Kategori:

Foreldrerollen

Kategori:

Foreldrerollen

Når er man gammel nok til å eie mobil og nettbrett?

Både barnet og du må være klare for utfordringene som følger med nettbrettet og mobilen.

Det kan være vanskelig å vite når barnet er klar for å få sin egen telefon. Nettvett, aldersgrenser og kjøp av apper er bare noen av tingene du bør informere barnet om.
Det kan være vanskelig å vite når barnet er klar for å få sin egen telefon. Nettvett, aldersgrenser og kjøp av apper er bare noen av tingene du bør informere barnet om. Foto: Marit Aaby Vebenstad.

Mange barn ønsker seg nettbrett fra de er ganske små, men hvor gammel bør barnet være før han eller hun får sitt første nettbrett? Og ikke minst, sin første mobil?

Hege Kaspersen i Barnevakten.

Hege Kaspersen jobber som  konsulent for småbarnsforeldre. Foto: Barnevakten

— Det finnes det ikke noe godt svar på dette. Her blir det opp til hver enkelt forelder å se på modenhet og behov. I tillegg bør du kanskje kjenne etter selv om du selv er klar for å følge opp jobben det medfører å skaffe barnet nettbrett eller mobil, sier Hege Kaspersen i Barnevakten.

Også helsesøster Tone Bjørnson Aanderaa mener det også er fordeler med at barna får mobiltelefon.

— Barnet vil lære å håndtere digitale verktøy som vil være nyttig for dem når de blir eldre. De kan holde kontakt med familie og venner som bor lengre unna på en enkel måte, de er tilgjengelige hvis noen voksne trenger å få tak i dem, fastslår hun.

Jordan Green Clean Kids

Miljøvennlig tannbørste i barnestørrelse! Passer perfekt for barn i alderen 5-10 år.

Les mer

Nyttig når barnet er alene

Men når barnet skal få telefonen mener også hun må være individuelt. Det er foreldrene selv som må kjenne etter når de selv og barnet er klare:

tone bjørnson aanderaa

Helsesøster Tone Bjørnson Aanderaa er Plusstids ekspert på familielivet. Foto: Gry Traaen

— Det er opp til foresatte å bestemme dette, men en fin regel kan jo være at mobil kan være nyttig å ha når barnet blir mer selvstendig og begynner å gå hjem fra skolen selv. Hvis foresatte trenger å få kontakt med barnet kan det være en hjelp. Noen løser dette med å ha en fast telefon eller en mobiltelefon som alltid er hjemme, sier hun.

Helsesøsteren understreker at det er lurt å være restriktiv i starten, både når det gjelder nettbrett og mobil:

— Jo tydeligere og tidligere du innfører klare regler på hvor mye skjermen kan brukes, og hva den kan brukes til, jo lettere er det å følge dette opp når barnet blir eldre, råder hun.

Snakk om nettvett

Så hva bør man tenke på når barnet har fått sin første skjerm?

Elise Landa

Elise Landa er gründer av Trygge digitale foreldre og jobber til daglig som rådgiver, kurs- og foredragsholder i digitale medier.

— Når du først gir barnet sin første telefon eller nettbrett, bør du sørge for at foreldrekontrollen er riktig innstilt, både når det gjelder nettsider, youtube og mulighet for å laste apper, sier Elise Landa. Hun er gründer av Trygge digitale foreldre og holder foredrag om trygg nettbruk for voksne med barn i alderen 8-16 år.

— Det er fint å lære barnet litt og litt om mobilbruk og nettvett, så introduserer du ulike temaer etterhvert. Får barnet tilgang til alt på nett først når barnet er 13 år, blir det som å hive ungen ut på sykkel uten å ha øvd først.

Nettopp derfor mener hun det er viktig å lære om nettvett underveis. Ha en pågående dialog hjemme, og snakk om de ulike temaene før barnet har gjort det.

— Ikke vent en konflikt oppstår eller at barnet tar det opp. Barn er nysgjerrige av natur, og internett er fullt av både pornografi og vold. Så det krever at du følger med.

Landa mener det beste du kan gjøre er å snakke skikkelig med barna.

— God dialog skaper trygghet. Møter du barnet med kjeft, vil du ikke få barnet til å fortelle deg noe.

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer

Barnevaktens tips til foreldre med aktive mobilbarn

  • Lær barna at de alltid skal spørre om lov før de deler bilder, filmer eller informasjon om andre.
  • Bevisstgjør barna på personvern, og lær dem å tenke kritisk rundt egen eksponering gjennom tekst, bilder, filmer og i livestream.
  • Lag klare regler for nedlastning av apper og spill, og bruk av penger i spill. Det er også smart å sette seg inn i innstillingene på mobilen.
  • Snakk med barnet om hva som er greit og ikke greit å si på nett når de chatter i spill og sosiale medier – eller kommenterer andres bilder, filmer og statusoppdateringer.
  • Bevisstgjør barnet på ikke å opprette én-til-én kontakt på chat  med folk de kun kjenner fra nett og spill. I tilfelle bør du som voksen først godkjenne nettvennen eller spillvennen.
  • Gjør klare avtaler om skjermtid og hvilke tidspunkt og eventuelle soner mobilen skal være slått av. Vi anbefaler skjermfrie måltider, og skjermpause fra cirka en time før man skal sove.
  • Gjør det tydelig for barn at vi har både forpliktelser og rettigheter på nett, og at de kan komme til deg og snakke om alt, – også hvis de opplever noe ubehagelig eller vanskelig.
  • Vær et godt forbilde, både med tanke på egen skjermtid men også hva du selv deler og kommenterer.
  • Ta gjerne mobillappen sammen med barna. Mobillappen er et sertifikat og en leken øvelse laget for at barn kan bevisstgjøres på å ta smarte valg. Mobilsertifikatet er utviklet av Telenor i samarbeid med Barnevakten, og er tiltenkt barn fra 8 til 11 år.

Kilde: Barnevakten