Kategori:

Spedbarn

Kategori:

Spedbarn

Fotografens tips for å ta unike babybilder

Her får du praktiske råd til hvordan du tar best mulige bilder av babyen – helt fri for tekniske faguttrykk.

Slik får du flotte bilder av din lille baby! Sjekk ekspertenes beste tips. Foto: Natalia Pipkina

Ååååh, den lille babyen. Så skjønn. Så nydelig. Hadde du bare vært profesjonell fotograf, så du kunne forevige alt med fantastiske bilder!

Selv om mange nybakte foreldre velger å ta med sin lille stolthet til profesjonell babyfotografering, utvikler jo barnet seg for hver eneste dag.

Den gode nyheten er at du kan ta flotte og unike babybilder på egenhånd – selv om du «bare» er en helt vanlig mamma eller pappa med et helt vanlig mobilkamera.

Vi har fått den prisvinnende Oslo-fotografen Natalia Pipkina til å dele sine beste tips til babyfotografering – helt uten vanskelige tekniske detaljer.

Selv om hun selv naturligvis har både studio og profesjonelt utstyr til rådighet når hun utfører portrett- eller babyfotografering, er tipsene i denne artikkelen tilpasset amatører med mobiltelefon eller vanlig kamerautstyr.

Omega-3 til babyen

Møllers Pharma Min Første Tran inneholder de viktigste og naturlige Omega-3 fettsyrene EPA og DHA.

Les mer

Babybilder med mobiltelefon

De fleste av oss vil bruke mobilen til å ta bilder av babyen – selv om vi også skulle ha et «ordentlig fotokamera. Grunnen er enkel: Mobilen er alltid med oss. For de aller fleste av oss er mobilkameraet også mye enklere å bruke enn fotokameraet.

Natalia anbefaler å laste ned en app for enkel redigering, for eksempel Snapseed.

– Den har enkle filtre, enkle behandlingsalternativer, og passer bra for nybegynnere, sier hun.

Utover appen, er samtlige tips i denne artikkelen de samme, uavhengig av om du fotograferer med mobilen eller et «ordentlig» kamera.

Få godt lys på babybildene

To babyer sitter på gulvet sammen med en hund

Mange bilder gjør seg flott i svart-hvitt – enten det skyldes at du ikke fikk til fargene, eller som en effekt som på dette bildet. Foto: Natalia Pipkina

Ordet «fotografi» stammer fra gresk, og kan oversettes til «skrive med lys». Og nettopp lyset kan ofte by på litt problemer når du skal fotografere babyen, spesielt hvis du bruker mobilen eller et enkelt kompaktkamera.

Her er Natalias tips til hvordan du får godt lys på babybildene:

 • Ikke bruk blitz, se heller etter muligheter hvor du kan bruke det naturlige lyset.
 • Husk at direkte sollys er svært sterkt. Fotograferer du i sollys, vil bildet lett miste detaljer og bli overeksponert (for lyst).
 • Snu deg rundt babyen og se hvordan lyset på skjermen endrer seg. Med litt øvelse vil du etter hvert klare å se lyset for deg før du tar bildet.
 • Det beste er når lyset faller litt ved siden av babyen, da vil små skygger sørge for at det blir dybde i det lille ansiktet.
 • Ikke fortvil hvis du sliter med å få fine farger på bildene. Ta noen «lifestyle-bilder» av babyen i svart-hvitt. Svart-hvitt-bilder blir nesten alltid enda finere med litt sterkere kontrast. Det fikser du i appen etterpå.
 • Hvis du setter av tid til en liten babyfotografering på egenhånd, kan du henge opp tynne, gjennomsiktige gardiner foran vinduene hvor sollyset kommer inn. Bare pass på at gardinene er fargeløse og uten mønster.
 • Når det gjelder fokus, bør du fokusere på øynene til babyen når du fotograferer. Eventuelt kan du fokusere på detaljer, som hendene som holder en blomst, leke eller liknende.

Behandler sår hud

Er basert på 25 % sinkoksid som gir huden god beskyttelse og forebygger bleieutslett.

