Kategori:

Foreldrerollen

Kategori:

Foreldrerollen

Dette bør du vite om barn og sosiale medier

Bekymret for sosiale medier? Slik snakker du med barna om nettvett.

Barn og ungdom trenger en grundig innføring i normer og oppførsel «slippes løs» på sosiale medier.
Barn og ungdom trenger en grundig innføring i normer og oppførsel «slippes løs» på sosiale medier. Foto: Marit Aaby Vebenstad.

Når barnet har fått sin første mobiltelefon, tar det gjerne ikke så lang tid før barnet ønsker seg tilgang til sosiale medier som Tik Tok, (tidligere musically), Snapchat, Instagram, Youtube og Facebook. Alle sosiale medier i Norge har aldersgrense 13 år, samtidig har de som tilbyr tjenestene sine egne merkeordninger som ofte gir andre aldersgrenser. Dette kan gjøre det forvirrende for foreldre. I tillegg kommer presset om at «alle i klassen» er på sosiale medier.

Hege Kaspersen i Barnevakten.

Hege Kaspersen jobber som konsulent for småbarnsforeldre i Barnevakten. Foto: Barnevakten

— Vi opplever at mange syns det er vanskelig å overholde disse aldersgrensene, sier Hege Kaspersen i Barnevakten.

Hennes oppfordring til foreldre er å snakke sammen om dette temaet så tidlig som mulig, og om det er mulig bli enig om felles retningslinjer.

—  Vi opplever at mange barn syns det er vanskelig å kommunisere med hverandre på sosiale medier, og det oppstår dessverre en del misforståelser og mobbing, forteller hun.

Bekymrer seg for mobbing

Ifølge Medietilsynets siste undersøkelse, oppgir 62 prosent av foreldrene med barn i alderen 5 til 18 år, at barnet bruker ett eller flere sosiale medier. Andelen øker med barnas alder, fra ti prosent av barn i 5–8-årsalderen, til 97 prosent i 17–18-årsalderen. 57 prosent av barn i alderen 9 til 12 år bruker sosiale medier ifølge foreldrene.

Elise Landa

Elise Landa er gründer av Trygge digitale foreldre og jobber til daglig som rådgiver, kurs- og foredragsholder i digitale medier.

— Det er to ting foreldre gjerne lurer på når det kommer til det digitale. Det ene er at barnet spiller for mye, og det andre er mobbing. For foreldre er dette helt klart den største utfordringen og frykten, forteller Elise Landa i Trygge digitale foreldre. Hun holder foredrag om trygg nettbruk for voksne med barn mellom 8-16 år.

— Når det kommer til mobbing er det klart at konsekvensen kan bli stor når man er påkoblet 24 timer i døgnet, samtidig mener jeg man famler i blinde når man skylder på apper og teknologi. Mobbing er et sosialt problem, og slik har det alltid vært, sier Landa.

Når det er sagt, mener hun at barn trenger en grundig innføring i normer, regler og oppførsel i sosiale medier før de «slippes løs».

— I det du gir barnet sin første telefon eller nettbrett, sier du samtidig «vær så god, her er alt i hele verden». Barn har ikke kunnskap i seg selv til å håndtere sosiale medier, sier rådgiveren.

Hun understreker at det er du som forelder som må være en trygg voksen, også når du skal gi barnet innføring i sosiale medier.

— Det er ikke alle foreldre som har nok kunnskap om det digitale, noe som kreves for å være en god forelder i dag, advarer hun.

Jordan Green Clean Kids

Miljøvennlig tannbørste i barnestørrelse! Passer perfekt for barn i alderen 5-10 år.

Les mer

Hjelp barnet med grensesetting

Så hvordan bør du egentlig snakke med barnet om hvilke filmer og bilder det er greit å legge ut av seg selv? Og hvilke muligheter har du for å følge med?

— Det er viktig å snakke med barn om å sette gode grenser for seg selv og andre. Barn bør lære seg å alltid spørre andre om lov før de deler bilder eller filmer. I tillegg er det foreldre som faktisk bestemmer om barna skal på nett. Så foreldre bør ta praten med sine egne barn om hva de syns er greit og ikke greit, sier Kaspersen i Barnevakten.

Hun minner om at foreldre har det juridiske ansvaret for barna sine frem til de er 18 år.

— Det betyr ikke at vi anbefaler å overvåke barna. Vi tror at årvåkne voksne er viktig, og vet at barn som har interesserte foreldre som setter gode rammer og snakker med dem er tryggere på nett. Her handler det altså om å hjelpe barna til refleksjon, sier hun.

Rådgiver Elise Landa minner om at barnet rett til privatliv. Så innblandingen må ikke gjøres så stramt at du mister den gode dialogen med barnet.

—  Det er så mye frykt og skremsel rundt den digitale verden vi lever i. Det fokuseres på storspillere, at ungdommen ikke får nok søvn og nakenbilder som er på avveie. Så ille er det ikke. Det er de færreste som er såkalte problemspillere, og i diskusjonene må vi også skille mellom storspillere og problemspillere, understreker hun.

Rådet er å spille på de unges lag:

— Det digitale har kommet for å bli, så må vi lære å håndtere det. Er det for mye «pekefinger» i barndommen, blir det vanskelig når barnet blir 15 år, sier hun og fortsetter:

— Ja, vi må sette grenser angående tidsbruk, men samtidig er det viktig at du som forelder tenker utbytte istedenfor å telle timer, det er ikke farlig å spille mye i perioder. Ha en åpen dialog med barnet, ellers vil det låse seg. Så sørg for å lage en god arena for å snakke sammen om dette på en positiv måte, oppfordrer Landa.

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer

Barnevaktens tips til foreldre med aktive mobilbarn

  • Lær barna at de alltid skal spørre om lov før de deler bilder, filmer eller informasjon om andre.
  • Bevisstgjør barna på personvern, og lær dem å tenke kritisk rundt egen eksponering gjennom tekst, bilder, filmer og i livestream.
  • Lag klare regler for nedlastning av apper og spill, og bruk av penger i spill. Det er også smart å sette seg inn i innstillingene på mobilen.
  • Snakk med barnet om hva som er greit og ikke greit å si på nett når de chatter i spill og sosiale medier – eller kommenterer andres bilder, filmer og statusoppdateringer.
  • Bevisstgjør barnet på ikke å opprette én-til-én kontakt på chat  med folk de kun kjenner fra nett og spill. I tilfelle bør du som voksen først godkjenne nettvennen eller spillvennen.
  • Gjør klare avtaler om skjermtid og hvilke tidspunkt og eventuelle soner mobilen skal være slått av. Vi anbefaler skjermfrie måltider, og skjermpause fra cirka en time før man skal sove.
  • Gjør det tydelig for barn at vi har både forpliktelser og rettigheter på nett, og at de kan komme til deg og snakke om alt, – også hvis de opplever noe ubehagelig eller vanskelig.
  • Vær et godt forbilde, både med tanke på egen skjermtid men også hva du selv deler og kommenterer.
  • Ta gjerne mobillappen sammen med barna. Mobillappen er et sertifikat og en leken øvelse laget for at barn kan bevisstgjøres på å ta smarte valg. Mobilsertifikatet er utviklet av Telenor i samarbeid med Barnevakten, og er tiltenkt barn fra 8 til 11 år.

Kilde: Barnevakten