Kategori:

Foreldrerollen

Kategori:

Foreldrerollen

Dette kan barn hjelpe til med hjemme

Noe av det smarteste du kan gjøre som forelder, er å oppfordre barna til å hjelpe til hjemme. Her er noen tips.

baby med stort feiebrett
Foto: <a href="https://www.flickr.com/photos/mecklenburg/8581879603">Thomas Kohler</a>

Vi vet hvordan det er. Du er sliten, og skal helst ha gjort det, det, det og det, og helst det, før leggetid. Da blir det lett til at du plasserer barna på rommet sitt, eller foran iPad-en, slik at du får arbeidsro.

Det bør du ikke gjøre, ifølge Plusstid-ekspertene Tone Aanderaa og Malin Skaar. De oppfordrer foreldre til å involvere barna i så mye som mulig, og så tidlig som mulig.

Les også: FYSISK AKTIVITET OG BARN – HVOR MYE ER NOK?

Begynn så tidlig som mulig

– Å oppfordre barn til å bidra hjemme, er en kjempeviktig del av oppdragelsen. Og det er lurt å begynne i tidlig alder, sier Aanderaa, som er trebarnsmor og helsesøster.

Hun anbefaler å involvere barna langt tidligere enn de fleste foreldre tror, det vil si så snart barnet er så stort at du kan ha litt samtaler med dem.

– Mellom ett- og toårsalder blir de mer og mer kommunikative, og observerer hva foreldrene gjør. Da bør du legge til rette for å gi dem gode arbeidsvaner, sier hun.

En god investering

I begynnelsen vil barnets bidrag gjerne egentlig bare skape merarbeid. Dermed krever det overskudd fra dere som foreldre. Men barnet trenger må ikke å gjøre så mye. Og se an formen og humøret til den lille. Det behøver ikke å hjelpe til hver gang.

– Skap interessen mens barnet er i den alderen da de syns det er gøy å gjøre som de voksne. I starten vil det ta mer tid å sette dem i gang og følge dem opp, enn det ville tatt å gjøre det selv. Men dere får igjen for det senere, sier Skaar.

Slik setter du igang

Unger er forskjellige, så absolutte regler for når de kan gjøre hva, fungerer dårlig. Aanderaa anbefaler å prøve seg frem og å følge med på barnets utvikling.

– Sett deg ned sammen med barnet og vis dem hvordan det skal gjøres. Kanskje klarer det det selv? Så ser du hva de mestrer, og litt etter litt kan dere kanskje utvide oppgavene. Tenk gjennom hva dere som foreldre bruker tid på, og hva barna realistisk kan gjøre selv, råder hun.

Husk også at dere som foreldre må gjøre det å bidra til en hyggelig opplevelse, slik at barnet opplever mestring. Derfor er det veldig viktig å gi ros!

Les også: HJELP BARNET TIL GOD PSYKISK HELSE

Hva kan barn gjøre når?

Allerede fra 1–2-årsalderen kan du si til barnet at «nå skal mamma støvsuge, vil du ta støvkosten og tørke av lekene dine?»

Frem til skolealder kan du litt etter litt utvide oppgavene. Unger i eldstegruppa i barnehagen kan for eksempel ta ut matboksen fra sekken og bære den inn på kjøkkenet. De kan også så smått bidra litt i hagearbeidet fra denne alderen, selv om det vil ta noen år før innsatsen blir en netto arbeidsbesparelse.

Når de har begynt på skolen, kan du forvente mer og mer. Lag gjerne et enkelt ark med oppgaver som de skal gjøre. En start kan for eksempel være å tømme søpla, da må du bare lære dem litt om kildesortering først. De kan også få ansvaret for å vaske sitt eget rom; der trenger man sjelden å bruke vaskemidler.

Også ting som å ta ut av oppvaskmaskinen og å dekke på bordet, er greie oppgaver i dette alderstrinnet.

Fra 5.-6. trinn – storskolen – og på ungdomsskolen kan du kreve mer. Du kan kanskje lære dem å vaske huset skikkelig, og hva som er standarden for hvordan det skal gjøres. Vask sammen med dem første gang så de lærer. Andre oppgaver kan være snømåking, bretting av klær og å skifte på senga.

Lær barna matlaging

Skolefaget Mat og helse er en ypperlig anledning til å la barna lage middag en gang i uken. Det fins masse oppskrifter for barn på nettet, og også fine kokebøker.

Les også: LAGE MAT MED BARN: TZATZIKI OG PESTO

– Matlaging er kjempefin trening. Min datter lærte å lage lapskaus fra bunn av da hun gikk i sjette klasse. Du må bare legge til rette, og være med i begynnelsen. I går hadde min eldste datter på 12 både lagd middag og ryddet inn alt etterpå. Alt var shiny! Tenk så mye tid vi sparte, sier Tone Aanderaa.

– Kjøkkenet er en stor arbeidsarena for barn. Og mange syns det er gøy å få lov til å lage mat, legger hun til.

Huskeliste:

  • Start med enkle oppgaver allerede fra 1–2-årsalderen.
  • Prøv deg frem og følg barnets utvikling.
  • Vis hvordan det skal gjøres.
  • Gi masse ros.

 

Jordan Green Clean Kids

Miljøvennlig tannbørste i barnestørrelse! Passer perfekt for barn i alderen 5-10 år.

Les mer