til.

Pusterom fra prestasjon

– Folkehøgskolene blir sett på som ekstremt eksotisk internasjonalt. I motsetning til fokuset på konkurranse i europeiske skoler, vektlegger folkehøgskolen å være en friplass, et pusterom som også staten ser verdien av, sier Øyvind Krabberød. Han er informasjonsrådgiver og redaktør ved Informasjonskontoret for folkehøgskoler, og forteller at nettopp det å få et pusterom er viktig for mange av dem som tar et år på folkehøgskole

–Mange unge opplever å være slitne. De trenger å gjøre noe annet ett år. For en del innebærer det at de presterer bedre etterpå fordi de får senka skuldrene sine litt.Øyvind Krabberød

Informasjonsrådgiver ved samme kontor, Marit Asheim, fremholder at mange elever mener at lærerne på folkehøgskolen har tid til å se dem på en annen måte enn de har opplevd før.
– På folkehøgskolen er det jo ikke opptakskrav og det er ikke noe fast pensum som alle skal gjennom, så alle elevene får utfordringer ut fra deres eget nivå. De blir sett for hva de kan.

Ull til større barn

Langermet, tynn ullgenser i Svanemerket 100% myk og kløfri merinoull.

Les mer

Faglig bredt

Korea-kunnskap, parkour, friluftsliv, musikk og drama. Det er knapt den ting du ikke kan studere på en folkehøgskole, for hvis behovet er der, er skolene fleksible og kan kaste seg rundt for å sette opp en linje.
– Det vanlige er at elevene går på noe helt annet enn det de skal studere etterpå. Friluftsliv og reising er noe av det mest populære, og det er kanskje fordi mange har dette fra før av som interesse? Så tar de kanskje et år der de kan bruke mye tid på det, før de skal videre på krevende studier, poengterer Asheim.
Emma Julie Reyes Holm var usikker på hva hun skulle studere videre da hun i fjor var ferdig med videregående.

– Det eneste jeg visste var at jeg IKKE skulle ta et friår uten å gjøre noe, for jeg så andre som hadde gjort det, og som ikke klarte å bruke tiden fornuftig. Folkehøgskole var noe hun så på nærmest som ferie. Men så kom hun over Fredly og linjen Wanderlust, «lyst til å reise».
– Jeg så ikke på andre linjer, ville bare gå på den. Vi studerer hvordan du utfører bistand på riktig måte, ut fra et riktig menneskesyn, forklarer nitten-åringen, som akkurat har kommet hjem fra en måneds skoletur med klassen i Afrika. 4 ½ uke i Uganda, Kenya, Tanzania og Zanzibar hvor de traff mennesker og besøkte bistandsprosjekter som Strømmestiftelsen samarbeider med lokale om.
– Det er det beste jeg har gjort i mitt liv! Vi lærte så mye og fikk møte et helt annet Afrika enn det vi hadde hørt om fra før.

Safari i Kenya. Foto: Fredly Folkehøgskole

Safari Kenya med Wanderlust-linja på Fredly Folkehøgskole

Høyt faglig nivå

Nettopp skoleturene er et av argumentene som lokker stadig nye elever til et år på folkehøgskole. Mange er av det spektakulære slaget; klatring i Kilimanjaro, surfing på Bali eller roadtrip langs Route 66. Andre kan lokke med opplevelser de unge ikke vil få adgang til som vanlig turister; som låtskriverkurs i L.A. eller besøk på bistandsprosjekt i Afrika.
– Mange velger også å gå på folkehøgskole fordi det er et høyt faglig nivå på lærerne. Om de skal videre med studier innen fag som arkitektur, kunst, foto, musikk eller litteratur så får de bruke et helt år på å lage seg en god portfolio-mappe, samtidig som de får testet og avklart om det er den veien de vil går videre med etterpå, opplyser Marit Asheim.

