Kategori:

Barn og oppvekst

Kategori:

Barn og oppvekst

Tre mødre forteller: Slik skaper vi fine familiestunder

Savner du å oppleve ro og hyggelige opplevelser med barna dine? Les hva mødrene gjør for å skape rom til samvær i hverdagen.

god tid med barna
Er hverdagen heseblesende travel? Les hva tre mødre gjorde for å få god tid med barna. Foto: iStock

Har dere funnet hverdagens pusterom for familien? Sjekk hva disse tre mødre forteller om kvalitetstid med barna.

Janne Aalborg Reitevold

Mamma til Ole (6) og Maja (3,5)

Janne Aalborg Reitevold er mamma til Ole (6) og Maja (3,5).

Med to barn på tre og seks år går det unna i svingene i familielivet til Janne. Derfor har hun og mannen tatt noen grep for å få kvalitetstid sammen.

– Vi tok et bevisst valg om at barna ikke skal begynne med aktiviteter så lenge de går i barnehagen. Vi tenker at de får nok stimulans både fysisk og mentalt mens vi er på jobb, og heller skal få mulighet til å lande og finne ro når de er hjemme. Vi ønsker å kunne spise middag sammen hver dag i ro og fred uten å måtte stresse avgårde for å rekke en aktivitet. Så tiden vi deler rundt middagsbordet er hellig, sier Janne.

Ekteparet har funnet sin middagsløsning i sommerhalvåret, som fungerer for dem.

Vi tok et bevisst valg om at barna ikke skal begynne med aktiviteter så lenge de går i barnehagen.

Enkelt og greit

– Så snart det blir varmt nok i været velger vi å utsette middagen til kvelden. Etter jobb sparker vi av oss skoene, går barbeint ut i hagen og kjenner gresset mellom tærne mens vi spiser litt salte kjeks og frukt som en snack før selve middagen. Også er vi bare sammen, uten at det skjer noe særlig. Kanskje barna bader i bassenget, leser eller leker. Da kjenner vi hvordan stresset etter jobb og rundt middagen forsvinner, og det er utrolig deilig. Jeg tenker at man ikke må dra ungene ut i naturen hele tiden for å kunne ha det fint sammen. Det enkle er ofte det beste, fortsetter hun.

En annen lavterskel-aktivitet er å se aktivt på barne-tv sammen med barna, i stedet for å glo på mobilen eller nettbrett. Dessuten har familien en fast tradisjon de gjennomfører hver uke, som har sin opprinnelse i Jannes familie: Vasketorsdag. Hvorfor? Da slipper man å bruke helgen på å vaske, og alle nyter godt av rent sengetøy, rene håndklær og rene rom.

Så snart det blir varmt nok i været velger vi å utsette middagen til kvelden.

Vasketorsdag

– Jeg har vokst opp med at hele familien involveres i vasking av huset hver torsdag. Selv mormoren min gjorde det, men hun hadde nok en annen middagstradisjon enn oss. Ungene må ta av sengetøyet sitt og være med og hjelpe til, og når vi er ferdig er det frossenpizza på menyen og filmkveld. Da kan vi nyte resten av uka og finne på hyggelige ting i helgen samtidig som huset er rent. Og vi har også full kontroll på hvor lenge det er siden sengetøyet har blitt vasket, sier Janne.

Hun oppsummerer definisjonen på kvalitetstiden slik: det skal være noe både foreldre og barn opplever som positivt.

– Vi voksne skal også føle at det vi gjør sammen er fint, ikke bare barna. Det er viktig, avslutter hun.

Cathrine Widerøe Mathiesen

Mamma til Louis (10), Clara (8) og Alma Lucie (4)

Cathrine Widerøe Mathiesen med barna Louis (10), Clara (8) og Alma Lucie (4). Foto: Charlotte Wiig

Tre barn i ulik alder, ulike behov og ulike interesser samt to voksne i jobb gjør at det kan være vanskelig å samkjøre hyggestunder for hele familien samtidig.

– Min erfaring er at jo mer jeg planlegger og styrer for å skape hyggelige situasjoner, jo mindre hyggelig blir det. De gode stundene oppstår ofte spontant når vi voksne koser oss og har det bra, og barna blir en del av det. I hverdagen er det måltider, som bringer oss sammen, middager i ukedagene og frokostene i tillegg i helgene. Da er vi ofte mange til bords siden besteforeldre også inviteres. Vi tenner lys og prater sammen, og vi sitter ved bordet til alle er ferdige. De små involveres i samtalen, ellers mister de interessen, forteller Cathrine.

Min erfaring er at jo mer jeg planlegger og styrer for å skape hyggelige situasjoner, jo mindre hyggelig blir det.

Hyggestund på kjøkkenet

Tid på kjøkkenet med baking, sylting og matlaging gir også gode stunder.

Da koser vi oss med tente lys og musikk, og alle får oppgaver. Det er likevel noe som skal gjøres, og gir en fin ramme til å dele hverdagslige oppgaver, fortsetter hun.

