Kategori:

Ungdom

Kategori:

Ungdom

Har tenåringen «låst seg»? Dette bør du gjøre

Dette bør du gjøre og si for å unngå at kommunikasjonen med tenåringen låser seg. Slik forebygger du konflikter med tenåringen.

Kommunikasjon med tenåringer
Har kommunikasjonen låst seg og opplever du at det er vanskelig å nå inn til tenåringen? Da kan det være lurt å ta noen grep. Foto: iStock

Tenåringsfasen kan være vanskelig, både for barnet og for foreldrene. De unge skal gjennom periode der de løsriver seg, og foreldrene må «holde igjen». Det er ikke til å unngå at denne fasen kan bli konfliktfylt, men det er allikevel ting du kan gjøre og si for å unngå å helle «bensin på bålet».

Første bud er å vise forståelse for at tenåringen går gjennom slags «krise» i fasen mellom barndom og voksenliv. Tenåringshjernen går gjennom store forandringer, noe som kan gjøre ungdommen sårbar.

— Det viktigste er at foreldre aller først viser at de forstår ungdommens følelser. På denne måten anerkjenner du det tenåringens følelser, noe som er viktig for kommunikasjonen, sier Gaute Godager, psykologspesialist ved Oslo Universitetssykehus.

Dekker ditt daglige behov

Dekk ditt daglige Omega-3 behov, med Möller's Den Originale Omega-3 kapsler.

Les mer

Skap en felles plattform

Rådet er å vise forståelse for hvordan barnet har det.

— Er tenåringen frustrert og stenger døra til rommet sitt, kan du for eksempel si: «Jeg forstår at det er vondt å bli avvist. Jeg skjønner du har det vanskelig, og at du vil være alene nå. Jeg vil bare si at jeg kommer tilbake til deg om en halvtime».

På denne måten skaper du først en felles følelsesmessig plattform. Nøkkelen er nemlig å starte med følelser, før struktur.

— Det foreldre ofte sliter med, er at de kun fokuserer på struktur, og går rett på det i dialog med barnet. Et eksempel på det er om forelderen kommer inn på tenåringsrommet og umiddelbart sier «hvor mange ganger har jeg sagt du skal rydde rommet?»

Da er det bedre å si noe sånt som «jeg skjønner at du er sliten nå, men hvordan kan du få startet med leksene nå, så du blir ferdig til i kveld?»

En annen tabbe foreldre gjør, er å kun forstå tenåringens følelser, men mangle struktur.

— Dette er de to grøftene du lett kan havne i som forelder. Men det er viktig å understreke at de fleste får det til ganske bra, sier Godager.

— Ta praten i bilen

Belinda Ekornås

Belinda Ekornås er spesialrådgiver ved RVTS Øst. Foto: RVTS

Har kommunikasjonen låst seg og opplever du at det er vanskelig å nå inn til tenåringen? Da kan det være lurt å ta noen grep. Psykologspesialist Belinda Ekornås har møtt mange tenåringer gjennom sin rolle som ungdomsterapeut.

Hennes råd er å unngå situasjoner der dere blir sittende ansikt til ansikt når dere skal snakke sammen. Det kan nemlig føles unaturlig og kunstig for ungdommen.

— Prøv heller å gjøre noe hyggelig sammen på en mer naturlig måte. Det kan være å ta en biltur, da sitter dere side om side og kan høre på radio eller musikk. Da blir det ingen ubehagelige pauser, og praten oppleves ikke så kunstig.

Gjør dere noe sammen, kommer praten lettere i gang:

Et annet tips er å dra på handletur, spille et spill eller går på tur sammen. Da er ikke fokuset på alt som er vanskelig, og dere får en felles opplevelse. Da åpnes det opp for en god dialog, også om det som kan være utfordrende.

Det er jo meningen at ungdommen skal løsrive seg i denne fasen. Men vit at du som forelder er like viktig for tenåringen, selv om forholdet mellom dere preges av konflikter. Så fortsett å bry deg, vis interesse og ta deg tid til den gode samtalen.

— Ikke slutt å gjøre ting sammen med barnet ditt. Vær nysgjerrig og engasjer deg i det tenåringen driver med. Og ikke ta det personlig om du blir avvist. Det er nemlig helt naturlig at ungdom avviser foreldrene sine, forsikrer hun.

Ull til større barn

Langermet, tynn ullgenser i Svanemerket 100% myk og kløfri merinoull.

Les mer

Velg dine kamper

Psykologspesialist Gaute Godager mener det er lurt å prioritere hva som er viktigst for deg og for dere som familie. Sliter med du med at barnet ikke gjør lekser? Eller at tenåringen er ute for lenge om kvelden? Velg dine kamper med omhu.

— Fokuser helst på ett problem om gangen,  så du ikke brenner opp kruttet. Sorter ut det som er viktig og ei, og velg ut. Lager du problemer ut av alt blir det fort unødvendig mye konflikter, advarer han.

På tross av de gode rådene, forstår psykologspesialisten at dette kan være vanskelig å få til i hverdagen.

— Ja, det kan være vrient, og innimellom er det lett å «miste hodet» og kjefte for mye. Dette er også kjernen i den forskningsbaserte filosofien good enough parenting, forteller psykologspesialisten.

Han vektlegger betydningen av foreldre bare er mennesker, og at det er fint for barn å lære at også voksne kan gjøre feil. Dette vil bidra til å senke presset om å være perfekt og gir god ballast til å takle livets utfordringer.

— Men det er en balansegang, og husk å si unnskyld når du har sagt eller gjort noe du dumt, avslutter Godager.

3 tips:

  • Anerkjenn ungdommens følelser
  • Vis interesse for tenåringen
  • Velg dine kamper