Kategori:

Foreldrerollen

Kategori:

Foreldrerollen

– Kjære bonusmamma, her er 8 ting jeg selv skulle visst før jeg ble «stemor»

Uansett om du er biologisk mor eller stemor – eller bonusmamma, om du vil, finnes det ingen fasitsvar på hvordan det oppleves å bli forelder. To erfarne stemødre gir sine tips.

Dette skulle jeg visst før jeg ble bonusmamma
– Jeg har gjort masse morsomme ting alene med stebarna i løpet av årene, og det gjorde at vi ble bedre kjent og venner, på våre egne premisser. I ettertid skulle jeg ønske at jeg hadde gjort dette mer da de var mindre, forteller «Stine».

Mens biologiske mødre går i barselgrupper og ventilerer om både fine og vanskelige følelser rundt morsrollen, opplever nok mange stemødre en viss form for stigma og tabu om å snakke åpent og ærlig om det å være stemor. Kanskje er det på grunn av negative assosiasjoner fra eventyrenes-verden og Disney-historier om den «slemme stemoren»?

Plusstid har snakket med to stemødre for å få et bedre innblikk i hvordan det er og hva de har lært etter flere år i rollen. For at de skal kunne snakke helt åpent og ærlig, og for å beskytte barna, har vi valgt å la dem være anonyme og gitt dem fiktive navn.

Dette er de 8 tingene «Merete» og «Stine» skulle ønske de hadde visst før de selv ble stemødre:

1. Senk forventningene dine til deg selv

Mange stemødre legger et massivt press på seg selv til å være feilfrie, og aldri vise svakhet ovenfor stebarna. Håpet er kanskje at barna skal føle seg elsket på samme måte som de biologiske foreldrene elsker dem på. Og da er det fort gjort å overkompensere.

– Det viktigste jeg har lært, er at jeg ikke trenger å gjøre så mye for å være en god forelder for mine stebarn. Og jeg trenger ikke å leve opp til urealistiske forventninger, forteller «Merete».

Helt i begynnelsen av det nye familielivet var hun opptatt av at det skulle skje veldig mye, hele tiden.

– Kanskje jeg overkompenserte fordi jeg ikke var en «ekte» mamma og ikke hadde egne barn på den tiden? Jeg var i alle fall aktiv i alle arenaer av deres liv. Det er fint det, men jeg har lært at vi ikke trenger å bake sju slag til jul sammen, og jeg trenger ikke stille opp på alt av skoleavslutninger, vennegrupper og fotballtreninger for å være en god bonusmamma.

Det som er viktigst er tross alt at barna vet at stemor er der for dem, støtter dem, og bryr seg om dem.

– Jeg kjenner dem virkelig ut og inn, og har dem alltid i tankene. De kan komme til meg, jeg lytter – og jeg prøver alltid å finne løsninger som er bra for dem og for oss alle. 

2. Ikke ta over for far

I «Merete» sitt tilfelle var ikke biologisk mor en del av bildet, og for far var det nok en stor bonus å forelske seg på nytt og få daglig hjelp med barna. Men det kan fort bli for enkelt for far å legge over ansvaret til stemor.

– Jeg skulle ønske jeg hadde visst hvorfor det er viktig å sette grenser tidlig for barnas far, slik at han ikke begynner å ta seg friheter mens du, som er ansvarsbevisst og har omsorgsgener, er hjemme og tar deg av barna hans mens han selv er ute og realiserer behov for golf og øl, humrer «Merete».

Da er sjansen stor for at du føler deg mer som en barnevakt, enn et familiemedlem, partner og bonusmamma – noe som kan være tøft for forholdet.

– Nå ser jeg at jeg ikke hadde trengt å ta fult så mye ansvar for barneoppdragelsen, eller ta alle de tøffe kampene. La far ta sin del av ansvaret, la han gå i bresjen er mitt råd, sier «Merete».

3. Det er forskjell på biologiske barn og stebarn – og det er ok

For noen stemødre sitter det langt inne å innrømme at det er en viss forskjell i hvordan du behandler biologiske barn og stebarn, og til og med hvor glad du er i dem. Mens andre mener de har en genuin likestilt kjærlighet for begge sortene.

Uansett kan det være greit å forberede seg på at det absolutt er en mulighet for at du får helt andre følelser for et biologisk barn, og at det er ok.

– Det vanskeligste for meg er at jeg blir utslitt på en helt annen måte av stebarna enn jeg blir utslitt av mine egne barn, som vi fikk noen år etter at vi ble en familie, sier «Merete» og fortsetter:

– Med mine biologiske barn har jeg en innebygd tålmodighet og et nesten uendelig energilager, men dette ser ikke ut til å fungere på samme måten med mine stebarn. Der bruker jeg energi på en annen måte, og blir fortere sliten. Mer sånn «treffe-veggen»-sliten. Jeg vet ikke nøyaktig hvorfor dette er, jeg bare vet at det er sånn. Da blir jeg irritabel og lei meg, noe som går ut over alle, også mine biologiske barn. Og det hater jeg!

For «Merete» tok det lang tid før hun forstod at hun til slutt måtte innse at det var en forskjell på stebarn og biologiske barn, og jo ærligere hun er på det, jo bedre har familien det.

4. Kjærligheten for stebarna kommer

Selv om du har et håp om at den store og moderlige kjærligheten for stebarna skal dukke opp på magisk vis fra første stund, er det ikke sikkert at det kommer til å skje. Det kommer, mest sannsynligvis, men kanskje på en annen måte enn du hadde sett for deg.

