Skribent:
Kategori:

Spedbarn

Skribent:
Kategori:

Spedbarn

Når barna begynner å gå

Når skal egentlig barna begynne å gå? Skal man hjelpe dem med å gå, eller la det komme naturlig? Og er det skadelig for barn å gå for tidlig - eller for sent?

barneføtter med sand
Her er svar på det du lurer på når barnet begynner å gå. Foto: Danielle Macinnes

Det store spørsmålet mange foreldre stiller seg er: Når skal egentlig barnet begynne å gå?

Få 20% rabatt på barnevogner

Babybanden er en nettbutikk som også har en av Norges største butikker i Oslo innen barnevogner, bilstoler, barneklær, samt annet baby og barneutstyr til konkurransedyktige priser.

Babybanden er mors og familiens venn i hverdagen og den som gir deg akkurat den hjelpen du trenger fra graviditeten og opp til barnet er 6 år.

Gå til nettbutikk

Bli medlem i Plusstid her

Mellom 9 og 18 måneder

Det er store forskjeller på når barn begynner å gå, men det vanligste er at barn begynner å gå når de er mellom 9 og 18 måneder. De fleste tar sine først skritt en gang mellom 12 og 15 måneder.

Hva må til for at barn begynner å gå?

Det er viktig at barnet går når det selv finner det naturlig. Det er en rekke ting som bør være på plass med barnekroppen først. De må ha styrke og stabilitet i hoftene, og kontroll på nakken for å kunne holde balansen. De må også ha god koordinasjon mellom armer og bein, noe som trenes opp under   krabbing.

Daglig trening med å ligge på magen helt fra babyen er nyfødt, hjelper barnet å trene opp nødvendig styrke.

Personligheten spiller inn

Personligheten spiller også en rolle for hvor tidlig barnet går. Noen er kvikke, modige og nysgjerrige og kaster seg ut i nye ting med en gang. Ofte faller de noen ganger på veien også. Andre vil vente til de er helt sikre på å klare å gå før de forsøker, og faller gjerne mindre.

Kan man fremskynde utviklingen?

Man kan legge til rette for at barna skal gå. Men det er sjelden slik at barnet går tidligere hvis man øver med dem. Barn skal få ligge mye på magen på en god matte. Da får de god kontroll på kroppen sin og utvikler et godt bevegelsesmønster. Foreldre skal ikke presse barnet, men sørge for at det er god nok gulvplass.

Unngå gåstol

Omega-3 til babyen

Møllers Pharma Min Første Tran inneholder de viktigste og naturlige Omega-3 fettsyrene EPA og DHA.

Les mer

Gåstoler bør man ikke bruke. De kan føre til ulykker når barna blir plassert i oppreist stilling slik at de klarer å bevege seg rundt før de har kontroll. Gåstolen kompenserer for den styrken, stabiliteten og balansen som de utvikler ved å reise seg opp selv. Flere forskningsresultater har vist at gåstol ikke bare er unødvendig, men også kan hemme barnas utvikling. En studie gjort av University College i Dublin viste ifølge BBC at for hver 24. time babyen brukte i gåstol, tok det 3,3 dager lenger før barnet kunne gå uten hjelp og 3,7 dager lenger før barnet kunne stå uten hjelp.

Begynner barnet mitt å gå unormalt sent?

Hvis barn på 18 måneder ikke viser noen tegn til å ville gå i form av at de reiser seg opp og går langs møbler, kan man kontakte helsestasjonen. Husk at barn er forskjellige. Enkelte barn kan sitte i månedsvis og observere og lære av andre. Andre kan gå månedsvis langs møbler før de slipper seg. Noen har ekstremt dårlig tid, og begynner å gå – kanskje til og med litt før kroppen deres er klar for det. Så lenge barn er nysgjerrige og viser tegn til at de vil reise seg, er det ingen grunn til bekymring.

LES OGSÅ: Barn og separasjonsangst – få gode råd her

Kilder: Mona Kajanus, Spesialfysioterapeut ved Ergo- og fysioterapitjenesten i Fyllingsdalen/Laksevåg, Parenting, BBC, mammanett.no, klikk.no/foreldre

Tommelfingerregler for når barna begynner å gå:

  • Barnet må ha styrken og kontroll på visse deler av kroppen til å kunne gå, og dette må komme helt naturlig.
  • Øv på et godt bevegelsesmønster. La barnet ligge mye på magen på en god matte i forkant.
  • Gåstoler kan hemme barnas utvikling.
  • Kontakt helsestasjon ved mistenkelig atferd, men ikke bekymre deg så lenge barnet viser at de vil reise seg.

Behandler sår hud

Er basert på 25 % sinkoksid som gir huden god beskyttelse og forebygger bleieutslett.

Les mer