Kategori:

Ungdom

Kategori:

Ungdom

Innadvendt tenåring? Slik får du praten i gang

Det aller viktigste du gjør for tenåringen, er å vise forståelse og være tilstede.

Kommunisere med tenåringen
Benytt anledningen til å kjøre bil med tenåringen. Dette kan føles mindre invaderende for tenåringen. Foto: iStock
Lars-Halse-Kneppe

Lars Halse Kneppe

Det er helt normalt at tenåringen markerer avstand til voksne. Og ett av kjennetegnene ved tenåringstiden er nettopp stillhet. Ungdommen mister rett og slett evnen til å snakke med sin nærmeste familie, sier Lars Halse Kneppe, psykolog ved Pedagogisk-psykologisk tjeneste og ved flere videregående skoler i Oslo.

Han forteller at mange foreldre opplever det som vanskelig å skulle gå fra å være ungdommens nærmeste, til å bli en som barnet opplever som «helt feil».

— Dette vekker angst hos foreldre, som gjerne tror at barnet har det helt forferdelig. Og ungdommen på sin side vil ikke være til belastning. Det gjør at de blir en da mer tilbaketrukket, noe som vekker enda mer angst hos foreldrene, påpeker psykologen.

Ikke prøv å være kul

Når psykolog Lars Halse Kneppe spør tenåringer om hva de ønsker foreldrene kunne gjort bedre, er svaret ofte et ønske om bekreftelse på at «jeg prøver og gjør så godt jeg kan».

Ungdommen ønsker å bli forstått. Men akkurat det kan være vanskelig for voksne, av to helt spesifikke grunner:

— Det ene er at du, som voksen, ikke har tilgang til sårbarheten og følelsen det er å være ungdom. For oss voksne er tenåringstiden bare minner, noe vi kan tenke tilbake på. Det andre er at verden forandrer seg. Vi kjenner oss ikke igjen, og da blir det vanskelig vanskelig å henge med.

Så hvordan kan vi møte tenåringene på en god måte?

— De trenger at du er en trygg voksenperson. Ungdommen trenger ikke kule voksne. Husk at ingen er kule for egne barn, understreker han.

Er det én ting du ikke må glemme som tenåringsforelder, er det å bekrefte dine følelser for barnet:

— Ungdom trenger å høre at foreldrene er glade i dem. Dette trenger de å høre det jevnlig.

Vis interesse for tenåringens liv, og inviterer til dialog. Og blir det stille rundt bordet, er det lurt å ha noe som ungdommen kan«fikle med».

— Selv har jeg alltid en liten ball på pulten som tenåringene kan kaste litt frem og tilbake mens de prater, sier psykologen.

Dekker ditt daglige behov

Dekk ditt daglige Omega-3 behov, med Möller's Den Originale Omega-3 kapsler.

Les mer
Line Langaard Solberg

Tanketrener og forfatter Line Langaard Solberg. Foto: Bente Høegh

Prat i bilen

Et hett tips er å invitere tenåringen med på biltur, gjerne ved at dere øvelseskjører.

— Når dere kjører bil, blir det ikke like mye direkte øyekontakt som når dere sitter overfor hverandre og da kan ungdommene føle at vi blir mindre invaderende. Det er en fin måte å få ungdommen til å kommunisere på, tipser Line Langaard Solberg, tanketrener og forfatter av boken Hjelp! Tenåring i huset.

Hun mener det viktigste vi foreldre kan gjøre er å være tilstede for ungdommen, og forsikre tenåringen om at vi er der for han eller henne uansett hva som skjer i livet deres.

— Vis forståelse for at det er tøft å være tenåring, og si samtidig at du er der for han eller henne. Samtidig skal du gi tenåringen tid og rom til å være for seg selv.

Vær bevisst egen ordbruk

Et annet råd er være bevisst på hvilke ord du bruker når du snakker med tenåringen. Vær anerkjennende i måten du kommuniserer med den unge på, det betyr blant annet at du bruker ordet og i stedet for men, når du skal gi tilbakemeldinger på det de gjør.

