Kategori:

Spedbarn

Kategori:

Spedbarn

Sjekk dette før du kjøper brukt barnevogn

Det er mange gode grunner til å kjøpe brukt barnevogn, men det er også noen ulemper. Se hva du bør sjekke ekstra grundig når du kjøper brukt.

Nærbilde av kvinne som triller barnevogn.
Å kjøpe brukt barnevogn er smart for både miljøet og lommeboka, men pass på at vogna er i god stand før du betaler.

Barnevogn er ofte den dyreste og største investeringen for vordende foreldre. Å kjøpe en brukt barnevogn kan slå positivt ut for både lommeboka og miljøet, men bare om du velger en vogn som varer hele brukstiden. Derfor er det ekstra viktig å sjekke vogna grundig før du slår til på det som kan virke som et godt tilbud.

Portrett av Adéle Cappelen Blystad i Finn

Adéle Cappelen Blystad, kommunikasjonsrådgiver i Finn.no. Foto: Caroline Roka/Finn

På Finn.no har antallet annonser med barnevogner til salgs økt fra 66.858 i 2016 til 73.042 i 2018.

– Dette viser at stadig flere får opp øynene for kjøp og salg av brukte barnevogner. En barnevogn er et produkt som har høy gjenbruksverdi hvis du tar godt vare på den. Og du kan spare miljø og penger ved å kjøpe en brukt barnevogn, sier Adéle Cappelen Blystad, kommunikasjonsrådgiver i Finn.no, til Plusstid.

Hun forklarer at barnevogner er blant de mer populære produktene i Foreldre og barn-kategorien på Torget. De mest populære merkene å søke etter er Stokke, Bugaboo og Emmaljunga.

– Akkurat nå ligger det over 8300 barnevogner til salgs. Noen gis også bort gratis, sier Blystad.

Brukt er bra for lommebok og miljø

Fordelene ved å kjøpe brukt barnevogn er mange. I tillegg til at det er bra for miljøet, kan du spare store summer på å handle brukt.

– Det er mange som sitter med barnevogner som er så gode som nye og som er godt vedlikehold, men som barna deres har vokst ut av. Da er det helt topp at man kan selge disse på bruktmarkeder som Finn, og at noen som trenger barnevogn kan få kjøpt dem, sier Blystad.

Hun forklarer at du kan finne brukte barnevogner i alle priskategorier.

– Ofte kan du finne noen av de nyeste og mest populære modellene til halv pris av hva du må betale i butikk.

Omega-3 til babyen

Møllers Pharma Min Første Tran inneholder de viktigste og naturlige Omega-3 fettsyrene EPA og DHA.

Les mer

Eventuelle feil må tas med selger

Sondre Garnes Jansen er butikksjef på Barnas Hus i Tromsø og produktopplæringsansvarlig for Barnas Hus Norge. Han har solgt barneutstyr i 21 år, og mener det er helt i orden å kjøpe barnevogna brukt.

– Men pass på at det du kjøper fungerer slik det skal. Er det feil på produktet, må du ta det med personen du har kjøpt det av, understreker Jansen.

Også Blystad understreker at du må passe ekstra godt på hva du kjøper når du velger brukt vogn. Dobbeltsjekk alltid med selger om alt er i orden med vogna før du kjøper den. Be om kvitteringer og garantier, spør om hvor lenge og mye vogna er bruka og hvordan den har blitt vedlikeholdt.

Kartlegg behovene først

Hun anbefaler deg også å se på vogna før du betaler for den. Du bør aldri forhåndsbetale, og med mindre du kjenner selger fra før, bør du møte opp personlig for å undersøke vognen for eventuelle feil og mangler før du kjøper den.

– Det er viktig å teste/sjekke barnevognens sikkerhet før kjøp. Helsedirektoratet anbefaler blant annet at man alltid sjekker at barnevognen har en ekstra sikring mot sammenklapping før man tar den i bruk, sier Blystad.

– Først og fremst er det viktig å bestemme seg for hva slags barnevogn du ser etter ut fra behov, bruksområde og pris, sier hun.

Bor du i byen og skal trille mest på asfalt, kan det være aktuelt med en trehjuling eller en firhjuling med svingbare forhjul. Bor du på landet og skal trille mest på landevei er det best med fire faste, gjerne litt større, hjul.

Behandler sår hud

Er basert på 25 % sinkoksid som gir huden god beskyttelse og forebygger bleieutslett.

