Kategori:

Ungdom

Kategori:

Ungdom

Ikke gjør dette i sosiale medier, mamma! …hilsen tenåringen din

Les Nora, Kjersti og Tina sine råd til voksne om hva vi bør - og ikke bør gjøre i sosiale medier.

Nora Holen Larsen, Kjersti Aamdal og Tina Mønsted. Foto: Privat
Nora Holen Larsen, Kjersti Aamdal og Tina Mønsted

Du leter gjennom foto-mappene. Datteren din fyller fjorten, og du har så lyst til å vise frem hvor utroooolig søt hun var som 2-åring.  For eksempel det der ja, hvor hun sitter i ei lita badebukse med den der søte sprettmagen og bollekinnene sine, så god og rund, det MÅ du bare legge ut…

Voksne tenker ikke før de poster

Voksen-alarm! Det er her du må vite litt om hva ungdom egentlig synes om vår oppførsel i sosiale medier. For selv om vi voksne kom oss på Facebook før de unge, vil det ikke si at det vi faktisk driver med der, er like greit å takle for fjortisen i huset.

– Jeg tror de voksne glemmer hvor mange som faktisk kan se det de legger ut på Facebook.Kjersti, 16 år

De tenker ikke på at det ikke bare er tante Reidun og onkel Per som ser det, sier Kjersti Aamdal. Hun har akkurat fylt seksten år, og har, sammen med venninnene Nora Hoel Larsen og Tina Mønstedt  ganske så klare meninger om hva voksne ikke bør gjøre i sosiale medier:

– Det er for eksempel ikke noe gøy om de legger ut et naken-babybilde på bursdagen, fortsetter Kjersti.

– Nei, de bør tenke på hva de legger ut, så ikke det blir flaut for oss, samtykker Tina.

– Ja, sånn som for eksempel: ”I dag har jeg vært ut på en totimers joggetur!” Eller: ”I dag laget mannen min en god frokost på sengen.” Sånt synes jeg de kan skrive mindre om, mener Nora.

FB-posting er seriøst

Selv poster de tre fint lite på Facebook, de bruker den sosiale kanalen mer som en oppslagstavle for beskjeder fra fotballklubben, eller for å chatte sammen i Messenger.

– Å legge ut noe på Facebook, det er seriøst, liksom, for alle kan jo se det, forklarer Kjersti.

Martine Onstad
Martine Onstad Foto: privat

– For de unge er det en ganske stor ting å skrive på veggen til noen på Facebook, men sånn tror jeg ikke de voksne tenker, sier Martine Onstad.

Med sine 25 år faller hun inn i en mellomposisjon mellom de to generasjonene, men YouTube-vloggeren og radioprogramlederen på P5 har holdt mange kurs for barn og unge om selvtillit, og har gjennom sine møter også fått de unges syn på voksne i sosiale medier.

– Foreldre som tagger ungene i bilder, tenker ikke at hele ungdomsskolen ser det.

Kommentering av bilder kan også bli pinlig, for de trenger seg inn på den sosiale arenaen til ungdommene, påpeker hun.

– Hvis mamma kom inn på rommet da jeg var ungdom og hadde venner på besøk, føltes det som en invadering av privatlivet. Nå skjer den invaderingen i tillegg i sosiale medier.Martine Onstad

Så hvis bestemor skriver ”Å, fine gutten!” på bildet til barnebarnet, så blir det synlig for alle vennene. De unge er egentlig veldig private, i alle fall på Facebook, men er kanskje mer åpne på Instagram og Snapchat hvor de bare er med vennene sine, mener vloggeren.

Helt grei på Insta

– Jeg tror Facebook er det dere voksne har mest kontroll på. Vi har jo en gruppe på Facebook der foreldre til alle i klassen får informasjon. Da må de jo kunne det litt. Dere har mindre kontroll på Snapchat og Instagram, tror Kjersti.

– Mamma er ikke så god på Insta. Eller, hun er helt grei, liksom.

– Min mor har vært i mot Facebook, men så må hun ha det, på grunn av fotballtreningen. Men hun bruker det ikke som noe mer enn å finne ut at vi skal ha kamp og sånt. Hun legger aldri ut noe, så hvis hun en gang skal skrive et innlegg eller gratulere noen med et bilde,  så må jeg vise henne det, for hun skjønner det ikke, sier Tina oppgitt.

– Pappa er også for alltid ”anti-facer”, samtykker Kjersti.

Hva synes dere om det?

– Jeg kan skjønne det på Instagram og Snapchat, men jeg synes det er tullete å være mot Facebook. Da vil de jo ikke passe inn i dagens samfunn, mener Kjersti.

– Hva bør voksne gjøre mer av?

– Æææ…

– Ingenting?

– Jeg føler liksom det bare er ting de bør gjøre mindre av. Ikke lag et himla referat om at sola skinner i dag. Jeg kan se det selv, jeg trenger ikke å lese det, kommenterer Nora tørt.

