Kategori:

Foreldrerollen

Kategori:

Foreldrerollen

Slik forbereder du søsken på en ny baby

Det er ikke alltid så lett for storesøsken å få et nytt, lite menneske inn i familien. Hva kan foreldre gjøre for å skape en så sømløs overgang som mulig?

Forberede barn på søsken
Har du en liten en i magen, og er spent på hvordan det vil bli mottatt av godungen din? Les hvordan du kan forberede søsken på at det kommer en ny sjef i huset. Foto: iStock

De fleste har fått med seg at det ikke er uvanlig med reaksjoner fra eldre søsken når det kommer en ny sjef i huset. Et spedbarn krever mye tid og oppmerksomhet fra begge foreldrene, og det kan kjennes vanskelig for andre søsken.

Ida Desiree Bentsen sammen med de to barna sine og ektemannen.

– Mange barn synes det er vanskelig å måtte dele oppmerksomheten fra foreldre med den nye babyen. Spedbarn krever mye omsorg og oppfølging. Det kan spesielt være utfordrende at mamma blir til tider utilgjengelig for den eldste hvis hun ammer, da dette skjer ofte den første tiden, sier helsesøster Tone Bjørnson Aanderaa.

Et spedbarn kan også være våken om natten. Det kan føre til foreldre som er mye trøtte, og som kanskje nå har mindre overskudd til den eldste. Kanskje foreldrene også blir veldig opptatt av den nyfødte og bruker mye tid med kos og oppmerksomhet slik at den eldste føler seg litt oversett og glemt. Det kan være sårt, opplyser Aanderaa.

For tobarnsmamma Ida Desirée Bentsen var det viktig å gjøre overgangen til det å få et nytt søsken så myk som mulig.

Jordan Green Clean Kids

Miljøvennlig tannbørste i barnestørrelse! Passer perfekt for barn i alderen 5-10 år.

Les mer

Bevisste på timing

Mannen min og jeg startet først å snakke om når og hvordan vi skulle fortelle guttungen vår om at mamma nå hadde en baby i magen, og at han skulle bli storebror. Da vi fant ut dette noen uker før han skulle ha fem års bursdagen sin, så ønsket vi å avvente til etter feiringen. Vi ikke ville ta bort oppmerksomheten fra bursdagen. I tillegg så snakket vi en del om at han mest sannsynligvis kom til å måtte vente veldig lenge før babyen skulle komme. 40 uker er jo lenge å vente for en femåring. Så vi prøvde å vente så lenge som mulig før han begynte å lure på magen til mamma. Vi fortalte det etter at vi hadde vært på den obligatoriske ultralyden på sykehuset i uke 18. Da hadde vi også fått en indikasjon på hvilket kjønn det skulle bli, forteller Ida Desiree.

Det var gjennom hele svangerskapet viktig for ekteparet at den kommende storebroren ikke skulle føle at en ny baby skulle ta bort fokuset fra han. De snakket derfor mye sammen på kveldene både med gutten og de voksne imellom for å passe på at de fikk ivaretatt alle involverte. 

– Jeg hadde en svangerskaps-app, hvor vi fra uke til uke kunne lese om fosteret og fikk et bilde av hvor stor babyen i magen var nå. Det ble en morsom greie for den kommende storebroren at vi kunne sammenligne babyen i magen med virkelige ting i huset. For eksempel var fosteret like stort som en avis en dag, og så var det like stort som en ananas. Det ble en ukentlig hyggestund i sofakroken med mamma og storebror, fortsetter hun.

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer

Brukte sunn fornuft 

Tobarnsmoren googlet i forkant for å finne gode råd, men sier at hun og mannen stort sett brukte sunn fornuft. 

Fordelen vår har kanskje vært at jeg selv var fem år da jeg fikk en lillebror. Min mann har en storebror selv. Vi har derfor brukt en del erfaringer fra vår egen barndom og som sagt sunn fornuft for å være så godt forberedt som vi kunne. 

Da jeg var på mine obligatoriske oppfølgingstimer hos jordmor på helsestasjonen, så viste de interesse. De stilte spørsmål om hvordan den kommende storebroren tar det, og om han var spent. I tillegg var de gode på å minne oss på at vi skulle involverer den kommende storebroren i prosessen, forklarer hun.

Helsesøster Tone Bjørnson Aanderaa sier at det er viktig å ta med søsken i hele prosessen. Hun råder mor og far til å forklare hva som skjer inne i mammas mage. La barnet få kjenne og lytte på magen og følge utviklingen.

– Les bøker for barnet om temaet, både som handler om når mamma er gravid, men også hvordan tiden blir etter at barnet er født. Fortell barnet hvor viktig han eller hun er for den lille babyen. Si hva storesøsken kan gjøre, og hjelp til med at babyen etter hvert kan bli en god lekekamerat for barnet, sier hun.

Når barnet er født, gi storesøsken noe ansvar så hun eller han føler seg betydningsfull og viktig. La for eksempel barnet få holde babyen. Om søsken ikke er så store kan du som forelder støtte barnet når babyen holdes. La søsken får være med og skifte bleie, bade sammen med babyen, trille vognen på tur og mate babyen når det starter med fast føde. Ros barnet for alt det gjør.

