Seks tips hvis babyen våkner midt på natten

Baby ser rett inn i kamera
Foto: Mindy Oolson

Det er ikke morsomt å stå opp midt på natta, hver dag, fordi babyen hyler og vil opp. Vi gir deg seks gode råd!


Dele

1. Bestem deg for å gjøre noe

Har du et barn som mener det er på tide å stå opp allerede klokka fire-fem på morgenen (natten), skal du ikke godta det. Du må gjøre noe med situasjonen.

Vis barnet ditt tydelig når det er natt, og når det er dag. Det er ikke barnet som bestemmer når det er morgen – det er deg. Alt før klokken seks er natt, men det vet ikke barnet. Derfor må du lære ham det.

2. Start tidlig

I de tre første månedene av barnets liv skal man la det være selvregulert. Altså må du bare finne deg i at babyen våkner flere ganger om natten. Du kan hjelpe utviklingen av døgnrytme ved å legge ham i et lyst rom på dagen og i et mørkt rom om natten.

Og etter disse månedene kan du lære bort at klokken fem er natt – til og med når barnet våkner og vil ha mat. Gi litt mat, og putt ham tilbake i sengen igjen. Men vær obs på at disse morgenmåltidene bør ta slutt når babyen er fire-fem måneder gammel. Dersom den lille våkner og vil ha mat, bør du vise at det fortsatt er natt, og forklare at man skal sove på natten.

3. Er barnet uthvilt?


Når barnet våkner tidlig skal du finne ut om han har behov for å sove litt til. Hvis han setter seg opp i sengen, klar for en ny dag, har han sovet nok. Men om han gnir seg i øynene og virker utilfreds, er han fortsatt trøtt.

Noen barn våkner tidlig fordi de blir vekket av for eksempel en lyd, og skal da kunne sovne igjen. Dersom minsten er lys våken, må dere jobbe med problemet.

Det du kan gjøre er å regne ut hvor mye søvn den lille får i løpet av en dag. Kanskje han sover for lenge på dagen, og derfor ikke sover lenge nok om natten? Når barnet er seks måneder, skal han ikke sove etter klokken 16. Du kan gjerne vekke ham gradvis tidligere og tidligere. Prøv deg frem, og finn ut hva som passer best for dere. noen barn trenger mer søvn enn andre.

4. Legg barnet til riktig tid

Noen foreldre legger barna sine sent, i håp om at det skal sove lenger. Dette kan virke mot sin hensikt, da barn fort blir overtrøtte. Dette resulterer i dårlig søvn, og tidlig oppvåkning.

Hva som er riktig leggetid, vil variere fra barn til barn – og justeres frem og tilbake etter hvor mye barnet sover på dagtid. Her er anbefalte leggetider fra Sleep Sisters i USA:

Nyfødt: La babyen være selvregulert.

1-4 måneder: Legg babyen mellom klokken 20 og 23.

4-8 måneder: Legg babyen mellom klokken 17.30 og 19.30 avhengig av hvor mye han har sovet på dagen.

8-10 måneder: Legg babyen mellom klokken 17.30 og 19, og ikke mer enn 3,5 time etter at han våknet fra siste høneblund.

10-15 måneder: Legg barnet mellom klokken 18 og 19.30, og ikke mer enn 4 timer etter at han våknet fra ettermiddagsluren.

15 måneder til 3 år: Legg barnet mellom klokken 18 og 19.30, rundt 18 hvis barnet ikke har sovet på dagtid.

5. Lær barnet å sovne i sengen sin


Det kan være behagelig for foreldrene å bysse barnet i søvn for så å bære det sovende over i sengen, men dette vil være å gjøre dere selv en bjørnetjeneste. Legg heller barnet i sengen når det er trøtt men før det sovner. På den måten lærer det seg å sovne selv, og forbinder sengen med innsovning. Det vil også gjøre det lettere for den lille å sovne av seg selv hvis han eller hun våkner i løpet av natten.

Det er også best å la barnet sovne uten smokk. Dette kan ta tid. Men dere unngår at barnet våkner av at smokken detter ut i løpet av natten.

LES OGSÅ: Babyens utvikling måned for måned

6. Ikke belønn barnet

Hvis du tar opp barnet hver gang det våkner altfor tidlig, bidrar du til at det gjentar seg. Får han positiv oppmerksomhet i form av å bli tatt opp og dullet med, er det som å gi en belønning. Ikke sett ham foran tv-en mens du sover videre – det fører kun til at han vil gjøre det samme neste dag også.

Hold soverommet kjølig og mørkt, og pass på at det er godt utluftet. Husk at det er slitsomt å få barna til å sove lenge i starten, men at det på sikt vil lønne seg å jobbe med det.

LES OGSÅ: Mageøvelser for babyen

Kilder: Sleepsisters.com, Norsk Helseinformatikk, Helsenorge.no, Voresbørn.dk

Tommelfingerregler hvis babyen våkner midt på natten:

  • Sett grenser, og fortelle barnet når det er natt og når det er dag. Ikke ta barnet opp fra sengen hvis de våkner for tidlig.
  • Babyer er vanskeligere å kontrollere når det gjelder søvnrutiner. Pass på å ikke gi mat på natten når babyen er fire-fem mnd gammel.
  • Prøv dere fram litt etter litt, i forhold til når barnet bør stå opp og har fått nok søvn.
  • Legg barnet til rett tid og lær barnet å sovne selv, i egen seng.
  • jordan barnetannbørste Step 1

    Step 0-2 år

    Tannpussen skal innarbeides straks den første lille melketannen viser seg. Step 0-2 år er tilpasset de aller minste barna, og har et lite hode med supermyk bust. Skaftet er ergonomisk utformet og tilpasset grepet til både voksne og barn.

Få råd, tips og inspirasjon til foreldrerollen og barndom rett i innboksen din!