Rett på Lånekasse-støtte

Selve undervisningen på en folkehøgskole er gratis. Det man betaler for er kost og losji, reiser og materiell. Gjennomsnittsprisen for et skoleår er rundt 117 000 kroner. Valg av linjefag, skoletur og om skolen er sentrumsnær er noe av det som kan dra prisen opp eller ned. Lommepenger og penger til toalettartikler, klær og fritidsaktiviteter utenom det skolen arrangerer kommer i tillegg.
– Elevene har rett til støtte fra Lånekassen, og sammen med litt sommerjobb, klarer de fleste å dekke det på den måten, sier Øyvind Krabberud fra Informasjonskontoret for folkehøgskoler.

Selverkjennelse og nye vennskap

På Instagram-kontoen #fhsliv forteller tusenvis av tidligere og nåværende elever om et år som bød på nye vennskap, nye erfaringer og ny innsikt.
–For meg har dette året betydd mye mer enn alle andre år. Jeg lærer så mye om meg selv og hvordan jeg ønsker å være som medmenneske, forteller Emma Julie.
Hun har knyttet sterke bånd, både til elever og lærere.
Det hadde hun kanskje ikke helt trodd den dagen hun kom til skolen i Trøndelag, og begynte å gråte fordi hun var sikker på at hun kom til å savne byen.

Hun innrømmer litt beskjemmet at i starten var hun opptatt av finne andre Oslo-folk på folkehøgskolen, fordi hun tenkte at det var de hun ville være på bølgelengde med.
–Men jeg fant fort ut at alle, fra mange ulike steder, var fantastiske. Så nå har jeg venner fra hele Norge!
Den opplevelsen er velkjent for informasjonsrådgiver Marit Asheim.
–For mange er det første gang de møter noen som annerledes enn seg selv, med ulik bakgrunn og ulike perspektiv. Når de bor tett sammen, 24 t i døgnet, lærer de mye om seg selv og sine verdier, for her vil de bli utfordret, påpeker hun.

Folkehøgskoleelev Emma Julie og romvenninne Hilde Rønning. Foto: privat

Roomies! Det var både skummelt og spennende å skulle flytte inn med en fremmed person for de neste ni månedene, men  Emma Julie synes hun har vært veldig heldig med Hilde Rønning. Foto: Privat.

Tunfisk under senga

Selv om det verken er karakterer eller eksamener, er dagene på skolen travle likevel. I tillegg til linjefagene har Emma Julie og de andre elevene valgfag som de bytter ut hver sjette uke med noe nytt, alt fra idrett, eksamensforberedelser for de som vil ta opp igjen en dårlig videregående-eksamen, båtførerprøve, skyting og baking.

–Det er noen av de morsomste dagene, når vi gjør noe helt annet. I dag hadde jeg fisking, men det rareste jeg har lært noe om er å skyte med pil og bue!

–Mamma har blitt positivt overrasket over meg for jeg var ikke så glad i å være mye ute før, men her er det deilig og befriende.Emma Julie Reyes Holm

Med utstyr og materiell fra alle linjer lett tilgjengelig for utlån, er fritidsaktiviteter aldri en utfordring på en folkehøgskole.
–Og er det ikke noe som skjer, så blir vi kreative og stjeler sengene til hverandre eller putter tunfiskbokser under senga. Det er mye harmløs moro som skjer! ler Emma Julie.
I starten var det litt rart å åpne døra fra soverommet og alltid støte på nye mennesker. Men nå gjør nettopp det at elevene bor og er så mye sammen på internatet at de blir kjent på et annet plan, synes hun.
Her kan det ikke skjules om noen har en dårlig dag. Det gjør at man slipper å holde en fasade.

–Jo mer du er deg selv, jo mer elsker folk deg.Emma Julie Reyes Holm

– Det er skikkelig samhold og alle er bare gode mennesker med hverandre her. Vi kan snakke om alt.

Snart er det imidlertid over og alle elevene spres utover landet. Emma Julie gruer seg. Men planen for neste år er allerede klar:
– Jeg har tenkt å søke som stipendiat til andreårs-studiet Lederutvikling her på Fredly. For jeg føler meg ikke ferdig med folkehøgskole riktig enda.

Disney-kveld på skolen. Emma Julie og klassekameratene med sin tolkning av Disney-filmen 101 dalmatinere. Foto: Privat.