Tid alene med foreldrene

– Gi gjerne storesøsken en ny dukke som kan være deres baby etter at babyen er født. Det kan gi dem ansvar overfor dukken, de kan speile deg når du steller babyen, og de kan kjenne på omsorg og mestring ved å ivareta en baby. Det er også viktig å sette av tid hvor mor og far på omgang kan være helt alene med storesøsken, så de føler at de kan få all oppmerksomhet alene en stund. Det kan være å lage en liten klubb du kaller noe spesielt hvor barnet kan få bestemme hva dere skal finne på. Spesielt viktig er det at mor, som ofte er mye med den nyfødte, kan få avlastning og også har stunder helt alene med det større barnet, påpeker hun.

Ida Desiree forteller at hun og ektemannen var aller mest spent på hvordan storebror skulle takle det når babyen kom hjem.

Dessverre så var det en del tanker for storebroren underveis i slutten av svangerskapet og da babyen ble født. Han hadde sett på noen barne-tv-program på NRK Super. Når det kom en ny baby i hus, så ville den få all oppmerksomhet, og mammaer og pappaer ikke lengre hadde tid til storebror eller -søster. Dette var noe han lenge var bekymret for, og ble lei seg over, forteller hun.

De hadde mange samtaler med gutten sin om at mamma og pappa var så heldige som hadde verdens beste storebror og verdens beste lillesøster i samme hus.

Snakket sammen

– Han var ikke mye sjalu, men prøvde vel en tid i starten å teste ut hvor mye vi brydde oss om han, og hvor mye vi brydde oss om babyen. Heldigvis er det fem og et halvt år mellom dem. Storebror er såpass oppegående at vi har hatt muligheten til å forklare mye og fortelle han at babyen trengte melk fra mamma sine pupper. Når det var mat-stund så måtte mamma sitte stille til babyen var ferdig og lignende. Likevel har vi måttet være konsekvente.  Pappa også har gitt babyen mat av flaske, slik at mamma og storebror skal ha tid sammen alene, fortsetter hun.

Begge foreldrene skjønte at det er vanskelig å ha vært enebarn i over fem år, og deretter skulle måtte dele oppmerksomheten fra mamma og pappa samt besteforeldre med en annen. 

– Overraskende har dette gått over all forventning. Nå er lillemor ti måneder, men likevel så kan det være dager som storebror begynner å teste ut litt igjen. Så som foreldre så observerer vi og jobber kontinuerlig med å fordele oss likt mellom dem, for å skape gode minner og opplevelser som en familie på fire.

Vis forståelse og respekt

Tone Bjørnson Aanderaa er opptatt av hvordan vi foreldre møter vanskelige følelser som sjalusi, sorg og sinne hos søsken i en slik situasjon.

Det er viktig å møte det med forståelse og respekt. Det er vanskelig å snakke til et barn som er midt i et sinneutbrudd. Da handler det om å være der, og skjerme det fra å ikke slå seg. Husk å gi omsorg. Når barnet har roet seg ned, kan det være en fin stund for å sette seg ned. Fortell en historie om et barn som var sjalu og sint fordi det kom en baby, så barnet kjenner seg igjen i historien. Det er veldig viktig å anerkjenne barnets følelser. Lytt hvis barnet vil si noe mer om hva det opplever, og foreslå at dere lager en avtale der barnet får oppgaver, blir sett, får tid alene med de voksne og føler seg viktig i familien.

Gode råd til foreldre:

  • Det er viktig å ta med søsken i hele prosessen. Forklar hva som skjer inni mammas mage, la barnet få kjenne og lytte på magen og følge utviklingen.
  • Les bøker for barnet om temaet, både som handler om når mamma er gravid, men også hvordan tiden blir etter barnet er født.
  • Fortell barnet hvor viktig han/hun er for den lille babyen, hva storesøsken kan gjøre, og hjelpe til med og at babyen etterhvert kan bli en god lekekamerat for barnet.
  • Når barnet er født, gi storesøsken noe ansvar så hun/han føler seg betydningsfull og viktig. F eks la barnet få holde babyen, om søsken ikke er så store kan du som forelder støtte barnet når babyen holdes. La søsken få være med og skifte bleie, bade sammen babyen, trille vognen på tur og mate babyen når det starter med fast føde. Ros barnet for alt den gjør.
  • Gi gjerne storesøsken en ny dukke som kan være deres baby etter babyen er født. Det kan gi dem et ansvar overfor dukken, de kan speile deg når du steller babyen og de kan kjenne på omsorg og mestring ved å ivareta en baby.
  • Det er også viktig å sette av tid hvor mor og far på omgang kan være helt alene med storesøsken, så de føler at de kan få all oppmerksomhet alene en stund. Det kan være å lage en liten klubb du kaller noe spesielt hvor barnet kan få bestemme hva dere skal finne på. Spesielt viktig er det at mor som ofte er mye med den nyfødte, kan få avlastning og også har stunder helt alene med det største barnet.