Kategori:

Foreldrerollen

Kategori:

Foreldrerollen

Gode tips til familier som vil spare penger

Få med barna på spareplanen! På denne måten lærer barna om pengenes verdi, og ikke minst vil de sette mer pris på "premien" når målet er nådd.

Det er lurt å lære barn om verdien av penger.
Det er lurt å lære barn om verdien av penger. Start så tidlig som mulig, gjerne med en gang barnet forstår at penger ikke er en utømmelig ressurs. Foto: iStock
Hanna Folkvord er forbrukerøkonom i Dnb.

Hanna Folkvord er finansrådgiver i Dnb. Foto: Dnb

Det er definitivt mulig å spare penger i hverdagen uten å føle at både barn og voksne må si nei til alt som er gøy. Det første som er lurt å er å involvere barna i familiens økonomi, sier Hanna Folkvord, finansrådgiver i Dnb.
Med nokså enkle grep kan dere legge av litt penger hver måned, og det er lurt å involvere både store og små i spareprosessen:
— Snakk med barnet om hva ting koster og skap forståelse hvis familien må bruke litt mindre penger en periode.
Finansrådgiverens oppfordring er å starte tidlig med å lære barn om fornuftig pengebruk. 

—  Begynn med en gang de er gamle nok til å skjønne litt om økonomi og at ikke penger er en utømmelig ressurs, råder hun.

Her er tipsene til dere som ønsker å legge av litt penger i hverdagen:

1.  Spar inn på mat

Lurer du på hvor dere skal begynne? Start med de daglige innkjøpene. Det er nemlig her de fleste familier bruker aller mest:

Eva Sørmo er forbrukerøkonom i Norsk familieøkonomi. Foto: Elisabeth Tønnesen

— Mat er den absolutt den største utgiftsposten i de fleste familier. Men det er også den posten det er lettest å spare inn på, forsikrer Folkvord.

Hun støttes av Eva Sørmo, forbrukerøkonom i Norsk Familieøkonomi.

— Handler du inn til husholdning kun en til to ganger i uka, er det mye å spare, sier hun.

Rådet er å planlegge måltidene i felleskap og lage handlelister. 

— Du bør ikke handle når du er sulten etter jobb, for da havner det fort ting i handlekurven som ikke var planlagt. Se også etter tilbud, og kjøp gjerne ekstra for å legge i fryseren, tipser Sørmo.

Også Hanna Folkvord anbefaler samles rundt planleggingen. Hun foreslår å ha et ukentlig familieråd der dere sammen kan bestemme hva som skal stå på menyen den kommende uka.

— På den måten får barna være med å bestemme hva som skal serveres og dere slipper diskusjoner rundt dagens middagsplan. I tillegg får barna et innblikk i hva de ulike matrettene koster.

2. Få oversikt over privatøkonomien

Før dere går i gang med en spareplan, er det lurt å ta en gjennomgang av kontoutskriftene for å sjekke om hva pengene faktisk går til. De fleste nettbanker har en løsning som gir oversikt over inntekter og utgifter. Hva er familiens pengesluk? Hva kan dere bruke mindre på?

Ikke minst bør du sjekke priser på forsikringer og lån. Her er det nemlig mye å spare:

— Når det gjelder boliglån kan du bruke et lånebarometer og sammenligne prisene. Hvis du får bedre lånebetingelser i en annen bank, bør du vurdere å bytte bank eller forhandle med banken du har, sier Sørmo og fortsetter:

— Et tips er også å innhente tilbud fra minst tre forsikringsselskaper annethvert år. Er du organisert i en fagforening, kan du få med deg gunstige avtaler både på bank og forsikring.

Pass også på at du ikke mottar regninger som papirfaktura. Dette kan nemlig være et pengesluk.

— Ta en gjennomgang av dine betalingsavtaler og se hvor du kan spare gebyrer, ved å gå over til avtalegiro, anbefaler forbrukerøkonomen.

