Kategori:

Spedbarn

Kategori:

Spedbarn

Så lenge kan spedbarn sitte i bil

Selv nyfødte kan godt sitte i bilstol uten fare for skader på rygg, hofter og bekken. Likevel er det nok av ting å huske på for nybakte foreldre.

Så lenge kan spedbarn sitte i bilstol
Dette bør du tenke på når du skal ut og kjøre med minsten. iStock

Artikkelforfatteren husker godt usikkerheten da han selv var nybakt far: Det hadde vært utrolig praktisk å handle litt på vei hjem fra fødeavdelingen – kjøleskapet var glissent og butikken lå jo langs veien. Men ville det bli for lenge i bilstolen for vår nyfødte baby? Vi hadde jo ikke med vogn…

Dilemmaet endte med at vi stoppet for å handle, uten at det har gitt minsten noe varig mén.

Babyer kan godt sitte i bil

Kristin Snøan er leder av NFFs faggruppe for barne- og ungdomsfysioterapi

Kristin Snøan. Foto: Privat

Dagens ferske foreldre kan nå slippe hele usikkerheten. Norsk Fysioterapeutforbund (NFF) har nemlig gått bort fra hele anbefalingen om at spedbarn helst ikke bør sitte i bilstol.

– Så sant babyen har god støtte til kroppen og hodet, kan spedbarn helt fra fødsel av sitte slik at det får tyngde ned mot rumpa og setet, sier Kristin Snøan, som er leder for NFFs faggruppe for barne- og ungdomsfysioterapi.

Hun forklarer at den gamle advarselen mot dette skyldtes frykt for at barnet skulle ta skade i rygg, hofte og bekken.

– Vi har ikke kunne se dette. Dermed har vi ikke holdepunkt for å si at det er skadelig for spedbarn å sitte i bilstol, sier hun.

Følg med på barnet

Selv om det altså ikke vil være skadelig for barnet å kjøre for eksempel fra Oslo til Trondheim, selv som nyfødt, bør dere fortsatt beregne godt med ekstra tid til turen.

Akkurat som hjemme vil babyen kreve kos, mat og bleieskift. I tillegg bør dere ta en god pause hver gang småen begynner å bli urolig der bak.

– Et spedbarn som sitter i bilstol, har ikke muskelstyrke nok til å korrigere sittestillingen sin. Det vil ikke ha mulighet for variasjon. Derfor er det fint at det ikke sitter slik altfor lenge av gangen, sier Kristin Snøan, og legger til at det samme gjelder for spedbarn i vippestol.

– Hvis dere skal kjøre langt med en baby i bilen, må dere derfor følge med på babyen. Har den rolig og avslappet pust og ser ut til å ha det bra? Kjør! Så kan dere heller ta en god pause når det babyen begynner å bli urolig eller det blir tid for mat, sier hun.

Snøan anbefaler da å bruke pausen til å gi småen variasjon.

– La gjerne spedbarnet ligge litt på rygg eller mage, og la det røre på armer og bein. Alt som gir variasjon, er bra, sier hun.

Omega-3 til babyen

Møllers Pharma Min Første Tran inneholder de viktigste og naturlige Omega-3 fettsyrene EPA og DHA.

Les mer

Flere råd om babyer i bil

Det aller, aller viktigste når dere skal kjøre langt i bil, er å sikre barnet skikkelig. Helt fram til barnet er 135 centimeter langt, er det påbudt å bruke godkjent barnesikringsutstyr.

Babyer og små barn bør sitte bakovervendt så lenge som mulig, siden det gir desidert best beskyttelse ved ulykker. Hvis den bakovervendte barnestolen skal stå i forsetet, må dere huske å slå av airbagen.

Hvis dere kjøper et bilspeil som festes på nakkestøtten, kan dere følge med på barnet også fra forsetene.

Og ellers? Ta med nok bleier, våtservietter og skift til å klare dere hele turen. Og pakk gjerne litt mat til de voksne; babyen kan komme til å kreve pauser også på steder hvor dere ikke får kjøpt noe.

Viktig med variasjon i hverdagen

Selv om det altså ikke er skadelig for babyen å sitte lenge i en bilstol, betyr det ikke at bilstolen eller vippestolen bør bli spedbarnets nye tilholdssted.

– Det er hverdagen som setter preg på kroppen vår, ikke de to–tre årlige bilturene Trondheim–Oslo, sier Kristin Snøan.

Det samme sier jordmor og Plusstid-ekspert Henriette Haugeto, som forklarer at det er stor forskjell på den ene turen til Sørlandet og de jevnlige turene til kjøpesenteret.

– Sørlandsturen er unntaket. På trilleturene og den lange lørdagen på kjøpesenteret, bør du bruke bagvogna, og ikke bilstolen ved hjelp av adapter, sier hun.

Kristin Snøan minner også om at babyen kan bli passivisert hvis den i hverdagen sitter i timevis i bilstol og vippestol eller ligger altfor mye stille på ryggen under babygymmen.

– For barnets utvikling er det best å gi babyen variasjon. La det ligge litt på siden, litt på magen, litt på armen din, litt under babygym, sitte litt på fanget, og så videre, sier hun.

Behandler sår hud

Er basert på 25 % sinkoksid som gir huden god beskyttelse og forebygger bleieutslett.

Les mer