Kategori:

Foreldrerollen

Kategori:

Foreldrerollen

Tre mødre forteller: Dette skulle jeg visst før jeg ble aleneforelder

Tina ble alene da yngstemann var en måned gammel, mens Hege Kristine og Sofie ble single kort tid etter at de sto med positiv graviditetstest i hånden.

Tina Andreassen er overrasket over hvor lett det har gått å være alene med tre gutter. Her er hun sammen med Niklas (t.v.) og Marius. – Det var veldig skummelt å plutselig skulle sitte med hele ansvaret alene, men det har gått bra. Foto: Privat

September 2017 satte Tina Andreassen (22) seg ned med barna Joachim (9), Marius (5) og Niklas (1 mnd) for å fortelle dem at fra nå av skulle bare de fire bo i eneboligen. De siste seks årene hadde Tina vært samboer med faren til de to yngste.

— Jeg forklarte at det ikke er alltid at et forhold går og at vi skulle fortsette som venner, sier hun.

Joachim var forståelsesfull, Marius tok beskjeden hardt og Niklas var for liten til å skjønne hva som skjedde. Den mellomste krevde plutselig mye oppmerksomhet.

— Jeg tror han følte at han skulle være en ny mann i huset. Det var nok en stor overgang for han å ikke ha både mammaen og pappaen i samme hus.

Annen hver helg er de to eldste hos faren sin.

Sørget over bruddet

På bloggen tinaandreass1.blogg.no har hun skrevet hvordan det var å bli alenemamma til tre gutter. Den første uken var tøff. Tina sørget over bruddet og tilbrakte mye tid hos moren sin.

— Jeg orket ikke tanken på å være i huset som vi hadde leid sammen, men det ble bedre med tiden.

Ett år etter valgte Tina å kjøpe seg et hus. Det anbefaler hun andre også å gjøre for å lettere komme seg videre.

— Når han flyttet ut satt jeg igjen med alle minnene fra livet vårt, men da vi flyttet følte jeg endelig at jeg kunne starte med blanke ark igjen.

Å flytte til et nytt hus hjalp familien med å komme seg videre. Joachim (t.v.), Niklas og Marius slo seg fort til ro i den nye eneboligen. Foto: Privat

Redd for å være alene

I starten trodde trebarnsmoren det kom til å bli utfordrende å være alene, men Tina forteller at det gikk bedre enn forventet.

— Jeg var redd for hvordan jeg skulle få ting til å gå rundt. Hvordan skal jeg klare å levere på skolen og i barnehagen, samtidig som jeg har en baby som trenger meg hele tiden?

Tina kunne ønske hun hadde vært flinkere til å be om hjelp i starten. Nå halvannet år etter synes Tina det har gått overraskende bra.

— Samarbeidet med fedrene har gått greit og de to eldste er flinke til å hjelpe til.

Jordan Green Clean Kids

Miljøvennlig tannbørste i barnestørrelse! Passer perfekt for barn i alderen 5-10 år.

Les mer

For noen måneder siden spurte dattera Vanessa om Hege Kristine Seiersten kunne bli sammen med faren hennes igjen. – Jeg ble helt satt ut og måtte forklare for henne at vi samarbeider best som venner. Hun godtok det heldigvis. Foto: Privat

Alene og gravid

I 2014 sto Hege Kristine Seiersten (21) sjokkert med en positiv graviditetstest i hånden. Kort tid i forveien hadde hun slått opp med kjæresten som hun hadde vært sammen med de siste tre årene og som hun nå skulle få barn med.

— Det var skummelt å vite at ansvaret for barnet skulle ligge på meg. Det var jeg som skulle svare på alle spørsmål, trøste og oppmuntre.

I starten var hun bekymret for hvordan det skulle gå å kombinere jobb med barnehagetider. Hva skulle hun gjøre hvis hun for eksempel fikk et kolikkbarn?

— Jeg hadde ikke sertifikat og bodde ganske usentralt. Jeg var usikker på hvordan jeg skulle gjøre det med levering og henting i barnehagen, men det ordnet seg.

