Kategori:

Spedbarn

Kategori:

Spedbarn

12 morsomme fakta om babyen din

Som nybakt mor er du fullstendig klar over at babyen din er en fantastisk liten skapning. Men det er nok mye du ikke vet! Vi gir deg 12 fascinerende «fun facts».

nærbilde av babyføtter
Hva er vel søtere enn babytær? Foto: Jude Beck

Når du blir mor blir du etter hvert godt kjent med babyen din, og vil komme til å se mange nye sider av den lille i tiden fremover. Men visste du at….?

1. Ingen saltsmak

…babyen din kan ikke smake salt før ved fire måneders alder? Det er kanskje like greit siden de heller ikke skal spise salt så tidlig. Dette skyldes at nyrene ikke begynner å bearbeide natrium før det har gått ca. fire måneder. Du bør være forsiktig med salt til barn under 1 år, siden nyrene ikke er fullt utviklet og babyen dermed ikke kan skille ut overskudd med salt fra kroppen.

LES OGSÅ: Denne maten bør du ikke gi babyen

2. Flere bein i kroppen

…nyfødte har rundt 300 bein i kroppen, men bare 206 når de blir store. Blant annet består kraniet og det som skal bli kneskåler, av en rekke små bein.

3. Ser kun samme gjenstand

…babyer forstår ikke at hver gjenstand er unik, før det er omkring seks måneder gammelt. Før den tid vil den lille tro at fuglen på utsiden av vinduet er den samme, hver eneste gang.

4. Storforbruker av bleier

Du er nok allerede klar over at barnet har bruk for ekstremt mange bleier. I løpet av det første året må du regne med å bytte hele 2500 bleier!

5. Glade babysmil

…menneskebabyer er faktisk de eneste primater som smiler til foreldrene sine. Derfor kan vi sette ekstra stor pris på smilet til den lille!

LES OGSÅ: Babystell for nybegynnere

6. Sterkt grep

…en nyfødts grep med bøyde fingre er så sterkt at det kan bære hele kroppsvekten sin i løse lufta. Du må selvfølgelig aldri utfordre skjebnen ved å prøve ut dette, men ble testet av en forsker i 1891. De fleste babyer klarte å holde seg fast i 10 sekunder – men én greide to minutter og 35 sekunder! Grepet er en refleks og kalles palmar-grep.

7. Foretrekker smilende ansikter

…nyfødte foretrekker å se på ansikter som smiler fremfor skremte ansikter. De ser også lenger på et ansikt hvis det har åpne enn lukkede øyne, og i det hele tatt: De foretrekker å se på ansikter fremfor andre ting.

8. Masse smaksløker

…en baby har flere enn vi voksne har. De sitter ikke bare på tungen, men i hele munnen. Etter hvert vil disse ekstra smaksløkene forsvinne. Dette kan forklare hvorfor småbarn ikke liker sterkt krydret mat.

9. Veldig knyttet til mor

…psykologer har funnet ut at babyer som er kun to dager gamle kan gjenkjenne mors stemme fra båndopptak. Dette gjelder også dersom mor sier kun én stavelse.

10. Morsmålet

…de kan gjenkjenne sitt eget morsmål allerede når de er fire dager gamle. Grunnen er trolig at hvert språk har sin unike rytme, som de har hørt mye på allerede i magen.

11. Sterk luktesans

…babyens luktesans er mye sterkere enn din, slik at de kan kjenne igjen sin egen mor bare ved å lukte på henne. Luktesansen vil også få dem til automatisk å snu seg mot brystet.

12. Regulering av kroppstemperatur

…babyer kan regulere kroppstemperaturen til en viss grad. Men dette koster dem! Hvis hudtemperaturen synker med én grad, må en nyfødt bruke 10 prosent mer oksygen for å kompensere – noe som koster krefter barnet egentlig skulle ha brukt til å vokse.

LES OGSÅ: Babyens utvikling måned for måned

Kilder: Parentingscience, Readers Digest, Diaperplanner, Scientific American, Parenting Science, Cracked, Inner Body, Children’s Hospital of Philadelphia

Omega-3 til babyen

Møllers Pharma Min Første Tran inneholder de viktigste og naturlige Omega-3 fettsyrene EPA og DHA.

Les mer