Les mer

Vær bevisst på bakgrunn og klær

Foto av baby som spiser på et eple

Vær bevisst hva som synes i bakgrunnen. Her har Natalia fotografert babyen litt ovenfra slik at bakgrunnen blir helt ren. Foto: Natalia Pipkina

Babyen er verdens fineste, alltid. Hvis bildene likevel ikke «sitter», er det ofte bakgrunnen som har skylden. Derfor anbefaler Natalia Pipkina å alltid se litt kritisk på hva som fins bak babyen.

 • Fjern så mye som mulig fra bakgrunnen. Husk at det er barnet ditt som er hovedmotiv. Rot og forstyrrende elementer vil lett ødelegge et ellers fint bilde.
 • Bilder av spedbarn på opp til en måned, blir som regel best uten klær. Dere bestemmer selv. Men husk at babyklærne er sydd for å være komfortable når barnet beveger seg. På bilder vil de som regel se altfor store ut.

Varier motiv og vinkler

Foto av baby av profesjonell babyfotograf

Prøv deg fram med ulike vinkler når du tar bilder av babyen. Her har Natalia fotografert den lille nesten rett ovenfra. Foto: Natalia Pipkina

Det kan også gi fine resultater å eksperimentere med både motivet og hvilken vinkel du fotograferer babyen fra.

Natalia anbefaler imidlertid å unngå de vanskeligste posisjonene du har sett på bildene til profesjonelle fotografer. Husk at disse har mange års erfaring, som ofte er nødvendig for å få til posituren på en god måte.

Her er noen ideer til å fotografere din egen baby. De første fungerer fint for nyfødte, mens de siste tipsene må vente til babyen blir litt større.

Fine motiver for fotografering av spedbarn

 • Rydd gulvet ved siden av et vindu og dekk det med et tykt teppe. Rull sammen to store håndklær eller pledd og plasser rullene under teppet på begge sider av spedbarnet. På den måten får babyen støtte mens du fotograferer.
 • Du kan også ta bilder av babyen i sengen. Her vil det være en stor fordel å re opp sengen med lyst, ensfarget sengetøy, slik at ikke sengetøyet trekker oppmerksomhet vekk fra hovedpersonen.
 • Ta noen bilder mens babyen sover i armene til begge foreldre. Husk å se hvordan resultatet endrer seg fra forskjellige vinkler. Flytt kameraet (eller mobilen) litt opp og ned, og snu litt dit og hit. Du vil snart se at én vinkel gir et mer harmonisk foto enn med de andre.
 • Ta bilde mens mammaen ammer – eller få partneren din til å ta bilde mens du ammer. (Stryk det som ikke passer.)
Kollasje av babybilder

Prøv å veksle mellom ulike utsnitt. Her har Natalia kombinert detaljfoto med et bilde der begge babyene synes. Foto: Natalia Pipkina

Fine fotomotiver for litt større babyer

 • Har babyen begynt å sitte selv? Legg deg på gulvet til å fotografere, mens babyen sitter og leker.
 • Flytt bordet og stolen litt nærmere vinduet for å ta bilder mens babyen spiser eller leker med en leke.
 • Ta bilder av alle endringene i babyens ansiktsuttrykk: Når barnet sover, er våkent, smiler, lager morsomme grimaser, spiser, leker, klemmer for eksempel søsken, mamma eller pappa, når det smaker på noe nytt, og så videre.

Ta vare på bildene

Det kommer til å bli mange babybilder framover, og det er bare bra. Også barnet kommer garantert til å sette stor pris på bildene om noen år.

Hvis det likevel blir altfor mange nesten identiske fotografier – så mange at mengden føles uhåndterlig – så husk at det viktigste er å beholde emosjonene. Natalia Pipkinas råd er da å se gjennom bildeseriene og se hvilket eller hvilke bilder som stanset oppmerksomheten din. Behold da det eller dem, og slett resten.

Pass også på at du lagrer fotografiene forsvarlig. Mobilen kan bli knust eller mistet, og PC-en kan gå helt i lås. Derfor er en god sikkerhetskopiering viktig. Mange mobiltelefoner sikrer automatisk skylagring av alle bildene du tar, men sjekk etter at ikke du har innstillinger som hindrer dette. Eventuelt kan det være en god investering å betale for skylagring. Prislappen for dette er uansett liten sammenlignet med alt babyutstyret dere kommer til å kjøpe framover.

God fotografering!

PS! Alle bildene Natalia Pipkina deler i denne artikkelen er publisert etter godkjennelse fra barnas foreldre.