Unngå også ordet hvorfor, bruk heller ordet hvordan:

— Sier du «hvorfor kan ikke du rydde?» og «hvorfor kan ikke du gjøre klar maten?», peker du på den andre personen. Da er det fort at han eller hun går rett i forsvar, og så er mølla i gang. Velger du heller setninger som «hvordan kan det bli ryddig her?» og«hvordan snakke ok sammen?» inviterer du til en bedre samtale.

Hun gjør oppmerksom på at alle familier har sine krangle- og kommunikasjonsmønstre. En blir kanskje rasende, en annen stikker av, mens den tredje blir taus og blir sittende å se på telefonen sin.

—  Små endinger i handlingsmønsteret kan overraske, og føre til at dere ikke går i den samme kranglefella gang på gang, tipser Line Langaard Solberg.

Ull til større barn

Langermet, tynn ullgenser i Svanemerket 100% myk og kløfri merinoull.

Les mer

Dagens ungdom

I kommunikasjonen med dagens ungdom, er det lurt å være klar over at de bekymrer seg for mye av det samme som vi voksne gjør. De møter høye krav, både med tanke på utdanning og relasjonskompetanse.

— Jeg hører ungdom si at de må forberede seg på et yrkesliv i omstilling, og at de vil være flinke til å feste. Før var det sosiale livet et rekreasjonssted. Nå er det press også her. Mange opplever at de kun slapper i sommerferien. Mange føler at de aldri blir gode nok. Det er en oppskrift på å bli sliten, opplyser psykolog Lars Halse Kneppe.

Han legger til at én av tre av dagens ungdom har hatt psykisk lidelse før fylte seg 16 år.

Konsekvensene til de høye kravene er at ikke alle lever opp til forventingene, og at de i stedet markerer avstand. Enten er de perfekte, ellers er de ikke det. Det er ikke så mye i midten, og da blir det på mange måter ikke en normal ungdomstid.

—  Til og med «skoletaperne» stresser. De beskytter seg gjerne med at de ikke bryr seg. Det er jo ofte  tryggere å late som du ikke bryr deg,  enn å ikke få det til, påpeker psykologen.

Trenger forutsigbarhet

Line Langaard Solberg opplever at det er vanskeligere å snakke med andre voksne om utfordringer vi har med ungdom.

— Er sønnen din spilleavhengig eller datteren din har begynt å røyke, sitter du kanskje igjen med en følelse av å ikke ha fått det til. Det kan være pinlig for deg, samtidig som du ikke vil utlevere barnet ditt. Det blir noe helt annet enn å snakke med andre foreldre om smokk- og bleieslutt.

Sånn bør det ikke være, oppfordrer hun:

— Det beste vi kan gjøre er å snakke med hverandre om bekymringene vi har som tenåringsforeldre.

Tenåringer kan oppleve kaos innvendig, og da trenger de forutsigbarhet og rammer i livet.

— Ganske mange takler sinnet og frustrasjonen ved å ikke prate. De kan for eksempel stenge seg inne på rommet. Det er viktig å vise forståelse for det. Ungdom trenger alenetid, så ikke invader og mas på dem.

Men hvor går grensa for når dere bør søke hjelp for en innesluttet ungdom?

— Når det er et negativt mønster som har vedvart over lang tid. Kanskje tenåringen spiser dårlig, og prater lite. Du kan også merke det på karakterer og det sosiale livet, sier hun.

Da er rådet å ta en prat med tenåringen. Spør: «Hvordan har du det?» og «Er det noe jeg kan hjelpe deg med?»

— Invester tid med ungdommen. Vær tilgjengelig og vis forståelse for at det ikke alltid er lett å være ung. Og husk å legge fra deg telefonen når dere snakker sammen, sier hun og fortsetter:

— Det er lett å irritere seg over ungdommens telefonbruk, men er du bevisst på hvordan du selv er med din egen skjermbruk? Vi voksne må også gå i oss selv. Kanskje vil ungdommen prate med deg akkurat når du skal svare på en jobbmail. Er du ikke bevisst på dette, er kanskje øyeblikket over når ungdommen vil prate, advarer Line Langaard Solberg.