Kategori:

Foreldrerollen

Kategori:

Foreldrerollen

Dette bør du tenke på før du irettesetter andres barn

Noen hensyn bør du ta, men i visse tilfeller er det greit å si ifra umiddelbart.

Irettesette andres barn
Blir du for sint, kan det skape engstelse hos det besøkende barnet. Da kan det bli vanskeligere å komme tilbake til dere ved en senere anledning. Foto: iStock

Se for deg at dere har venninnen til datteren din på middagsbesøk. Hun nekter å sette seg til bordet, men løper i stedet rundt i stua og slenger leker rundt seg. Denne oppførselen er langt fra det du kan godta, men du synes samtidig det er vanskelig. For ja, det er ofte lettere å si ifra til ditt eget barn enn andres. Og kan man egentlig irettesette – og kjefte – på andres barn?

tone bjørnson aanderaa

Helsesøster Tone Bjørnson Aanderaa er Plusstids ekspert på familielivet. Foto: Gry Traaen

— Ja, du kan si nei til andres barn. Men det kan være lurt å tenke over hvordan du sier det, mener helsesøster Tone Bjørnson Aanderaa.

Vær tydelig på en vennlig måte og forklar hvilke regler som gjelder i huset.

— Hvis du sier det med omsorg og ikke en anklage, tenker jeg det er helt greit og viktig for andre barn å rette seg etter. De trenger også å lære noen har andre regler enn de er vant med, sier Bjørnson Aanderaa.

Se an barnet

Psykolog Mona Bekkhus oppfordrer til å tenke gjennom et par ting før du irettesetter andres barn.

Mona Bekkhus

Mona Bekkhus er førsteamanuensis ved Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo. Foto: Universitetet i Oslo

— Det er nemlig ikke et enkelt svar på dette. Hvor godt kjenner du barnet? Hvordan foreldrene er og hva barnet er vant til?

I tillegg er barnets temperament av betydning.

— Er barnet tilbaketrukket, sjenert eller engstelig? Da kan det bli mer utrygt, advarer hun.

Også helsesøster Tone Bjørnson Aanderaa mener du bør se an barnet før du gir beskjed:

— Alle barn er ulike, og noen tåler irettesettelse bedre enn andre. Blir du for sint, kan det skape engstelse hos det besøkende barnet og kanskje de ikke vil være med hjem senere.

Si ifra om barnet skader andre

Samtidig, enkelte typer atferd må du si ifra om. Dette gjelder regler som alle barn kjenner til. Ser du et barn som kaster stein etter fugler, er det naturlig å si ifra om at det ikke er greit. De fleste barn vet jo at det ikke er lov.

— Om noen som skader seg selv eller andre, må det være greit å si ifra. Dette kan for eksempel være en utfordring i bursdag. Om et barn har fått tak i en gaffel som det tuller med i leken, kan man fint gi beskjed om at man kan skade andre og at det ikke er lov å leke med mat eller med gaffelen, sier Bekkhus og legger til:

— Å sitte stille rundt middagsbordet til alle er ferdige med å spise blir noe annet. Det er ikke sikkert at barnet er kjent med en slik regel.

Jordan Green Clean Kids

Miljøvennlig tannbørste i barnestørrelse! Passer perfekt for barn i alderen 5-10 år.

Les mer

Forbered barnet

Mona Bekkhus legger til at de fleste barn er vant til å ta imot beskjeder og følge regler. Men de må vite hva som er forventet av dem. Hvis barnet ditt har en venn på besøk, som du vet pleier å teste grenser som er uforenlige med dine regler, er det lurt å si ifra på forhånd hva du forventer.

— Si hvilke regler som gjelder i deres hus. Det kan for eksempel være å ta av seg utesko når man kommer inn eller at du forventer at alle kommer til bordet og sitter på plassen sin når det er middag.

Helsesøster Tone Bjørnson Aanderaa tror det kan være vanskeligere å si ifra når barnets foreldre er tilstede.

— Barneoppdragelse er for mange foresatte et personlig anliggende, som ofte er knyttet til mestring, og det kan være sårt når andre blander seg inn og blir en «bedreviter», men jeg tenker at du kan si veldig mye så lenge du tenker over hvordan du sier det, påpeker hun.

Har det vært en episode i deres hjem, er det uansett lurt å gi beskjed til foreldrene i etterkant.

— Om barnet har oppført seg dårlig eller om det har vært en konflikt, kan barnet gjerne være innesluttet eller lei seg ved henting. Da er det lurt å gi beskjed om at du har snakket til barnet når det blir hentet, avslutter Bekkhus.

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer

Gi beskjed på en hensiktsmessig måte:

  • Hvis det er noe du reagerer på, ta det heller under fire øyne i etterkant av konflikten enn foran barna.
  • Legg vekt på at ingen er perfekte, heller ikke voksne. Start gjerne med å si fra hva du selv ikke får til, kanskje hva du trenger å jobbe med.
  • Si noe om hvorfor det er viktig for deg å ta det opp, og at du kun ønsker å hjelpe, eller at deres barn skal få det bedre sammen, hvis det har vært en konflikt.
  • Sinne er en strategi som sjelden blir konstruktiv. Likevel er vi bare mennesker og det er jo helt naturlig å bli sint innimellom.
  • Hvis du merker at man blir sint, kan det være lurt å gå på et rom for seg selv og puste rolig inn og ut noen ganger, telle til ti og summe seg.
  • Etter på kan du fortelle barna hvorfor du ble sint og hvordan dere sammen kan lage noen regler som fungerer for voksne og barn.

Kilde: Tone Bjørnson Aanderaa.