Skribent:
Kategori:

Spedbarn

Skribent:
Kategori:

Spedbarn

Slik velger du riktig barnevogn

Utvalget av barnevogner er enormt, så hvordan velger du vognen som passer best for din families behov? Vi fikk ekspertenes beste tips.

Gravid kvinne ser på barnevogner i butikk.
Valg av barnevogn er en stor investering – det koster en del penger og den skal brukes mye og i lang tid. Derfor er det viktig å stille seg de riktige spørsmålene før du bestemmer deg. Foto: iStock

Barnevogn er kanskje det dyreste du kjøper til babyen. Og det er ikke bare en stor investering, det er også noe som skal vare lenge og brukes mye. Derfor kan også jungelen av barnevogner være overveldende for vordende foreldre. Vi tok kontakt med to av dem med lengst fartstid i barneutstyrbransjen her i landet for å få de beste rådene.

Portrett av Sondre Jansen fra Barnas Hus i Tromsø

EKSPERT: Sondre Jansen fra Barnas Hus i Tromsø.

Sondre Garnes Jansen er butikksjef på Barnas Hus i Tromsø og produktopplæringsansvarlig for Barnas Hus Norge. Etter å ha solgt barneutstyr i 21 år, har han opparbeidet seg stor kunnskap om hva kommende foreldre ser etter. Han vet også godt hva de ikke vet de bør se etter.

– Jeg har ikke tall på hvor mange jeg har hjulpet eller solgt vogn til, men jeg opplever at jeg har solgt vogn til foreldrene til de som er kunder i dag da de var babyer. Da skjønner man at man har holdt på med dette lenge, sier Jansen.

Velg vogn til ditt liv

Han sier det viktigste når du skal kjøpe vogn, er å tenke gjennom din egen livsstil.

– Veldig mange kjøper vogn ut fra trender og hva de synes er fint, men det er vel så viktig at du får en vogn som passer dine behov. Den bør også ha en kvalitet som fungerer i et barskt, norsk klima, sier Jansen.

Han har noen faste spørsmål til dem som skal kjøpe vogn: Hvor bor du? Hva slags klima er det der? Trenger du en vogn som skal pakkes mye opp og ned? Må den få plass i et lite bagasjerom eller er det god plass i bilen? Skal den ofte være med på flyturer? Bør den veie minst mulig?

Katrine Lutro har jobbet i Barnevognhuset Rudo i Oslo siden 1987. Også hun er opptatt av å kartlegge bruksområdene før hun gir råd om hvilke vogner som kan passe for hver enkelt kunde.

– Jeg spør alltid kundene om de har noen spesielle behov og ønsker, før vi begynner å se på vogn, sier hun.

Lutro snakker gjerne litt om vind og vær. Hun spør hvilket underlaget de skal trille på, hvor de bor, om de har bil og hvor god plass de har hjemme.

Selv om funksjonalitet er viktigere enn utseende, har Jansen stor forståelse for at foreldre prioriterer det estetiske.

– Det er viktig å gå ut av butikken med en vogn du synes er fin. En vogn er smykket rundt barnet, og noe man er stolt av å vise barnet fram i. Du skal ikke gå rundt med en vogn og tenke at du egentlig hadde lyst på en annen som også ville tilfredsstilt kravene dine, sier han.

Ulike vogntyper

Jansen forteller om tre ulike vogntyper du bør vite forskjellen på:

Bagvogn: Kan kun brukes de første 6–12 månedene, med mindre du kjøper en sele å feste barnet med. Mange barn blir veldig nysgjerrige når de begynner å sitte selv, og da bør de festes med en sele. Når dette skjer varierer fra barn til barn. De fleste vognbager som selges i dag har festepunkter for seler, men selve selen må altså kjøpes separat.

Duovogn: En komplett vogn med understell, bag og sittedel/sportsvogn. De første månedene bruker du bagen. Når barnet blir cirka 6–12 måneder, bytter du til sittedelen. Denne kan selvsagt legges ned i hvile-/sovestilling. De fleste vogner som selges i dag, er duovogner.

Kombivogn: Vognen har en bag som settes inn i sittedelen de første månedene. Dette gjør at vogna vanligvis blir noe tyngre enn en duovogn, og bagen er også noe smalere enn på en duovogn.

Velg en vogn å vokse i

For at vogna skal vare så lenge barnet bruker vogn, bør du passe på at den er stor nok.

– Sørg for at bagen er stor nok til å romme en tykk vinterpose og at sittedelen er lang nok til en treåring, sier Jansen.

Hvis du ser for deg å få et barn til ganske raskt etter første barn, kan du vurdere en vogn som kan utvides til søskenvogn.

– Da slipper du å kjøpe en komplett, ny vogn når nestemann kommer. Du sparer mye penger på det.

Hjul med eller uten luft?

Lufthjul har vært det vanligste i lang tid. Disse gir super trillekomfort og godt grep, siden de er laget av gummi, forklarer Jansen.

– Trenden nå er at produsentene lager nye, smarte hjul som er punkteringsfrie, fjærer godt og har godt grep, sier han.

De beste griper og fjærer like godt som lufthjul, og det er flere fordeler med disse moderne hjulene. De kan for eksempel ikke punktere, og du trenger ikke å etterfylle luft.

– Mange som har lufthjul på vognen går rundt med altfor lite luft i dekkene sine. Dette gjør at vognen føles enormt mye tyngre å trille og manøvrere, forklarer Jansen.

Tre- eller firehjuling?

Det finnes vogner med tre hjul eller fire hjul, og de oppleves litt forskjellig å trille. Det kan være nyttig å teste begge typene før du bestemmer deg, for det er viktig å velge en vogn du faktisk liker å trille. Og du trenger ikke å trille langt for å finne ut av det, forklarer Lutro.

– Det er ikke nødvendig å prøvetrille en vogn før kjøp, men jeg anbefaler alltid kundene å ta en trilletur rundt inne i butikken, sier hun.

Trehjulsvogner anbefaler hun først og fremst til dem som bor i byen. Hvis trillingen stort sett skal foregå på landevei eller i mer ulent terreng, foreslår hun helst en firehjuling.

Vogner med tre hjul kalles ofte joggevogner, men det er slettes ikke alle som er egnet for jogging.

– Hvis intensjonen er å kjøpe en vogn som skal løpes med, er det viktig å opplyse selger i butikk om det, understreker Jansen.

Han forklarer at løping påfører vognen store belastninger, spesielt på fremhjulet. De fleste trehjulinger som selges i dag passer faktisk ikke til jogging. Det gjør heller ikke vogner med fire hjul.

– En joggevogn har ofte litt lavere tyngdepunkt og større hjul, sier Jansen.

Svingbare hjul

Forskjellene på vogner med tre og fire hjul var større før enn de er nå. Før var det for eksempel kun trehjulsvognene som hadde svingbare framhjul.

– Svingbare hjul gir god framkommelighet og avlaster nakke og skuldre, siden du ikke må bruke så mye kraft for å manøvrere vognen, sier Jansen.

I dag kommer også de fleste firehjulsvogner med svingbare framhjul. Disse føles mer stabile enn trehjulsvogner, siden de har større bredde foran. Det kan gjøre det enklere å bevege seg over fortauskanter og inn og ut på offentlig transport uten at vogna tipper.

– Jeg synes svingbare hjul er best egnet til bybruk, mens fire faste hjul nok er bedre i terreng og på litt mer ujevnt underlag, sier Lutro.

Før veide trehjulsvognene gjerne flere kilo mindre enn firehjulsvognene, men i dag veier de omtrent det samme, forklarer Jansen.

– Men trehjulsvogner er stort sett enklere å slå sammen, og de blir mindre enn firehjulsvogner, sier han.

Framovervendt eller bakovervendt?

En stor fordel med firehjulsvogn, er at du kan velge en hvor barnet kan sitte framovervendt eller hvor sittedelen kan snus etter hvert som barnet blir eldre.

– Man anbefaler at barnet bør sitte mot foreldrene lengst mulig når det er ferdig med vognbagen og går over til sittedelen.

Trehjulsvogner er stort sett bare framovervendte, det vil si at barnet alltid er vendt fra deg når du triller. Jansen understreker at det ikke er farlig for barnet å sitte den veien, men det kan føles skummelt og overveldende for den lille å ikke se foreldrene. Ssamtidig blir inntrykkene mange for babyen når «hele verden» kommer mot ham eller henne.

– Om du velger fremover- eller bakovervendt vogn, kommer litt an på hvor stor du ønsker at vogna skal være, legger Lutro til.

Vogner som kan snus enten framover eller bakover, tar ofte litt mer plass enn de som bare kan festes én vei. I tillegg veier de ofte litt mer.

– Dette er litt smak og behag, men jeg anbefaler en vogn som kan være begge veier, slik at du kan ha øyekontakt med barnet til det er cirka halvannet år, sier Lutro.

Følg med på gode tilbud

En ny vogn koster gjerne mange tusen kroner, og det er en stor investering for de fleste av oss. Derfor lønner det seg absolutt å starte prosessen tidlig og følge med på tilbud.

Det er salg på barnevogner gjennom hele året. Ofte kan du gjøre ekstra gode kupp når butikkene vil kvitte seg med fjorårets modeller for å få plass til årets nye modeller.

Melder du deg i kundeklubben til butikkene der du vurderer å kjøpe vogn, kan du få varsel om gode tilbud på e-post eller SMS. Du kan også følge med på sosiale medier, hvor slike tilbud gjerne deles. For å sammenligne sammenligne priser eller overvåke spesielle produkter, kan du bruke tjenester som Prisjakt.no og slå til når du finner et godt tilbud.

Butikk eller nett?

Kanskje finner du det beste tilbudet på nett, og det er selvsagt ikke noe i veien for å handle en vogn der. Det du bør være klar over, er at det kan bli en større prosess å få hjelp dersom du trenger service eller noe skjer med vogna. Det kan hende du må pakke ned og sende inn vogna for å få den reparert eller få byttet ut deler. Dette kan ta tid og være veldig upraktisk, særlig om du er avhengig av vogna hver dag.

Handler du i en fysisk butikk eller i en nettbutikken til en kjede hvor det finnes fysiske butikker, kan du muligens få hjelp der litt raskere. Noen butikker tilbyr også lånevogn dersom du ikke får tilbake din vogn med det samme.

Seks tips for valg av vogn:

  • Tenk på hva du egentlig trenger til din livsstil: Hvordan er været og terrenget der du skal trille mest? Er det aktuelt å utvide til søskenvogn? Skal vognen pakkes sammen ofte? Må den ta liten veldig plass?
  • Få hjelp av en ekspert til å stille deg de viktige spørsmålene du kanskje ikke tenker på.
  • Velg en stor nok vogn som barnet kan bruke helt til det slutter med vogn.
  • Tenk over om du ønsker å ha barnet vendt mot deg eller fra deg når du triller – eventuelt om du vil ha muligheten til å bytte på etter hvert som barnet blir eldre.
  • Unngå å velge vogn kun etter trender og utseende, men finn en vogn du liker som passer dine behov.
  • Det er flere fordeler med å kjøpe vogn i butikk, men du finner også gode tilbud på nett. Et godt alternativ kan være å velge en nettbutikk fra en kjede som også har fysiske butikker hvor du kan ta med vognen for service eller reparasjon.