Fra permisjon til jobb

Da Vanessa var 9 måneder gikk Hege Kristine tilbake i jobb, mens den lille var hos tanten hennes på dagtid. Etter fire måneder valgte hun å slutte i jobben da det ble vanskelig å ha den stillingen som alenemamma. Nå fire år senere er hun fremdeles arbeidsledig.

— Jeg kunne ønske noen hadde advart meg om hvor vanskelig det er å få jobb som alenemor. De eneste jobbene jeg har blitt tilbudt er turnusstillinger og det går ikke med åpningstiden til barnehagen. Det er få som har lyst til å ansette en alenemamma. Det er trist og urettferdig.

Hege Kristine synes det er tøft å være alene med en fireåring og er takknemlig for at hun har forståelsesfulle venner.

— Jeg trodde jeg kom til å miste mange venner siden jeg bare var 21 år da jeg fikk henne, men det har jeg ikke gjort. Jeg blir fortsatt bedt med på ting selv om jeg noen ganger må takke nei.

Bra samarbeid med eksen

Mange av venninnene hennes har et anstrengt forhold til eksen. Hege Kristine trodde hun skulle få det samme, men slik ble det ikke.

— Vi er ganske enige og jeg prøver å være fleksibel. Hvis han vil bytte helg eller vil ha henne med på noe utenom hans helger står jeg ikke i veien for at de skal kunne være sammen. Jeg vet at han elsker henne like mye som det jeg gjør.

Annen hver helg bor Vanessa hos han og utenom det møtes alle tre så ofte de kan.

— Vi er flinke til å finne på ting sammen som en familie. Vi har dratt på badeland, lekeland og restaurant sammen. Det er vært viktig for meg å vise henne at vi er gode venner og har fått til et bra samarbeid.

Vanessa er ofte ute på tur med begge foreldrene. Foto: Privat

Mor tar avgjørelser

Siden datteren bor mesteparten av tiden hos henne er det Hege Kristine som tar de fleste avgjørelsene.

— Han bor en time unna så det er mer naturlig at jeg bestemmer dette siden det er jeg som må kjøre og hente henne. Men det er viktig for meg at også han får komme med sine meninger.

Nå har de to bodd alene i fire år. Hege Kristine synes det har gått bedre enn det hun hadde sett for seg da hun gikk gravid. Før fødselen hadde hun mange tanker om hvilken type mor hun ville bli og stresset mye med dette i starten.

— Jeg hadde sett for meg at hun skulle ha fine klær, at jeg skulle være rolig i alle situasjoner, ha en A4-jobb og sertifikat. Selv om dette ikke skjedde har det gått veldig bra.

Styrker kroppen

Vitaminbjørner D-vitamin er proppfull av D-vitamin som er godt for immunforsvaret, ben og muskler.

Les mer

Aleneansvar for sønnen

Da Sofie Bjørklund (25) fortalte hennes daværende kjæreste at hun var gravid fikk han helt panikk og stakk. Etter å ha vært sammen i over to år satt 23-åringen igjen alene med en mage som vokste seg større for hver dag som gikk.

— I starten syntes jeg det var veldig skummelt. Jeg hadde akkurat fullført videregående skole og hadde ingen jobb.

Sofie Bjørklund er overrasket over hvor fort hun knyttet seg til Gabriel og forteller at det blir rart hvis en ny mann flytter inn med dem. – Jeg kommer ikke til å introdusere noen for han før jeg er helt sikker på at det kommer til å vare og at den personen er klar over hva han går til. Foto: Privat

Sofie var redd for hvordan hun skulle klare å forsørge et lite barn, men med god hjelp fra familie, helsestasjonen og NAV ble overgangen enklere enn det hun hadde sett for seg.

— Så fort han ble født følte jeg at alle brikkene falt på plass.

Gabriel (2,5) bor fulltid hos henne. En sjelden gang kommer faren på besøk.

