Kategori:

Foreldrerollen

Kategori:

Foreldrerollen

Gode råd når barnet har mareritt

Det gjør vondt i hjertet hvis barnet ditt er plaget med mareritt. I tillegg går det utover nattesøvnen for både små og store. Hva kan du som forelder gjøre?

jente som har mareritt tegner drømmene sine
Å be barnet snakke eller tegne/skrive om drømmene kan hjelpe mot mareritt. Foto: iStock

Aller først: Mareritt er helt normalt hos barn. Hjernen er under utvikling, og de har stor fantasi. Mareritt er ikke noe tegn i seg selv på at de lider på noen måte. De aller fleste barn opplever å ha mareritt fra tid til annen. Likevel oppleves disse drømmene som skremmende og virkelighetstro, og barnet våkner ofte av dem.

Det kan ofte være de samme drømmene som gjentar seg, natt etter natt.

Mareritt forekommer ofte i 2-3 års alder

– Det kan også forekomme før, men da har ikke barnet språk til å kunne beskrive hva det er, forklarer Plusstid-ekspert Tone Aanderaa, som er trebarnsmor og helsesøster.

Når får barn mareritt?

Vi vet ikke sikkert hva mareritt kommer av, men en teori som ofte brukes er at drømmer og mareritt er nattlig bearbeiding av ting som har skjedd i løpet av dagen, eller den siste tiden.

– Traumatiske eller stressende hendelser i barnehagen eller privatlivet kan plage barnet i form av mareritt i lang tid etter at hendelsen fant sted, sier Tone.

Hun forklarer at det å begynne i ny barnehage, at noen har vært sinte, å få et småsøsken, at foreldrene skal skilles eller å flytte til et nytt sted, er store og vanskelige omstillinger og kan utløse mange følelsesmessige utfordringer for barn, inkludert vonde drømmer.

Visste du at …

… man anslår at hvert fjerde barn har mareritt mer enn en gang i uka?

Mareritt eller nattskrekk?

Vi skiller mellom mellom mareritt og såkalt nattskrekk.

Mareritt inntrer oftest sent i søvnperioden, oftest mellom fire og seks om morgenen.

– Mens nattskrekk inntreffer under den dype søvnen, oftest mellom ett og tre på natten, forklarer Tone.

Nattskrekk kan være veldig skremmende, og barnet kan våkne opp skrikende. Ofte er den lille svett, puster hurtig og har store pupiller. Hvis hun ikke svarer når du spør hva som er galt, kan det være at hun ennå ikke har våknet helt.

– Nattskrekk husker ikke barnet noe av, mareritt kan det huske og gjenfortelle.

De fleste barn vokser av seg marerittene når de blir tenåringer, men personer med spesielt livlig fantasi har i større grad mareritt også som voksne. Hvis barnet fortsetter å ha mareritt over lengre perioder, kan det være nødvendig å søke hjelp hos lege, spesielt hvis dårlig nattesøvn påvirker hverdagen i stor grad.

Råd ved gjentatte mareritt

  1. Trygg barnet. Forsikre ungen din om at marerittet ikke er ekte, og vær rask på pletten med trøst. Hold rundt henne, fortell at du er der, at hun kan være trygg.
  2. La gjerne barnet ha et kosedyr eller lignende i sengen, som en ekstra trygghet.
  3. Et lite nattlys og åpne dører mellom soverommene kan også være nyttig.
  4. Unngå å lese skumle bøker eller se skumle filmer før sengetid.
  5. Fjern gjenstander som barnet kan skade seg på. Sett opp en sengehest, slik at hun ikke faller ut av sengen.
  6. Be barnet snakke eller tegne/skrive om drømmene. For noen hjelper det å rive arket, og da også marerittet, i stykker.
  7. Normaliser det å drømme. Fortell hva du selv drømmer om.
  8. Hjelp barnet å finne en ny slutt på marerittet. Fortell ungen din at hun selv bestemmer over drømmene sine. Når hun våkner av et marerittet, be henne dikte en lykkelig slutt på den uhyggelige drømmen. Så kan hun legge seg og sove igjen, ta kontroll over drømmen og forandre den. Dette kan gjøres til en spennende lek. Det tar litt tid å lære dette, men kan være veldig nyttig. Drømmeforskere sier nemlig at det å ta kontroll over drømmene gir bedre selvtillit og hjelper oss å mestre ikke bare drømmene, men også virkeligheten vår bedre.
  9. Ikke bagatellisér barnets følelser. La være å si slik som: “Du trenger ikke å bli redd, det er jo bare en drøm”.  Ta barnet på alvor, la hans uro og frykt ha gyldighet. Si heller: “Jeg skjønner godt at du ble veldig redd, det ville jeg også ha blitt. Om litt kjennes det mye bedre, men akkurat nå er du så skremt at det sitter i kroppen din en stund”. Husk at en følelser ikke forsvinner så fort som en tanke.

Kilder: lommelegen.no, Foreldre & Barn og Tone Aanderaa

Jordan Green Clean Kids

Miljøvennlig tannbørste i barnestørrelse! Passer perfekt for barn i alderen 5-10 år.

Les mer