Kategori:

Skolebarn

Kategori:

Skolebarn

Å si nei til barna når andre sier ja 

Du får ikke spille dataspill i ukedagene! Ikke Fornite før du er 12 år! Du skal være i seng klokka 20! Oppdragelse er ikke bare enkelt, og det blir en del «nei» og «ikke». Men hvordan skal vi si nei til barna når andre foreldre sier ja?

Hvordan vi kan si nei når andre foreldre sier ja
Dataspill er et av områdene som kan by på utfordringer når det kommer til grensesetting. Hva gjør du for eksempel når alle vennene til 9-åringen får lov til å spille Fortnite som har 12-års aldersgrense? Foto: iStock

Foreldre er forskjellige. Noen er strenge på leggetider og skjermtid, mens andre setter foten ned ved sjokoladepålegg og søtsaker i ukedagene. Og noen bryr seg ikke så mye om å sette ned foten i det hele tatt. Men hva gjør vi når vi møter foreldre og andre voksne som har et mye mer avslappet forhold til regler enn oss selv? Som lar barna være oppe til midnatt på fredag, som smører sjokoladepålegg på skiva på en tirsdag og som synes det er helt greit at 9-åringen spiller Fortnite som har 12-års aldersgrense?

Velg dine kamper

De fleste foreldre har stått i situasjoner der de møter på utfordringer knyttet til forskjellig foreldrestil. Man vil jo nødig være hun kjipe mammaen som setter en stopper for moroa, men samtidig har man jo ofte en grunn til å ha regler eller rutiner. Særlig når barna står der og hører på, og lurer på om de får lov til å oppe til midnatt, siden kompisen får lov. Skal man gi etter eller hva?

– Å være foreldre er en krevende skole. Man blir hele tiden utfordret når barnet ber om det ene og det andre. Jeg synes ikke foreldre skal definere seg som strenge eller slemme når de sier nei til barna sine. Jeg vil heller kalle det å være en omsorgsfull forelder som tar det voksne lederansvaret på alvor. For å lede en annen, og være tydelig og klar overfor barnet, trenger en å kunne lede seg selv. Være i kontakt med seg selv og kunne si NEI med god samvittighet hvis det er riktig for en selv, sier Herdis Palsdottir. Hun er grunnlegger av EQ Institute og har jobbet som terapeut i 19 år. Gjennom årene har hun erfart at de som vokser opp med tydelige kjøreregler, opplever det som trygt.

– Som forelder trenger vi å velge våre kamper og tenke over hva som er våre hjertesaker og ikke. Hvis det er en hjertesak for deg at barna legger seg klokka 20 eller ikke får spille dataspill med 12-årsgrense, så ta deg selv på alvor og stå i det. Det som ofte er utfordringen er å tåle barnets reaksjon på avgjørelsen. Tillat barnet å reagere med sorg eller sinne uten å reagere på en måte som gir barnet dårlig samvittighet, sier Palsdottir.

– Vi er våre følelser og når en voksen avviser en følelse hos barnet, vil barnet oppleve seg avvist. Det motsatte av kjærlighet er ikke hat, men følelsen av avvisning.

Dekker ditt daglige behov

Dekk ditt daglige Omega-3 behov, med Möller's Den Originale Omega-3 kapsler.

Les mer

Lag husregler

Da Palsdottir selv var småbarnsmor, hadde de husmøter der de laget noen få, men tydelige husregler. Det anbefaler hun også andre familier.

– Lag to eller tre husregler som kan endres etterhvert som barna blir eldre og behovene endres. Den ene kan for eksempel være «Vårt barn på 10 år får ikke spille Fortnite». Hvis alle hjem har slike kjøreregler som de voksne håndhever og presenterer for barna, så ville det være enklere å være trygg og tydelig når man formidler et ja eller et nei til barna.

– Hva hvis man står sammen med en forelder som har andre regler enn oss selv når man får spørsmålet – hvordan forholder vi oss til det?

– Når slike situasjoner oppstår, er det lov å si at du vil tenke deg om eller at du vil snakke med partneren eller en annen voksen. Det kan også være lurt å åpne for samtale eller diskusjon, så spør gjerne den andre forelderen: «Hva er grunnen til at barnet ditt får spille dataspill med høy aldersgrense eller være oppe til midnatt?» Det kan være verdifullt å starte setningene med «jeg». «Jeg er redd for at sønnen min blir veldig trøtt hvis han er våken så lenge, men hva er din erfaring?» Det er viktig at «overskriften» på en slik samtale er et ønske om å forstå. Selv om dere kan være uenig, er det ingen ting som nødvendigvis er feil eller riktig. Det er viktig å ikke angripe eller arrestere, eller blande sak og person. Kanskje kan dere komme frem til et kompromiss? Eller kanskje ikke? Stol på den indre stemmen din. Gjør det som er riktig for deg i relasjon med barnet ditt slik at det du sier og kroppsspråket ditt henger sammen.  Jeg er meg og du er deg, sier Palsdottir.

Myk, ribbestrikket ulltrøye

Ull er gull (eller, i dette tilfellet, sennepsfarget) for familiens minste medlemmer.

Les mer

Alle andre får jo lov!

«Alle andre får lov» er et kjent argument i mange familier, og det får oss voksne til å lure: Er vi for strenge? Burde vi kanskje si ja likevel? Det kan være vanskelig å stå alene mot strømmen når argumentet «Alle andre får lov» dras ut av ermet, men det betyr ikke at valget vi har tatt er feil. Når det gjelder spørsmål om å få bruke sosiale plattformer, for eksempel, er jo det aller beste om foreldrene er forberedt og samstemte før barna kommer med spørsmålet om å få bruke Snapchat eller spille Fortnite.

Hvis de voksne i fellesskap kommer fram til noen retningslinjer og regler som flest mulig kan være med på å overholde, oppleves det trygt for barna og enklere for de voksne. Bli enige om hvilke spill, plattformer og tjenester som er ok å bruke og ikke, og hvorfor. Foreldremøter og interne Facebook-sider kan være fine arenaer å ta opp slike spørsmål. Selv om vi ikke kan bli enige om alt og med alle foreldrene, er det uansett viktig å ha snakket sammen om dette. Da står man bedre rustet når spørsmålet plutselig dukker opp.