Kategori:

Foreldrerollen

Kategori:

Foreldrerollen

Student med barn - slik får de det til

Vi har snakket med to studenter som har barn, en som er sammen med barnefaren og en som ikke er det, om hvordan de får hverdagen til å gå opp.

student sitter med barn på fanget
Å være forelder kan være utfordrende nok, uten at du har innleveringer, pensumlitteratur og eksamener hengende over deg. Her forteller to studenter med barn om sine hverdager. Foto: iStock

I huset til Liv Hanne Langmoen Almasou (28) på Eidsvoll, finner du det du kanskje forventer at du gjør, hjemme hos en som jobber, en student og et småbarn. Barneleker, fagbøker og markeringstusjer. Liv Hanne beskriver det som ganske kaotisk, men det er akkurat sånn hun tenker at det skal være, der hvor det bor små barn.
Et par måneder før Lukas ble født, bestemte Liv Hanne seg for å plukke opp teologibøkene igjen. Hun var giret på å gjøre ferdig utdannelsen sin, etter å ha jobbet som ungdomsprest i tre år. Nå studerer hun teologi på deltid, også i tiden hun har mammapermisjon. Om tre år vil hun være utdannet prest.
Det vil si, så sant alt går etter planen. Helt siden hun bladde opp på første side, har hun vært forberedt på at det er mye som kan dukke opp underveis, som student med barn. Sykdom, for eksempel.

– Det var mye vi ikke visste, men jeg tillot meg selv å prøve å studere, etter å ha lovt meg selv at jeg skal slutte dersom jeg føler det går utover babyen eller familien. Da vil jeg heller gi opp underveis, og begynne igjen til neste høst. Går det ikke, så går det ikke, sier hun.

Jeg tillot meg selv å prøve å studere, etter å ha lovt meg selv at jeg skal slutte dersom jeg føler det går utover babyen eller familien.

Hvem: Liv Hanne Langmoen Almasou (28).
Hva: Teologistudent og mamma til Lukas (fem mnd).
Sivilstatus: Gift.
Foto: Privat

Ammer og leser

Skolen som Liv Hanne går på, synes det er tøft at hun prøver å studere mens hun har en som griper etter det meste og turner rundt hjemme. Derfor har de tilrettelagt studiene for henne. Hun har for eksempel kommet unna noe obligatorisk undervisning, som hun heller får lov til å følge hjemmefra.
Det skjer gjerne mens Lukas sover, eller mens hun prøver å få han til å gjøre det.

Han er veldig glad i å sove på oss, gjerne mens jeg ammer, så derfor sørger jeg for å ha en bok i nærheten før jeg setter meg ned. Sånn at kan jeg lese mens han sover. Jeg får ikke gått på så mange forelesninger, men de legges ut som lydfiler, så de kan jeg høre på mens jeg går rundt og prøver å få han til å sove, sier Liv Hanne.

De timene Lukas er våken derimot, forsøker hun å tenke at hun ikke skal få gjort noe annet enn å være sammen med han.

– Går det tre dager uten at jeg får åpnet en bok, sånn som kan skje når man har små barn, hender det jeg tenker at jeg ikke får til dette. Men da bestemmer jeg meg for å prøve én uke til og se om det fungerer, og hvis det ikke gjør det, får jeg heller utsette studiene, sier hun.

Les også: MITT LIV SOM BONUSMAMMA 

Først og fremst mamma

”Hvordan orker du alt dette?”, er et spørsmål Liv Hanne får, også fra oss.
Svaret er at hun ser flere fordeler enn ulemper, ved å studere og være småbarnsmor på en og samme gang.

–  Så lenge jeg ikke gaper over for mye, synes jeg det er gøy. Det er befriende hvis jeg får sjansen til å sette meg ned i løpet av dagen, for å lese om noe som ikke har med amming eller bleieskift å gjøre. Jeg får løftet blikket litt, til å se det som er utenfor mitt eget liv, og jeg får tenkt på andre ting, sier Liv Hanne.

Når hun først deltar på forelesninger får hun levd litt av det gamle livet sitt også, ved å være på skolen og snakke med andre studenter. Hun får gjort noen av de tingene hun likte å gjøre før, og det tror hun at gir henne energi.

