Kategori:

Spedbarn

Tag:
Kategori:

Spedbarn

Tag:

Seks tips hvis babyen våkner midt på natten

Det er ikke morsomt å stå opp midt på natta, hver dag, fordi babyen hyler og vil opp. Vi gir deg seks gode råd!

Baby ser rett inn i kamera
Det er mange veier til målet om å få babyen til sove om natten - heldigivs! Foto: Mindy Oolson

Babyer er som folk flest – alle er unike. Plusstid-ekspert Tone Aanderaa er opptatt av at verken hun eller andre har et fasitsvar.

– Det følger ikke med et A4-ark med regler når du får en baby. Ta nattamming: Biologisk sett har ikke et spedbarn behov for detter etter seksmåneders-alderen. Men det  betyr ikke at dere ikke kan fortsette, hvis det føles riktig for dere.

Helsesøsteren mener det uansett er lurt å begynne å få inn rutiner når babyen er tre måneder gammel. Som å tydeliggjøre at det er forskjell på natt og dag.

– Det er mange veier til målet og mange måter å gjøre dette på. Det finnes ingen fasit, poengterer Tone.

1. Bestem deg for å gjøre noe

Har du et barn som mener det er på tide å stå opp allerede klokka fire-fem på morgenen (natten), skal du ikke godta det. Du må gjøre noe med situasjonen.

Vis barnet ditt tydelig når det er natt, og når det er dag. Det er ikke barnet som bestemmer når det er morgen – det er deg. Alt før klokken seks er natt, men det vet ikke barnet. Derfor må du lære ham det.

2. Start tidlig

I de tre første månedene av barnets liv skal man la det være selvregulert. Altså må du bare finne deg i at babyen våkner flere ganger om natten. Du kan hjelpe utviklingen av døgnrytme ved å legge ham i et lyst rom på dagen og i et mørkt rom om natten.

Etter disse månedene kan du lære bort at klokken fem er natt – til og med når barnet våkner og vil ha mat. Gi litt mat, og putt ham tilbake i sengen igjen.

Etter seksmåneders-alderen har ikke babyer fysiologisk behov for mat om natten. Men du må selv avgjøre om det kjennes riktig for deg og ditt barn å fortsette med nattamming.
Tone er opptatt av å møte foreldrene der de er. Kommer en mor til henne og er helt utslitt fordi babyen vil amme natten lang og i tillegg spiser dårlig på dagtid, vil hun som helsesøster kunne hjelpe med å få inn gode rutiner.

Det er opp til den enkelte forelder å føle på hva som er riktig for den og deres barn. Dessuten er babyer ulike. Noen trenger mer nærhet enn andre, og noen mødre vil gjerne amme også om natten frem til barnet er fylt ett år, poengterer hun.

3. Er barnet uthvilt?

Omega-3 til babyen

Møllers Pharma Min Første Tran inneholder de viktigste og naturlige Omega-3 fettsyrene EPA og DHA.

Les mer

Når barnet våkner tidlig skal du finne ut om han har behov for å sove litt til. Hvis han setter seg opp i sengen, klar for en ny dag, har han sovet nok. Men om han gnir seg i øynene og virker utilfreds, er han fortsatt trøtt.

Noen barn våkner tidlig fordi de blir vekket av for eksempel en lyd, og skal da kunne sovne igjen. Dersom minsten er lys våken, må dere jobbe med problemet.

Det du kan gjøre er å regne ut hvor mye søvn den lille får i løpet av en dag. Kanskje han sover for lenge på dagen, og derfor ikke sover lenge nok om natten? Når barnet er seks måneder, skal han ikke sove etter klokken 16. Du kan gjerne vekke ham gradvis tidligere og tidligere. Prøv deg frem, og finn ut hva som passer best for dere. noen barn trenger mer søvn enn andre.

4. Legg barnet til riktig tid

Noen foreldre legger barna sine sent, i håp om at det skal sove lenger. Dette kan virke mot sin hensikt, da barn fort blir overtrøtte. Dette resulterer i dårlig søvn, og tidlig oppvåkning.

Hva som er riktig leggetid, vil variere fra barn til barn – og justeres frem og tilbake etter hvor mye barnet sover på dagtid. Her er anbefalte leggetider fra Sleep Sisters i USA:

Nyfødt: La babyen være selvregulert.

1-4 måneder: Legg babyen mellom klokken 20 og 23.

4-8 måneder: Legg babyen mellom klokken 17.30 og 19.30 avhengig av hvor mye han har sovet på dagen.

8-10 måneder: Legg babyen mellom klokken 17.30 og 19, og ikke mer enn 3,5 time etter at han våknet fra siste høneblund.

10-15 måneder: Legg barnet mellom klokken 18 og 19.30, og ikke mer enn 4 timer etter at han våknet fra ettermiddagsluren.

15 måneder til 3 år: Legg barnet mellom klokken 18 og 19.30, rundt 18 hvis barnet ikke har sovet på dagtid.

5. Lær barnet å sovne i sengen sin

Behandler sår hud

Er basert på 25 % sinkoksid som gir huden god beskyttelse og forebygger bleieutslett.

Les mer

Det kan være behagelig for foreldrene å bysse barnet i søvn for så å bære det sovende over i sengen, men dette vil være å gjøre dere selv en bjørnetjeneste. Legg heller barnet i sengen når det er trøtt men før det sovner. På den måten lærer det seg å sovne selv, og forbinder sengen med innsovning. Det vil også gjøre det lettere for den lille å sovne av seg selv hvis han eller hun våkner i løpet av natten.

Det er også best å la barnet sovne uten smokk. Dette kan ta tid. Men dere unngår at barnet våkner av at smokken detter ut i løpet av natten.

LES OGSÅ: Babyens utvikling måned for måned

6. Ikke belønn barnet

Hvis du tar opp barnet hver gang det våkner altfor tidlig, bidrar du til at det gjentar seg. Får han positiv oppmerksomhet i form av å bli tatt opp og dullet med, er det som å gi en belønning. Ikke sett ham foran tv-en mens du sover videre – det fører kun til at han vil gjøre det samme neste dag også.

Hold soverommet kjølig og mørkt, og pass på at det er godt utluftet. Husk at det er slitsomt å få barna til å sove lenge i starten, men at det på sikt vil lønne seg å jobbe med det.

LES OGSÅ: Mageøvelser for babyen

Kilder: Sleepsisters.com, Norsk Helseinformatikk, Helsenorge.no, Voresbørn.dk

Tommelfingerregler

  • Det er lurt å innføre rutiner fra babyen er tre måneder gammel.
  • Fra seksmåneders-alderen har spedbarn ikke fysiologisk behov mat om natten.
  • Ikke ta barnet opp fra sengen hvis de våkner for tidlig.
  • Prøv dere fram litt etter litt, i forhold til når barnet bør stå opp og har fått nok søvn.
  • Legg barnet til rett tid og lær barnet å sovne selv, i egen seng.
  • Husk at det ikke finnes noen regler – kjenn etter hva som føles riktig for dere.