Skribent:
Kategori:

Ungdom

Skribent:
Kategori:

Ungdom

Gode råd når barnet vil begynne med sminke

– Sminke skal være gøy, men aldri en nødvendighet, sier Tuva (14).

Når kan barnet begynne med sminke?
 Tuva Marie Blad Engnes (14) og mammaen om sine tanker rundt barn og sminke - hva som er greit, og ikke. Foto: Privat

Sminke skal være gøy, men aldri en nødvendighet, sier Tuva (14).

Er det greit å sminke barn? Tanken kan kanskje virke litt skremmende, men hvis du tenker tilbake til din egen barndom, husker du kanskje hvor gøy det var å teste øyeskyggene på Adelsten? Lukten av Catzy hårspray sitter fortsatt klistret til minnet, og minst fire lag med Calorie 2000 maskara var jo et must. Tuva Marie Blad Engnes (14) hadde tidlig interesse for sminke. I 7. klasse var det flere i venninnegjengen som hadde begynt å sminke seg litt, men selv ventet hun til ungdomsskolen før hun brukte sminke på skolen.

Barn og sminke

– Sminke skal være gøy, men aldri en nødvendighet, sier Tuva (14). Foto: Privat

– Jeg følte aldri noe press, men syntes at det var gøy med forskjellige farger på leppene og maskara på øyevippene, forteller Tuva.

Mamma Conny Mari Blad Borgen mener det er viktig å la ungdommen prøve seg fram:

– La dem få lov til å prøve, men forklar og vis hvordan de kan bruke litt istedenfor å forby sminke helt.

Både mor og datter mener det er viktig å skille på sminke til dag og kveld.

– “Smokey eyes” på skolen blir rett og slett for mye. Hvis Tuva la for tung sminke fikk hun beskjed om at “sånn kan du ikke gå”, sier mamma Conny Mari Blad Borgen.

Dekker ditt daglige behov

Dekk ditt daglige Omega-3 behov, med Möller's Den Originale Omega-3 kapsler.

Les mer
Når kan barnet begynne med sminke?

– La dem få lov til å prøve, men forklar og vis hvordan de kan bruke litt istedenfor å forby sminke helt, mener Conny Mari Blad Borgen. Foto: Privat

Starter i 12-13 årsalderen

Helsesøster Tone Aanderaa har lang erfaring med barn og unge, og forteller at sminke er noe flere jenter blir mer opptatt av mot slutten av barneskolen.

– Det kan selvfølgelig være variasjoner her, men de fleste kjenner nok mest på det som en overgang til ungdomsskolen og behovet for å være mer voksen. Det vil da si i 12-13 års alderen.

Aanderaa tror at fokuset på utseende blir viktigere når du kommer over i ungdomsskolen. Da har du gått fra å være eldst på skolen til å bli en av de yngste. Det kan føre til at barnet kan være litt usikker og at noen kan oppleve det litt lettere hvis de sminker seg.

– Jeg tror den største påvirkningen, foruten sosiale-medier, er eldre jenter som de ser opp til eller storesøsken, legger Aanderaa til.

Det å ville bruke sminke trenger absolutt ikke alltid handle om å “se pen ut” eller “være som de andre”. For mange barn er sminken en del av et kreativt utløp.

Fra barna er små og leker med ansiktsmaling, er sminke en del av utforskning og kreativitet – som Aanderaa tror kan være utviklende.

– Hvis barnet får til en balansegang ved å sminke seg innimellom, men også fint kan gå på skolen uten sminke, kan det være en god holdning til sminke.

Hvorvidt bruken av sminke blir problematisk for barn, tror Aanderaa handler mye om hvor viktig sminken blir. Hvorvidt barnet klarer seg uten sminke innimellom, og hvor mye de bruker.

– Hvis barnet bruker mye sminke og utseendet blir totalforandret, tror jeg sminken blir viktigere. Kanskje også en forutsetning for å vise seg offentlig, forklarer Aanderaa.

Sminken blir da en slags forsvarsmekanisme, eller kontrollerende faktor i livet, som både barn og voksne bør være foruten.

Ull til større barn

Langermet, tynn ullgenser i Svanemerket 100% myk og kløfri merinoull.

Les mer

Når er huden moden for sminke?

Uansett er det viktig å starte med lette produkter. Krogsgård råder derfor om at det kan være lurt å velge oljefrie produkter siden ung hud ofte er fetere og produserer mer talg enn eldre hud.– Huden vokser og utvikler seg frem til midten av tjueårene, og spesielt i tenårene gjennomgår huden mye hormonelle endringer. Derfor er det vanskelig å si når huden egentlig er moden for sminke. Dette vil være veldig individuelt, forklarer hud- og kroppsterapeut Line Marie Krogsgård.

Tenårene er nemlig den alderen man oftest er mest plaget med urenheter og kviser.

– Ung hud har ofte høyere talgproduksjon som kan føre til kviser, noe som er helt normalt. Sminke som tetter porene, og ikke blir fjernet grundig, kan i tillegg føre til økt talgproduksjon, tilstopping av porer og urenheter i huden.

Hvis det er vanskelig for for de yngre å rense huden grundig, kan det derfor være lurt å vente med tunge sminkeprodukter.

– Samtidig er det viktig å huske på at huden vår utsettes for mer belastende ting som frie radikaler, dårlig kosthold, lite vann, lite aktivitet og stress. Sminke er derfor absolutt ikke fy-fy så lenge huden renses godt.

Enkelte sminkemerker prøver å nå ut til de unge, men ingrediensene er ikke nødvendigvis satt sammen for spesifikt ung hud.

Mineralfoundation er ifølge Krogsgård perfekt for fet og kombinert hud, noe ung hud ofte er. Enkelte mineralsminke-produkter inneholder blant annet betennelsesdempende ingredienser som sink, som kan være fint for en betent aknehud.

Hudeksperten påpeker at de litt eldre ungdommene fort ser litt vel voksne ut.

– Det er lov å være barn så lenge som mulig. Det haster ikke med å bruke sminke. Og når tenåringen er klar, er det lurt å begynne forsiktig. Litt pudder og litt roser i kinnene holder i massevis på ung hud! Ikke smink deg fordi media sier du skal være sånn og sånn, men vær stolt av deg selv, råder Krogsgård.

Tips for pleie av ung hud:

  1. Rens huden morgen og kveld med milde produkter
  2. Drikk rikelig med vann og sørg for nok søvn
  3. Peel huden to ganger i uken for å fjerne døde hudceller.

Kilde: Line Marie Krogsgård, Plusstids hudekspert.