Kategori:

Foreldrerollen

Tag:
Kategori:

Foreldrerollen

Tag:

Valg av kjæledyr

Mange barn ønsker seg et kjæledyr. Dersom foreldrene synes det er greit, gjenstår kanskje det største problemet: Hva slags dyr passer inn i din familie?

valg-av-kjaeledyr
Et kjæledyr kan bety mye for et barn. Men hvilket kjæledyr er rett for dere? Foto: iStock

Barn skal ikke ha kjæledyr, det er det foreldrene som skal ha, understreker dyrlege Stein Dahl ved Hønefoss Dyrehospital.

Han understreker hvor positivt det er med kjæledyr.

Det er fantastisk for barn å vokse opp med dyr i familien.Dyrlege Stein Dahl

 

Dyrlege Stein Dahl
Dyrlege Stein Dahl med en av hundene sine, Rova.

– De får naturlig utviklet empati, kan ha en venn som alltid er der for dem, lære om dyrs egenverdi og dyras atferd med mer.

Men å gå til anskaffelse av et kjæledyr er ikke bare-bare. Det er tidkrevende, og du må godta å punge ut med store summer dersom dyret skulle bli sykt. Kanskje er noen allergiske? Og hvem skal ha hovedansvaret for mating og stell?

Å ha et kjæledyr er et stort ansvar, og med mindre barna er over 16 år er det foreldrene sitt ansvar. Først og fremst må dere finne ut om dette er noe hele familien ønsker seg.

– Foreldrene skal ha både tid og lyst til å ta vare på dyrene og gi dem det de trenger av stell, aktivitet og så videre, og ønske å dele gleden med å ha dyr med barna, og bruke tid sammen med dyra og barna, sier dyrlegen.

Les også: BARN OG FØLELSER

Hvilket kjæledyr passer til barn?

Dersom hele familien er positiv til avgjørelsen, gjenstår valget av kjæledyr. Tenk på hvor mye tid dere har til dyret, kostnadene, og om dere kan tilby gode nok leveforhold. Mange dyr kan bli veldig gamle, og de fortjener et langt og godt liv.

I familier med små barn anbefales ikke små dyr som kaniner, rotter, fugler, marsvin og andre gnagere.

Dette er fordi det er skjøre dyr med et lite tydelig kroppsspråk, som kan være vanskelig å forstå for mindre barn. Da kan leken fort bli litt for hardhendt for det lille dyret.

Det er ikke dermed sagt at familier med små barn ikke kan ha dyr – en hund eller katt passer bedre.

Katter har for eksempel en god evne til å håndtere barn under toårsalderen.

De kan si ifra ved å slå med poten, og løpe unna dersom barnet er litt for hardhendt.

For litt eldre barn, fra rundt syv år og oppover, kan en gnager være mer passende. Men selv om de er burdyr krever de sitt: Det er viktig at de får nok oppmerksomhet og muligheten til å røre på seg utenfor burets vegger.

Les også: 5 MINDFULNESS-ØVELSER FOR BARN

Vanlige kjæledyr

Hund 

Hunder er ikke menneskets beste venn uten grunn, og vil gi familien veldig mye glede. Pass på at dere har nok tid til hunden, og at dere velger riktig rase.
De fleste hunder blir mellom 8 og 15 år.

Rotte

Rotter blir kun to-tre år gamle, men kan spre mye glede i sitt korte liv, og tåler håndtering av barn bedre enn mange andre smådyr. Det er smarte dyr som du kan lære små triks, men ikke alle er like kosete.

En oransj-stripet katt ligger på ryggen oppi en gul veske
Foto: Cristian Bortes

Katt

Krever mindre enn en hund, men kan ikke overlates til seg selv. Katter trives best med tilgang på fine uteområder, og et fang å kose seg på når de er inne. Kan bli over 15 år gamle.

Marsvin

Sosiale, kosete dyr som trives best i par eller grupper. Vil dere ha en lodden, liten koseklump passer marsvin bra. De blir som regel mellom fem og åtte år.

Hamster

Mange barn ønsker seg hamster fordi de er så søte og små, men det er ikke et kosete dyr. De sover mesteparten av tiden på dagen, og blir rundt tre år gamle.

Kanin

Kaniner blir som regel 6-12 år, og er koselige kjæledyr, men litt vanskelige å forstå seg på. Husk at de må få bevege seg utenfor buret daglig.

Foto: Privat

Ørkenrotte 

De trives best flere sammen og blir 3-5 år gamle. De kan trenes til å spise fra hånden din eller klatre opp på skulderen din. Men de er ikke spesielt glad i å bli kost med. De er renslige og veksler mellom intens aktivitet og soving. Er ofte på sitt mest aktive om kvelden.

Undulat

Undulater er sosiale dyr, som trenger mye selskap. De kan bli opptil 10 år gamle.

PS. Husk at en valp eller kattunge krever veldig mye tid og tålmodighet. Hos Dyrebeskyttelsen og Foreningen for omplassering av dyr (Oslo) finnes det mange hjemløse hunder og katter som venter på sitt endelige hjem.

Les også: DYREMASKER TIL BARN

Fakta: Dyrebeskyttelsen Norge omplasserer over 3.500 dyr hvert år.

6 spørsmål dere bør stille

  1. Hvor mye tid har vi til å gi kjæledyret omsorg, stell og aktivisering?
  2. Er alle i familien enige om at vi skal skaffe et kjæledyr?
  3. Hvem skal ha hovedansvaret for stellet?
  4. Hvor aktive er vi? Er vi ofte ute og liker å være på farten? Eller trives vi beste hjemme i ro og fred? Valg av kjæledyr bør tilpasses deres livsstil. En hund må luftes og de fleste rasene liker å bli aktivisert. En akvariefisk er fornøyd med å svømme frem og tilbake i akvariet sitt.
  5. Har vi råd? Mange dyr er kostbare å skaffe seg. I tillegg krever kjæledyr fôr, utstyr og ofte veterinærbehandling. Mange kjæledyr må vaksineres eller bør gå på kurs. Dresseringskurs.
  6. Hvem kan passe kjæledyret når vi skal på ferie? Kjæledyr kan ikke være hjemme alene over lengre tid. Sjekk om noen i deres omgangskrets er villig til å være dyrepasser. Har du hund eller katt finnes det hunde- eller kattepensjonat.

Kilde: mattilsynet.no, buddy.no, dyrlege Stein Dahl

Jordan Green Clean Kids

Miljøvennlig tannbørste i barnestørrelse! Passer perfekt for barn i alderen 5-10 år.

Les mer