 

Hjelp til å velge linje

Er folkehøgskole en mulighet for ungdommen i huset, men dere er usikre på hvilken skole og linje hen bør velge? Disse spørsmålene kan hjelpe dere frem til det riktige valget.

 • Har du en hobby eller noe du kan ha lyst til å lære?
 • Hvor i landet kan du tenke deg å bo ett år?
 • Er det viktig for deg om skolen er stor, med mange elever eller liten med få elever?
 • Har du lyst til å gå på en breddeskole med mange ulike faglinjer eller en fagskole som har spesialisert seg på ulike linjer innenfor ett fagområde, som for eksempel musikk eller friluftsliv?
 • Har det noen betydning hvor studieturen går til?
 • Har det noen betydning om skolen har et kristent grunnsyn, eller er frilynt (livssynsnøytral)?
 • Er det avgjørende for deg at du bor på enkeltrom?
 • Etter disse spørsmålene er dere antageligvis litt nærmere svaret på hva som kan være den riktigste folkehøgskolen for dere.

Kilde: Informasjonskontoret for folkehøgskoler

Hjelp til å velge linje

Er folkehøgskole en mulighet for ungdommen i huset, men dere er usikre på hvilken skole og linje hen bør velge? Disse spørsmålene kan hjelpe dere frem til det riktige valget.

 • Har du en hobby eller noe du kan ha lyst til å lære?
 • Hvor i landet kan du tenke deg å bo ett år?
 • Er det viktig for deg om skolen er stor, med mange elever eller liten med få elever?
 • Har du lyst til å gå på en breddeskole med mange ulike faglinjer eller en fagskole som har spesialisert seg på ulike linjer innenfor ett fagområde, som for eksempel musikk eller friluftsliv?
 • Har det noen betydning hvor studieturen går til?
 • Har det noen betydning om skolen har et kristent grunnsyn, eller er frilynt (livssynsnøytral)?
 • Er det avgjørende for deg at du bor på enkeltrom?
 • Etter disse spørsmålene er dere antageligvis litt nærmere svaret på hva som kan være den riktigste folkehøgskolen for dere.

Kilde: Informasjonskontoret for folkehøgskoler

Hvordan søke?

 • Opptaket starter 1.februar, men rullerer helt frem til sommeren. Det betyr at jo tidligere ungdommen søker, jo større er sannsynligheten for å komme inn på det foretrukne faget før det er fullt.
 • Man trenger ikke å ha fullført videregående for å søke.
 • De fleste linjene har 18-årsgrense, og mange av elevene er i alder fra 18-20, men det er også en økende gruppe unge voksne som har tatt feil studievalg, og som tar et år på folkehøgskole for å få tid til å tenke seg om og velge en annen retning.
 • Ett år på folkehøgskole gir to tilleggspoeng i ordinærkvota. Men det teller ikke som del av en grad i et høyere utdanningsløp.
 • Folkehøgskolestudier gir rett på støtte fra Statens lånekasse for utdanning. Det vil da telle som ett av de åtte årene man har krav på støtte til, men lånerenten vil ikke begynne å løpe før etter endt studier.

Hvordan søke?

 • Opptaket starter 1.februar, men rullerer helt frem til sommeren. Det betyr at jo tidligere ungdommen søker, jo større er sannsynligheten for å komme inn på det foretrukne faget før det er fullt.
 • Man trenger ikke å ha fullført videregående for å søke.
 • De fleste linjene har 18-årsgrense, og mange av elevene er i alder fra 18-20, men det er også en økende gruppe unge voksne som har tatt feil studievalg, og som tar et år på folkehøgskole for å få tid til å tenke seg om og velge en annen retning.
 • Ett år på folkehøgskole gir to tilleggspoeng i ordinærkvota. Men det teller ikke som del av en grad i et høyere utdanningsløp.
 • Folkehøgskolestudier gir rett på støtte fra Statens lånekasse for utdanning. Det vil da telle som ett av de åtte årene man har krav på støtte til, men lånerenten vil ikke begynne å løpe før etter endt studier.