Kategori:

Foreldrerollen

Kategori:

Foreldrerollen

Tipsene du trenger til barneoppdragelsen

Målet med oppdragelsen er å skape selvstendighet og trygghet.

Tips til oppdragelsen
Det viktigste i oppdragelsen er å gi barnet trygghet. Velg dine kamper og la barnet få medbestemmelse. Foto: iStock.
Psykolog Hedvig Montgomery.

Psykolog Hedvig Montgomery. Foto: Janne Rugland

Kjernen i en god oppdragelse er å først ha en trygg kontakt slik at du kan veilede barnet videre når han eller hun står fast, sier psykolog Hedvig Montgomery.

Hun understreker at det finnes så mange måter å oppdra et barn på. Men langtidsoppgaven i oppdragelse er å skape selvstendighet og trygghet. Og at du sier nei når du mener det og ja når du mener det.

— Å si nei bare fordi du har bestemt deg for det, er lite forståelig for et barn. Men å si nei fordi du mener det, er helt i orden. Så lær deg å si nei på en trygg måte, og si det når du føler at det er sant. Men du trenger ikke å følge boken hver dag, hele tiden. Så lenge ditt barn forstår hva som skjer, kan dere leve godt sammen, påpeker Montgomery.

Beskytter mot psykiske vansker

Mona Bekkhus

Mona Bekkhus er førsteamanuensis ved Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo. Foto: Universitetet i Oslo

Mona Bekkhus er førsteamanuensis i utviklingspsykologi. Hun understreker betydningen av omsorg og trygghet i barndommen.

— Det vi vet fra forskningen er at barn som er sårbare, og som blir mobbet på skolen, gjør det bedre om de har god omsorg hjemme.

Har barnet en varm forelder, vil det beskytte mot senere psykiske vansker. Men det er også sånn at barn med atferdsproblemer har godt av å ha faste rutiner som skaper trygghet.

— Er disiplinen for streng, er det større sjanse for atferdsproblemer og emosjonelle vansker, advarer Bekkhus.

Hun legger til at det er viktig å være sensitive ovenfor barna, og se individet som det er. Barn har ulike utfordringer i forskjellige situasjoner. Ikke alt passer til alle, og hvert barn trenger ulik oppdragelse.

— Noen trenger mer faste rammer og rutiner enn andre, og dette vil også variere ut fra utviklingstrinn, sier forskeren.

La barna få medbestemmelse

Så hvilke kamper bør du ta?

—  Du kan ikke ta alle kamper på en gang, spesielt ikke når det er en travel eller slitsom periode. Foreldre kan ikke regulere alt som skjer, det går ikke, sier hun.

Noen regler bør du kanskje holde på, mens andre ting kanskje ikke er så viktig. Er det for eksempel viktig at barnet gjør lekser, og at det er utfordrende om dagen, kan du kanskje lempe litt på andre regler.

— La barnet få medbestemmelse. Avtal at om du får gå fra bordet nå, kan du leke en stund. Så kan du komme og gjøre lekser når jeg sier ifra, eller motsatt. Det kan være enklere om barnet er med på å lage reglene selv, tipser Bekkhus.

Heller ikke Hedvig Montgomery mener foreldre bør ta alle kamper hele tiden, men at dette kommer an på barnet alder og hvordan familielivet fungerer hos dere.

— For noen er det viktigst å vaske hendene, for andre er det av større betydning at tøyet ikke blir skittent. Dere bør ikke ha for mange prosjekter gående på en gang, så velg hva dere legger vekt på og vit at det er mange år som kommer, råder Montgomery.

Jordan Green Clean Kids

Miljøvennlig tannbørste i barnestørrelse! Passer perfekt for barn i alderen 5-10 år.

Les mer

To av de vanligste foreldrefellene er å enten være for streng eller for ettergivende.

— Blir du for streng, skyver du barnet fra deg. Ingen tør å søke hjelp hos en som er for streng, og dermed står barnet helt alene med det som er vanskelig i livet. Blir du for ettergivende, gir du ikke barnet retning, noe som kan skape både ensomhet og forvirring, bemerker Montgomery.

Og hva bør du som forelder gjøre når du har dummet seg ut?

— Jeg kan love at du i løpet av de 20 årene en oppdragelse tar, så kommer du til å gjøre feil. Glemme noe som er viktig for barnet, kjefte når du burde ha lyttet, bli for opptatt av andre når barnet trenger deg, eller hva det kan være, sier psykologen.

Har du feilet, innse det, si unnskyld og gjør det bedre ved neste korsvei.

