Kategori:

Barn og oppvekst

Kategori:

Barn og oppvekst

Hvordan spare smart til barna?

De fleste foreldre ønsker å gi barna sine en trygg økonomisk fremtid. Men hvordan sparer du til barna på best mulig måte?

Pappa og sønn sparer penger
Det er ikke lett å vite hva man bør gjøre med barnas sparepenger. Er det lurt å velge fond eller sparekonto? Foto: iStock

Mulighetene er mange når det gjelder sparing til barn. Bør du opprette en sparekonto, eller er boligsparing for barn det aller beste alternativet? Når er fondssparing til barna en god idé, og bør du spare til barn i eget eller barnas navn?

Norsk Familieøkonomi gir råd til norske familier om deres personlige økonomi. Forbrukerøkonom Eva Sørmo anbefaler sparing til barn i aksjefond dersom du har et langsiktig perspektiv.

eva sørmo

Eva Sørmo i Norsk Familieøkonomi rådfører norske familier. Foto: Privat

— Over tid vil man få mer igjen for pengene enn om man setter pengene på konto. Vi anbefaler indeksfond da aktivt forvaltede fond ofte er dyrere, og mange gir dårligere avkastning over tid, sier Sørmo.

Hun anbefaler å ta en prat med en økonomisk rådgiver og spare i en konto hvor du kan bytte aksjefond i spareperioden uten å utløse skatt på avkastning før du tar pengene ut.

Sørmo sier at dersom du derimot skal spare noen penger med en mer kortsiktig horisont, det vil si under fem til seks år, bør du spare disse på en egen sparekonto.

Spare i barnas eller foreldrenes navn?

En problemstilling som dukker opp, er om du bør spare i barnet eller eget navn. Sørmo anbefaler å spare i foreldrenes navn slik at pengene ikke står disponibelt på barnets konto før de fyller 18 år. Da er det lettere å sette forutsetninger som for eksempel at pengene skal benyttes til bolig. Du risikerer heller ikke at barnet får redusert stipend fra Lånekassen.

Fylkesmannen kan også gripe inn dersom barets formue overstiger to ganger folketrygdens grunnbeløp.

— Sparer man i barnets navn risikerer man også at fylkesmannen overtar forvaltning av pengene. Men dette kan man eventuelt unngå ved å skrive et gavebrev, påpeker Sørmo.

En ulempe med å spare i foreldrenes navn er at pengene går inn i boet ved eventuell skilsmisse, så det kan være lurt å bli enige om hvem som eier pengene.

Om det er snakk om sparing til barnebarn gjelder de samme retningslinjene.

Mange vurderer å spare i BSU (Boligsparing for Ungdom) til barna, men det er ikke alltid det beste alternativet.

— Man må være oppmerksom på at dersom man sparer i BSU til barnet før de har inntekt over et visst beløp, vil ikke barnet få skattefordelen på disse pengene. Det vil si at barnet må tjene mer enn ca. 75 000 kroner i 2018 for å få fullt skattefradrag, sier Sørmo.

Noen banker har dog lansert BSU sparing og produkter for barn uten skattefordel slik at man kan starte boligsparing for barna med gunstig rente uten å bruke opp skattefordelen før barnet begynner å jobbe.

— Dette kan da være en fin måte å spare til barnet på da pengene blir bundet til boligkjøp, sier Sørmo.

Sverger til aksjefond

Karl Oscar Strøm er trebarnsfar. Sammen med kona sparer han til barna som nå er 7, 12 og 15 år i aksjefond. Strøm er siviløkonom og jobber med aksjer og investeringer i Pareto Securities, så han har nok mer kunnskap enn den gjennomsnittlige familiefaren, men han kommer med råd som baserer seg på erfaring. Familien startet å spare til barna allerede da de ble født.

karl oscar strøm

Karl Oscar Strøm anbefaler å spare i aksjefond til barna. Her med sønnen Erlend Løvoll Strøm. Foto: Privat

— Da de fikk penger til dåpen gikk dette inn i et fond, og sparingen startet derfra, forteller Strøm.

Han sier familien har svært gode erfaringer med sparing i fond til barna. 

— Sparekapitalen til barna har mer enn doblet seg i forhold til beløpet som har vært skutt inn.

I familien Strøm er det ikke bare foreldrene som sparer til barna, man barna selv sparer penger de får til bursdager eller jul. Noe brukes på ting de ønsker å spare til på kort sikt, men straks det blir noen lapper stående på konto settes det over i fondet. Sønnen som er konfirmert, satte for eksempel mesteparten av gavepengene inn i fondet.

Familiens aller beste tips er å starte tidlig for å få mest mulig ut av pengene.

— Det er en fordel å starte tidlig, men har man ikke kommet i gang ennå er i dag en fin dag å begynne, avslutter familiefaren.

Husk dette når du skal spare til baret

  • Velg sparing til barn i aksjefond dersom du har et langsiktig perspektiv
  • Sørg for at barnet får forståelse for viktigheten av sparing
  • Start tidlig – da får dere mest ut av pengene