Søndager er turdag, men hun opplever at det sjeldent er slik at alle har det fint samtidig. Det er alltid noen som helst skulle gjort noe annet, synes det er kaldt eller er sliten.

Men det å gå tur med ett barn av gangen er ofte veldig hyggelig, og gir muligheter for fine samtaler. Det samme gjelder det å kjøre bil – når vi sitter ved siden av hverandre i bilen kan det ofte være enklere å snakke sammen om vanskelige ting. Da sitter vi på linje og ikke mot hverandre, og det er ingen andre som hører. Når alle er med i bilen og vi skal kjøre en lengre tur har ingen skjerm, og alle spiller jukebox. Alle får velge en sang hver, og så bytter vi på, sier hun.

Når alle er med i bilen og vi skal kjøre en lengre tur har ingen skjerm, og alle spiller jukebox.

Sengekanten

På kveldene er det lesing, noe alle barna er glad i. De eldste leser selv, og den yngste blir lest for.

Det hender at jeg har sunget noen sanger, men jeg har ikke den største sangstemmen. Når jeg har spurt datteren min om hun vil at jeg skal synge for henne har hun svart «Nei takk, mamma», sier Cathrine og ler.

Mannen hennes dropper både sang og bok og forteller heller historier, som barna sluker.

Stunden ved sengekanten er også en fin anledning for samtale, og da gjennomgår vi dagen. Vi setter ord på opplevelser og lander dem, og det har både barna og vi glede og nytte av, sier hun.

Line-Marion Nielsen Kjøniksen

Mamma til Matheo Emilian (8) og Julian Evander (7)

Line-Marion Nielsen Kjøniksen sammen med sønnene Matheo Emilian (8) og Julian Evander (7).

Line-Marion forteller at hverdagen er travel med to skolegutter. Begge har lekser og fritidsaktiviteter, som skal følges opp. Likevel har de noen pusterom innimellom hvor familien bare er sammen.

Vi samles rundt middagsbordet hver dag, det er veldig viktig. Mens vi sitter til bords er det ikke lov med skjerm eller telefon, og tiden skal brukes til spising og samtale. Det er ikke alltid like lett med lopper i blodet, men jeg synes det er en viktig verdi å lære. Inspirasjonen er moren til en kjæreste jeg hadde. Om telefonen ringte under middagen hjemme hos henne sa hun alltid: «Nei, nå spiser vi. Det får vente.» Allerede da tenkte jeg at sånn vil jeg ha det i min familie, sier hun.

Et viktig høydepunkt i helgen er filmkveld på lørdager. Da sitter hele familien samlet i sofaen.

Allerede da tenkte jeg at sånn vil jeg ha det i min familie.

Kos med filmkveld

– Vi synes det er fint å kunne slappe av og kose oss sammen uten at det skjer så mye. Guttene har nok av aktiviteter og ting som skjer ellers i uka. På lørdagskvelden sitter vi inntil hverandre og bare er sammen, og det føles veldig godt. I ferier pleier vi å starte hver dag med tre solhilsener. Det kan vi gjøre hvor som helst og når som helst, og det er en fin måte å starte dagen på. Selv om det ikke tar så mye tid, kanskje ti minutter, så får vi ikke til å gjøre det i hverdagen. Da er det full rulle, sier hun.

Sønnene hennes er nære i alder, men veldig ulike. Mens den yngste er høyt og lavt, og synes det er kjempegøy å sykle på crossykkel, så er den eldste mest interessert i musikk og bøker.

Selv om det ikke tar så mye tid, kanskje ti minutter, så får vi ikke til å gjøre det i hverdagen.

Donald og pianoøving

– Yngstemann synes det er morsomt med Donald, så vi abonnerer, og hver uke får vi et nytt blad og setter av tid til å lese Donald sammen. Det gir et pusterom, og vi liker denne lesestunden begge to. Men kommer det noen venner og ringer på, så utsetter vi det til en annen dag. Det er viktig for oss å ha et åpent hus hvor alle er velkomne til å komme inn – så sant vi ikke skal noe helt spesielt, sier hun.

Eldstemann spiller piano, og Line-Marion synes det er veldig hyggelig å sitte sammen med ham på pianokrakken mens han øver.

– Jeg spilte også piano som barn, og nå spiller han stykker fra mine gamle hefter. Det er veldig koselig, og det gir meg litt klump i halsen når jeg hører ham øve. Men han er mye flinkere enn det jeg var allerede, sier hun.

Når roen faller

Men den aller fineste kontakten oppstår ofte ved leggetid, når roen senker seg.

– Det er utrolig viktig for meg å bruke god tid ved sengekanten for å lande dagen, sortere tanker og følelser, samt fortelle de hvor mye de betyr. At de er elsket og at jeg er heldig som får være mammaen deres. Det er ofte da de gode og dype samtalene kommer, og å ta seg tid til en ekstra god klem før dagen er omme. Jeg tenker at den ekstra tiden er veldig verdifull, og at når dagen kommer hvor de er voksne skal jeg ikke angre på den klemmen eller de ekstra samtalene vi ikke fikk.