Det viser barnet både respekt, du viser hva ærlighet er og du lærer attpåtil barnet hvordan ordet unnskyld virkelig skal brukes, sier Montgomery.

Og husk; oppsøk hjelp om du opplever situasjonen som vanskelig.  Det er alt fra å snakke med pedagogene i barnehagen til å spørre fastlegen eller helsesøster.

— Snakk om det du synes er vanskelig, spør andre som har sett flere barn på denne alderen. Er du bekymret, så gjør det deg ikke til en trygg forelder. Så da er det langt bedre å spørre, avslutter Montgomery.

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer

Vanlige foreldrefeller:

0 – 1 år

Den aller viktigste lærdommen for barnet i denne alderen er at verden er et trygt sted, og at du er der for det. Det betyr ikke at du trenger å reagere på første knirk når det våkner, eller første signal på misnøye; småbarn både kan og vil si ifra når noe er galt.Men du skal ikke la det ligge og gråte alene, du skal ikke overlate det til seg selv. De viktigste verktøyene du har, er kroppskontakt, måltider, stellesituasjonene, sang og regler ved legging. Den fysiske nærheten betyr mye for de aller minste barnas utvikling.

1 – 3 år

Når du har dårlig tid om morgenen og barnet slår seg helt vrang, vit at alle småbarnsforeldre opplever det. Det er ikke ditt barn som er spesielt steilt, vanskelig eller uoppdragent. Det er bare sånn denne fasen er. For å stå imot impulsen til å bruke for mye makt mot barnet, vit at jo mindre hardhendt du er, og jo mindre tvang du bruker, desto fortere vokser barnet av seg det å reagere så egoistisk og lite sosialt. Ved å vise at barnet hører til, at dere er sammen om dette, øker du tryggheten og senker trassen.

3 – 5 år

I denne alderen er rammene ekstremt viktige. Mange barn trenger fortsatt hjelp med å finne roen om kvelden og fungerer dårlig med for lite søvn. Husk å legge barnet i tide, omtrent klokken 19, og sørg for å ha et godt opplegg rundt måltider. Rytme og småprat er de viktigste verktøyene dine som forelder. Snakk med barna, oppdag det spennende som rører seg nå som språket er godt på plass og fantasien og oppdagelseslysten får løpe fritt.

6 – 8 år

Skolealderen begynner med et smell – seksåringen går gjennom en voldsom forvandling. Det gjør dem virrete og glemske. Alt barnet trenger i denne perioden, er at du forstår hvor tøft det er og hjelper ham eller henne med å komme i mål. Er du for streng, vil barnet oppleve at det ikke mestrer og dermed gi opp å prøve. Det er nå barnets tenkemønster legges – blir barnet en optimist eller pessimist? Det er knapt noen periode hvor det er viktigere å søke latteren sammen enn denne.

9 – 12 år

Gradvis beveger barna seg mot selvstendighet. La dem få prøve seg i sirkler som utvides litt etter litt. Å ta bussen alene, gå til butikken alene- klare seg selv litt mer-  er bra for dem. Samtidig må du holde på den flokken som familien faktisk er. De trenger å komme hjem og hente krefter i felles aktiviteter. Lag et hjem der barna kan trives, spise og gjøre det som gir dem følelsen av å høre til. De trenger mer enn noen gang å føle at de er en del av noe og at de blir akseptert slik de er. Sterk kritikk knuser denne aldersgruppen, for det viser dem så tydelig at de ikke hører til. Det er nemlig det de nå søker mest av alt: En følelse av å høre til.

13 – 17 år

I tenårene skjer det en komplett omprogrammering av hjernen, og den krever mye av ungdommene. De glemmer mer, roter mer og kjenner mer frykt for det å ikke være bra nok. Disse sterke følelsene tar de enten ut i form av sinne og anklager mot deg, eller i form av angst, slitenhet og vondt i magen. Enten aggresjonen deres går utover eller innover, så trenger de en voksen som er der; en som prøver å se ting sammen med dem og som tåler at de ikke alltid har det så godt. Den største feilen en forelder kan gjøre i denne fasen, er å bryte kontakten og gi opp sin tenåring.

 

Tipsene er hentet fra denne boken:

 

Foreldremagi av Hedvig Montgomery

Foreldremagi, Hedvig Montgomery (Pilar forlag)

Hva er det som gjør at noen barn blir lykkeligere enn andre? Hvordan skaper du selvtillit? Hvorfor burde du la barna leke i fred, og hvor sint har du egentlig lov til å bli?

Kort oppsummert: Hva er det aller viktigste du som mor eller far gjør i løpet av en barndom?

Dette er den smarte og enkle boken som hjelper deg å bli den forelderen du ønsker å være.