Jordan Green Clean Kids

Miljøvennlig tannbørste i barnestørrelse! Passer perfekt for barn i alderen 5-10 år.

Les mer

3. Sett opp et budsjett og følg det

Å lage et budsjett er nødvendig for å få oversikt i tiden som kommer.

— Setter du opp et budsjett vil du få god kontroll over økonomien din, og det blir enklere å følge opp fremtidige utgifter, understreker Folkvord.

Så må dere bestemme hvor familien kan stramme inn i hverdagen:

— Ta bort unødvendige kostnader, som for eksempel strømmetjenester du ikke bruker og ubenyttede medlemskap på treningsstudio, råder Sørmo.

Er dere på minussiden, er tipset å selge unna ting av verdi.

— Rydd skap, bod og garasje, og selg unna det dere ikke bruker lenger. Oppfordre også barna til å finne frem leker de ikke bruker lenger. På denne måten kan familien skaffe penger til felles formål, foreslår Folkvord.

4. Innfør ordning med lommepenger

Det er lurt å gi barna lommepenger på fast basis. Får barnet i stedet en fleksibel sum som varierer fra måned til måned, er det ikke så mye læring i det.
— Får barnet det samme beløpet hver måned eller uke, blir dette også en fast post på husholdningsbudsjettet. Barna blir da involvert, og lærer mer om hva ting faktisk koster, påpeker Folkvord i Dnb.

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer

5. Bestem dere for sparemål – i fellesskap

For å samles om spareplanen er det lurt å bestemme dere for et felles sparemål.  Et typisk mål som alle ønsker seg, er en ferietur til sommeren. Også her bør de unge inkluderes.

— Si til barnet at for å ha råd til ferien må familien spare en bestemt sum hver måned. Mindre sparemål kan være en dag i en fornøyelsespark. Er familien sammen om et felles mål, vil det gi motivasjon, understreker Folkvord.

Også Sørmo anbefaler at sparingen skjer i fellesskap med barna. På denne måten lærer barna om pengenes verdi, og setter mer pris på opplevelsen familien faktisk har spart til.

— Barna forstår at det krever tid og innsats å få råd til alt man ønsker seg eller har lyst til å gjøre. Denne kunnskapen kan være verdifull etter hvert som de blir eldre, og forhåpentligvis kan den bidra til at de ikke lar seg friste av forbrukslån og kredittkort, påpeker forbrukerøkonomen.

6. Motiver hverandre

— Dersom alle er med og bidrar til sparing kan det bli en morsom affære. Det er ofte lettere å spare penger i det daglige dersom det ligger en premie og venter, tipser Sørmo.

Hun anbefaler å laste ned spareapper, som på en morsom måte illustrerer hvordan familien nærmer seg målet. Mens dere sparer kan dere gjøre ting i fellesskap som ikke koster så mye. 

— Alternativ til lekeland kan være telttur eller andre opplevelser i naturen. Og trenger dere utstyr til fritidsaktiviteter, er det mulig å finne mye fint på Finn.no. Spør også om å få arve klær og utstyr etter venner eller slektninger, sier hun og fortsetter:

— Det kan også virke motiverende å henge opp et bilde av feriemålet eller opplevelsen det spares til. Husk også å gi ros og anerkjennelse når barna bidrar, avslutter Sørmo.

Her er tips til gratis aktiviteter som barna vil elske:

  • Gå på tur i skogen. Lag pannekakerøre på forhånd, og hell det over på en panteflaske. Så kan dere lage pannekaker på bålet. Å steke pinnebrød er også populært for barna.
  • Oppsøk parker (her er det ofte gratis severdigheter)
  • Arranger spillekveld med hele familien
  • Inviter til en kveld med “hjemmekino”
  • Om vinteren kan dere arrangere akedag, skidag og skøytedag
  • Ta turen til det lokale biblioteket. Det er koselig for barna, og dere kan låne gratis bøker og filmer. I tillegg arrangeres det ofte gratis kulturarrangementer.