Kategori:

Ungdom

Kategori:

Ungdom

Øvelseskjøring – et grunnkurs til foreldre

Øvelseskjøring handler om mer enn å klistre en rød L i bakruta. Her får dere tipsene dere trenger når ungdommen skal ta førerkort.

Dette bør du tenke på før ungdommen setter seg bak rattet. Foto: iStock

Omfattende øvelseskjøring gir verdifull erfaring før ungdommen skal begynne å kjøre alene, sier Per Gunnar Veltun. Han har i flere år arbeidet med føreropplæring, førerprøver og sensorutdanning hos Statens vegvesen. Tidligere jobbet han som trafikklærer.

– Både i Norge og land det er naturlig at vi sammenligner oss med, er det mest sannsynlig å bli involvert i uhell den første tiden etter førerprøven. Allerede etter ni til tolv måneder har denne sannsynligheten falt betraktelig. Det tror vi har med erfaring bak rattet å gjøre, bemerker han.

Ungdom som har tenkt til å ta førerkort når han eller hun fyller 18 år, bør begynne å øvelseskjøre fra de er 16 år. Erfaringen og modningen som skjer i løpet av disse to årene, ser ut til å være svært verdifull.

Min bekymring er at norske foreldre og ungdommer ikke utnytter denne muligheten så mye som vi skulle ønske at de gjorde. Det er viktig at ungdom har en erfaringsbakgrunn når de skal begynne å kjøre alene, påpeker Veltun.

Dekker ditt daglige behov

Dekk ditt daglige Omega-3 behov, med Möller's Den Originale Omega-3 kapsler.

Les mer

Reglene for øvelseskjøring, førerkort klasse B

Bilen:

 • Må ha en rød L på bakruta, godt synlig på hvit bakgrunn.
 • Må ha ekstra speil for den som er med og øvelseskjører.
 • Må tilhøre klasse B (tillatt totalvekt maks 3500 kg).

Den som øvelseskjører:

 • Må være over 16 år, og ha med seg legitimasjon som beviser det.
 • Må ha med bevis på at han eller hun har gjennomført trafikalt grunnkurs.
 • Er den som skal øvelseskjøre over 25 år er han eller hun fritatt fra av deler av det trafikale grunnkurset.
 • Ungdommen kan velge mellom manuelt gir og automatgir.

Den som skal være med og øvelseskjøre:

 • Må være over 25 år.
 • Må ha hatt førerkort sammenhengende i over fem år.

Kilde: Per Gunnar Veltun og Statens vegvesen

Bli med på de første kjøretimene

Det er lurt å delta på et av Statens vegvesen sine informasjonsmøter om føreropplæring, øvelseskjøring og mengdetrening. Møtene er gratis, varer i to til tre timer, og holdes på trafikkstasjoner over hele landet.
Har ungdommen planer om å ta lappen når han eller hun fyller 18, kan dere kontakte trafikkskolen når de er 16 år, sånn at dere etablerer et forhold til den allerede da.

– Etabler dette samarbeidet mellom den som blir den nye bilføreren, foreldrene og trafikkskolen så tidlig som mulig, slik at dere kan dra nytte av det i de to årene, sier Veltun.

Bruk trafikkskolen fra begynnelsen av, og oppmuntre ungdommen til å ta kjøretimer tidlig. Kanskje mor eller far kan bli med på noen av de første kjøretimene, for å få kunnskap og innsikt?

– Får dere til et godt samarbeid kan øvelseskjøringen bli en positiv opplevelse. Det er viktig at dere gjør det på en god måte, så det ikke blir til en konflikt mellom foreldre og ungdom, sier Veltun.

– Vær forberedt

Oppfordringen fra Statens vegvesen er å være forberedt. Det vil si at dere bør tenker gjennom hva som er målet med prosessen, samt øvelseskjøre mye. Rådet er å tidlig etablere et forhold til en trafikkskole, og snakke med læreren om hvilken rolle dere som foreldre bør ha.

– Mor og far skal være der slik at øvelseskjøringen kan gå for seg på en lovlig og trygg måte. De må selvsagt si ifra når det er nødvendig for å unngå risiko, for eksempel hvis farten er for høy ved passering av en buss, sier Veltun.

Sannsynligvis har dere allerede vært ungdommens rollemodeller i trafikken i 15-16 år. Bruker dere mobil mens dere kjører, eller pleier dere å tøye fartsgrensa? Bruker dere bilbelte, og passer dere på at det ikke ligger løse ting i baksetet, som kan fyke framover i en bråstopp? 

– Det som allerede er gjort får dere ikke endret på, men dere kan forsøke å bli bevisste på det nå. Hvordan dere oppfører dere i trafikken har antakeligvis mye mer å si enn noen velmente råd om hva som er riktig kjøremåte, understreker Veltun.

Ull til større barn

Langermet, tynn ullgenser i Svanemerket 100% myk og kløfri merinoull.

Les mer

Tip om øvelseskjøring:

 • Øvelseskjør så mye som mulig, og bruk lang tid på opplæringen
 • Ta kontakt med trafikkskolen tidlig og få råd av læreren.
 • Ta ansvar i prosessen
 • Vær tålmodig! Det tar tid å bli en trygg sjåfør.