Kategori:

Spedbarn

Kategori:

Spedbarn

Slik velger du riktig barnevogn

Utvalget av barnevogner er enormt, så hvordan velger du vognen som passer best for din families behov? Vi fikk ekspertenes beste tips.

Gravid kvinne ser på barnevogner i butikk.
Valg av barnevogn er en stor investering – det koster en del penger og den skal brukes mye og i lang tid. Derfor er det viktig å stille seg de riktige spørsmålene før du bestemmer deg. Foto: iStock

Barnevogn er kanskje det dyreste du kjøper til babyen. Og det er ikke bare en stor investering, det er også noe som skal vare lenge og brukes mye. Derfor kan også jungelen av barnevogner være overveldende for vordende foreldre. Vi tok kontakt med to eksperter i barneutstyrbransjen for å få de beste rådene.

Lisa Dahlen er butikkmedarbeider i Babybanden. Nettbutikken har også en fysisk butikk i Oslo, hvor Lisa jobber. Hun omtaler seg som «vognentusiast».

Lisa-Dahlen_Babybanden

Vognentusiast og butikkmedarbieder Lisa Dahlen jobber i Babybanden Foto: Privat

– Jeg har vært opptatt av barnevogner så lenge jeg kan huske og er en skikkelig fagnerd som leser meg opp på alt det tekniske, forteller hun engasjert.

– Det er veldig gøy å hjelpe noen å velge barnevogn, spesielt når jeg oppriktig tror at de kommer til å bli fornøyde med valget sitt.

Velg vogn til ditt liv

Dahlen har stor forståelse for at mange synes det er vanskelig å velge barnevogn. For det finnes utallige modeller å velge mellom. Skal du få barn for første gang, er det spesielt vanskelig siden du da ennå ikke helt hvilke behov du vil ha. Og her er vi ved essensen når du skal ta valget:

– Det viktigste når du skal kjøpe barnevogn, er å tenke gjennom din livsstil og dine behov, understreker Dahlen.

Babybandens ekspert har noen faste spørsmål til de som skal kjøpe vogn: Hvordan bor du?

Midt i byen hvor det er trikkeskinner og brostein, eller mer landlig? Kan du trille rett inn i gangen eller skal vognen bæres opp flere etasjer? Hvordan er turområdene? Blir det asfaltgåing eller turer på humpete skogsstier? Bruker dere bil daglig slik at enkel sammenlegging bør prioriteres?

– Trillekomfort og brukervennlighet er det jeg tenker er viktigst å fokusere på.

Om en vogn er komfortabel og funksjonell, er ikke objektivt. Ifølge Dahlen kan det være svært ulike meninger om én og samme vogn mellom ulike par.

– Førsteprioritet er å dra i butikken og prøv ulike modeller.

Katrine Lutro har jobbet i Barnevognhuset Rudo i Oslo siden 1987. Også hun er opptatt av å kartlegge bruksområdene før hun gir råd om hvilke vogner som kan passe for hver enkelt kunde.

– Jeg spør alltid kundene om de har noen spesielle behov og ønsker, før vi begynner å se på vogn, sier hun.

Når utseendet teller

Selv om funksjonalitet er viktigere enn utseende, har Dahlen forståelse for at foreldre prioriterer det estetiske.

– Mange er mer opptatt av design enn de ønsker å innrømme. Det finnes så mange stiler, eksempelvis klassisk, retro og moderne.

Hun påpeker at selv om andre barnevogn-modeller kanskje er bedre egnet hvis man tenker funksjonalitet og ønskede egenskaper, så blir mange kunder likevel godt fornøyde med et mer estetisk-basert valg.

Ulike vogntyper

Det finnes tre ulike vogntyper:

Bagvogn: Kan kun brukes de første 6–12 månedene, med mindre du kjøper en sele å feste barnet med. Mange barn blir veldig nysgjerrige når de begynner å sitte selv, og da bør de festes med en sele. Når dette skjer varierer fra barn til barn. De fleste vognbager som selges i dag har festepunkter for seler, men selve selen må altså kjøpes separat.

Duovogn: En komplett vogn med understell, bag og sittedel/sportsvogn. De første månedene bruker du bagen. Når barnet blir cirka 6–12 måneder, bytter du til sittedelen. Denne kan selvsagt legges ned i hvile-/sovestilling. De fleste vogner som selges i dag, er duovogner.

