Kategori:

Foreldrerollen

Kategori:

Foreldrerollen

Lommepenger - en lærepenge

Bør barn få lommepenger? Ja, mener ekspertene vi har snakket med.

jente med sparegris full av lommepenger
Sparegrisen har blitt til en utrydningstruet art, men ekspertene vi har snakket med, mener at barn likevel bør få lommepenger. Det vil si, så lenge det gjøres riktig. Foto: iStock

Da Lene Drange var liten, fikk hun 150 kroner av moren sin på butikken, som hun og søsteren skulle kjøpe middag til familien med. Drange har alltid vært interessert i økonomi, men da var nok den største motivasjonen at de kanskje ville få råd til dessert hvis de disponerte pengene smart. Søstrene stod ivrige og hoderegnet i butikken, og lærte samtidig hva alt fra melk og brød, til kjøttdeig og spagetti kostet.

I dag er Drange økonomisk rådgiver og ekspert i Luksusfellen, hvor hun har truffet flere som ikke lærte hva ting kostet som barn, og som ennå kan ha problemer med å vite det. Det er ikke noe de er vant til å tenke over, og derfor kan det bli problematisk å disponere penger også.
Hun oppfordrer foreldre til å gjøre som moren hennes gjorde, åpne opp om husholdningsøkonomien og innlemme barna i hverdagshandelen.
Hun har også tro på et fenomen som er mer omdiskutert: lommepenger.

LAST NED: LOMMEPENGE-SKJEMA

Lene Drange er økonomisk rådgiver og ekspert i Luksusfellen. Foto: Privat

Bør barn få lommepenger?

– Jeg mener absolutt at barn bør få lommepenger. Samfunnet er bygd opp rundt penger, og det er viktig at barna lærer å forholde seg til det, først på en ikke så alvorlig måte. Med lommepenger vil de skjønne den verdien som penger har, og det er en fin måte å lære seg andre ting på også, sånn som regning og sparing, sier Drange.

Dette støttes av Ellen Katrine Nyhus, professor ved Universitetet i Agder og seniorforsker ved Agderforskning, som blant annet har forsket på lommepenger og om økonomisk atferd går i arv (ja).

Barn bør få lommepenger, men foreldre bør bruke lommepenger som en del av opplæringen i personlig økonomi. Det er lite læring i å gi penger uten at det blir snakket om hva de skal brukes på. Dersom lommepenger skal dekke spesielle formål som er avtalt på forhånd, vil barn lære å prioritere, budsjettere og planlegge større kjøp, mener Nyhus.

Jeg mener absolutt at barn bør få lommepenger. Samfunnet er bygd opp rundt penger.Lene Drange, økonomisk rådgiver og ekspert i Luksusfellen

Les også: DETTE KAN BARN HJELPE TIL MED HJEMME

Hvor gamle bør barna være?

En undersøkelse som ble gjennomført av Ipsos for DNB i 2017, viser at flertallet norske barn får lommepenger. 62 prosent av de mellom åtte og 18 år gjør det, omtrent seks av ti. Men det er ulik praksis for når barn begynner å få lommepenger, hvor mye de får, og hva de må gjøre for å få pengene. Vi begynner med det første, hvor gammelt bør barnet være?

– Det kommer an på barnets modenhet, der er det foreldrene som kjenner barna best, men jeg tenker det er noe man kan begynne med når barnet er i skolealder, sier Drange.

Barn kan godt få lommepenger tidlig, men det er vanskelig å sette en bestemt alder for det, siden barn modnes ulikt. Økonomiske vaner skapes tidlig, og økonomiske valg har mye til felles med andre valg, hvor du må tenke på fremtidige konsekvenser av det du gjør. Som å pusse tennene for ikke å få hull i dem. Det høres kanskje litt ”tante Sofie” ut, men det er viktig for økonomisk atferd å innarbeide en slik tenkemåte, hva vil konsekvensen av valget mitt være i fremtiden? Dersom du gir lommepenger, bør du også forsøke å motivere til sparing, og kanskje også til å dele med andre, sier Nyhus.

Det er lite læring i å gi penger uten at det blir snakket om hva de skal brukes på. Professor Ellen Katrine Nyhus

Ellen Katrine Nyhus we professor ved Universitetet i Agder og seniorforsker ved Agderforskning. Foto: Privat

Hvor mye bør man gi?

Den nevnte statistikken til Ipsos og DNB viser at barn mellom 8 og 11 år i gjennomsnitt får 63 kroner i uka, eller 252 kroner i måneden. På hver sin side av lommepengeskalaen finnes det stemmer som mener at det å gi for mye penger kan skjemme bort barnet og skape klasseskiller, mens det å gi for lite kan gjøre så barnet føler seg utenfor, fordi det ikke har råd til det kinobesøket. Hva er det egentlig som er riktig eller galt, for mye eller for lite?

FAKTA: Så mye gir vi barna i lommepenger på en uke
8-11 år: 63 kroner
12-15 år: 127 kroner
16-19 år: 261 kroner
Kilde: Ipsos for DNB

– Jeg heier på at barna skal ha en fast månedslønn, sånn som vi har i virkeligheten. Begynn med en mindre sum og øk beløpet derfra. Når barnet er 10 eller 11 år, kan de for eksempel få 500 kroner i måneden, hvis de gjør noen mindre oppgaver i hjemmet. Som å rydde ut av oppvaskmaskinen, brette klær, dekke middagsbordet og lufte hunden, sier Drange.

