Kategori:

Foreldrerollen

Kategori:

Foreldrerollen

Tomt på konto - igjen? Her er ekspertenes beste sparetips

Vanskelig å legge av penger i hverdagen? Ett tips er å se for deg sommerens feriemål. Da kan det være lettere å stramme inn i hverdagen.

Sparetipsene du trenger
Tomt på konto lenge før lønn? Da kan det være lurt å ta grep, så er kanskje drømmeferien nærmere enn du tror.

Er det vanskelig å få pengene til å holde til neste lønn? Det er ingen hemmelighet at det koster å ha barn, med alt det innebærer av utgifter til mat, klær, barnehage, fritidsaktiviteter og bursdagsgaver. Da er det lett at feriedrømmen og oppussingsprosjektet rykter – i år også. Men ikke fortvil, det finnes håp.

Her er ekspertenes beste sparetips:

Lise Vermelid Kristoffersen

Lise Vermelid Kristoffersen, pengesnakk.no Foto: Ingeborg Løvlie

1. Sett deg et mål

En god start kan være å tenke gjennom hvorfor du ønsker en bedre oversikt over økonomien din.

— Vil du kunne nyte sommerferien uten økonomiske bekymringer i høst, betale ned dyre lån eller starte pensjonssparing? Hvis du har et konkret mål, som for eksempel konfirmasjonsselskap eller ferietur, blir det lettere å ta valg i hverdagen som støtter deg på veien mot målet, sier Lise Vermelid Kristoffersen, damen bak bloggen pengesnakk.no

2. Prioriter bort noe

Bruker du penger på noe i dag som ikke gir deg reell verdi? Det kan være abonnement på en tv-kanal du ikke ser på eller at du bruker for mye penger på mat på farten.

— Pengene du frigjør ved å endre forbruksvaner kan du i stedet rette mot sparemålet ditt, tipser Vermelid Kristoffersen.

Jordan Green Clean Kids

Miljøvennlig tannbørste i barnestørrelse! Passer perfekt for barn i alderen 5-10 år.

Les mer

3. Vær bevisst på matinnkjøp

Eva Sørmo er forbrukerøkonom i Norsk familieøkonomi. Foto: Elisabeth Tønnesen

—  Den utgiftsposten det som regel er enklest å gjøre noe med, er utgifter til mat og husholdning. Her kan du spare mye ved å lage ukemeny og handle en til to ganger i uken.

Sifos referansebudsjett kan du sjekke hva en familie med ett, to, tre eller flere barn bør klare seg med i måneden – både når det kommer til dagligvare og andre utgifter.

— Planlegg måltidene i felleskap, lag handlelister og vær på jakt etter tilbud, sier Eva Sørmo, forbrukerøkonom i Norsk Familieøkonomi.

4. Sett opp faste trekk

Sparingen går lettest om den er automatisk. Sett opp et fast trekk fra kontoen din på lønningsdagen. La de gå rett inn på sparekonto. Da har du aldri pengene tilgjengelig på kontoen du har kort til, og forholder deg kun til den delen av lønnen du vet du kan bruke.

— Sparer du med en gang trenger du heller ikke budsjettere for å få til sparingen, understreker Vermelid Kristoffersen.

Vær også oppmerksom på regningene dine:

— Dersom du betaler papirfaktura, vil man se at det påløper store gebyrer. Ta en gjennomgang av dine betalingsavtaler og se hvor du kan spare gebyrer, ved for eksempel å gå over til avtalegiro i stedet for faktura i posten, foreslår Sørmo.

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer

5. Sjekk pris på forsikringer

Et av stalltipsene når det kommer til sparing, er å gå gjennom avtalene du har på forsikringer. Finansportalen overvåker markedet, og hjelper deg med å sammenligne ulike avtaler og tilbud.

— Innhent tilbud fra minimum tre forsikringsselskaper annethvert år. Er du fagorganisert, gjennom for eksempel Akademikerne, Tekna eller YS, kan du ha tilgang på gunstige forsikringsavtaler, opplyser Sørmo.

6. Forhandle renta

— Har du boliglån kan du spare mye på å ikke ha høyere rente enn nødvendig. Finn ut hvilken rente du har i dag, og hva du kan få i andre banker. Om du velger å betale inn like mye hver måned som før, blir du raskere gjeldfri, understreker Vermelid Kristoffersen.

Rådet er å ikke være for lojal mot banken. Å bytte bank er nemlig en mulighet.

—  Når det gjelder boliglån kan du bruke et lånebarometer og sammenligne prisene. Søk lån i de beste bankene, og hvis man får bedre lånebetingelser i en annen bank bør man vurdere å bytte bank eller forhandle med sin nåværende, sier forbrukerøkonom Sørmo.

7. Delta på gratis aktiviteter

Et av blogger Lise Vermelid Kristoffersens beste råd til familier er å få med barna på en «workshop», og sammen finn ut hvilke aktiviteter dere liker å gjøre som er helt eller nesten gratis.

— Å smøre gode matpakker og gå på tur, lage kino hjemme en grå dag og å ta en tur på biblioteket er mine tips, sier hun.

8. Gå sammen om sparingen

Det siste punktet omhandler også barna. For når det skal spares, er det fint om barna deltar i prosessen. Som familie kan dere sette av penger til en felles opplevelse, ferie eller lignende:

— Å spare i fellesskap er positivt, for da lærer barna at det krever tid og innsats å få råd til alt man ønsker seg eller har lyst til å gjøre. Denne kunnskapen kan være verdifull etter hvert som de blir eldre, og forhåpentligvis kan den bidra til at de ikke lar seg friste av forbrukslån og kredittkort, avslutter forbrukerøkonomen.