Kombivogn: Vognen har en bag som settes inn i sittedelen de første månedene. Dette gjør at vogna vanligvis blir noe tyngre enn en duovogn, og bagen er også noe smalere enn på en duovogn.

Velg en vogn å vokse i

Hvis målet er å kjøpe en vogn som skal vare hele «vognperioden», så lenge barnet bruker vogn, bør du passe på at den er stor nok. Og at sportsdelen tåler vekten og lengden til en gjennomsnittlig treåring.

– Trehjulinger har ofte større sportsdel og høyere vektkapasitet, sier Dahlen.

Hennes erfaring at det er sjeldent kunder tar høyde for om barnevognen kan utvides til søskenvogn.

– Det at enkelte modeller kan gjøres om til søskenvogn, blir heller en bonus hvis behovet oppstår.

Omega-3 til babyen

Møllers Pharma Min Første Tran inneholder de viktigste og naturlige Omega-3 fettsyrene EPA og DHA.

Les mer

Hjul med eller uten luft?

Lufthjul har lenge vært vanligst. Slike hjul gir bedre trillekomfort med mer demping, forklarer Dahlen.

Men lufthjul trenger vedlikehold. De må jevnlig fylles opp med luft, og de kan også punktere.

– Selv har jeg hatt vogn med lufthjul i tre år og aldri punktert. Andre er uheldige og kommer til butikken med sin fjerde punktering på et halvt år.

Hun mener at gummihjul kan være et godt alternativ. De kalles også «punkteringsfrie dekk».

– Har selve vognrammen fjæring, altså demping, tenker jeg at gummihjul er et godt valg. Du slipper vedlikehold og unngår samtidig en stiv vogn som rister – altså får du det beste fra to verdener.

Tre- eller firehjuling?

Det finnes vogner med tre hjul eller fire hjul, og de oppleves litt forskjellig å trille. Det kan være nyttig å teste begge typene før du bestemmer deg, for det er viktig å velge en vogn du faktisk liker å trille. Og du trenger ikke å trille langt for å finne ut av det, forklarer Lutro.

– Det er ikke nødvendig å prøvetrille en vogn før kjøp, men jeg anbefaler alltid kundene å ta en trilletur rundt inne i butikken, sier hun.

Trehjulsvogner anbefaler hun først og fremst til dem som bor i byen. Hvis trillingen stort sett skal foregå på landevei eller i mer ulent terreng, foreslår hun helst en firehjuling.

– Erfaringsmessig er det den aktive familien som velger trehjuling, og oftest da med lufthjul. De er lette å manøvrere på grunn av det ene forhjulet. Noen modeller er også godkjent for jogging, forklarer Dahlen.

Svingbare hjul

Forskjellene på vogner med tre og fire hjul var større før enn de er nå. Før var det for eksempel kun trehjulsvognene som hadde svingbare framhjul.

I dag kommer også de fleste firehjulsvogner med svingbare framhjul. Disse føles mer stabile enn trehjulsvogner, siden de har større bredde foran. Det kan gjøre det enklere å bevege seg over fortauskanter og inn og ut på offentlig transport uten at vogna tipper.

– Jeg synes svingbare hjul er best egnet til bybruk, mens fire faste hjul nok er bedre i terreng og på litt mer ujevnt underlag, sier Lutro.

Framovervendt eller bakovervendt?

En stor fordel med firehjulsvogn er at de fleste kommer med en vendbar sittedel. Da kan foreldrene selv velge om de ønsker å ha barnet vendt mot seg eller fra seg.

Forskning viser at bakovervendt barnevogn er til det beste for barna. De trenger en mulighet for øyekontakt, respons, trygghet og ro.

Trehjulsvogner er stort sett bare framovervendte, etter man bytter fra bag til sportsdel, det vil si at barnet alltid er vendt fra deg når du triller. Selv om det ikke er farlig for barnet å sitte den veien, kan det føles skummelt og overveldende for den lille å ikke se foreldrene. Samtidig blir inntrykkene mange for babyen når «hele verden» kommer mot ham eller henne.

– Generelt anbefales det å ha øyekontakt med barnet sitt, påpeker Dahlen.

– Om du velger fremover- eller bakovervendt vogn, kommer litt an på hvor stor du ønsker at vogna skal være, legger Lutro til.

Vogner som kan snus enten framover eller bakover, tar ofte litt mer plass enn de som bare kan festes én vei. I tillegg veier de ofte litt mer.

– Dette er litt smak og behag, men jeg anbefaler en vogn som kan være begge veier, slik at du kan ha øyekontakt med barnet til det er cirka halvannet år, sier Lutro.

Behandler sår hud

Er basert på 25 % sinkoksid som gir huden god beskyttelse og forebygger bleieutslett.

Les mer

Følg med på gode tilbud

En ny vogn koster gjerne mange tusen kroner, og det er en stor investering for de fleste av oss. Derfor lønner det seg absolutt å starte prosessen tidlig og følge med på tilbud. Det er salg på barnevogner gjennom hele året. Ofte kan du gjøre ekstra gode kupp når butikkene vil kvitte seg med fjorårets modeller for å få plass til årets nye modeller.

Melder du deg i kundeklubben til butikkene der du vurderer å kjøpe vogn, kan du få varsel om gode tilbud på e-post eller SMS. Du kan også følge med på sosiale medier, hvor slike tilbud gjerne deles. For å sammenligne sammenligne priser eller overvåke spesielle produkter, kan du bruke tjenester som Prisjakt.no og slå til når du finner et godt tilbud.

Hvor mye bør vi så investere i en barnevogn?

– Barnevogn er et av de viktigste og største kjøpene man gjør som kommende foreldre. Ofte må man litt opp i pris for å få en god, brukervennlig og funksjonell vogn. Det finnes ikke noe fastisvar på hvor mye man burde bruke på en barnevogn, men personlig tenker jeg at hvis man bruker 8000 kr eller mer får man som regel en god vogn som varer.

Ifølge Babybandens ekspert vil du i mange tilfeller merke det på funksjonalitet og brukervennlighet hvis du velger en billigere modell.

– Samtidig kan en vogn til 8000 være minst like bra som en til 14 000. Men husk å være oppmerksom på hva som følger med av tilbehør. Det kan bety en merkostnad på flere tusen.

Noen modeller har eksempelvis ikke bøyle til sittedelen, andre har ikke en adapter til bilsetet. Dahlen mener at regntrekk og insektsnett er helt nødvendig tilbehør. I noen tilfeller vil du trenge et regntrekk til bagen og et til sittedelen, mens i andre tilfeller vil et universalt regntrekk passe minst like bra.

Selv om ingen må ha verken stelleveske eller koppholder, så er Dahlens erfaring at de fleste ønsker akkurat det.

Butikk eller nett?

Kanskje finner du det beste tilbudet på nett, og det er selvsagt ikke noe i veien for å handle en vogn der. Det du bør være klar over, er at det kan bli en større prosess å få hjelp dersom du trenger service eller noe skjer med vogna. Det kan hende du må pakke ned og sende inn vogna for å få den reparert eller få byttet ut deler. Dette kan ta tid og være veldig upraktisk, særlig om du er avhengig av vogna hver dag.

Handler du i en fysisk butikk eller i en nettbutikken til en kjede hvor det finnes fysiske butikker, kan du muligens få hjelp der litt raskere. Noen butikker tilbyr også lånevogn dersom du ikke får tilbake din vogn med det samme.

Babybanden har en fysisk butikk på Skøyen i Oslo. Det betyr at selv om du har kjøpt barnevogn på nettsiden deres, kan du få service, deler og hjelp i butikken, i tillegg til at butikken har prismatch. Det betyr at de alltid har samme pris i butikk som i nettbutikk. I tillegg matcher de sine konkurrenter.

Seks tips for valg av vogn:

  • Tenk på hva du egentlig trenger til din livsstil: Hvordan er været og terrenget der du skal trille mest? Er det aktuelt å utvide til søskenvogn? Skal vognen pakkes sammen ofte? Må den ta liten veldig plass?
  • Få hjelp av en ekspert til å stille deg de viktige spørsmålene du kanskje ikke tenker på.
  • Velg en stor nok vogn som barnet kan bruke helt til det slutter med vogn.
  • Tenk over om du ønsker å ha barnet vendt mot deg eller fra deg når du triller – eventuelt om du vil ha muligheten til å bytte på etter hvert som barnet blir eldre.
  • Unngå å velge vogn kun etter trender og utseende, men finn en vogn du liker som passer dine behov.
  • Det er flere fordeler med å kjøpe vogn i butikk, men du finner også gode tilbud på nett. Et godt alternativ kan være å velge en nettbutikk fra en kjede som også har fysiske butikker hvor du kan ta med vognen for service eller reparasjon.