Fikk støtte hjemmefra

Da hun var gravid bodde hun hjemme og hun fikk lov til å fortsette å gjøre det etter fødselen. Å skulle kombinere skole og et barn som skal leveres i barnehagen to dager i uken har vært utfordrende for henne.

— Jeg prøver å gjøre mest mulig når han er der, men når vi begge er hjemme blir det mange avbrytelser. Når du er alenemamma får du ingen pauser til å hente deg selv inn igjen. Du må hele tiden være der for barnet ditt.

På forhånd var Sofie ikke klar over hvor mye mer utfordrende det ville bli å for eksempel dra på butikken eller gjøre andre ærend.

— Du må alltid ta babyen med deg. Alt blir plutselig mer krevende og tar mer tid enn før da det bare var meg.

Å finne tid til venner er heller ikke like enkelt lenger. Ikke alle vennene hennes har barn eller har like mye forståelse for at hun ikke lenger kan dra ut like mye som før.

— Hadde vi vært to kunne jeg dratt ut oftere og hatt litt mer alenetid, men når du er alenemamma må du prioritere barnet først. Jeg har mindre kontakt med noen av vennene mine nå, men igjen så har jeg fått mer kontakt med de som har barn selv.

Å date som alenemamma

Seks måneder etter fødselen dro hun på date for første gang som mamma.

— Det gikk fint. Jeg kjente personen fra før av så jeg hadde med meg Gabriel hjem til han de gangene vi møtte hverandre. Han var så liten så han forsto ikke så mye av det.

Nå som sønnen har blitt større er det ikke like enkelt lenger.

— Jeg har ikke lyst til å måtte spørre om barnepass hver uke. Det er også vanskelig å vite om den andre forstår at du har et barn hjemme du må sette først.

Sofie synes det er rart å tenke på at en dag flytter det kanskje inn en ny mann hos dem.

— Jeg kan ikke se for meg at en annen skal blande seg inn i oppdragelsen til ungen min. Nå har det bare vært oss to så lenge, men jeg tror det skal bli fint å ha en å dele alt med.

Tips:

Sjekk ut Snapchat-kontoen Alenemammaer. Seks kvinner viser hvordan livet som alenemamma egentlig er og forteller at det ikke er så ille som mange tror å ha barn med ulike fedre.

Tips til alenemødre

  • Ikke vær redd for å be om hjelp om det bare er for en time slik at du kan sove eller ta en dusj. Du er ikke svak om du har behov for litt avlastning.
  • Stol på deg selv og finn ut hva som fungerer best for deg og ditt barnet. Ikke les for mye om hvordan andre gjør det. Det er ikke sikkert det som passer for dem fungerer for deg.
  • Tenk at alt ordner seg til slutt. Ikke stress over alt du ikke rekker eller får til. Barnet ditt elsker deg uansett.
  • Blir du alene i svangerskapet kan det være lurt å prate med en helsesøster eller en familieterapeut. I tillegg kan det være smart å ta kontakt med NAV for å se hvilken type støtte du har krav på.
  • Prøv å få til et godt samarbeid med barnefaren. Det aller beste for barnet er å vite at mor og far er venner.

Tips til alenemødre

  • Ikke vær redd for å be om hjelp om det bare er for en time slik at du kan sove eller ta en dusj. Du er ikke svak om du har behov for litt avlastning.
  • Stol på deg selv og finn ut hva som fungerer best for deg og ditt barnet. Ikke les for mye om hvordan andre gjør det. Det er ikke sikkert det som passer for dem fungerer for deg.
  • Tenk at alt ordner seg til slutt. Ikke stress over alt du ikke rekker eller får til. Barnet ditt elsker deg uansett.
  • Blir du alene i svangerskapet kan det være lurt å prate med en helsesøster eller en familieterapeut. I tillegg kan det være smart å ta kontakt med NAV for å se hvilken type støtte du har krav på.
  • Prøv å få til et godt samarbeid med barnefaren. Det aller beste for barnet er å vite at mor og far er venner.