Kategori:

Skolebarn

Kategori:

Skolebarn

Tips til hvordan du lykkes med vennegruppe

Få gode råd til planlegging, mat og aktiviteter til du skal arrangere vennegruppe.

vennegruppe
Vennegruppe trenger ikke å kreve verken mye tid eller energi. Få tips av firebarnsmoren Trine Lise Jacobsen.

– Mitt beste tips er å ikke la det være så organisert i starten når ungene møtes. La de bli kjent med hverandre og deg som voksen på egne premisser, men vær gjerne i nærheten, slik at de ser deg og vet at du følger med, forteller firebarnsmoren Trine Lise Jacobsen (32).

Å arrangere vennegruppe, også kalt familiegrupper, gjøres på småskoletrinnet stadig flere steder rundt om i landet. Klasseforstanderen setter sammen grupper av elever fra klassen, for å sørge for at elevene blir bedre kjent. På den måten styrkes klassemiljøet.

Gunn Iren Müller, leder for Foreldreutvalget for grunnopplæringen.

Gunn Iren Müller er leder for FUG – Foreldreutvalget for grunnopplæringen.

– Selve formålet med vennegruppe er at elevene skal bli kjent på tvers av grupperingene som naturlig oppstår i en klasse. Alle skal lære å leke med alle. Positive relasjoner som bygges på fritiden kan få positive ringvirkninger for klassemiljøet, sier Gunn Iren Müller, leder for FUG – Foreldreutvalget for grunnopplæringen.

Gode tips til mat og aktiviteter

Jacobsen (32), som til daglig blogger på Fru Jacobsen, har arrangert flere vennegrupper i klassene til de to eldste barna sine, både i 1. og 2. klasse.

– Her hos oss satte skolen opp hvem som var på gruppe med hvem i nummerert rekkefølge, slik at vi så hvem som skulle arrangere først og hvem som var neste på listen. Vi pleide å ta med ungene hjem rett etter skolen, for da krasjer det som regel ikke med andre aktiviteter, sier hun.

Når du skal arrangere vennegruppe, er det lurt å diske opp med noe enkelt og godt. Barna er ofte er sultne, enten det er rett etter skolen eller rundt middagstid dere møtes. Før du planlegger hva du skal servere, råder Jacobsen deg å sjekke ut allergier, og om det er noen som ikke kan spise ulike ting av andre grunner. Men så er det bare å utfolde seg og sette i gang.

Trine Lise Jacobsen, firebarnsmor og blogger på Frujacobsen.no

Firebarnsmoren Trine Lise Jacobsen har god erfaring med vennegruppe. FOTO: Privat

– Det er mye du kan lage, som både er enkelt, rimelig og godt! Hva med innbakte pølser, rundstykker med pålegg, toast, ostesmørbrød, pizza (genialt å bruke polarbrød som bunn!) eller grove muffins? Forslag til snacks kan være smoothie, fruktspyd og grønnsaksstaver med dip, tipser Jacobsen.

Når det gjelder aktiviteter, gjør du lurt i å lage en liten slagplan for hva dere skal finne på. Her er det nesten bare fantasien som setter grenser. Skal dere være inne, tipser Jacobsen om både brettspill, tegne, bygge lego, lese bøker, se en film eller hva med å lage adjektivhistorier?

– I sommerhalvåret kan dere gå ut og leke «boksen går», «sisten», spille fotball (barna mot de voksne), frisbee eller ringspill. Eller hva med å bade i vannsprederen om det er varmt og deilig? Når snøen kommer kan dere ake og lage snøhule eller snømann, sier firebarnsmoren.

Tips til vennegruppe

Brettspill er bare én av mange gøye aktiviteter dere kan gjøre i en vennegruppe. FOTO: Trine Lise Jacobsen

Vennegruppe må ikke arrangeres hjemme

Müller mener det viktigste du som forelder kan gjøre for å lykkes med vennegruppe, er å etablere noen kjøreregler. Husk at det ikke må bli en arena der det er om å gjøre å ha det morsomste opplegget eller den mest spennende maten.

– Det kan absolutt være lurt å legge lista lavt og heller møtes ute på fellesarenaer, som skolegården eller en lekeplass, sier hun.