Når jeg er på skolen er jeg plutselig inne i den studentbobla igjen, hvor alle skal trene eller finne på noe morsomt på kvelden. Mens jeg skal hjem, mate babyen og skifte bleie. Jeg trodde jeg kanskje kom til å synes at det var litt kjipt, men det gjør jeg ikke, jeg har det bra nok med livet mitt hjemme. Jeg har ikke et kjempestort behov for å få med meg masse av det som skjer på kvelden. Nå er jeg først og fremst mor. Det er en tid for alt, mye har jeg allerede gjort, og de andre tingene kan jeg sikkert gjøre om noen år, sier hun.

Så lenge jeg ikke gaper over for mye, synes jeg det er gøy. Hanne Langmoen Almasou, Studerer teologi

Når Lukas er våken, forsøker Liv Hanne å bare fokusere på han. Det er når han sover at hun forsøker å gi fagbøkene litt oppmerksomhet. Foto: Privat

Senk skuldrene

For å få livet som student og småbarnsmor til å gå opp, er Liv Hanne nødt til å trekke på skuldrene av andre ting. Hun kan for eksempel ikke være opptatt av å ha et strøkent hus. Heldigvis har Lukas gjort det lett for henne å gjøre det, å nedprioritere noe av det andre.

– Jeg visste at babyen kom til å bli viktig for meg, men det er enda større enn det jeg trodde det kom til å bli. Han tar så stor plass, både i hverdagen, men også i hjertet og prioriteringene mine. Det er annerledes enn jeg trodde, men det er positivt-. For det gjør det lettere å la skolen være nummer to, sier Liv Hanne.

Hun har alltid vært pliktoppfyllende, og var tidligere en som lot seg gire opp av eksamener hun ikke har forberedt seg godt nok til. Til andre studenter som har det sånn, og skal få barn på toppen av det, har hun ett råd.

–  Vær streng med deg selv. Hvis det her stresser deg så mye at du kommer til å angre på at du brukte tiden du hadde med babyen din på det, er det kanskje ikke verdt det. Sånn tenker i hvert fall jeg. Da er det kanskje bedre å utsette studiene til barnet er større, til det for eksempel er i barnehagealder, sier hun.

Det er annerledes enn jeg trodde, men det er positivt- For det gjør det lettere å la skolen være nummer to.Liv Hanne om det å bli mamma

Les også: LÆR BARNA Å SNAKKE OM FØLELSER

Ventet til barna ble større

En som har gjort nettopp det, ventet med å studere til sønnene er i barnehage og skolealder, er Nejma Elmi Torgersen (27).
Hun har lenge hatt et ønske og en plan om å studere mer, men holdt pauseknappen inne til barna hennes ble mer selvstendige. I dag er den biologiske sønnen fem år, fostersønnen sju år, og hun tar opp fem fag fra videregående. Til høsten begynner hun på høyere utdanning, en treårig bachelorgrad i psykologi.

– På en typisk dag står vi opp, for å så gjøre oss klare. Eldstemann går til skolen selv, mens jeg følger han yngste til barnehagen. Så forter jeg meg til skolen for å rekke timene der. Etterpå leser jeg, før jeg skal hente i barnehagen igjen. Hvis jeg planlegger dårlig blir det ikke tid til mer enn å lage middag, sier Nejma.

Hvem: Nejma Elmi Torgersen (27).
Hva: Student og mamma til to gutter, en biologisk sønn på fem år og en fostersønn på sju år.
Sivilstatus: Kjæreste.
Foto: Privat

Syke barn er en utfordring

Da sønnen hennes ble født, han hun har fra et tidligere forhold, jobbet Nejma fulltid. Hun vurderte studiene fram og tilbake, mest på grunn av det økonomiske, skulle hun gå fra å ha full inntekt til å bare få studielån? Den største utfordringen har likevel ikke vært tallene.

– Det jeg egentlig synes er vanskeligst med å ha barn og studere, er at det er flere enn deg som kan bli syke, og som du har ansvar for. Når barna er syke går du glipp av mye, sier Nejma.