Les mer

Slik finner du brukt barnevogn

Barnevognmarkedet er som en gigantisk jungel, og det kan være vrient å orientere seg. For å gjøre jakten enklere, er denne kartleggingen svært viktig. Når du skal søke etter en brukt vogn, er det nemlig en stor fordel å vite nøyaktig hva du ser etter.

– Det er lurt å være så spesifikk som mulig. Dersom du også har et bestemt merke eller en modell du leter etter, blir jakten på Finn mye enklere, sier Blystad.

Hun anbefaler også at du setter deg litt inn i prisene på forhånd, slik at du vet omtrent hva du kan og bør betale for den brukte vogna.

Husk at det kan bli vanskeligere å få service på en brukt vogn. Det kan også bli mer utfordrende å finne ekstrautstyr eller å erstatte deler, særlig om vogna har blitt noen år gammel og modellen ikke lenger produseres.

Dersom selgeren har ekstradeler, som vinterhjul eller regntrekk, kan du be om å få med disse i handelen.

Mugg og skader

Jansen understreker at du bør bruke nesa når du ser på en brukt vogn du vurderer å kjøpe.

– Lukt på madrassen og sjekk at den ikke har jordslag eller mugg på undersiden. Sjekk også om trebunnen i bagen har tilsvarende, sier han.

– Det er ikke uvanlig at gulp, bleielekkasjer og kondens forårsaker nettopp dette hvis man ikke lufter madrassen til tider. En madrass med mugg må skiftes ut, sier Jansen.

Han påpeker også at bremser og hjul er det som slites mest på en vogn. Her bør du være ekstra grundig når du sjekker, for dette kan fort koste 1500–2000 kroner å erstatte hvis det viser seg at noe er galt.

Sjekkliste før du kjøper brukt vogn

Disse tingene bør du alltid gjøre før du kjøper brukt barnevogn:

 • Hjul og bremser: Test både hjul og bremsene godt. Dette er det som slites mest på en barnevogn, så vær ekstra oppmerksom her.
 • Stabilitet: Sjekk hvor stabil vognen er. En litt tyngre vogn er ofte mer stabil.
 • Madrass: Lukt på madrassen i baggen og pass på at den ikke har jordslag eller mugg.
 • Sikkerhet: Sjekk alle sikkerhetsanordninger. Sitter stroppene ordentlig fast? Lukker de seg riktig og sitter fast om du rykker i dem?
 • Konstruksjon: Sjekk at alle rør og skruer ser ut og sitter som de skal. Er det rust på noen av delene?
 • Tekstiler: Har vognen vann- og vindtettet stoffer? Er de skadet eller ødelagt på noe vis? Lukt gjerne på vognas tekstiler for å sjekke for mugg.
 • Ekstrautstyr: Sjekk gjerne hva som finnes av ekstrautstyr. Er det for eksempel plass under vogna til handleposer? Er bagen stor nok til å romme en god vinterpose?
 • Størrelse og plasskrav: Sjekk om størrelsen passer for din livsstil. Får den plass i bilen? Er den lett å legge sammen? Får den plass i gangen eller i heisen der du bor?

På jakt etter en ekstravogn?

Det er litt ulike krav til barnevogner som skal brukes hele tiden og vogner som skal brukes som ekstra sovevogn i barnehagen. I noen tilfeller kan det være greit å ha to vogner, men for de fleste holder det med én.

Leter du etter en ekstravogn, kan du senke kravene til for eksempel trillekomfort noe. Da er det viktigste at den er god for barnet å sove i, at den tåler vind og vann og er stabil og sikker. Sørg for at festeanordningene og bremsen fungerer som de skal.

Fem kjappe om å kjøpe brukt

 • Det kan lønne seg for både lommeboka og miljøet å kjøpe brukt barnevogn.
 • Se alltid vogna før du kjøper, og sjekk mekanikk, tekstiler, sikkerhet og stabilitet grundig.
 • Betal aldri før du har sett vogna.
 • Vær oppmerksom på skjulte problemer som mugg under madrassen – ta med nesa når du undersøker vogna.
 • Gjør god research før du søker på bruktmarkedene. Jo mer spesifikk du kan være, jo bedre. Tenk på hvor og hvordan akkurat du skal bruke vogna, så vet du mer om hva slags type vogn du faktisk trenger.