Kategori:

Foreldrerollen

Kategori:

Foreldrerollen

En mamma forteller: Slik er livet med tvillinger

Travelt? Javisst. Til tider kaos? Absolutt. Men for Jeanette Bækkevold er livet som tvillingmamma først og fremst et liv med dobbelt glede.

Tvillingmamma Jeanette Bækkevold med sine tre barn i trillingvogn.
For å få to viltre to-åringer til barnehagen mens man har en baby måtte det investeres i trillingvogn Lukas til høyre, Milian venstre. Foto: Jeanette Bækkevold

– Man finner seg noen triks og dermed går det bedre enn man frykter. Men mange pauser på meg, det ble det ikke!
Jeanette Bækkevold ler godt når hun tenker tilbake til spedbarnstiden med tvillingsønnene Milian og Lukas for sju år siden, da pappa Børge Bækkevold var tilbake på jobb og Jeanette skulle klare hverdagen alene.
Frilansfotografen har satt av litt tid til Plusstid før sønnene kommer hjem fra skolen, for derfra er ettermiddagen travel. Og de sju år gamle gutta har beholdt de samme personlighetene som da de kom til verden:
– Milian kom først, han hadde dårlig tid, slik han fortsatt har. Lukas måtte dras ut og han har fortsatt veldig god tid i dag, sier Jeanette og smiler.
Om noen skulle være i tvil: Det er dobbelt opp med jobb å være mamma til tvillinger. Men, understreker Jeanette:
– Det er også dobbelt glede.

Milian til høyre, Lukas til venstre. Foto: Jeanette Bækkevold

Ønskebarn

I Norge fødes det ifølge SSB årlig over 800 tvillingpar. Av disse er over halvparten toeggede, som Lukas og Milian, en andel som har vist seg å øke etter hvert som gjennomsnittsalderen på fødende kvinner har økt.
– Det var aldri et sjokk for oss å få beskjed om at vi ventet tvillinger, for vi hadde prøvd å få barn i fem år, forteller Jeanette.
Hun trodde derfor først ikke på testen som viste to streker, men måtte gjennom noen flere tester og en blodprøve hos legen før hun og mannen Børge virkelig turte å tro at de var gravide med det som senere skulle vise seg ikke å være bare ett, men to barn.
– Da vi skjønte det, ble vi veldig glade. De var så ønska!
Et tvilling-svangerskap er et risikosvangerskap, for mange fødes for tidlig. Jeanette ble tidlig dårlig, og legen sykmeldte henne allerede i uke 21. For å være forberedt, meldte hun seg inn i Tvillingforeldreforeningen, gikk på tvillingkurs og leste bøker om prematuritet.
Det var lurt. For også Milian og Lukas kom tidlig.

Tvillingene Milian og Lukas

Som tvilling må man alltid vente på tur, selv om man er kjempesulten! Milian med skje i munnen, Lukas i bakgrunnen. Foto: Jeanette Bækkevold

Prematur morsrolle

Det var bare fire dager før jul. Huset var under oppussing, og kl.04 på natta våknet Jeanette av at vannet gikk.
Da kom også panikken. For selv om hun og Børge hadde lest om premature fødsler, og selv om de fleste klarer seg helt fint og bare blir litt små, føltes åtte uker for tidlig veldig utrygt.
På sykehuset fikk hun lungemodningssprøyte, siden fostrene på det tidspunktet ikke har helt ferdig utviklete lunger. Så ble hun kjørt på fødestua, der et doblet antall personale tok hånd om henne og Børge.
Begge fødslene gikk heldigvis bra, men det Jeanette ikke var forberedt på, var at hun nå skulle være ferdig med å gå gravid. Det som hun hadde drømt om store deler av livet – og så var hun ferdig nå?
– I begynnelsen tenkte jeg bare på tvillingene som sykehusets babyer. Jeg var ikke klar. Det var så uvirkelig.
Siden Jeanette hadde lest om prematuritet og morsfølelse, visste hun også at følelsene var vanlige.
– Jeg hadde en praktisk innstilling og visste at morsfølelsen kom til å komme.

Tvillingene Milian og Lukas

Dobbel trøbbel! Tvillinger får til mye når de samarbeider. Lukas høyre, Milian oppi skuffen. Foto: Jeanette Bækkevold

Søvnmangel og matrutiner

Da de endelig kunne reise hjem med guttene etter fire uker, fikk de en egen sykepleier som kom innom og hjalp til. For med premature babyer blir mating komplisert: De må veies både før og etter de får næring. Og de skal spise hver tredje time.
Børge og Jeanettes arbeidsskjema var: Vekke baby, veie baby, spise på pupp, veie baby, gi resterende melk i sonde.
– Det tok to timer. Så da var det en times søvn før det var i gang igjen…
Oppi det hele ble Milian plutselig alvorlig syk og måtte hasteinnlegges til to nye uker på sykehuset.
Samtidig som hun tenker tilbake på barseltiden som en fin tid fordi hun endelig var blitt mamma, så husker Jeanette også tydelig følelsen av å løpe konstant maraton.
– Mangelen på søvn var ekstrem. Derfor var vi helt «nazi» på samkjøring. Jeg vet det er ulike syn på det, og i barselgruppa der de andre bare hadde én baby, lot de babyene styre mat og søvn, men jeg valgte altså å følge klokka. Dermed vendte gutta seg til en rutine og det har vi fortsatt med siden, for det har fungert best for oss, forteller hun.

Jordan Green Clean Kids

Miljøvennlig tannbørste i barnestørrelse! Passer perfekt for barn i alderen 5-10 år.

Les mer

Alene i permisjon

I dag kan tvillingforeldre få 17 uker ekstra permisjon, men da Jeanette og Børge fikk tvillingene fikk man kun to uker ekstra permisjon.
– Det var veldig skremmende da Børge måtte på jobb igjen, forteller Jeanette.
– Hvordan skulle jeg klare dette alene? Det er to som gråter i stedet for én, to som skal ha bleieskift og mat… Bare det praktiske når jeg skulle amme: Jeg måtte først hente en, så hente den andre, finne en god stilling med ammepute, løfte først den ene opp til puppen, så den andre.
– Så den etter hvert så kjente uttalelsen fra KRF-politiker Ingolf Ropstad om at klarer du én, så klarer du to…?
– Den kommentaren kan kun komme fra en som aldri har matet tvillinger! parerer Jeanette og ler.
– Men.., beroliger hun.
– … man finner seg noen triks og dermed går det bedre enn fryktet. Men mange pauser på meg, det ble det ikke! Hver gang Børge kom hjem fra jobb, sa jeg bare: Vær så god, nå legger jeg meg!

Senket prestasjonskravene

Jeanette lærte seg raskt noen nye vaner i alenetilværelsen. Hun sov når barna sov, og utnyttet hvert sekund hun hadde til rådighet. Og ikke minst: Hun ga blaffen i husarbeid og rydding.
– Jeg husker at jeg var superfrustrert i starten. Jeg rakk jo ikke klesvask engang, men da sa Børge: «Det er barna som er din jobb nå – alt annet blir en bonus.» Og det hadde han jo helt rett i.
Det var ikke bare egne krav til husarbeid hun ga slipp på.
– Jeg hadde masse forestillinger og planer om hva slags mor jeg skulle være. Og det meste har gått i vasken. Jeg skulle for eksempel aldri ha lekevåpen i hus, men til jul i år kjøpte jeg Nurf maskingevær… sier hun og ler.
– Hva med skjerm?
– De var ikke gamle første gang de begynte å se Drømmehagen. Og det står jeg for. De syntes det var kjempespennende, jeg fikk en sårt tiltrengt pause – og ble en bedre mor. Det handler om balanse.

Familieseng og samsoving

Jeanette er opptatt av at enhver familie må finne ut de beste løsningene for seg, uten å se for mye på andre.
– Som samsoving for eksempel. For oss funker det, men det funker ikke for alle. Det er ikke bra eller dårlig, for det finnes jo ikke bare én oppskrift.
Et av kompromissene familien har gjort, er å skaffe seg en 3 m bred familieseng.
– Før du får barn, tror du at alle skal sove i hver sin seng. Nei, det blir ikke sånn, de kommer inn i løpet av natta. Og vi har virkelig prøvd. Jeg fløy fra seng til seng hver natt. Men hver morgen våknet jeg i en stappfull seng. Så for meg har det blitt en flaggsak at mammaer og pappaer må komme i kontakt med urmennesket i seg som pleide å sove i flokk. Vi har aldri angret. Alle sover kjempegodt. Men vi kommer ikke til å gjøre det til de er 18, der kan alle bare slappe av!

To stolte størebrødre som mer enn gjerne hjelper lillesøster med smokken, samtidig så klart. Milian venstre, Lukas høyre. Foto: Jeanette Bækkevold

Gravid-sjokk

Om ikke Jeanette ble sjokkert da hun ble gravid med tvillingene, fikk hun derimot det store sjokket da gutta var 16 måneder gamle. For da oppdaget hun at hun hadde blitt gravid på naturlig vis.
– Idet jeg så de strekene på testen, var jeg kvalm. Og derfra lå jeg og kastet opp gjennom hele svangerskapet. Noe som ikke var praktisk med to små babyer.
De første to årene fra veslejenta ble født husker Jeanette nesten ikke noe av.
– Vi måtte ha trilling-vogn for selv om gutta gikk, gikk de i hver sin retning. To foreldre på to barn, det går, men med tre barn er det alltid en voksen for lite, og vi har jo bare to fang. Så da ble det mye Drømmehagen, da!
I dag kjenner hun seg heldig når hun ser hvor godt den lille «ninja-gjengen» på tre leker sammen.
– For åtte år siden følte jeg at jeg hadde mistet meningen i livet fordi vi ikke klarte å få barn. Nå har vi fått en liten flokk. Tenk, sånn kan det gå!

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer

Tvillinger og identitet

Da tvillingene skulle starte i barnehage, kom nok et spørsmål opp. Skulle de begynne på samme avdeling eller i hver sin? Her er det mange ulike meninger og erfaringer. Jeanette og Børge valgte å la guttene gå sammen. Det samme har de gjort i skole.

– Et tips er å forsøke å skille tvillingene siste året de er i barnehagen, og se hva som fungerer best. Vi gjorde det, men opplevde at han som var trygg fra før da ble mer utrygg, så vi lot de begynne i samme klasse. Det var en fantastisk trygghet for hver av dem å ha broren sin der under skolestart.  De er bestevenner – og det er jo det som er så fantastisk med å være tvillinger.

Tvillinger vil alltid ha et spesielt bånd og mange omtaler seg ofte som «vi».

– Som tvillingforelder er det derfor viktig å ha et bevisst forhold til «meg og deg», understreker Jeanette.
– Vi har jo to-eggete tvillinger, så de blir mer som to søsken. Men som babyer var de veldig like, så da brukte jeg kleskode.
Hun har vært bevisst på å ikke kle tvillingene likt i barnehagen og på skolen.
– Det er søtt, men jeg tror det er viktig å legge til rette for at de kan ha sin egen identitet når de er ute blant folk, at andre bruker navnene deres, ikke bare sier «tvillingene». Det er jo ingen som synes det er gøy å bli forvekslet med broren sin.

Utfordringer i oppdragelsen

Foreløpig har Lukas og Milian mange av de samme interessene og vennene, men Jeanette avtaler gjerne leke-dater der en av gutta får være med én venn hjem, mens den andre er med noen andre.
Hun merker allerede store forskjeller mellom de to i hverdagen:

– Milian er utålmodig, ikke glad i å sitte stille, og synes ikke skolen er så gøy. Lukas har alltid god tid, og må mases på for å rekke skolen. Han er nøye med fargeleggingen og elsker skole og lekser. Tvillinger kan være så like eller ulike som andre søskenpar.

Det gir også noen utfordringer i oppdragelsen.

– Da de var to-tre år kunne vi gjøre mye likt, men nå som de er sju, må gjøre ting litt ulikt – for de er jo to mennesker. Samtidig, og det er et av de vanlige dilemmaene med tvillinger, kan vi ikke gjøre forskjell, det må være litt likt.

Løsningen er også her å finne kompromisser.
– Hvis den ene for eksempel lærer seg å sykle, mens den andre ikke får det til, er det viktig at vi fremhever deres ulike kvaliteter og styrker, og understreker at forskjeller er ok. «Du er deg, og når du er klar vil du også lære å sykle».
Visst ser hun at det kan bli utfordringer fremover, men hun tror også at mye løses ved å være bevisst og i forkant.
– Mest er de en stor glede. En dobbel glede. To som smiler, to som ler. Og det beste er å se gleden de har av hverandre.

Hele familien i familiesenga. Den består av en 180-seng og en 150-seng som er satt ved siden av hverandre. Pappa Børge Bækkevold. Lukas til venstre, Tia i midten, Milian til høyre. Foto: Jeanette Bækkevold

Jeanettes tips til kommende tvilling-foreldre:

 • Les deg opp mens du venter
  Det finnes mange fine bøker om tvillinger, både om svangerskap og tiden etterpå. Det finnes også en egen bok om tvillinger og søvn. Det er lurt å ha tilegnet seg en del kunnskap på forhånd, for eksempel om prematuritet.
 • Forbered deg mentalt
  Ikke forvent at du kan gjøre alt som de med én baby kan gjøre. Din jobb det første året er å mate, bysse, kose, trøste og stelle. Alt annet er mindre viktig. Og husk: Dette er en tidsbegrenset periode, barna vokser fort og det blir lettere etterhvert.
 • Følg magefølelsen
  Gjør det som føles riktig for dere. Blås i hva naboen gjør, eller hva «mammapolitiet» i forumer på Facebook mener du bør gjøre.
 • Tvillingbarselgruppe
  Det er gull verdt å ha noen andre som vet akkurat hvordan du har det og som du kan diskutere synkronmating og bæreteknikker med. Spør helsestasjonen om hjelp til å komme i kontakt med andre tvillingforeldre i nærområdet og lag en barselgruppe eller gruppe på Facebook.
 • Utstyr
  Dere trenger en tvillingvogn. Kanskje også en tvilling-ammepute. Men ellers kan mye ordnes etter hvert. Husk at dere ikke får noe ekstra økonomisk støtte, men har doble utgifter. Bæresjal er gull verdt. De fleste babyer vil ha kroppskontakt hele tiden og med et sjal kan du få gjort litt mens babyene koser seg. Les deg opp eller meld deg inn i bæregrupper på Facebook.
 • Koder
  Det er kjempesøtt å kle tvillingene likt, men husk på at det da er vanskeligere for andre å se forskjell på dem. Koding er lurt, for eksempel ved bruk av farger. Det kan være at tvilling 1 alltid har hvite sokker, mens tvilling 2 har grå. Noen bruker neglelakk på en av babyenes lillefinger for å se forskjell, mens andre klipper barna forskjellig når de blir større.

Tvilling-foreldre og permisjon

 • 85 ekstra stønadsdager ved 100 % uttak
 • 105 ekstra stønadsdager ved 80 % uttak
 • Foreldrene kan ta ut de ekstra stønadsukene samtidig. Samtidig uttak kan deles opp i perioder eller tas sammenhengende. Dette innebærer at begge foreldrene kan være hjemme og motta foreldrepenger i 17/21 uker rett etter fødsel.
  Kilde: Tvillingforeldreforeningen

Tvilling-foreldre og permisjon

 • 85 ekstra stønadsdager ved 100 % uttak
 • 105 ekstra stønadsdager ved 80 % uttak
 • Foreldrene kan ta ut de ekstra stønadsukene samtidig. Samtidig uttak kan deles opp i perioder eller tas sammenhengende. Dette innebærer at begge foreldrene kan være hjemme og motta foreldrepenger i 17/21 uker rett etter fødsel.
  Kilde: Tvillingforeldreforeningen