Kategori:

Foreldrerollen

Kategori:

Foreldrerollen

Når mormor bor en flytur unna

Hvordan få til et nært forhold mellom familiens yngste og eldste når de bor langt fra hverandre? Fembarnsmor Heidi og pedagog Oddbjørn har erfaringer og råd som kan hjelpe deg med å skape gode bånd mellom barnebarn og besteforeldre.

Forhold mellom besteforeldre og barnebarn
Bor mormor eller farfar langt unna dere? Her er rådene som hjelper deg med å skape gode bånd mellom besteforeldre og barnebarn. Foto: iStock
Besteforeldre og barnebarn

Mormor Lucy og morfar Hans har et nært forhold til barnebarna i Bergen til tross for at de bor langt unna. Foto: Privat

Å komme seg fra øst til vest i Norge tar fort en del timer. Fly er raskest, men dyrt. Og med bil eller tog som transportmiddel bør du ha mer enn et par helgedager til rådighet.

Den geografiske avstanden til mormor Lucy og morfar Hans i Østfold kunne ha skapt også en følelsesmessig distanse for søskenflokken Anna på 15 år, to år yngre Conrad, tvillingene Vincent og Willem (10) pluss syvåringen Lydia i Bergen.

I stedet eksisterer det et nært og godt forhold mellom de to ulike generasjonene, forteller mamma Heidi Tofterå Slettemoen.

– Barna er utrolig glade i foreldrene mine, og det er gjensidig.

Naturlig å komme hjem

Til tross for en aktiv hverdag hjemme i Rygge tar besteforeldrene jevnlig turen over fjellet til familien der. Mormor Lucy er selv fra en stor familie, og datteren tror denne erfaringen er mye av årsaken til engasjementet i forhold til barnebarna.

– Det at mamma selv kommer fra en stor familie har gjort noe med henne som bestemor. Hun hadde åtte yngre søsken som hun passet fra hun var ganske liten, så hun har aldri vært redd for å ta alle våre, sier hun, og fortsetter:

– Ofte bor de hos oss dersom vi trenger barnepass, eller hvis en av oss er alene med barna en helg. De siste årene har mamma og pappa dessuten satt av en helg i året hvor de passer alle, slik at Daniel og jeg kan gjøre noe sammen på tomannshånd.

Ferden går gjerne også andre veien når anledningen byr seg, og familien har feiret mange julaftener i barndomshjemmet ved Vansjø.

– Det har alltid vært naturlig for meg å komme hjem til mamma og pappa, forklarer Heidi.

Jordan Green Clean Kids

Miljøvennlig tannbørste i barnestørrelse! Passer perfekt for barn i alderen 5-10 år.

Les mer
Heidi Tofterå Slettemoen.

Fembarnsmor Heidi Tofterå Slettemoen har et nært forhold til barnas besteforeldre.

Facetime med mormor

Med fem aktive barn, ansvarsfulle jobber innen forsikringsbransjen for både henne og mannen Daniel, mange jern i ilden på lokalplan og et hus å ta vare på, blir det mest i ferier som turen går østover. Livet består stort sett av hverdager i Bergen, og da er det supert å kunne holde kontakten ved hjelp av moderne teknologi.

– Facetime har jo forandret kontakten til det bedre, sier Heidi som synes det er hyggelig at barn og besteforeldre kan se hverandre når de snakker sammen.

– Mamma er veldig flink til å ta kontakt, mens vi nok er flinkere til å sende bilder eller filmsnutter, og la dem tale for seg selv.

Det nære forholdet mellom generasjonene kommer ikke uten videre, mener Heidi som er bevisst på at forholdet mellom henne selv og foreldrene påvirker kontakten mellom de yngste og de eldste.

– Jeg har alltid hatt et tett forhold til pappa og mamma – har vært glad for å være sammen med dem, og dem med meg og mine, tror jeg.

– Det at jeg har sett fram til at de skal komme, og at det har vært og er en varme der tror jeg barna merker fra de er helt små. At det bare er sånn, helt naturlig, at de hører til og at vi er en familie med unge og voksne.

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer

Viktig bindeledd

Fembarnsmoren mener det er viktig å huske at du, som mor eller far, er bindeleddet mellom generasjonene før og etter deg i familien.

– Vis at du er glad i foreldrene dine, så blir barna det, de også. Del bilder, minner og historier, og fortell hva som skjer i hverdagen.

Selv om om barndomsdrømmen til Heidi var å samle generasjonene i en felles bolig, slik hennes egne besteforeldre bodde, ser hun også positive sider ved et «avstandsforhold».

– Vi får mer tid sammen de gangene vi faktisk er sammen! Da bor vi under samme tak og ser hverandre fra morgen til kveld. Reiser vi hjem i en høstferie eller påskeferie har besteforeldrene mer fri, de kan ta med seg én og én på tur, sette seg ned og spille kort, tegne eller lese en bok sammen – kort sagt aktiviteter som det er lite tid til i hverdagen eller hvis du bare er innom besteforeldrene dine på et middagsbesøk.

Besteforeldre skaper sammenheng

Oddbjørn Evenshaug

Oddbjørn Evenshaug er pedagog og driver nettstedet besteforeldre.no.

Pedagog Oddbjørn Evenshaug driver nettstedet besteforeldre.no og er opptatt av besteforeldres rolle i familien. Ifølge ham skaper familiens eldste sammenheng mellom fortid, samtid og fremtid for barnebarna.

– Besteforeldre bidrar til barnets identitetsdannelse, og kan være en omsorgsperson, kamerat, venn, lærer, mentor, forbilde og historieforteller.

Han understreker at det med dagens teknologi er store muligheter for god kontakt selv om barnebarn og besteforeldre bor på ulike steder, og fremhever gjerne telefon og internett som fine kommunikasjonskanaler.

Lag gjerne en lukket gruppe for familien på Facebook, tipser Oddbjørn som også fremhever at reisemulighetene er  store, både for besøk og turer.

– Ta barnebarna med på dannelsesreiser til inn- og utland, gjerne én og én, foreslår han.

Den erfarne pedagogen er opptatt av at kontakten skjer på begge generasjoners premisser.

– Aktiviteter og opplevelser som begge parter har glede av, er viktig. Ta gjerne barnebarna med inn i eget liv, og sørg for at de får ro når de besøker besteforeldrenes hjem. Gi dem et emosjonelt fristed hvor de kan få slappe av.

Tips for et god forhold:

  • Husk at ditt forhold til egne foreldrene påvirker kontakten mellom de yngste og de eldste i familien.
  • Vis at du er glad i foreldrene dine, så blir barna det, de også.
  • Del bilder, minner og historier, og involver besteforeldrene i hva som skjer i hverdagen.
    Bruk gjerne Facebook og Facetime
  • Framsnakk ulike familiemedlemmer.
  • Husk at du er bindeleddet mellom barnebarn og besteforeldre