– En god løsning vil være å gi barn mer lommepenger etterhvert som de blir eldre, samtidig som de får ansvar for flere kategorier av forbruk. Da vil de gradvis lære å håndtere større pengesummer og bli mer selvstendige, sier Nyhus.

Jeg heier på at barna skal ha en fast månedslønn, sånn som vi har i virkeligheten.

Les også: 5 FAMILIER FORTELLER – HVEM GJØR HVA HJEMME

Hvordan gjøre seg fortjent til lommepenger?

Det finnes også argumenter mot lommepenger. Et av de er at barn bør lære seg å bidra til fellesskapet, uten å få betalt for det. Det er grunnen til at Drange mener at lommepengene bør gjelde når barna gjør mer enn det som forventes av dem. Men hva hvis oppvaskmaskinen forblir full og klærne blir hengende på tørkestativet?

– Gjør de ikke alle oppgavene dere har avtalt, skal de heller ikke få hele summen. Da lærer de at penger er noe de må jobbe for, og ikke noe de bare får. Derfor er det også viktig å ikke gi mer penger, hvis de bruker opp hele månedslønnen med en gang, eventuelt kan de gjøre noen ekstra oppgaver for å få det. Alle lån skal betales tilbake, sier Drange.

På den måten må de lære seg å håndtere pengene bedre neste gang, å disponere forbruket til neste utbetaling, i stedet for å vite at mamma og pappa kommer til å punge ut.

­– Dersom lommepengene skal gå til ting som foreldrene uansett bør kjøpe til barna sine, for eksempel klær, bør det ikke være knyttet vilkår til det. Men det går an å ha en ekstra del som er avhengig av at barnet utfører visse arbeidsoppgaver hjemme, slik at de har mulighet til å skaffe seg ekstra penger ved behov. Dette kan være spesielle oppgaver som ikke er en del av det daglige husarbeidet, men som allikevel skal gjøres. Alle bør bidra til det daglige husarbeidet, uten at det skal følge med betaling for noen, sier Nyhus.

Hva skal barn få bruke pengene på?

Fikk du lommepenger i oppveksten, kjenner du kanskje til at de fort ble konvertert til en annen valuta. Bugg. Hva hvis du mistenker at barnet ditt kommer til å blåse alle pengene på tyggis, eller oppdateringer i Fifa for den saks skyld, skal du la dem gjøre det?

– I begynnelsen kan du si at de kan bruke pengene på hva de vil, men du kan oppfordre de til å ikke bruke alt på en gang, eller foreslå at de kan spare til noe de virkelig ønsker seg. La dem få ta noen egne valg, men veiled gjerne underveis, sier Drange.

Blakker de seg helt, kan det som nevnt være en god hjemmelekse, som gjør at de begynner å legge penger til side. Det er Nyhus enig i, selv om hun altså mener det er lite læring i å gi penger, uten å snakke om hva de skal brukes på først. Å spare til noe de ellers ikke ville fått, for eksempel. Hun mener også foreldre bør forklare pengestrømmen inn og ut av konto, sammenhengen mellom arbeid og forbruk, og ikke bare det som handler om kjøp. Fordi det er viktig at barn også lærer de større sammenhengene, og det kan være en av utfordringene med digital økonomi.

– Det er viktig at du er konsekvent og ikke gir mer dersom barnet sløser bort pengene. Det kan hende at du blir overrasket da, og for eksempel ser at barnet blir flink til å kjøpe brukt, eller billigere merker. Ting de antakelig ikke hadde gjort dersom de bare kunne bedt foreldrene om å kjøpe det til seg, sier Nyhus.

La dem få ta noen egne valg, men veiled gjerne underveis.LENE DRANGE, ØKONOMISK RÅDGIVER OG EKSPERT I LUKSUSFELLEN

Kort oppsummert: Gir du lommepenger på riktig måte, kan de etterhvert bli til en lærepenge.

Tips! Ellen Katrine Nyhus forteller at det er store kjønnsforskjeller i forståelse av økonomi, i aldersgruppen 18 til 30 år. Siden det er relativt lite økonomiundervisning i skolen, er opplæringen i hjemmet viktig, men kunnskapsforskjellene tyder på at gutter og jenter får ulik opplæring. Det synes hun er viktig at vi forsøker å forandre.

Tips! ”There’s an app for that”, heter det, og sånn er det i lommepengenes tilfelle også.  Sjekk for eksempel ut lommepenge-appen Gimi, som er som en digital sparegris, bare mye mer avansert.

Les også: GJØR HUSET DITT BABY- OG BARNESIKKERT.

Papir eller plastikk?

– I begynnelsen vil det være viktig å lære barn hva penger er og verdien av ulike mynter og sedler. Det kan være vanskelig nå når økonomien i så stor grad er digital, men i opplæring vil det være lettest å begynne med kontanter. Det å følge med på saldo på bankkonto krever jo at barna både kan lese og regne. Etter hvert kan du også snakke om hvordan du får tak i penger, hvordan banker fungerer, og hvordan du kjøper og betaler, mener Ellen Katrine Nyhus.

FAKTA: Så mye gir vi barna i lommepenger på en uke

8-11 år: 63 kroner

12-15 år: 127 kroner

16-19 år: 261 kroner

Kilde: Ipsos for DNB

Les også: VANLIGE KONFLIKTER I TENÅRENE