– Det beste ved å være stemor er at jeg er veldig, veldig glad i stebarna mine. Og jeg vet at jeg vil være der for dem for alltid, uansett. Det føles meningsfylt. Det er stort for meg å oppleve at jeg gjør en forskjell i deres liv, og at de er både tryggere og gladere etter at jeg kom inn i livene deres. Jeg ser også at de har tatt til seg mange av mine verdier, som toleranse for alle mennesker og glede over naturopplevelser, og da blir jeg ekstra stolt, sier «Merete».

Dette skulle jeg visst før jeg ble bonusmamma

«Merete» er ekstra stolt av at stebarna har tatt til seg noen av hennes egne verdier, som toleranse for alle mennesker og glede over naturopplevelser. Foto: iStock

5. Ta din plass i familien

Et sårt tema for mange steforeldre er hvor mye de skal bestemme og veilede eller irettesette stebarna.

Stemødrene vi har snakket med er enige i at familielivet blir lettere for både alle foreldrene og barna, når stemor har like mye å si som far. Det er tross alt deres hus, og deres del av familien.

«Stine» er forfriskende ærlig på hvilken overgang det var å gå fra kjæreste til stemor:

– Jeg hadde bestemt meg for å aldri date noen med barn, så i begynnelsen var det vanskelig å skulle dele på kjæresten min. Vi hadde vært kjærester i et halvår før jeg møtte barna, og vår hverdag var jo i stor kontrast til det et familieliv er. Men da jeg så denne – for meg – nye farsfiguren i han, ble forelskelsen enda dypere.

Etterhvert ble andre aspekter, slik som oppdragelse, vanskelig å håndtere.

– Jeg følte meg veldig utenfor når jeg ikke fikk lov til å bestemme eller påvirke i begynnelsen. Når du har vært bonusmor i et par år , og forholdet til far er stabilt, så anbefaler jeg derfor at bonusmor må få lov til å bestemme på lik linje som far. Ellers blir man jo ikke familie, råder «Stine».

6. Sørg for å få alenetid

Alenetid er et nøkkelord for enhver forelder; ste- eller biologisk. Men for en bonusmamma kan det være ekstra fint å få alenetid med bare sin partner, alenetid med seg selv og alenetid med biologiske barn.

– Det føles vanskelig når jeg har behov for kvalitetstid med mine biologiske barn, og finner på noe koselig med dem. Da får jeg jo samtidig dårlig samvittighet ovenfor stebarna, sier «Merete».

Men hvis stemor også får litt alenetid med stebarna, så lenge det føles naturlig og komfortabelt, forteller «Stine» at nettopp det var til stor hjelp for henne.

– Jeg har gjort masse morsomme ting alene med barna i løpet av årene, og det gjorde at vi ble bedre kjent og venner, på våre egne premisser. I ettertid skulle jeg ønske at jeg hadde gjort dette mer da de var mindre, forteller «Stine».

7. Søsken er søsken – halve som hele

Mange stemødre bekymrer seg for hvordan forholdet mellom alle barna skal bli når stemødrene selv får barn. Da er det fint å huske på at gener er sterke, og nå får dere som familie endelig en biologisk tilknytning.

– Jeg blir ekstra stolt når jeg ser hele den store, flotte familien vår sammen. Det er ingen forskjell blant søskenflokken, der er det ingen «stebarn» eller «biologiske barn.» De er sammen, på godt og vondt, som helt vanlige søsken som vokser opp sammen, sier «Merete».

Jordan Green Clean Kids

Miljøvennlig tannbørste i barnestørrelse! Passer perfekt for barn i alderen 5-10 år.

Les mer

8. Alle har godt av et bra samarbeid med biologisk mor

For de fleste biologiske mødre er det en selvfølge at samarbeidet med far og stemor er viktig for alle parter. Det er naturlig å være beskyttende ovenfor sine egne barn, og til og med eks-partner. En viss usikkerhet mens biologisk mor prøver å finne ut av hvordan et slikt samarbeid ser ut, er å forvente. Så her er det bare å smøre seg med tålmodighet og bruke tydelig kommunikasjon for alt det er verdt.

Men det finnes også, dessverre, usympatiske biologiske mødre – akkurat som det finnes usympatiske stemødre. Noe «Stine» har fått oppleve.

– Hvis biologisk mor hadde samarbeidet og ikke motarbeidet far og meg, som i vårt tilfelle, tror jeg at forholdet til barna hadde vært tryggere fra start. Jeg vil jo aldri kunne ta hennes plass, så hun har egentlig alt å vinne i forhold til barnas trivsel og trygghet ved å oppmuntre barna til å respektere bonusmor fra start, sier «Stine».

Etter et drøyt tiår som familie, har barna blitt kjent med «Stine» og uttrykker at de er trygge med og glade i bonusmammaen sin. Men opp igjennom årene, har «Stine» opplevd sårene ord og handlinger fra biologisk mor, som utvilsomt har gjort tilværelsen vanskelig.

– Hvis barna viste glede over å være sammen med oss, kunne biologisk mor bli frustrert og si at de da like gjerne kunne flytte til oss. Hun har også et behov for å undergrave min rolle i familien ved å nekte barna å kalle mine tantebarn for fettere eller kusiner. Barna ser jo gjennom dette i dag, men det var naturligvis forvirrende for dem i begynnelsen, legger «Stine» til.

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer