Kategori:

Spedbarn

Kategori:

Spedbarn

Derfor hikker spedbarn — og slik kan du hjelpe babyen

De fleste spedbarn hikker. Hva er egentlig hikke og hva kan man gjøre for å stoppe det?

pappa koser med baby som hikker
Hikke hos spedbarn er helt normalt og ikke farlig — og er noe babyen vokser av seg. Foto: iStock

De fleste nybakte foreldre opplever at babyen hikker, og det kan innimellom være en kilde til bekymring. Men spedbarnshikke er helt normalt, beroliger spesialist i barnesykdommer Bente Krane Kvenshagen ved Best Helse i Oslo.
Hun er aktuell med boken Vondt i magen? (Cappelen Damm), en bok om magesmerter hos barn og ungdom.

Bente Krane Kvenshagen
Spesialist i barnesykdommer Bente Krane Kvenshagen ved Best Helse. Foto: Cappelen Damm

Hikke er normalt hos ellers friske spebarn. Det er ingen grunn til bekymring eller tiltak, barna er ikke plaget av det. Men det er ikke sjelden foreldrene er bekymret, derfor er det enda viktigere å presisere at dette er normalt og ufarlig. Vanligvis stopper hikke av seg selv innen rimelig tid, sier hun.

Les også: DENNE MATEN BØR DU IKKE GI BABYEN DIN

Derfor får vi hikke

— Alle mennesker i alle aldre kan få hikke, inklusive fostre i mors liv. Mekanismen er ufrivillige, regelmessige sammentrekninger av mellomgulvsmuskulaturen, samt andre muskler involvert i pusting, som fører til rask innsuging av luft i luftveiene, med bråstopp ved at strupelokket raskt lukker seg. Dermed oppstår den typiske hikkelyden. Ingen vet med sikkerhet hvorfor man hikker, men det hevdes at kan det skyldes en mekanisme som har overlevd evolusjonen, som egentlig hadde betydning for mer primitive vesener enn mennesker, forklarer Krane Kvenshagen.

Tone Aanderaa
Helsesøster Tone Bjørnson Aanderaa.  Foto: Gry Traaen

Plusstid-ekspert Tone Bjørnson Aanderaa har lang erfaring med hikke hos spedbarn og har bl.a. mange år bak seg på helsestasjon.

Les også: GLUTENFRI BABYGRØT

— Spiserøret deres er lite, og når det kommer mye melk ned på kort tid, kan det lett bli en krampe i mellomgulvet, som hikke egentlig er. Det er en nerve som sitter mellom spiserøret og luftrøret, og hos små barn er det liten plass der. Når nerven blir stimulert under et måltid, utløses hikken. De kan derfor hikke under måltidet, opplyser Bjørnson Aanderaa.

Hikke er altså helt ufarlig hos spedbarn, det er kun i visse sammenhenger man bør være litt obs, ifølge Krane Kvenshagen.

— Barn som har reflukssykdom har mer hikke enn andre. Reflukssykdom er forekomst av sure oppstøt/gulping, som i seg selv er normalt hos spebarn, men som i kombinasjon med symptomer, dvs plager, kan være en sykdomsdiagnose hos barn. Disse barna er ofte smertepreget, gulper eller kaster opp mye, kan vokse dårlig, ha spisevegring, astmaliknende symptomer og kan som nevnt ha utstrakt grad av Men, altså — hikke alene er ikke nok for en slik diagnose.

Noen hikker mer, andre mindre

Det er stor variasjon i forekomst av hikke i alle aldre, og ingen vet hvorfor det er slik, heller ikke hos spebarn. Spedbarn kan ofte hikke i forbindelse med måltider, men kan også hikke utenom.

— Hikke i forbindelse med måltidet kan komme av at noen barn sluker mer luft enn andre og at melken kan komme raskt. Det kan øke forekomst av hikke. Men hikke er ikke farlig og er heller ikke vondt for babyen. Det vil gi seg etterhvert, men kan innimellom ta litt tid. Vi ser som regel mer hikke hos nyfødte enn de litt større babyene. Det kan nok ha noe med at hele systemet, spiserøret, i kroppen vokser i størrelse og kapasitet, forklarer Bjørnson Aanderaa.

Les også: MAGEØVELSER FOR BABY

Hva kan man gjøre?

Det finnes en del råd mot hikke, men de fleste er ikke dokumentert i forskning, ifølge Krane Kvenshagen.

— Det er lansert mange kjerringråd, som for eksempel kald drikke, isbiter i halsen, skremme vedkommende og så videre. Men det er få velegnede råd hos spebarn, det eneste er eventuelt å la dem få drikke morsmelk, morsmelkerstatning eller vann.

En ”sannhet” er at babyer som er dårlig på å rape hikker mye.

— Noen barn får luften lettere ut enn andre, og de som ikke raper mye kan kanskje lettere prompe. Raping og hikke kan henge sammen, men trenger ikke å gjøre det. Hvis du har et barn som hikker mye, kan det være fint å ta flere pauser i løpet av måltidet og hjelpe det til å rape, da rapingen kan forebygge hikke hos et barn. Noen hikker mye og andre lite. En smokk kan også hjelpe et barn å få hikken til å stoppe da barnets sugebevegelser stimuleres, råder Bjørnson Aanderaa.

Så hikke hos spedbarn er helt normalt, særlig i den første fasen, og er noe babyen vokser av seg. Det finnes ingen veldokumenterte råd mot hikke, men nedenfor får du noen tips man erfaringsmessig har sett at kan ha en effekt.

Fire grep mot hikke

  1. Legg barnet på magen i perioder — da får babyen et press på magen. Det kan være lurt at det ikke gjøres rett etter måltidet, da det er lettere for at barnet gulper mer akkurat da
  2. Masser barnets rygg i oppreist stilling med sirkulære bevegelser fra korsryggen til skuldrene
  3. Det kan virke forebyggende å holde barnet i 45 graders stilling i ca 15 minutter etter mat
  4. Dersom barnet hikker, kan det være fint å ta flere pauser i løpet av måltidet og hjelpe det til å rape. Raping forebygger hikke

Dette er hikke

  • Hikke er ufrivillige, periodiske sammentrekninger i musklene vi bruker når vi puster inn, først og fremst mellomgulvsmuskelen. I forbindelse med raskt innsug av luft nedover i luftveiene lukkes brått strupelokket, og det er dette som gir den karakteristiske lyden, hikken, som opptrer fra 4 til 60 ganger per minutt.
  • Hos voksne synes hikken ikke å ha noen fysiologisk funksjon, men hyppige observasjoner av hikke hos foster i forbindelse med ultralydundersøkelser tyder på at hikken kan spille en rolle i å trene opp pustemusklene slik at de er klare når det nyfødte barnet begynner å puste etter fødselen

Kilder: Norsk Helseinformatikk, helsesøster Tone Bjørnson Aanderaa

Omega-3 til babyen

Møllers Pharma Min Første Tran inneholder de viktigste og naturlige Omega-3 fettsyrene EPA og DHA.

Les mer