Hun kommer til å være tydelig med skolen hun begynner på til høsten, om at hun har to barn hjemme, i tilfelle hun kan komme til å trenge mer tid. Selv om hun synes psykologi er svært spennende, er hun forberedt på at det kommer til å bli mye lesing, i tillegg at det på mange måter er et tungt fag. Men hun har likevel stor tro på at det ender med eksamen.

– Det er ikke for seint å studere, det er fullt mulig å gjøre det selv om du har barn, selv om det er sikkert lettere uten. Men du må føle deg klar til det, klar til å satse, fordi det blir mindre tid til alt annet. Til alt det som ikke har med barn og skole å gjøre, sier hun.

Du må føle deg klar til det, klar til å satse, fordi det blir mindre tid til alt annet.Nejma Elmi Torgersen

Les også: SLIK TAKLER DU BORTSKJEMTE BARN

Student med barn – hvilke rettigheter har du?

Eva Sørmo er seniorrådgiver i Norsk familieøkonomi. Foto: Privat

Ifølge tall fra undersøkelsen Eurostudent, som ble publisert i 2015, har 1 av 4 studenter i Norge barn.
Her er noe rådgiver Eva Sørmo ved Norsk Familieøkonomi mener det kan være greit å vite, hvis du er på vei til å bli en av dem.

– Som student med barn kan du søke foreldrestipend fra Lånekassen. Foreldrestipendet tilsvarer det maksimale beløpet du kan få som stipend og lån, og er avhengig av om du var fulltids- eller deltidsstudent før fødselen. Du kan få foreldrestipend inntil 49 uker. I tillegg kan du få forsørgerstipend. Dette er behovsprøvd, men utgjør inntil 1657 kroner i måneden for ett barn.

– Dersom du oppfyller kravene, kan du også ha krav på foreldrepenger fra NAV. Egne foreldrepenger eller engangsstønad fra NAV påvirker ikke retten til foreldrestipend. Vær likevel oppmerksom på at dersom din samboer eller ektefelle får foreldrepenger, kan foreldrestipendet bli redusert. Det er viktig at du sjekker hva som gjelder i ditt tilfelle.

– Er du alene med barnet har du i utgangspunktet krav på utvidet barnetrygd. Det finnes også gode stønadsordninger du kan søke på gjennom NAV. For eksempel stønad til barnetilsyn og utgifter i forbindelse med utdanning. Har du rett til overgangsstønad kan du søke stønad til skolepenger. Tar kontakt med NAV for råd om hva som gjelder i ditt tilfelle.

– Det er heldigvis lagt til rette for at du skal kunne fortsette som student selv om du får barn i studietiden, også som alenemor eller alenefar. Det kan likevel bli kostbart for den enkelte, spesielt med tanke på høye leiekostnader i forhold til utbetalt stipend. Mange tilbyr studentboliger til studenter med barn, og dette kan være fornuftig å sjekke før du velger studiested.

– Det koster mye å bli foreldre i dag, men dersom du er åpen for å arve, bytte eller kjøpe brukt, kan det bli helt overkommelig. Mange er kreative og arrangerer byttekvelder, både for barne- og voksenklær. Du kan også spare mye på å se etter tilbud på bleier. Planlegger du middager og gjør matinnkjøp én til to ganger i uken, er det mye å hente, i tillegg til at du unngår impulskjøp.

– Unngå forbrukslån og kredittkort, for det kan velte hele studentøkonomien.

Kilde: Eva Sørmo, seniorrådgiver i Norsk familieøkonomi.

Tips til andre studenter med barn

  1. Les mens babyen sover.
  2. Sjekk om forelesninger legges ut som lydfiler – perfekt til trilleturer.
  3. Senk lista når det gjelder andre ting – du rekker ikke over alt.
  4. Sjekk om det er mulig å følge noe obligatorisk undervisning hjemmefra.
  5. Prøv å skille mellom når du studerer og når du er fullt og helt mamma.
  6. Husk at det aldri er for sent – det går fint å studere når barna er litt større.
  7. Les deg opp på rettighetene du har som student med barn.

Jordan Green Clean Kids

Miljøvennlig tannbørste i barnestørrelse! Passer perfekt for barn i alderen 5-10 år.

Les mer