Tips til vennegruppe

Det her helt innafor å legge lista lavt når du skal arrangere vennegruppe. Pakk med noe enkelt barna kan spise, dra på lekeplassen og kos dere ute! FOTO: Trine Lise Jacobsen

Selv om flere velger å arrangere vennegruppe hjemme hos seg selv, er det absolutt ingen nødvendighet. Kanskje er det trang økonomi, liten plass, rusproblemer, psykisk eller fysisk sykdom, eller andre ting i hjemmet? For de foreldrene som har det slik eller føler på noe spesielt, kan en løsning være å arrangere vennegruppe på skolen etter skoletid. En annen løsning kan være å få til felles møter med hele klassen og foreldre og gjøre noe sosialt sammen.

– På denne måten er det mulig for alle å være med. Så selv om du som forelder for eksempel sliter med sykdom eller har det trangt økonomisk, så kan barnet ditt uansett delta. Da blir kanskje ikke ting så synlig, sier Jacobsen.

Gjør dere vennegruppe til et stort felles arrangement, kan klassen kan deles inn i grupper. Noen av barna kan bake eller lage mat, noen kan lage en liten konsert og noen kan holde på med andre aktiviteter.

– Til slutt kan alle samles til mat, lek og presentasjoner av hva de har holdt på med. Da må skolen stille med lokaler, men det er jo det som er det felles holdepunktet for gruppa, så det er et naturlig møtested, tipser Müller.

Dekker ditt daglige behov

Dekk ditt daglige Omega-3 behov, med Möller's Den Originale Omega-3 kapsler.

Les mer

Om kjemien mellom barna ikke stemmer

Selv om målet med vennegruppe er at barna i klassen skal bli bedre kjent med hverandre, er det ikke gitt at kjemien i gruppa stemmer. Merker du tendenser til dette, bør dere se om noe kan gjøres for å hjelpe barna med leken og kommunikasjonen.

– Det er ikke alle barn som går godt sammen, men de må lære å kunne omgås på en hyggelig måte likevel. Det er også et poeng at disse gruppene stokkes om på hvis det skal arrangeres over tid. Alle barna skal jo bli kjent med hverandre, sier Müller.

Jacobsen er enig.

– Jeg synes ikke dere skal avfeie det etter 1-2 ganger, for noen barn trenger bare mer tid for å bli varm i trøya og tørre å være med. Men om kjemien virkelig ikke stemmer mellom barna, ville jeg tatt kontakt med læreren eller den som står bak organiseringen og gjøre noen endringer i gruppa, sier hun.

Myk, ribbestrikket ulltrøye

Ull er gull (eller, i dette tilfellet, sennepsfarget) for familiens minste medlemmer.

Les mer

Effekten av vennegruppe

Det kan også være en idé å gjøre det valgfritt hvem som blir med og ikke. Müller forteller at foreldre har både er positive og negative erfaringer med vennegrupper, hvor noen foreldre klarer å følge opp, mens andre opplever at det bare blir enda en ting de skal ha tid og ork til.

– Noen inviterer, men blir aldri invitert tilbake. Noen ønsker ikke å sende ungene hjem til foreldre de ikke er trygge på, og noen unger sammenligner hus og lekerom, og oppdager tydelige og vonde forskjeller. Andre hygger seg veldig, og ser bare at det har bidratt positivt. Vi har forskjellige utgangspunkt og forskjellige ståsted, sier hun.

Erfaringsmessig synes Jacobsen at vennegruppe fungerer veldig bra i første klasse, fordi enten fler- eller fåtallet ikke kjenner hverandre. Etter hvert som barna blir eldre, deler de seg ofte naturlig inn etter interesser, og nytteverdien av vennegruppe er ikke nødvendigvis like stor.

– Men det er absolutt en viktig ting for å bli bedre kjent i starten, og rullering på gruppene er også bra. Da blir barna kjent med flest mulig i klassen, sier Jacobsen.

Seks tips til vennegruppe

  • I starten når dere møtes kan du la barna bli kjent med hverandre og deg som voksen på egne premisser.
  • Sjekk ut allergier blant barna som skal komme, og om det er noen som ikke kan spise ulike ting av andre grunner.
  • Forbered noe enkel mat, som innbakte pølser, rundstykker med pålegg, lompetoast, toast, ostesmørbrød, pizza eller grove muffins.
  • Gode snacksforslag kan være smoothie, fruktspyd og grønnsaksstaver med dip.
  • Planlegg noen gøye aktiviteter, som brettspill, tegne, bygge lego, lese bøker, se en film eller lage adjektivhistorier. Vær gjerne utendørs og lek – sommer som vinter.
  • Legg gjerne lista lavt, og du trenger ikke å arrangere vennegruppe hjemme. Bruk skolegården, en lekeplass eller foreslå at alle i klassen møtes på skolen sammen med foreldre. Lag mat, lek og ha det hyggelig sammen.