Skribent:
Kategori:

Skolebarn

Skribent:
Kategori:

Skolebarn

Barns vennskap: Betydningen av en bestevenn

Barns vennskap er viktig på så mange plan. Det kan forebygge atferdsvansker og motvirke mobbing. Møt barna som forteller om en ekte bestevenn!

Iben Buch og Babill Stray-Pedersen, bestevenner med full tillit til hverandre. Foto: Yina Chan

Iben Buch og Babill Stray-Pedersen er begge 12 år og har vært bestevenner siden de var små, så lenge de kan huske.

– Foreldrene våre var venner fra før vi ble født. Vi har på en måte arva foreldrene våres vennskap, sier Babill.

– Mitt første minne av Babill er bilder av oss fra da vi var to år, badet og løp rundt på hytta, mimrer Iben.

Avstand ingen hindring

Hytta er på ei øy på Sørlandet. Der møtes de hver sommer. Resten av året bor de på hver sin kant av landet. Iben bor i Farsund og Babill bor i Oslo . Det hindrer dem ikke å være hverandres nærmeste og beste venn. De pleier vennskapet ved å snakke sammen på snapchat, facetime eller ved å sende tekstmeldinger.

– Det hadde vært bra hvis vi bodde litt nærmere, men da blir det ikke like spesielt når vi ser hverandre igjen på hytta, forklarer Iben.

– Vi har noe å se frem til, når vi skal treffes igjen, legger Babill til med et smil.

De mener selv at de er forskjellige, men har mange like meninger. De liker begge å synge Mamma Mia på karaoke. Og så har de hemmeligheter sammen. Det er rampestreker, og det skjer visstnok overalt.

Iben og Babill er begge enige om at det er lettere å være seg selv sammen med en som du har kjent lenge. Foto: Yina Chan

En å stole på

– Jeg liker at vi kan stole på hverandre, sier Babill. Vi har det gøy sammen og vi kommer på kule og rare ideer. Sånn som i fjor sommer, da lagde vi jobber på øya for å tjene penger. For eksempel hentet vi vann til folk. (Det er ikke innlagt vann til hyttene på øya, red.amn.)

Til sommeren har de et eget prosjekt på hytta der de skal innrede et båthus, som skal være deres. Planen er å lage butikk og selge limonade.

– Babill er snill og morsom. Jeg kan være meg selv sammen med henne. Det er alltid gøy å være med henne uansett. Og når vi først begynner å le stopper det aldri, humrer Iben.

–Det beste med en bestevenn er du har noen du kan stole på, en som bryr seg om deg og alltid er der for deg uansett hva. Selv om dere er i to forskjellige byer, reflekterer Babill.

–Enig, sier Iben.

En støtte når du trenger det

De tre musketerer, Ismael, Thea og Askil, sammen i tykt og tynt. Foto: Yina Chan

De tre bestevennene Ismael Reyes, Thea Majedjaber og Askil Breiteig, er alle 10 år, og går i samme 5. klasse på Tøyen skole. Etter skolen pleier de å møtes på Deichman Biblo Tøyen. Stemningen er lattermild og de trives åpenbart veldig godt i hverandres selskap. Thea og Askil har kjent hverandre og vært venner siden første klasse. Fra tredje klasse ble Ismael med som den tredje bestevennen.

De tre diskuterer hva som er det beste med å ha en bestevenn.

– Det er at en bestevenn ikke «rager» på deg, sier Thea.

Alle tre ler høyt.

– Det beste med en bestevenn er at du har noen som er der for deg og støtter deg når du trenger det, og ikke kjefter på deg som voksne gjør, forklarer Ismael.

– Når du har en bestevenn, har du alltid noen å leke med, sier Askil.

– Og som ikke promper på deg i klassen, ler Thea, og smitter vennene med latteren sin.

Ulikheter en styrke

Askil, Thea og Ismael mener de er merkelige, rare, gode venner. Foto: Yina Chan

Thea synes Ismael og Askil er veldig morsomme. Askil er smart og Ismael er klovnen i klassen. Hun er glad hun har de som venner. Før hadde hun ingen, og hun ble ertet. Det var sårt for 10-åringen.

Det gjør ikke Ismael og Askil, sier hun med et stort smil.

– Nei, det gjør vi ikke! Utbryter Ismael.

– Vi liker Thea som hun er vi, supplerer Askil.

De har en teori om at de er bestevenner fordi de ble født sånn, at de var ment for å bli venner. Kanskje ikke i første klasse, men etter hvert. De føler at de passer som en trio, der de har hver sin rolle. Den smarte, den pene og den morsomme. De mener selv at de er rare og merkelige, men svært gode venner. De liker å snakke om ting, og spille spill sammen. Askil berømmer Ismael for at han er så lett å snakke med. Han mener selv det er fordi han har så lett for å glemme hemmeligheter. Og de er alle tre veldig samstemte i at de ikke støtter Donald Trump.

– Vennskap er de beste kreftene i hele verden. Det er den sterkeste kraften som finnes, sier Thea.