Profilbilde må være fint

Kjersti synes man bør være ganske streng med hva slags selfie man legger ut. Det bør helst være et de synes de ser fine ut på, men de bør smile, ikke se for dystre ut. Og for all del – ikke ha bilde av deg selv både som profilbilde og sidebilde. Der kan det heller være for eksempel natur. To bilder av deg, blir rett og slett for mye DEG, mener jentene.

– Men snapchatfilter – det er helt forferdelig. Doggiefilter, for eksempel, sier Kjersti.

– Bruker voksne det?

– Ja, og det er ille…

– Jeg synes det er irriterende og tåpelig å bytte profilbilde ofte, for da kommer det opp hele tida, og så må man like og kommentere hver gang.Tina

For tommel opp og fine kommentarer er noe ungdommer flest er opptatt av.

– De føler gjerne at de MÅ like og kommentere andres bilder, for å få likes og kommentarer på sine bilder, konkluderer Martine Onstad.

– Så skrekken er om foreldre legger ut et bilde barna synes de ser stygge ut på. Det er mer foreldre som legger ut alt mulig. De unge derimot, bruker filtre og redigerer bildene, forklarer Onstad.

Flaut med hunde-snap

Alle de tre Vennesla-jentene har uttrykt ønsker til sine foreldre når det gjelder bruken av sosiale medier.

– Jeg har sagt til mamma at jeg ikke vil at hun skal følge alle i klassen. På Snapchat følger hun noen av vennene til søsteren min, og så driver hun og sender de sånne snapper av hunden min og skriver ”Tobias chiller”. Det synes jeg er litt flaut. Både språket og at hun sender dem snapper, forteller Nora.

– Og jeg har sagt til mamma at jeg blir litt lei av at hun spør meg nesten ti ganger i løpet av en dag om det hun har lagt ut er greit, sukker Kjersti.

– Så du vil utfordre til å tørre litt mer?

– Ja, eller i hvert fall ikke bry meg med det.

– Det er jo i grunnen litt rart at foreldre og barn nå er på de sammen arenaene, før var det jo en egen ungdomsverden vi hadde for oss selv, men sånn er det jo ikke nå, sier Onstad som tror det gjør det vanskeligere for de voksne å ha kontroll med hva barna gjør på nett.

Snakk til ungdom på deres språk

For helt tett kan de ikke gå heller.

– Men hvis du vil at ungene skal være mindre på nett, må du skaffe deg litt mer selvinnsikt: Hva gjør du selv? Skal ungene få forståelse og respekt for det du sier må du leve det selv. Foreldre glemmer litt at de må få barna til å forstå. Snakk til dem på deres eget språk, la dem få vite hvorfor du mener som du gjør.

Verken Kjersti, Tina eller Nora føler at de har lært noe særlig fra foreldrene om bruk av sosiale medier.

– De har selvfølgelig lært meg at jeg ikke skal legge ut adressen min og sånt, men ikke hvordan man legger ut et bilde på Facebook, det må jeg lære dem, kommenterer Nora.

Kjersti tenker seg litt om:

– De har lært meg mail.

– Ja, mail! Stemmer de andre to i.

–Så epost er for de voksne? Dere er ikke så ofte der, altså?

– Nei , vi er veldig dårlige på det. Får vi en mail, tar det noen dager før vi ser det!

Tre råd fra fjortiser til voksne:

  1. Tør litt mer! Det er tungvint når vi må vise alle funksjonene. Prøv litt, så lærer du dem.
  2. Lær hvordan du tagger: Ikke tag deg selv i bildet – det er det verste. Alle vet at det er deg! Skriv alt i ett ord, ikke bruk mellomrom i tagen. Og – du trenger ikke alltid ha en hashtag. De der ikke for å beskrive absolutt ALT som skjer i bildet….
  3. Tenk på at det dere legger ut ikke skal være flaut for barna.

Råd fra Martine Onstad:

  • Sett deg inn i det de er interessert i. Spør om de kan vise deg? Da vil de kanskje også være mer villig til å høre på deg om du har innvendinger.
  • Unge skal få ha sin egen arena, men det er ekstremt viktig at foreldrene vet hva ungene gjør der, og hvem de snakker med. Det betyr ikke at du skal sjekke mobilen deres, som bare vil være et enormt tillitsbrudd.
  • Det kan bygge tillit om du forteller hvordan du hadde det selv i samme alder. Det var jo de samme tenåringsproblemene da, selv om det ikke fantes sosiale medier.
  • Ikke prøv å være en av gjengen – det er bare kleint. Men, vis interesse, og ha en åpen dialog.

Dekker ditt daglige behov

Dekk ditt daglige Omega-3 behov, med Möller's Den Originale Omega-3 kapsler.

Les mer