Kategori:

Foreldrerollen

Kategori:

Foreldrerollen

Derfor bør du synge for barnet ditt

Syng for barnet! Beroligende effekt og trygghet er bare to av gevinstene sangen gir barnet ditt.

Syng for barnet
Ekspertene er enige - syng med det nebbet du har for barnet ditt. Det er den beste måten å gi trygghet og ro. Foto: iStock

De fleste foreldre har vært igjennom flere våkenetter med et urolig spedbarn. Kanskje har barnet blitt bysset og sunget for, og nettopp sang har beroligende virkning på barnet. 

Are Brean er nevrolog, førsteamanuensis ved Norges Musikkhøyskole og en av to forfattere av «Musikk og hjernen». Foto: Anna-Julia Granberg

– Mens barnet ligger i mors liv opplever det musikk. Øret utvikles svært tidlig i fosterlivet. Når fosteret har kommet halvveis i svangerskapet er det i stand til å oppfatte lyder, og det første det hører er mors rytmiske hjerteslag, åndedrag og stemme. Sånn sett sier vi at mennesker er født med musikken, sier Are Brean, nevrolog, førsteamanuensis ved Norges Musikkhøyskole og en av to forfattere bak boken «Musikk og hjernen».

I mors liv kan barnet også høre musikk som spilles, og senere kan det kjenne igjen sanger.

– Det finnes ulike teorier om musikkens opprinnelse, og en av teoriene handler om at mennesket fødes mer uferdig enn andre pattedyr, og derfor er mer avhengig av svært tett kontakt med mor etter fødselen. Ifølge teorien er musikk en måte å fortsette den tette og fysiske kontakten mellom mor og barn på, at musikken er helt grunnleggende for barnet og en erstatning for mors trygge og omsluttende liv. Det sier noe om hvor viktig musikken er, fortsetter han.

Overfører ro og trygghet

Ifølge Brean viser også forskning at babyen kjenner igjen og vil foretrekke mors stemme etter fødselen. Barnet vil også foretrekke musikk det har hørt som foster i mors mage, fremfor annen musikk.

– Det viser at den musikalske sansen og verdenen starter allerede før fødselen. Vi er født med musikalitet. Vi vet samtidig at musikk er en måte å uttrykke og kommunisere følelser på, og mors sang har en beroligende virkning på barnet, sier han.

Gjennom musikk overfører mor sin egen ro til babyen, og dette gir en følelse av trygghet.

– Barnet forstår ikke ordene, men emosjonen som ligger i toneleiet. Det blir rolig og trygt og stressnivået går ned når det hører mors sang. Det er som om barnet tuner inn og oppnår den samme emosjonelle tilstanden som mor. Det er også derfor vi endrer måten å snakke på når vi snakker til babyer, vi legger intuitivt opp toneleiet og snakker på en mer syngende måte, sier nevrologen.

Jordan Green Clean Kids

Miljøvennlig tannbørste i barnestørrelse! Passer perfekt for barn i alderen 5-10 år.

Les mer

Unn Leyser Roaldsøy er utdannet vokal- og musikkpedagog ved Barrat Due. Hun er også styreleder for«Musikk ved livets begynnelse». Foto: Mona Nordøy

Sang er helt gratis

Styreleder i «Musikk ved livets begynnelse», Unn Leyser Roaldsøy, er utdannet vokal- og musikkpedagog ved Barrat Due. Hun brenner for at barn skal bli møtt med sang og musikk fra de blir født.

– Vi er veldig opptatt av tilknytningen som skjer mellom mor og barn når mor synger for spedbarnet sitt. Det styrker fellesskapet mellom dem og båndet de har til hverandre. Du kan uttrykke så mye uten ord og formidle følelser, og derfor er det så viktig at foreldre synger for barnet sitt, sier hun.

Roaldsøy trekker frem flere positive sider ved det å synge i en for de fleste omveltende livsfase som nybakte foreldre.

– Når vi synger skiller hjernen ut kjærlighets- og lykkehormonet oksytocin. Det gjør at vi samtidig får en god følelse selv til tross for at vi egentlig kanskje er utslitte og trøtte etter nattevåk. En annen ting som er positivt er at synging er helt gratis, det tar ingen plass, og stemmen din er med deg overalt. Og babyen bryr seg ikke om du synger rent eller falskt, den liker bare å høre stemmen din, sier hun og fortsetter:

– Så syng med den stemmen du har, og ikke tenk på at det skal være fint eller «riktig». Babyen beholder roen lengre ved vuggesang enn når foreldrene snakker beroligende. Det kan være nyttig kunnskap å ta med seg.

Når vi synger skiller hjernen ut kjærlighets- og lykkehormonet oksytocin.

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer

Uttrykker og deler følelser

Både Brean og Roaldsøy refererer til studier som viser at også barn i barnehagen og skolen har mye utbytte av sang og musikk. Særlig når det gjelder sosialt samspill og empati.

I barnehagen er sang helt klart noe som styrker fellesskapsfølelsen. Musikk hjelper barn til å uttrykke og dele følelser, og hormonet oksytocin gjør at vi stoler mer på hverandre og gjør oss mer hjelpsomme. Barn får mer omsorg for hverandre. Ved vanskelige situasjoner kan barnehageansatte snu dårlig stemning til en god stemning, for eksempel på slutten av dagen når barna er slitne og vil hjem. Sang knytter oss sammen og skaper glede, sier Roaldsøy.

Brean påpeker at det å spille et instrument styrker og utvikler hjernens kapasitet.

Forskning viser også at det å spille et instrument øker hjernens evne til læring. Det sagt, så er det vanskelig å bevise dette fullt ut siden det er så mange andre sosiale faktorer, som spiller inn. Men det er ingen tvil om at barn som spiller et instrument får bedre finmotorikk og økt vekst i språkområdet i hjernen, avslutter han.