– Venner er det beste i livet for meg. Venner er som familie, din andre familie, legger Ismael til.

Dekker ditt daglige behov

Dekk ditt daglige Omega-3 behov, med Möller's Den Originale Omega-3 kapsler.

Les mer

Gjensidig valgt

Anne Kirsti Ruud, spesialist i klinisk pedagogikk ved Nic Waals institutt. Foto: Yina Chan

Spesialist i klinisk pedagogikk ved Nic Waals institutt, Anne Kirsti Ruud, snakker varmt om vennskap og hva det betyr for oss som mennesker.

– Vennskap er å bli gjensidig valgt, en venn er en man velger selv. Popularitet og jevnaldrende relasjoner er noe helt annet enn vennskap. Det går dypere enn det, sier hun og henviser til professor Anne Inger Helmer Borge ved psykologisk institutt, UiO, som har skrevet om det første vennskapet.

Popularitet handler mer om aksept og å bli likt. Det er ikke en målestokk for vennskap. Vennskap handler om gjensidighet. Lek er sentral for at barn skal danne vennskap, og i leken velger man den andre.

Respekter bestevennen

– En god venn er lojal, empatisk, trofast, ansvarsbevisst og fleksibel, sier Ruud.

Hun forteller at små barn helt ned til 2-årsalderen kan velge ut en bestevenn, en de liker bedre enn andre. Og det må vi som voksne respektere. Det at alle være vennlig med hverandre er fint og riktig, men man må ikke være venner med alle. Man kan ikke dele alt med alle. Vi skal være inkluderende, men også respektere bestevenner. Det må være lov for barn å glede seg til å gå på skolen for å leke med bestevennen.

– Vi må klare å ha flere tanker i hodet samtidig. Vi som voksne trenger ikke sette merkelapper på vennskap for barna. Det gjør de selv, oppfordrer Ruud.

Den ene gode vennen

– Vennskap er en viktig beskyttelsesfaktor i forebygging av atferdsvansker, og det motvirker mobbing, forteller Ruud.

Dette er det forsket på, og hun ser det selv i praksis på arbeidsplassen sin. Det viser seg at det er viktig for vår psykiske helse. Venner hjelper oss å takle vanskeligheter som vi alle møter i livet. Og de er annerledes enn familierelasjoner. Det er personer du har valgt selv å ha i livet. Antall venner er ikke så viktig, så lenge man har én venn, den ene gode vennen som er der.

– Forskjellen mellom 1 og 0 venn er større enn 1 og 100 venner, avslører hun.

I perioder vil mange streve med venner, og det er helt normalt. Da er det viktig at de voksne ikke viser sin skuffelse over barna og kanskje foreslår at de skal ringe den og den for å høre om de kan leke sammen. De skal slippe å bære foreldrenes skuffelse i ryggsekken, de har nok med sin egen.

– Jeg pleier å si til foreldre som ber om råd at de kan si dette: «Her er det taco klokken syv. Hyggelig med alle som er hjemme.» Da er det åpent for besøk, eller ikke, uten at det ligger forventninger i lufta, avslutter pedagogen.

Myk, ribbestrikket ulltrøye

Ull er gull (eller, i dette tilfellet, sennepsfarget) for familiens minste medlemmer.

Les mer

Venner for livet

At Sebastian og Vetle liker å leke sammen, er ikke vanskelig å se. Foto: Yina Chan

– Vi har vært venner kjempelenge! forteller Sebastian på 5 ½ år.

– 100 milliarder tusen år!!! Kommer det kjapt fra Vetle 5 år.

– Vi kommer til å være venner alltid, sier Sebastian. Vi skal gå på samme skole og leke sammen, hoppe på trampoline og så sitter vi og spiller på iPaden. Vi skal bli politi sammen.

De går i samme gruppe, i samme avdeling, i samme barnehage. Det er de stolte av. De ble venner den dagen Vetle så Sebastian utenfor barnehagen.

– Jeg ropte ropte på han, og så sa han at han ville ha cola. Cola er favorittdrikken til Sebastian, forteller Vetle med et stort glis.

– Nå må dere ikke tulle da, kommer det tørt fra pappa Vegard på kjøkkenet.

– Det er sant! Du går jo ikke i barnehagen, kommer det raskt tilbake fra Vetle.

– Vi har samme sokker og vi har hatt dem på i hundre år, utbryter Sebastian.

De liker å leke sammen, hoppe på trampoline, bade og spise sjokolade. Og epletrær. De liker å riste dem så det faller ned epler. Og sykling er stort.

– Vi sykler til barnehagen. Vi har ikke støttehjul, forteller Vetle selvsikkert.

Hver morgen sykler bestevennene Sebastian og Vetle sammen til barnehagen. Foto: Yina Chan

Kilder: Borge, Anne Inger Helmer. Skolepsykologi nr.4, 2009, Greve, Anne og Øksnes, Maria. «Vennskap», Cappelen Damm, 2015